Отговори на тема  [ 6 мнения ] 
64-битов make.exe за Windows? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение 64-битов make.exe за Windows?
За едни експерименти ми трябва make.exe, ама да е native 64 битово бинари за Windows.
Намерих това:
http://www.equation.com/servlet/equation.cmd?fa=make
но нещо не се спогодява с 64-битовия ми компилатор.
Целта ми е по-скоро академична, да видя какви предимства би имало билдване с 64-битов toolchain и дали си заслужава в сравнение с 32-битов (който е върви и на 32 и 64битови системи).
Става и ако се намери конфигурация или инструкция за компилиране от сорсове, примерно под mingw64.

Нед Апр 14, 2013 10:02 pm
Профил

Мнение Re: 64-битов make.exe за Windows?
аз не мисля, че мейка има някакво значение...
Идеята му все пак е да може да вика всякакви инструменти без значение какви и с колко бита са. Не съм чувал да има 64-битов мейк, но не съм и търсил. Принципно мейка си е бая старичък и не се променя, няма нужда просто.

Ако ти трябва 64- битов компилатор може да пробваш ягарто. Скриптовете му по дефаулт са за 64 и постоянно ми се налага да го връщам на 32 бита... Мисля че би трябвало да може да се компилира с mingw-то

Нед Апр 14, 2013 11:45 pm
Профил
Аватар

и аз не мисля, че ще има някакъв ефект с 64-битов make, по-скоро ще е дефект :D
също така не мисля, че има изобщо файда от 64-битова архитектура, освен в много малък специфичен и свръх тесен контекст. надали 64-битов компилатор ще е по-бърз от 32-битовата му версия. за приложния софтуер пък е още по-зле.

единственото нещо, което би имало ефект в забързването (на make нещо_си) е ползване на много ядра/процесори/клъстер.
но това се прави само ако ежедневно правиш пълен билд на система (милиони редове сорс).
в това отношение make малко не е в час, или поне не е лесно да опишеш зависимости/последователности при паралелна компилация. е, случва се изключително рядко, но когато се случи решението не е елегантно.

така че, помисли в посока паралелизъм, а не много битове.

Пон Апр 15, 2013 10:10 am
Профил

Въпросът e че 32-битовия make се дъни когато опита да стартира 64-битов компилатор (не може да направи CreateProcess()). Предполагам че е от невъзможността за викане между различно-битови процеси. Така че ми трябва make и компилатора да са еднакво-битови. Или 32-32, или 64-64. Първото е лесно. Второто иска 64-битов мейк.
Колкото до забързването от 64-те бита - има, но да, малко е (повече регистри). Въпросът е да се провери и документира.
Иначе другите неща са си отделна точка. Голям е и ефекта от използването на добър toolchain. При еднаква версия на гцц-то, билдовете на Mentor, ARM,Yagarto и някой други имат доста разлики :wink:

Пон Апр 15, 2013 10:26 am
Профил

gicho написа:
Колкото до забързването от 64-те бита - има, но да, малко е (повече регистри).

64 бита са по-бързи само, ако имаш 64 битови сметки или ако ползваш повече от 3GB рам. Иначе забързването при 64 бита човек не може да го усети, само профайлър може да отчете няколко милисекунди разлика.

Пон Апр 15, 2013 12:50 pm
Профил

Много точно казано - няколко мс на колко общо време? Основната ми цел не е ускорение. Въпреки че има доста причини в 64-битов режим да има ускорение и за не-математически задачи.
Засега информацията ми е за няколко процента - но това не е важно. Не искам да споря дали има смисъл, опитвам се да го подкарам. Като успея ще пиша какво съм постигнал, който иска да го ползва или не. И за мен всичко да е 32бита е най-лесно - ама не е там въпросът.

Пон Апр 15, 2013 1:27 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 6 мнения ]