| Автор |
Съобщение |
|
emilvtc
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3179 Местоположение: Пловдив
|
 AGC усилвател (компресор на динамика) на 3.3V
Трябва да процесвам сигнал който променя големината си 10000 пъти и за целта ми трябва схема, която да го "нормализира" по амплитуда. Схемни решения - много, но имам допълнително доста утежняващо изискване относно захранването. Трябва да е 3.3V. Консумацията също не е без значение и трябва да е минимална. Честотната лента е 0.1 .. 25000 Hz, а динамичния обхват който трябва да "компенсирам" е 80dB. Интересувам се единствено от формата на сигнала, като фазовото му изместване е без значение. Нелинейните изкривявания и шума трябва да са "минимални". Решението трябва да е чисто аналогово (по ред причини). Приемам идеи всякакви ... 
|
| Вто Апр 16, 2013 4:53 pm |
|
 |
|
stefan63
|
 Re: AGC усилвател (компресор на динамика) на 3.3V
...променя големината си 10000 пъти... от колко до колко? Покажи някоя схема и опиши какво те смущава в нея.
|
| Вто Апр 16, 2013 7:58 pm |
|
 |
|
emilvtc
|
Входен сигнал 100-200 микроволта до около 1 волт пик то пик.
Притеснява ме, че в схемите с регулиращ JFET транзистор трябва по-високо напрежение за управлението му и осигуряване на постояннотоковите режими. В другите схеми с диференциални усилватели и промяна на режимите им, а от там усилването - трябват относително високи захранващи напрежения...
Устройството ще е батерийно, така че консумацията никак не е без значение ...
От друга страна усилването трябва да е доста голямо, а честотата може да достигне до 25кХз. Т.е. усилването трябва да е поне двстъпаално. Пиковия детектор (изправителя) в изхода трябва да е активен, за да се елиминира пада върху диодите и/или да има постояннотоков усилвател след тях ... Усилватели с реил то реил входове и изходи ...
3.3В захранването си е доста сериозно (може би непреодолимо) изискване май ...
|
| Вто Апр 16, 2013 9:17 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Емиле, това е всичко ама не и тривиално. С 12 бита multiplying DAC все още имаш само 72 dB динамика (ако приемем, че DAC-ът е идеален, той не е разбира се). Все пак 25kHz е ниска честота та можеш да го докараш - но трябва първо за знаеш какъв шум искаш да постигнеш при максимално усилване за да знаеш какви са ти шансовете за успех.
Усилването как искаш да го регулираш, с непрекъснато търсене на нужното или искаш да можеш да зададеш някакво и то да дрйфа в зададени граници? Второто е по-трудно от първото. Инак с FET като управляемо съпротивление може и да го докараш, макар и по всяка вероятност не не в едно стъпало (две стъпала от 0 до 40dB едно след друго е много по-реалистично като цел). Но само 3.3 волта няма да ти стигнат за FET-овете, които знам подходящи за такава работа, на повечето от тях само да ги запушиш им трябва повече.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Вто Апр 16, 2013 9:33 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Аз бих си поекспериментирал с усилвател на който усилването го регулирам с дигитален потенциометър. Ако приложението позволява де.
|
| Вто Апр 16, 2013 9:56 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
То има полеваци и с 1-2 В управляващо. Освен това има удвояващ диоден изправител който дава и отрицателни напрежения. Викаш: да е активен че да се пренебрегне пада ама компресорът ще го пренебрегне и без това. И добрият стар биполярен в обратно свързване не криви ако пиковото не превишава 5-25 мВ. Обаче тези джаджи не обичат DC съставка а с твоя 0,1Hz...
Постановката ми напомня една моя разработка за "всечуващ" микрофон: качествено електретче, 10KOm съпротивление, обърнат биполярен за регулатор, двустъпален 3-4 транзисторен неинвертиращ усилвател, диоден изправител-удвоител за ООВ. Захранването бе с две AAA батерии а LED-а за "On" харчеше в пъти повече от останалата схема. Запазилият се прототип го ползвах за Скайп защото жената от кухнята се чуваше добре колкото и аз пред компа. Смених два комплекта батерии защото често забравях да го изключа.
Не казвам да ми копираш схемата де, но сега с новите ОУ-та спокойно можеш и по-добро да направиш.
|
| Вто Апр 16, 2013 10:28 pm |
|
 |
|
tgi
|
Бонго, FET-ове с 2 волта cutoff voltage се отварят в най-добрия случай до към 70 ома. За 25 килохерца може и да стане всъщност, да кажем да разчита на 100 ома по цялата температура, до 10 кила - ей ти ги 40 dB.
Но за да може да са две стъпала трябва или двете да са ендовременно регулирани и да имат що-годе еднакво усилване във всеки момент - което само с два FET-а няма да стане, или да може да им задава усилването по предсказуем начин. За да направи последното му трябват обаче двойки FET-ове, по една за всяко стъпало, то и за другото де, та няма да му е лесно (правил съм го и то до бая мегахерца лента та знам за какво става дума).
Би могло да стане на две стъпала с два умножаващи DAC-а, стига само да може да докара шумове и т.н. където иска. Аз напоследък изхвърлих FET-овете и почнах да слагам DAC-ове (стигнаха и до скоростите дето на мене ми вършат работа не много отдавна) и не бих се връщал. Но 80 децибела е много, ще трябва на две степени във всеки случай.
С тия "цифрови потенциометри" не съм се бъзикал та не знам, може и те да са използваеми подобно на умножаващи DAC-ове.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Сря Апр 17, 2013 1:05 am |
|
 |
|
emilvtc
|
Прикачам един що-годе читаво написан PDF относно теорията и реализацията на AGC схеми (може да е полезен на някой).
Мислих го с цифрови потенциометри, но така няма да може да се мине без участието на процесора, а аз точно това се опитвам да избегна. Ще ми се да е изцяло аналогово (от гледна точка на консумация). Процесора ще се буди само като има защо.
Усилването би трябвало да се регулира автоматично с непрекъснато търсене на подходящото.
Мислех и за "силово" решение - примерно 24 битово ADC, което нон-стоп да се процесва, но това е всичко друго но не и енергийно пестящо решение ...
Относно сигнала - интересува ме формата му (фронтовете, период, "поляритет" спрямо виртуална маса, спектър). Наред с това ще се прави и корелация за "разпознаване" с предварително записани патърни ... Все още това не е съвсем ясно. Ще трябва да се експериментира, за да се стигне до достатъчно надежден и прост алгоритъм за "разпознаване". Но това е на втори етап. За сега проблема е как да се "достави" на процесора подходящия сигнал.
|
| Сря Апр 17, 2013 9:53 am |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
тия неща не се ли правят с dsp??
_________________ 'просто' е технически синоним на 'красиво'
|
| Сря Апр 17, 2013 10:05 am |
|
 |
|
Ицо
Регистриран на: Пет Дек 16, 2005 3:50 pm Мнения: 1260 Местоположение: София
|
С доста трудна задача си се захванал. Напълно съм съгласен с мненията по-горе, че трябва регулирането да е поне в 2 стъпала. В този случай малко се отмества точката на регулиране на едното стъпало, за да се подобри отношението С/Ш Освен 80-те децибела диапазон, което е много, задачата се усложнява и от изискването за 0.1 Hz долна гранична честота. Правил съм подобни схеми, най-големите проблеми са във времената на нарастване и възстановяване. Ако сигналът се променя много бавно, ще стане сравнително лесно, иначе ще трябва сериозно усложняване на схемата за детекция. Пример: За да детектираш 0.1 Hz, ти трябва голяма времеконстанта на детектора , а и на цялото управление - иначе ще регулаторът "ще отработва" сигнала. Когато дойде силен сигнал, кондензаторът се зарежда , регулаторът намалява усилването, Ако силният сигнал изчезне, още доста време (поне няколко секунди ) усилването е малко. Ако в този момент дойде слаб сигнал, буквално го пропускаш. Т.е. - за да ти получиш по-добри съвети, трябва повече информация за входния сигнал - най-вече с каква скорост се променя.
|
| Сря Апр 17, 2013 10:19 am |
|
 |
|
tgi
|
Е той явно не разбира какво се опитва да направи, не искал процесорът да се меси, глупости. Що да е лесно като може и да е трудно. Негова си работа, нека мъчи щом му дават.
|
| Сря Апр 17, 2013 10:55 am |
|
 |
|
nik
|
класическите методи може да са неприложими при такива високи изисквания, по скоро нещо според случая да кажем вместо 24 бита примерно от входния сигнал с делители да се реализират 5 отделни канала х1 х10 х100 х1000 х10000 и след това 10 бита ацп, четеш и записваш 5 канала едновременно, после си решаваш кой да ползваш и си правиш същинското нормализиране софтуерно макар значимите битове да са само 10 ще се покрие много по голям обхват при това без закъснение за регулиране на усилването което ще е проблем при 0.1 хз
|
| Сря Апр 17, 2013 5:41 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11278 Местоположение: Добрич
|
е то ако е тъй по-добре да си изкара 4 сигнала - х1, х16, х256 и х4096 и да ги измери и 4-те на отделни АЦП канали. Софтуерно след това може да се определи измерването от кой диапазон е смислено.
|
| Сря Апр 17, 2013 5:48 pm |
|
 |
|
nik
|
е то същото, ама аз не съм програмист, мисълта ми не тече двоично а десетично хахах  но това ми беше идеята де... просто трябва да е нещо "out of the box" за да покрие такива изисквания ... а и си цитирал преди редакцията... после се поправих сам за каналите
|
| Сря Апр 17, 2013 5:50 pm |
|
 |
|
emilvtc
|
Идеята ви за паралелното мерене на различно усилен сигнал е добра и решава проблема с "бързата" реакция по установяването на усилването в аналоговия AGC вариант. Единственото което не ми харесва е вероятно голямата консумация.
Благодаря Ви за коментарите.
|
| Чет Апр 18, 2013 9:49 am |
|
|