Отговори на тема  [ 23 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Защити по магазините 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Защити по магазините
Сега ми направи впечатление, необичайната дебелина на етикета на едни водни-очила които си бях взел предната седмица. Отлепям го аз и гледам отдолу навита цяла антена, спирала с формата на квадрат, в началото и в края на плоския проводник разширения. Ясно за какво служи, въпросът ми е на какъв принцип работи. Предполагам нещо с магнитни полета, никаква електроника не видях, само проводник.

Вто Ное 29, 2005 12:44 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Тъй наречения RF ID Tag. Малко чипче с антенка - като попадне в магнитното поле, генерирано от едни огромни антени на изхода на магазина, се захранва от полето и си "изплюва" кода. Ако не си минал нормално през касата, да го прочетат и да го изкарат от базата данни - се разпищява свирката и идват да те бият. Работят на няколко честоти - мисля бяха 125кHz и около 13MHz, сега май има някакви и на по-висока. Доста са разпространени тези RF ID-та за най-различни цели - учудвам се, че не си чувал за тях досега.

Вто Ное 29, 2005 8:42 am
Профил
Аватар

Мнение 
Dimitar готов съм да се обзаложа, че нямаше чип. "Отварял" съм смарт карти и съм виждал доста миниатюрни електроники, но там просто нямаше такова нещо (освен ако технологиите не са паднали под µ-нивото)

Вто Ное 29, 2005 1:54 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
а RFID чипове съм виждал няколко вида, и не далеч не бяха толкова малки. Ако не се лъжа книжарниците Хеликон използваха такива (а сигурно и почти всеки голям магазин вече) и в библиотеката на унито книгите от читалнята са маркирани, но както писах без чип само антена не бях виждал и ми стана интересно. Чудя се дали не е било блъф, което малко ме съмнява, но знае ли човек. Другата възможност е да е било нещо наистина страшни дребно, но тогава трябва да е било не по-голямо от 50ина µm 8O
А имаше и един скандал в Европа, не се сещам коя беше фирмата, дали не беше и Метро, че ги погнаха всякакви организации, че проследявали пътя на стоката и извън магазина. Как става това обаче, при какви честоти и откъде захранване нямам идея. RFID-тата мисля бяха до към 10ина метра, че може и по-малко.

Вто Ное 29, 2005 2:12 pm
Профил WWW
Ранг: Почетен член

Мнение 
Ще се намея в темата с риск да згреша... и аз съм виждал такива "лепенки" аз поне успях да видя само бобината е един елемент който предполагам че е кондензатор, т.е. двете формират трептящ кръг на дадена честота, също съм виждал и перфорирани такива лепенки т.е. разрушен трептящ кръг, предполага че е такъв принципа...

Вто Ное 29, 2005 2:17 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Не разбрах това за кондензатора. Виж за перфорациите се сещам че имаше три точки в единия край. Не бяха перфорации, сякаш нещо беше натиснало силно проводника на това място. Ще обясниш ли по-подробно.

Вто Ное 29, 2005 2:32 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Така е, старите системи, преди да измислят RFID работеха с трептящ кръг - бобинка и кондензатор. Нормалните RFID тагове се четат от сантиметри, надхвърлянето на метър вече е постижение и иска активна система.

Вто Ное 29, 2005 2:36 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
а някой знае ли откаде мога да си напазарувам такива етикети? Предполагам, 4е са евтини :wink:

Сря Ное 30, 2005 8:06 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Зависи колко бройки ти трябват, защото карти обикновенно продават по 100 бр., а за етикетите сигурно ще искат повече да купиш. Аз съм купувал карти и ключодържатели с RF ID от Елатек - може и етикети да продават.

Сря Ное 30, 2005 8:39 pm
Профил
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен
Аватар

Мнение 
@HCL: Аз не мисля, че е блъф. Ще свири... По едно време като ходих с едно ново яке по магазините из Америката, сирените постоянно се задействаха при моето излизане от магазина, даже и без нищо да съм купил. И като ми писна след две седмици, се разрових из якето и откирх една подобна спиралка във външния джоб с цип на гърдите... Така че писка и с етикет от друг магазин ;-).

Сря Ное 30, 2005 11:25 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
:D малко извън темата да мина, случи ми се преди време пазарувам в един магазин основно за козметика и домашни потреби. Купувам си паста и четка за зъби слагам ги в торбичката и отивам на касата. Там ги вадя от торбичката слагам ги на поточната линия, а касиерката най-любезно ме моли да и покажа съдържанието на торбичката си. Учудих се, питах дали е нормална процедура, а тя ми казва, че когано не ползвам количка или кошница от магазина могат да поискат проверка. Ясно, спокоен аз показвам какво има вътре... папки, книги и закуската ми сандвич и един сникерс. При което тя ококорва очи и ми сочи щанда зад мен...на който има сникерси 8O лелееее иди обяснявай сега че си го нося от вкъщи. Казвам аз за какво става въпрос, питам дали не може по някакъв начи да се докаже, че не е стоката от магазина, неможело..... както и да е проблеми нямаше, предполагам сандвича ме спаси като доказателство, че си нося храна от вкъщи. Но ми беше за урок, като влизам вече в магазин и нещо малко да купувам, проверявам какво нося и си взимам кошница. Ама на, пуста разсеяност кой знае кога ще ме "сгащят" следващия път :roll:

Чет Дек 01, 2005 1:13 pm
Профил WWW

Мнение Re: Защити по магазините
HCL написа:
Сега ми направи впечатление, необичайната дебелина на етикета на едни водни-очила които си бях взел предната седмица. Отлепям го аз и гледам отдолу навита цяла антена, спирала с формата на квадрат, в началото и в края на плоския проводник разширения. Ясно за какво служи, въпросът ми е на какъв принцип работи. Предполагам нещо с магнитни полета, никаква електроника не видях, само проводник.

Така е няма електроиника и аз си купувах едни касетки за камера от технополис и на тях имаше такъв баркод със бобинка от долу, и ако не минеш през касата да го извади от базата данни веднага писва на изхода , но маи имам още една неповредена лепенка и нея ще отворя , и ще ви я пратя на jpg :wink:
Вградения ми в ключа имобилаизер на колата изглежда пак така е направен една миниятюрна ампула с бобинка , и там не видях чип :?
Да не би да мери индуктивност със определена точност четящото устроиство и да отговаря на стока с този баркод :?:
Но все пак си трябва и някакъв капацитет и то да не се влияе много от температурата :?

Пет Дек 02, 2005 5:36 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Айде помислете малко - ако няма чип - каква е вероятността да направят 1 милиард различни като индуктивност бобинки дето да ги мери ситемата - то ще е баси и системата. Не само, че има чип - ами понякога той е и записваем - като въпросните имобилайзери за колите - последните модели пазят вътре в ключа километрите и сервизните интервали на колата, както и разни други неща. Биха могли да се направят и такива без чип - нещо на принципа на резонанса или меренето на индуктивност - ама то ще е, когато всички етикети трябва да са еднакви - в магазините не са еднакви.

Пет Дек 02, 2005 7:20 pm
Профил

Мнение Mda
Dimitar написа:
Айде помислете малко - ако няма чип - каква е вероятността да направят 1 милиард различни като индуктивност бобинки дето да ги мери ситемата - то ще е баси и системата. Не само, че има чип - ами понякога той е и записваем - като въпросните имобилайзери за колите - последните модели пазят вътре в ключа километрите и сервизните интервали на колата, както и разни други неща. Биха могли да се направят и такива без чип - нещо на принципа на резонанса или меренето на индуктивност - ама то ще е, когато всички етикети трябва да са еднакви - в магазините не са еднакви.

Сега като го сканирах се вижда много ясно че това си е един трептящ кръг по средата със кондензатор :lol:
Предположението ми се потвърди , няма смисъл за евтини стоки които струват малко пари да се слага чип, например за 3лв стока прецени колко ще се оскъпи и дали ще се продава, така и така един и същи вид стока се продава в много магазини няма логика да се слага чип , а и в един магазин няма 1 милиард артикула а и си заслужава да се слага на стока която може лесно да се открадне , просто тази индуктивност отговаря на баркода на стоката по някакъв стандарт :lol:

Прикачени файлове:
DSCN0387.JPG
DSCN0387.JPG [ 227.18 KiB | Прегледано 6129 пъти ]
Пет Дек 02, 2005 8:24 pm
Профил
Аватар

Мнение 
http://www.intersoft-us.com/prodtag.htm
http://news.thomasnet.com/fullstory/456630/42
http://www.rf-id.com/6information/rfid_info_articles.htm

Може и още доста да дам, ама ако напише човек във Google - RF ID Label, сам ще си ги намери.
Има чипове, дето струват стотинка (особенно като натракаш милиони) - ти под чип какво разбираш - Pentium 4 ли? :D

Съб Дек 03, 2005 12:46 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 23 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща