|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Съб Авг 22, 2026 2:53 am
Голям алуминиев радиатор - от къде?
| Автор |
Съобщение |
|
mitko_el
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Яну 24, 2006 6:34 pm Мнения: 1756 Местоположение: Варна
|
 Re: Голям алуминиев радиатор - от къде?
Някое парче от радиатор за парно ??? Алуминиеви са, големината няма да я коментираме, само боята да се разкара...
_________________ За пари сичко праим,даже и работим...
|
| Пет Апр 19, 2013 6:01 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30755 Местоположение: София
|
Отново, кратки интервали са нещо относително, зависи колко кратки са кратките, запълването може да е 1/1000 нотова 1 да е примерно 2 мин. Масата сама по себе си е ОК ако говорим за алуминиев куб и транзисторите са по стените му, иначе самото съпротивление на алуминия си казва думата и кристаламоже да прегрее преди реброто да е почнало да топли.
|
| Пет Апр 19, 2013 9:17 pm |
|
 |
|
stoyanoff
|
Дам! За това искам да използвам П-профил, а не някакъв слитък. Намерих едни профили дебели 10мм и мисля, че трябва да са ОК. Все пак преди да пробвам няма как да съм сигурен. Тези "баш" радиатори - П-образни като за инвертори, нещо не ги намирам да се продават, а и сигурно цената ще е поне 150-200 за бройка...
_________________www.elkran.com
|
| Пет Апр 19, 2013 9:36 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9123 Местоположение: Разград
|
Ами едва ли ще е 150-200. Аз купувах 200мм широк на колкото го искам отрязан на мисля 40 мм височина, оребрен. Елимекса го дадоха по 12лв. килограма. Едното парче излезе под кило. Само дето видях голям зор да ги накарам да ми отрежат, че парчетата им бяха по 1 метър и "нямаха кой да ги отреже"...
|
| Пет Апр 19, 2013 10:03 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12826 Местоположение: София
|
Тук има малко снимки на друг тип техника на която също се налага да "издухва" повечко ватове. Може да взаимстваш някоя идея за тип профил и оформление... http://www.bgaudioclub.org/showthread.php?11660
|
| Пет Апр 19, 2013 10:23 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Абе повечеко повечко, но далеч са от 800 W, това са все усилватели клас АВ,там няма кой знае какви загуби, иначе като чисто технически решения са ОК,могат да се черпят добри идеяи. Може да загледаш UPS как са реализирани, там вече мощността е голяма и загубите макар процентно да са малки, като числа са си сериозни, примерно 15 kVA UPS има загуби около 800 W, от тях кажи речи половината са точно в комутиращите елементи.
|
| Съб Апр 20, 2013 5:36 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
ми остава да пуснеш малко голи снимки на 15kW UPS-и  преди това ги изключи! снимките на аудиото са впечатляващи. още по-впечатляващи са характеристиките. но 3kW усилвател за аудио ми идва малко извън същите хора се прекланят пред 5W ламбов усилвател със супер-дупер звучене, ама явно има различни офроудери. определено ми се струва, че усилвател с 2 вентилатора трябва да е за по-шумни нужди, а не за Хи-Фи никога не съм се заглеждал какви са топлинните загуби в усилвателите. някой експерт да ги коментира? малко озадачаващо е, че всички транзистори са набучкани на един радиатор, при това толкова нагъсто - ефективността на радиатора пада. или пък не става въпрос за кой знае какви мощности за издухване. stoyanoff, щом няма да изпадаме в тежки изчисления, вземи 1м радиатор от електроинвент, нарежи го на 4 парчета по 25см и разположи равномерно по дължините им транзисторите (или каквото е там), като гледаш да балансираш мощностите. не ползвай изолация, тя сваля с поне 0.5С/W ефективността на радиатора. ако все пак се налага - ползвай керамика, а не слюда. мажи с термопаста във всички случай. тури и духалки.
|
| Съб Апр 20, 2013 7:38 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12826 Местоположение: София
|
Тия усилвателчета не са домашни, а са за по-професионални цели. Използват ги основно за озвучаване на мероприятия, заведения и т.н. От тях има и доста мощнички, линейни - над 2 - 3kW мостово. Те реално не са клас AB, водят ги клас "H" - с комутирано едно или две напрежения в рамо, в зависимост от нивото на изходния сигнал. Популярно е и като "волтодобавка". Друг е въпросът, че при тоя вид техника изискванията към надеждността са доста различни. Затова и толкова транзистори, перки и т.н. Има какво да се види в дизайна им... А в другите класове има и истински извращения.
|
| Съб Апр 20, 2013 10:51 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Да, има и такива с волт добавка, не всички са такива обаче. Тези които са 2/4/8/16 Ом са основно за озвучаване на събития, дискотеки и др. от сорта, за публично озвучаване стандарта са 100 V системи, и там мощностите са от този сорт но концепцията за захранване на говорителите е малко по-различна. Иначе и при професионалното озвучаване нещата отиват към клас Д. За UPS в момента 15 нямам, но на 30 мога да нащракам, някъде трябва да имам снимки на 150 ама това вече е далеч. И отново да кажа, ако аз трябва да го смятам данните които колегата спомена са крайно недостатъчни.
|
| Нед Апр 21, 2013 10:41 am |
|
 |
|
stoyanoff
|
Не ми се занимава със сметки, защото тези неща са малко куци - смяташ смяташ и после по 5 и готово  Относно изолацията съм сложил силиконови подложки!
_________________www.elkran.com
|
| Пон Апр 22, 2013 1:00 pm |
|
 |
|
ToHu
|
E tocno po toia metod ne stawa, konkretno za ohlazdane moga da te uweria ce kakwoto smetnesh towa e i naistina za tolkova godini ne se e slucwalo da ostana iznenadan i s i bez specializiran soft a ohlazdania dosta sum nasmiatal. p.s. pisha ot tel bez kirilica.
|
| Пон Апр 22, 2013 1:49 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Ицо, нещо не мога да им схвана сметките в описанията на тия зверчета дето си пуснал. Как с 4.8kW имаш изходна мощност 9kW ? Едно време имаше едни китайски дръжкофони дето бяха с табелки по 900W и повече и им викахме китайски ватове - делиш на 1000 и получаваш реалната мощност...
|
| Вто Апр 23, 2013 9:35 am |
|
 |
|
ToHu
|
Ами ако е 4.8 на канал, или пък 4.8 на усилвател, с два канал/два усилвателя в мостов режим имаш 9 че и отгоре, в мостов режим двата канала/усилвателя работят дефазирано, връзваш товара м-у двтаа + изхда и така, най-общо де, не всички усилватели са пригодни да работят в мостов режим. От друга страна 4.8 kW са доста за усилвател, може би сценично/концертно озвучаване да има такива, иначе при 100 V системи обикновенно са до 2х400 или 4х400 нещо от сорта, там в зависимост от приложението много често са нужни много зони с малък брой тела, телата обикновенно са между 3-30 W, и няма смисъл от големи мощности, а са нужни много усилватели. Аз до момента 4.8 kW усилвател не съм виждал на живо, т.е. с мощност 4.8, а и с озвучаване се занимаваме чат пат, имам предвид концертно, иначе с публично постоянно.
|
| Вто Апр 23, 2013 10:33 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
тва 4.8kW сигурно е някаква 'музикална', 'звукова' или мощност? няма как да е RMS.
я ме поправете, ако бъркам: напрежението за 2 ома товар трябва да е 140Vpp. тока излиза 35А. това не е ли малко опасно?
Последна промяна ДедоБоре на Вто Апр 23, 2013 10:57 am, променена общо 1 път
|
| Вто Апр 23, 2013 10:48 am |
|
 |
|
Cekins
|
Не бе човек - там отдолу пише Pin - аз го разшифрирам като Power In и е примерно 4140W а пък мощността на усилвателя е 9kW. Значи хваща енергия от въздуха. Такива магически сметки китайците най-много обичат да прилагат. Значи или нещо са объркали или ни мислят за будали. Виж ако беше обратното бих се съгласил. Виждам че става въпрос за пикова мощност, ама какъв е този пик - няма никво инфо по въпроса. Според мен реално (примерно първия усилвател) не може да изкара повече от 3kW номинална мощност при положение че харчи 5 от захранването.
едит : Дедо - ами как другояче да изкарат такава мощност... То ако трябва и 600 волта ще пуснат - опасно или не нямат шанс иначе. Ако се сетя ще разпитам кръстника - той преди няколко години бая се въртеше покрай разни такива чудесии и поназнайва нещичко.
|
| Вто Апр 23, 2013 10:52 am |
|
|