Отговори на тема  [ 19 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
NiCd или NiMh за винтоверт? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение NiCd или NiMh за винтоверт?
Дъвкан е въпроса но все пак да попитам - имам няколко винтоверта на които трябва да сменя акумулаторните пакети. Вътре са с 1.2Ah, Sub C NiCd. Пробвах с 18650 li ion, въртят мнооого дълго време но нямат никаква тяга. Явно имат капацитет но не отдават достатъчно ток.
Гледам из нета доста добри NiCd и NiMh, с добър капацитет в същия размет, над 2500Ah. Въпроса е за химията, NiMh имат предимства но дали ще отдават голям ток като се наложи?

Пон Май 06, 2013 11:02 pm
Профил

Мнение Re: NiCd или NiMh за винтоверт?
NiMH определено е по добре. Онтосно литиевите, в момента всичко е с такива, но предполагам са си дизайнвани за такива, въртят си без грижи, е някои имат досадна защита ако си на максимален момент и блокира ротора искат да натискаш един бутон.
Иначе MH отдават достатъчно ток.

Пон Май 06, 2013 11:07 pm
Профил

ОК, ще пробвам с NiMh. Имам и с LiIon инструменти (фен съм на Kress), по леки и издържливи са но явно са както казваш дизайвани за такива елементи, матотора на по високи обороти, редуктора после свършва работа.

Пон Май 06, 2013 11:19 pm
Профил
Аватар

Теоритично кадмиевите са за по-големи тоци ама са беля на главата. Не че другите са много по-добри. А литият си е литий...
На Lidl отдавна не са пущали и май им идва реда. Цената е като на нова батерия пък са литиеви. На малкия модел от години му пия мозъка и едва напоследък забелязвам леко отслабване ама може просто смазка да иска. Големият има защита по ток ама копче не натискаш, просто повтаряш, и е достатъчно як. Трета година го въртим из сервиза а всичко друго скъпо остана без батерии.

Вто Май 07, 2013 12:29 am
Профил

Принципно за винтонавивна машина и кадмиевите са добре защото в повечето случаи разряда е пълен, т.е.ефекта на паметта е доста редуциран, освен това и там технологиите търпят развитие и по принцип е леко понамален. Иначе сравнявайки машини с кадмиеви и металхидрид, определено вторите са за предпочитане. Повечето нови машини пък са литиеви. Винтоверти поне ползвам много, но не на толквоа много производители. Преди време сме пробвали бош,не става за нищо. Не издържат нито като батерии, нито като механика. Фесто имат хубави модели, те май бяхаи едни от първите с литиеви и заряд за 15 мин, но те са си дърводелски машини. Прецизни са но искат пазене, освен това са по обемисти от аналозите на Хилти. В България за момента най-доброто е Хилти, издъжат както на батерии така и чисто механично, а при нас се позлват много, да се разбира от 8 часа, поне 6 и то навиват винтове в дюбели. Използват се и като пробивни, основно метал и не рядко се пробиват гадни стомани, сейфове примерно. Пробива се и с големи диаметри, верно със стъпални свредла но често правят по доста дупки 16-20 мм и то в по 1.5 мм джилезо.
Това което в САЩ си купих е RIGID, за там не е от най-претенциозните марки, нито уж най-професионалната и изобщо не скъпа, но издържа повече от Бош, много повече от B&D здрава е и надеждна. Верно не е ползвана с месеци, но примерно и се случва в рамките на 3 дни да развие/навие няколко хиляди винта, за сега държи.

Вто Май 07, 2013 12:40 am
Профил

Не му разбирам много, но съм чувал че DeWalt с A123 батерии били върха.

Вто Май 07, 2013 9:05 am
Профил
Аватар

Зависи колко пари имаш. NiMh от класа "ширпотреба" са пълна трагедия като товарен ток. Капацитет имат, ама на теб капацитет не ти трябва. Има специални NiMh батерии с ниско вътрешно съпротивление, ама цените им са .... зверски и се доставят трудно, едва ли има смисъл да ти давам линкове, защото само батериите ще ти се вържат над 100лв. Ако купуваш такива, задължително търси модел за който има спецификация, където да е написано нещичко за товарен ток/вътрешно съпротивление. С капацитет всички се хвалят, ама той е безмислен параметър в случая, щото за чии ти е 3Ah капацитет, ако го постигат при 100mA ток.

NiCd даже и ширпотребата са по-добре като товарен ток. Но вече не знам от къде може да купиш такива, има само някакви залежали по складове, които са съмнителни. Иначе определно са по-добрия избор според мен.

Като тягов ток в момента най-добре стоят LiPol, от тия с желязото, които се слагат в управляемите модели. Това нещо няма аналог нито сред NiCd, NiMh нито сред LiIon технологията. В момента се бъзикам с такива, но още не са ми готови резултатите, като приключва ще ги постна. Но наистина това дава най-големия възможен ток за размера си. Обаче са много тегави за заряд и защита, продават се на голи пакети и всичко си е твоя грижа.

И понеже съм минал по тоя път - според мен нов винтоверт е по-добрия вариант. Звучи тъпо, ама ей на....

Вто Май 07, 2013 9:37 am
Профил ICQ
Ранг: Почетен член
Аватар

@milenjs дали не ограничава тока някоя защита в литиевите батерии?Дори да няма електроника слагат птц?

Вто Май 07, 2013 9:57 am
Профил

Виждал съм батерии за модели с пиков ток 20С (20 пъти капацитета им). Примерно при капацитет 1 Аh можеш да дръпнеш пиково 20A. Е, удоволствието е скъпо наистина.

Една друга идея - в Конрад продават винтоверти по 36лв и резервни батерии за тях по 16лв. NiCd са на 18V. Разглобяваш пакета (кутия с 4 болта) и си вадиш елементите.
Виж ги и ако ти свършат работа можеш да пробваш с тях. Това е може би най-евтиния вариант за "донорски" батерии за винтоверт.

Вто Май 07, 2013 10:09 am
Профил
Ранг: Ориентиран
Ранг: Ориентиран

Пробвал съм на 24V пакет NiCd да го занеса на рециклиране, вярно удоволствието излезе около 100лв, но няма разлика с оригиналната батерия. Ако искаш на ЛС мога да пратя контакт с фирмата, че да не излезе като реклама.

Вто Май 07, 2013 11:00 am
Профил ICQ

Абе да ама тия в конрад не струват. Някога съм вземал, явно на зор съм бил, един винтовърт енхел, пълна мъка, държи 30-на мин, това от както е нов.
Иначе Dewalt ги хвалят, не съм ги пробвал, но ако съдя по тяхна бормашина и шлайф ... не са чак толквоа добри.

Вто Май 07, 2013 8:15 pm
Профил
Аватар

На снимката са елементи от оригинална макита Li ion 18V 3Ah и вършат много по добра работа от никел всякакви разновидности. 10 броя, 2 групи по 5, зареждат се с 9А, нямам идея какъв е максималният им разряден ток, но 15А ги понасят без проблем. Ако ще работиш при много ниски температури чист никел кадмий може да е по добър вариант. Е ибей има разни ретрофити на базата на литиев йон за стари машини правени за никел кадмий, по добре потърси нещо такова

ПП преди година бях търсил такива елементи и се оказа че излиза по евтино да купиш нова батерия просто не си струва упражнението. Щом машината е била с никел кадмий слагай такова, още повече че имаш зарядно и няма да се налага да добавяш схеми за баланс на заряда

Прикачени файлове:
Picture.jpg
Picture.jpg [ 29.6 KiB | Прегледано 6647 пъти ]
Вто Май 07, 2013 8:31 pm
Профил

Цецо написа:
И понеже съм минал по тоя път - според мен нов винтоверт е по-добрия вариант. Звучи тъпо, ама ей на....

С едната акумулаторна отверка така направих, 4 години служи вярно и сега като почнаха да не държат елементите купих нова, вече с литийеви вътре. Старата накрая я зареждах през ден, тази вече почва 3-та седмица :)
Другите два обаче не ми се сменят, перфектни са от към механика, стари но добре направени. Заръчах им от ебей кадмиеви да видим какво ще прати китаеца.

nobodyshadow написа:
@milenjs дали не ограничава тока някоя защита в литиевите батерии?Дори да няма електроника слагат птц?

Не знам, пробвах с голи елементи, заредих ги предварително и поставих директно. Държат много, върти яко, вчера пробивах доста и се изтощават но просто нямат въртящ момент. Дали имат PTC вътре - май не, пък знам ли. Тези които съм отварял имат една химия само дето мирише сладко и почва да пари при досег с въздуха.

Сря Май 08, 2013 9:37 am
Профил
Аватар

#############################################
Да не правя нова тема.
Искам да сменя батериите на едно малко винтовертче - NiCd 3x1.2V / 650mAh.
Мисля да сложа някаква литиева. Някой има ли опит с тези LiPo дето са като пурички, дали могат да пуснат 5-10С? Защото като мерих, винтовера при спрян ротор дръпва поне 4-5А. При свободно въртене тока е 1.2А.

Чет Юли 30, 2015 11:25 am
Профил
Аватар

С какво ще я зареждаш. То това им е проблема. Иначе тия "пурички" ако са читави, ток пускат да те утепат...

Чет Юли 30, 2015 11:44 am
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 19 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща