Отговори на тема  [ 4 мнения ] 
Количка с компютърно управление 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение Количка с компютърно управление
Здавейте :) . Реших и аз да споделя за моето скромно проектче, а същевременно и дипломна работа в моето школо(ПГ по КТС - гр. Правец). Проектът ми е количка, която безжично да се управлява от компютър/лаптоп/телефон.
Сърцето на системата е развойната платка Arduino UNO с микроконтролер ATmega328 -> http://arduino.cc/en/Main/arduinoBoardUno
От своя страна тя ще управлява две постоянноткови елекромоторчета за задвижване на колелата, посредством драйвера SN754410, и един серво-електромотор за управление на завиването. Също така има и входове от сензори за газове, температура...
Като модул за безжична комуникация между ардуиното и компютъра използвам радио-модулът Wixel ->http://www.pololu.com/catalog/product/1336
Захранването на електроморотите ще е с две успорени батерии от 9V, а на ардуиното от отделна 9V батерия.
Рамата на колата изработвам от метален конструктор -> http://www.hippoland.net/produkti/detski-igrachki/konstruktori-i-mozayki/metalni-konstruktori/diy-model-metalni-konstruktor-kran
На този етап от разработката съм стигнал до разучаване принципа на работа наличния ми хардуер и изработката на малки демо- и тесто- програмки. Идеята е да разработя добър графичен интерфейс, опция настройка на контроли, визуализация на графиките на стойностите от съответните сензори...
С течение на времето ще добавям още инфо и материал, като снимки, схеми....

Прикачени файлове:
SAM_0045.JPG
SAM_0045.JPG [ 2.65 MiB | Прегледано 4091 пъти ]
SAM_0052.JPG
SAM_0052.JPG [ 2.61 MiB | Прегледано 4091 пъти ]
ArduinoUnoFront.jpg
ArduinoUnoFront.jpg [ 235.61 KiB | Прегледано 4091 пъти ]
Вто Апр 02, 2013 2:41 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Количка с компютърно управление
Желая ти успех, но не ми харедва захранването ти. Каквато и да е химията, 9-волтовите са 120-150, е нека да са 200mAh. Колко време ще се движи автомобилчето с 2 такива? В RC автомобили-играчки, които съм виждал, за двигателите се използват няколко последователно свързани батерии АА, което е поне 1000mAh. Помисли за две или три последователни Li-Po (желателно е за RC модели) със съответното зареждане.

Сря Апр 03, 2013 8:08 am
Профил

Благодаря много за съвета @Пустинен лъв! Ще се наложи да инвестирам и още малко в проектчето, но все пак батериите са от особено значение за колата, а и факт е, че няма да си играя по цял ден с нея, а през повечето време ще си я гледам и ще си казвам: "Ей, виж, това аз съм си го направил!" :D :D :D

Сря Апр 03, 2013 12:30 pm
Профил
Аватар

Това момче точно улучи името на проект, с който и аз се занимавам.
ИзображениеИзображение
Зная, че много хора го мислят за банален и неблагодарен, но моето мнение е, че това е базова технология. Само върху подобна основа може да се построи нещо смислено. Затова положих усилия да разработя една такава. Управлението е с пик контролер и евтино радио от нордик. Като цяло, макар да не е робот, тази конструкция има трите основни елемента от роботиката - механика, електроника и софтуер. Нито един от тях не е лесен.
Черната кутийка се включва към компютър с усб - кабел и се командва през ком-порта с моя или ваша програма. Свободната площадка на борда предполага някакво полезно устройство. Бордовата платка има изведен интерфейс с пет (4+gnd) пина - два пина за стандартен RS, който минава през радиото и два пина за 5 и 9 волта. Освен това към борда има два работни изхода - една двойка за главния мотор (dc-четков) и една тройка (0,v,c) за серво-кормилото. Използуваните елементи са подбрани така, че да бъдат най-достъпни и с най-малка себестойност. За мен най-скъпият елемент от колата излезе серво-машинката (около 11 лева на българския пазар). Данновия поток тече с малка скорост (1-2кб/с) което е достатъчно за разработки. Тайните на тези коли са тясно свързани с мотора и батериите. Ако разработвате нещо подобно, не се полъгвайте да купувате какъв да е мотор, нито да стъпвате на какви да е батерии. Само с внимателен подбор да открия точното моторче, което, макар и бавно, може да задвижи колата с обикновени АА батерии с приемлива консумация. Бих помогнал на някой, който има интерес към такова начинание.
Върху тази кола успях да направя локално позициониране (LPS) което засега не смея да публикувам, но е обнадеждаващо.

Нед Дек 08, 2013 4:51 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 4 мнения ]