|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Съб Авг 22, 2026 1:52 am
Голям алуминиев радиатор - от къде?
| Автор |
Съобщение |
|
itso.t
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12826 Местоположение: София
|
 Re: Голям алуминиев радиатор - от къде?
Не става въпрос точно за китайските ватове, а по-скоро за конструктивни тарикатлъци. Едната заигравка е повече с фактът, че никой реално не слуша синусоидален сигнал. Музикалният е по-скоро с импулсен характер. Другата заигравка е с разпределение на натоварването на захранването. При конвенционално стъпало с двуполярно захранване, винаги черпиш енергия от едното рамо - положителното или отрицателното. При мостово свързване имаш едновременно натоварване и на двете рамена.
|
| Вто Апр 23, 2013 11:21 am |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9123 Местоположение: Разград
|
Ясно ми е, че има заигравка, ама ватовете са си ватове. Те са някаква свършена работа за единица време. Няма как с 1 ват да направиш "ден" в една стая от 200 квадрата. Значи да си напишат там че не са такива ватове - като искат да си измислят някъв друг термин, ама да не ни будалкат тука с някви изчисления умонжени по коефициента на Натъманяев...
|
| Вто Апр 23, 2013 11:39 am |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
 КИТАЙСКИ ВАТ
I out max * 2 * Vcc max = Ch Watt / Channel Ако има чалъми с Vcc-то мощността нараства драстично.
|
| Вто Апр 23, 2013 9:34 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30755 Местоположение: София
|
Не знам за тия,каквото продвам Pin е по-голямо от Pout, и там като пише 4х400 е точно толкова, и примерно мога да му навържа 260 колонки по 6 W. както и да е, отплеснахме се човекасигурно си намери решение.
|
| Сря Апр 24, 2013 12:24 am |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Имаш ли снимки на свързването на вертикалните платки ( със силовите транзистора на върха им ) с дънната платка ? Конектори ли се използват, жици, или слотове ?
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Сря Апр 24, 2013 8:22 am |
|
 |
|
itso.t
|
Коя от конструкциите имаш предвид? При доста от стъпалата няма "дънна платка". Платката на всеки канал е в близост до радиатора си. Другото са кабели и някоя друга обслужваща платка - филтри, защити и прочие кинкалерия.
|
| Сря Апр 24, 2013 10:44 am |
|
 |
|
hristonev
Ранг: Минаващ
|
Както прочетох голяма мощност за кратко време, пауза и отново. Няма ли да е най - добре за целта да се ползва мед вместо алуминии. По - бързо топлоотдаване но и по малка инертност. п.с. най - добре сребърце де.
|
| Сря Апр 24, 2013 2:15 pm |
|
 |
|
¶
|
Примерно Crest Ca18 и Soundstandard PA1.3.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Сря Апр 24, 2013 2:29 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Интересно решение гледах скоро в един инвертор, хем малък, 2 kW в офиса го и снимахме че малко се беше запалил, ако се сетя ще пусна снимките. Иначе по тия които аз съмотварял почти навсякъде транзистора е запоен за платката, но някъде имамеждиннаплатка само със крайно стъпало, а другаде цялото стъпало е на тази платка, това за усилватели де, при UPS е по-друго, ще взема да го снимам тоя дето е примен и да пусна снимка.
|
| Сря Апр 24, 2013 9:04 pm |
|
 |
|
¶
|
Мен ме интересува закрепването на мощни транзистори като TO-220, TO-247 и D2PAK . В единия усилвач ми хареса начина им на монтаж.
Но почти всички аудио модели от горния линк имат един сериозен недостатък в монтирането, сякаш са копирали един от друг - използването на болтове за стягане на транзистора към алуминиев профил. Когато се използват болтове при навиването им, част от алуминия, около резбования отвор леко се навдига и де факто дори и много добре стегнат транзистора не контактува с цялата си площ на корпуса, ами само в навдигнатата част. IRF имат дори AN на тази тема. Напоследък все повече фирми препоръчват да се използват стягащи скоби вместо директно болт през корпуса на транзистора.
|
| Сря Апр 24, 2013 10:40 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Аз точно за TO-220, и други от тоя тип говоря. Иначе за пластината е така, по добре е, ноза да стане както трябва си трябва хубава пластина а не обикновенно тенеке, трябва да е пружинираща,а за големите корпуси си идва бая натиск, това което съм виждал читаво е с пластини от по 2 мм. Иначе за болта, не е задължително да има деформиране на алуминия. Първо трябва да има фаска, и второ дебелината да е достатъчна, иначе ако е тънко каквото и да гоправиш все тая. Болта през корпуса имадруг голям проблем,много потрудно за напасване исглобяване, общо взето трябва или да поиш с радиатора, или да имаш шаблон, с пластините тоя проблем го няма. И като заговорихме за таквиз работи, нямам снимка ама нещо интересно видях. В един инвертор, токът от към 12-те волта идва много, и за да не се изпари пътеката, то тя си беше над 10 мм но токът е към 300 A, бяха напоили отгоре едни медни шини. Да обаче паралелно вървят шината за + и -. Явно това нещо се е натоварило и почнало да грее, от греенето едната притискаща пластина се огънала, а явно шината е била близо и хоп, късо. Да ама явно тогава тока е станал още по голям и двете шини са се лепнали прекрасно една към друга, направо прелест  Трябва да потърся снимките, хитра конструкция но иска усъвършенстване, примерно изолатор м-у шините.
|
| Сря Апр 24, 2013 11:02 pm |
|
 |
|
itso.t
|
Нямам по-подробни техни снимки, но като гледам конструкцията на втория, няма дънна платка. Тия на стъпалата са монтирани пред радиаторите. Като стана въпрос за сериозни железа, няколко домашни усилвателчета: http://analogdomain.eu/index.php?option ... &Itemid=19Апропо, конструкторът им ни е сънародник...
|
| Чет Апр 25, 2013 12:56 am |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
Max current draw: < 16A / 230V Rated at 4,000W into 8 ohms and 8,000W into 4 ohms. Евала. Законите на физиката са само за китайците, ние сме над тези неща. Трябва да си купя едно такова за през зимата Power draw: 200W idling; < 20W standby
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Чет Апр 25, 2013 6:03 pm |
|
 |
|
itso.t
|
Не е така, но не ми се водят ненужни спорове...
|
| Чет Апр 25, 2013 7:12 pm |
|
 |
|
soton
Ранг: Минаващ
|
Аз съм разсейвал 1 кват с тунел от 4 радиатора 100 х 400 и два вентилатора в краищата - напълно е възможно!
_________________ Защо да е просто като може да е сложно!
0878640251 naskogeorgiev61
blizo do Sofia
|
| Чет Апр 25, 2013 9:10 pm |
|
|