Дениш изчакай още 7-8 месеца и почваме заедно. Тази идея ми е в главата откакто ги видях тези FPGA-та
Конкретна литература засега не мога да ти посоча. Но ако възникнат въпроси в процеса на работата ще се радвам ако пишеш.
Иначе идеята зад един Layer 2 switch в основите може да се онагледи така:
1. Шматкат се из мрежата едни L2 фреймове.
2. Като влезе един такъв фрейм през някой от портовете на switch, той проверява source-L2 адреса му и си го записва в една табличка (ако не го знае) наречена CAM.
3. После проверява destination-L2 адреса на фрейма и гледа в таблицата си дали му е известно къде се намира съответния хост.
4. Ако в таблицата му пише, че destination-hosta виси на порт Х, пакета се препраща към порт Х.
5. Ако в таблицата му няма информация относно този адрес или адреса е broadcast-ен фрейма се препраща към всички портове на switch-a с изключение на порта, от където е пристигнал.
В основни линии това е един L2-switch. Нищо сложно на пръв поглед, обаче си има и някои тънкости.
Поддръжка на VLANs и VLAN Trunks.
Поддръжка на spanning-tree протокол, за да гарантираш известна стабилност и сигурност на топологията.
Проверка за грешки във фреймовете и използване на съответните технологии store-and-forward или други подобни.
Възможност за ограничаване на broadcast трафика.
Security ACLs и разни други екстри като PortSecurity да разплакваме "акречетата.
QoS ACLs и съответния контрол на входящите буфери, дето само като си го помисля и се изприщвам
По какъв начин ще се конфигурира. Едно CLI да вземеш, това си цяла операционна система.
Общо взето въпросът е какво си решил да правиш. Дали ти е интересна единствено железарията или си решил да правиш
switch. Защото между switch и switch има разлика
За неща като PoE и EthernetChannel дори не се споменава. Поне в моите представи засега
С две думи казано ако човек се захване сериозно това си е страшен проект, за който се искат сериозни ресурси, не толкова финанси колкото време и хора. Аз все още изчаквам, имам следване да водя, а съм още в първата фаза. Смятам тройни интеграли и изчислявам комплексни съпротивления засега, ама все някога ще се свърши с това де
Поздрави