| Автор |
Съобщение |
|
Dimitar
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
 Re: Ferrite bead - как да ги смятаме и къде да ги слагаме?
Бонго, по принцип не ми се занимава много с теб, затова само ще ти кажа, че ти като не виждаш нещо, това не значи, че го няма  . Погледни също всеки сигнален кабел, дето влиза/излиза в компа - почти всички имат по един голям "топуз" в единия край. Познай от три пъти какво е това  .
|
| Сря Май 01, 2013 12:55 am |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Преди малко се сетих, че и аз имам една дънна платка някъде тук из шкафовете та реших да я погледна и о чудо - на пръв поглед цели 3 ферит бийдс видях  . Значи все пак някой ги слага тия "феритни изгъзици"  :
|
| Сря Май 01, 2013 5:11 am |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
Ферити има в захранването, както и на самите платки.
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Сря Май 01, 2013 12:09 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Ако знаете какви индийски и китайски питания изобилстват в si-list-а - и идват видимо от производители на тия работи дето ги снимате за пример - няма толкова да им вярвате  . Филтрирането с индуктивност работи по два начина - единият е когато човек знае какви тоци откъде ще текат и иска да им попречи, другият е слепешком слагайки това и онова тук и там. Вторият начин е доста по-разпространен  . Аз повече се кахъря за филтриране по самата платка, там става дума за много много тихи сигнали и захранвания излизащи към предусилвателя на детектора; слагането на индуктивности и кондензатори го мисля и правя по време на първоначалната разработка и обикновено дава добри резултати, а впоследствие често успявам да ги подобря значително, най-често *махайки* излишните кондензатори. Последно в последния ми анализатор подобренията се появиха под формата на махане на 5 керамични кондензатора и един електролитен и добавяне на един дросел  . Ефектът върху измерването беше едва забележим но това което аз виждах като шум намаля не знам колко пъти (престанах да го виждам).
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Сря Май 01, 2013 2:52 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
За по-горе: не всичко с черен цвят е ферит...
|
| Сря Май 01, 2013 3:13 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Бонго, не съм чак толкова прост, за колкото ме мислиш  . Ако искаш довечера мога да ти постна снимка със закачен уред, дето мери черното нещо от моята снимка и после ти ще ми кажеш, базирано на показанията на уреда какъв точно е компонента. Ама не смятам повече да си хабя времето, за да доказвам за кой ли пореден път разни неща на безхаберник като тебе  .
|
| Сря Май 01, 2013 5:38 pm |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3715 Местоположение: Високо в планината
|
абе вие доста се отдалечихте от темата... говорихме за мънистата, сега говорите за дроселите по дънните платки (щото тези черните неща са си обикновени натрупващи в повечето случаи дросели (не че няма и филтриращи между тях де).
_________________ Хайде де!
|
| Сря Май 01, 2013 6:30 pm |
|
 |
|
ike
|
Бонго каза "Едит: Димитре, имам подръка една МБ за Прескот (най-гладните за ток и на съвременни честоти) и не виждам феритни изгъзици по нея..." И понеже не е прав аз и Dimitar му показахме правия път, но той продължава да се дърпа като магаре.
|
| Сря Май 01, 2013 7:08 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30755 Местоположение: София
|
Не бе, димитър все така за мъниста си говори, снимката на Димитър е една, следващата на ike показва дросели, то най-вече натрупващи.
|
| Сря Май 01, 2013 10:13 pm |
|
 |
|
milenjs
Регистриран на: Сря Мар 08, 2006 2:12 pm Мнения: 2017 Местоположение: Котел
|
и 1R2...
|
| Сря Май 01, 2013 10:25 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
 Офтопик
Мии Димитре, много си проз! Не си ли спомняш как едно време мацките ти викаха: "Аууу, простак! Как можа да ми кажеш това?!". Освен това българин да не е проз има ли? Отделно, че в хамериката има виц: "Ако видиш умен човек в NY например значи е турист" а ти си от нея страна на локвата. Освен това ми харесва да се заяждам с тебе защото хваща дикиш  Днес ми остана време да изровя въпросната платка (честит Велик ден на всички!) и под проца се оказаха не едно ами цели две феритчета. Ама други няма, да знайш! Не заради друго ами платката си има обозначения Lxx, Rxx, Cxx и т.н. Христос Воскресе!
|
| Пон Май 06, 2013 6:09 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Бонго, остави - няма значение, хич и не се напрягай  .
|
| Пон Май 06, 2013 7:40 pm |
|
 |
|
ike
|
milenjs според теб този компонент 1R2 на снимката какъв е?
|
| Пон Май 06, 2013 9:09 pm |
|
 |
|
milenjs
Регистриран на: Сря Мар 08, 2006 2:12 pm Мнения: 2017 Местоположение: Котел
|
Ами не е това за което го обърках, не обърнах внимание на мащаба на снимката, привидяха ми се и две площадки за запояване в двата края, абе за очила съм си вече ама не си признавам  SMD Power Inductor е Sorry.
|
| Пон Май 06, 2013 11:15 pm |
|
 |
|
ike
|
|
| Пон Май 06, 2013 11:43 pm |
|
|