|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 4:06 am
| Автор |
Съобщение |
|
itso.t
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12764 Местоположение: София
|
 Re: Тръгвам да се връщам
Това отдавна не е точно така. Както писах по-горе - класическите автоматици също са се развили. От над 10 - 15 години имат блокаж на хидротрансформатора.
|
| Чет Апр 04, 2013 12:56 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Абе не съм сигурен че всички нови автоматици са с два съединителя, изобщо даже не съм сигурен. Аз все си мисля че масово са си все планетарни, дали съединителя е триещ или хидротрансформатор не знам. Това с двата съединителя е сравнително ново, ако под нови коили разбираш тия от 2011/2012 може и така да е вече, не знам. Иначе по въпроса на Димитър, роботизираната кутия не е това за което говориш, товаза което говориш масово се нарича типтроник, въпреки че това е запазена марка на audi ако се не лъжа. Роботизираната е това http://en.wikipedia.org/wiki/Electrohyd ... ansmission
|
| Чет Апр 04, 2013 6:27 am |
|
 |
|
Zdrav
Регистриран на: Сря Яну 26, 2005 2:01 pm Мнения: 1952 Местоположение: Варна
|
"1 тон маса за 1 секунда" - трябва да се сложи тука и скоростта на този 1 тон. Ако в момента в който превключваш е 0 какъв е проблема? 
_________________ Най-опасният враг на истината и свободата е мнозинството.
|
| Чет Апр 04, 2013 10:36 am |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11265 Местоположение: Добрич
|
Няма чакане... изпълнява си го! Лашкането го ползвам, когато съм в дупка и нямам сцепление за да изляза с газ. В случая газта вреди, защото има опасност да изровя и да затъна още повече. С обикновена кутия пробваш леко в едната посока, натискаш съединителя, колата се връща от тежестта си обратно в дупката. И като стигне гумата другия край пак тръгва леко напред. Точно в тоя момент пак леко пускаш съединителя. Така напред-назад и гледаш да се синхронизираш с инерцията на масата... Проблемът на обикновената кутия е, че при къса дупка нямаш време да сменяш скорости. Затова засилваш само в едната посока. Докато с автоматика става бързо и можеш в двете посоки да помагаш. Само местиш R-N-D напред-назад и гледаш да си в синхрон с инерцията, за да се разлюлява повече и повече. Щото инерцията на "махалото" те изкарва от дупката, а не толкова двигателя...
|
| Чет Апр 04, 2013 11:10 am |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Сега вече разбрах какво е роботизирана кутия, ама къде са наредили алфите до фераритата, мазератитата и м-ките на бмв  . Иначе естествено, че не всички автоматици са с два съединителя. Най-малкото това са си доста скъпи скоростни кутии, за да ги слагат на всички коли. Моите със сигурност не са такива.
|
| Чет Апр 04, 2013 4:42 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Ми аз казах че повечето са, защото миналото лято като тръгнах да купувам специално кола с автоматик изборът ми беше между хидравлична и dual clutch... Не казвам, че няма други ама по-скоро са екзотики. А под "нови" нямах предвид баш най-новите, щото сега тенденцията е хибриди и там понятието "скоростна кутия" малко се променя... Говоря за не-хибриди и по-масови марки. Примерно разните троници на мерцедес, 6-скоростните им са 6G DCT (dual clutch), 7-скоростните 7G-Tronic се води MCT (multi clutch)... Ford пък всичките им автоматици са Powershift и пак са с два съединителя... Та така де, ако тръгнеш да търсиш по-нов автоматик най-вероятно ще е с 2 съединителя... Ех, аз гледах, гледах ама накрая се спрях на по-стара... с хидравлика 
|
| Чет Апр 04, 2013 6:44 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
И къде пък е тая тенденция за хибриди  ? Хората тепърва ще научат, че от хибрида няма никаква идея. От ел. колите със сегашната технология също  .
|
| Пет Апр 05, 2013 3:22 am |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
Ами явно и познанията ти за окачването са от "Москвичовата" ера... На магистрала ("Тракия" - София - Пловдив и обратно) скоростта ми е обикновено 120-130, но ако застигна някой с 100-110, ускорявам до 140-150 за по-бързо изпреварване. Клиото празно тежи тон. Ако ми кажеш как да го отлепя и как се управляват задкрилките - нататък поемам аз  . Явно наблюденията са ми за най-стария вид автоматици тип: "гледай на другата страна докато се засиля, пък после виж ко прая...". Много от тях се движат в моя диапазон от скорости. На еднолентов път с интензивно насрещно движение изпреварването е направо веселие. Като тръгне да ме изпреварва такъв, се налага и аз да реагирам - или със спирачката и ли с газта, иначе е опасно. Затъването няма да коментирам - при предно предаване се работи и с волана, а ако гумите са заминали - няма значение каква е скоростната кутия...
|
| Пет Апр 05, 2013 8:25 am |
|
 |
|
miro_atc
|
Бе разни хора, разни идеали... имам приятел вече втори хибрид кара. Явно е доволен, щото първият път може и да не е знаел какво купува, ама след 3-4 години яко каране все трябва да е научил нещо  Иначе не знам какво не ти харесват хибридите? Технологиите се развиват... на мен не ми харесва цената, затова си карам таратайката със старите технологии 
|
| Пет Апр 05, 2013 9:34 am |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
На каква кола успяваш да го правиш това (толкова бързо)? Питам, понеже се чудя на моя автомат дали са му в ред времената. Включването от P или N към напред или назад си взема към секунда. Цялата минавка от напред към назад ми отнема толкова време, че не успявам да я залюлея добре и имам проблеми зимата ... Ако има някаква техника ще ми е полезно да знам. Е, може и кутията ми да е по-бавна или по-износена. Принципно дават до 1.5с като нормално за включване на предавка, но ми е интересно с каква кутия си и какви са ти времената? При мен снежинката прави само едно нещо - прескача 1-вата степен на автоматика и потегля от 2-ра (освен ако съм на позиция на лоста за само 1-ва  )
|
| Пет Апр 05, 2013 10:19 am |
|
 |
|
miro_atc
|
голф 4 За да става бързо трябва да си на място и без газ или съвсем малко. Иначе тя няма да ти позволи да местиш напред-назад лоста свободно...
|
| Пет Апр 05, 2013 10:26 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
На европейските коли, повсеместно са такива, поне от няколко години. Под европейски разбирам немски де, за другите нямам идея.  Та фолксваген груп, поне от 5-6 години класически автомат не предлагат като опция и на ниския си клас коли (Шкода например), само типтроници, диесджита и разни такива... Мерцедес май също са така, БМВ и те.... В щатите класическия автоматик е класика в жанра, та предполагам за това е трудно да го избутат новите моди. И при японците вероятно е така. Ама може и просто да не си гледал новите модели скоро, подозирам, че и при вас са станали масовка. Миро, аз баш с подобен автомат (VAG, не DSG) се окопах тая зима и не можах да го извадя, а според мен не беше толкова зле ситуацията.... Ама аз и нямам много опит с автоматик де. Твоя има ли ESP?
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пет Апр 05, 2013 7:20 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
В един хибрид може да се харсва само едно нещо - финансовия смисъл на операцията, защото като коли (дизайн, екстри и перформънс) ги няма никакви. Та от тая гледна точка при тукашните цени на бензина и при каране средно 12000 мили на година най-добрия хибрид за сега Тойота Приус се изплаща за цели 7 години, а някои от хибридните SUV-та им трябват близо 20 г. да си изплатят разликата в цената с обикновения модел. Та при тая сметка ясно се вижда, че от хибридите няма никаква файда, дето се вика. Никой не държи такава кола повече от 7 години и като тръгне да я продава цената и е толкова ниска, че е загубил още една камара пари. Единствения смисъл е такс кредита от 7500$ дето дават тука, ама това значи само едно нещо - че тези, дето не карат хибриди плащат колите на тези, дето ги карат, което е пълна тъпня, защото ще стане като с слънчевите и вятърните централи - ще се напълни с хибриди, за които правителството ще се изръси една камара пари и после ще се чудят какво да ги правят. Айде в Европа на скъпия бензин може и да има малко по-голяма далавера, ама пък там и цените на самите коли са по-високи, така че накрая пак същото излиза. Та в крайна сметка хибриди карат само тези, дето се мислят за зелени ентусиасти - още една заблуда. Ей заради такива недомислици правитеслтвата трябва да са максимално малки и с максимално ограничени пълномощия и ако може въобще да не си помислят да се занимават сикономика и да се месят на пазара. Ама това знам, че е обратно на каквото мислиш ти, та няма смисъл да го почваме тоя спор  .
|
| Пет Апр 05, 2013 8:48 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Цецо, тук почти всички нови модели са с типтроници, просто не съм убеден че са от тези с двата съединителя като DSG-то. Ама може и да се бъркам де щото като ходя да гледам коли какъв тип е автоматика е последното дето гледам в една кола  .
|
| Пет Апр 05, 2013 8:51 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
С ESP е, ама не е някакво велико да отделя колела... Просто като усети че някое колело преплъзва му удря спирачка. Не съм видял много смисъл от него, само дето ме дразни... добре че може да се изключва. Зимата малко да натисна газта и почва да дрънчи, не те оставя да се изкефиш на снега  абе при вас може да има някакъв финансов смисъл... ама тук няма никакви данъчни облекчения. Май само за чистите електрички приеха нещо, ама то у нас тия работи са от ден до пладне. Като с метана, в началото беше супер евтин, сложихме на две служеби коли, а после вдигнаха акцизи и цени... А за Приуса и аз не виждам смисъла. Разходът е по-нисък, ама ако го сметнеш с амортизациите не вярвам много да се вързва. По принцип готиното на хибридите е пъргавината, говоря за 200-300 коня и голяма част от които са на ток, т.е. докато натиснеш педала и си ти... Пък и технологиите се развиват, новите плъг-ин хибриди издържат на ток 10-20км. Колкото да отидеш на работа, а пък иначе пак си имаш ДВГ. Е новия Ц-макс на форд, плъгин хибрид с 2-литра бензинов турбокомпресор (само той е 200 коня), а разхода му е по-нисък от на Приуса. Те даже се гаврят в рекламата си с приуса, че нямат нищо общо... и то сигурно е така при толкова коне под капака.
|
| Пет Апр 05, 2013 10:14 pm |
|
|