Отговори на тема  [ 42 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Евтинджос захранване 150...300 волта? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Евтинджос захранване 150...300 волта?
Какво представлява "твърдото" запушване? Ето тук има симулатор http://www.falstad.com/circuit/e-fullrectf.html , какво се променя на напрежението, не знам за това питам, не се заяждам.

Нед Мар 31, 2013 2:34 pm
Профил

ike написа:
Та bongo_x2 послушай 741. Един грец, 2 електролитни кондензатори и един дросел ето ти префектно напрежение около 280 до 350 волта.
Бе аз това го написах за майтап, ама явно ще трябват доуточнения. Дет се вика - деца, не правете това вкъщи! :D
Цитат:
Какво представлява "твърдото" запушване? Ето тук има симулатор http://www.falstad.com/circuit/e-fullrectf.html , какво се променя на напрежението, не знам за това питам, не се заяждам.
Заради индуктивността на трафа, при бързи диоди напрежението върху им се променя със скок когато токът стане нула. Хармониците на това се чуват чак до късовълновия диапазон.

Нед Мар 31, 2013 3:03 pm
Профил
Аватар

На входа се получава рязък пик/пад на тока в момента в който напрежението минава/пада през границата до където е зареден кондензатора. Колкото по стръмен е фронта на тока - знаеш - няма какво повече да обяснявам. На ффт се виждат 30% 3-ти хармоник, 15% - 5-ти и т.н. Особено ако източника е със сравнително високо изходно съпротивление. Въобще голяма шумолия.

Нед Мар 31, 2013 3:07 pm
Профил ICQ

http://www.falstad.com/circuit/#%24+1+5 ... 25+2+-1%0A

Ясно, това е тока който протича - най-дясната осцилограма. Ако диодите се отпушват и запушват рязко сигнала става почти правоъгълен, а провоъгален сигнал има безкрайна честота.
Индуктивностите и кондензаторите(а и стабилизаторите) не замазват ли положението?

Нед Мар 31, 2013 3:12 pm
Профил
Аватар

Ами замазват едно, омазват друго.

Нед Мар 31, 2013 6:17 pm
Профил ICQ
Аватар

хммм :-k
явно нещо не разбирам...

искате да кажете, че за изправител на анодно (да кажем 250V) за аудиофилско крайно стъпало от 6W с RMS консумация 25мА, когато изправителя е със шотки диод, в началния момент на запушването на диода (да кажем 0.6V) се получава стръмен фронт на тока, който е към 60uA и той прави някави чуваеми хармоници на 250V?

Cekins написа:
На ффт се виждат 30% 3-ти хармоник, 15% - 5-ти и т.н.

това по ток или по напрежение?
но е огромна стойност, без значение за какво е. това прави поне 40% THD по захранване? тааашак!
ще ми е интересно да споделиш как е измерена такава стойност да видя дали мога да потвърдя числата
(траф, диод, кондензатор, товар, дросел)

Нед Мар 31, 2013 9:22 pm
Профил

Аз за моето стъпало си навивах трансформатор. Даже два- единия за отоплението, другия за високите. Изправител с EZ81 в момента съм на етап смятане и навиване на дросел.

Пон Апр 01, 2013 10:25 am
Профил
Аватар

Ами измерено е с дървен осцилоскоп на напрежението. Постановката е трифазен генератор с постоянни магнити, честота на променлвото между 15 и 25 херца, обикновенни силициеви диоди (ларионов мост) и активен товар. Импеданса на генератора е около 8 ома на фаза, индуктивност около 14 мили хенри на фаза. Хармониците ги има със и без кондензатори след греца. На монофазно без кондензатор няма да ги има. Кондензатори сме слагали до 1000 микро. Товара - около 10-12 ома. Играли сме си с дросели и кондензатори - дроселите просто преместват събитието (и решават отчасти нашия проблем със звуковото бръмчене на генератора) - ползвахме дросели от натриеви лампи 400вата. Май индуктивността им беше към 2 цяло и нещо хенри. С кондензатори по-не сме си играли щото малко трудно се намират 1000 микро неелктролитни за 1000 волта. Тая проба сме я правили с около 170 микро фарада - и те изместват фазата и замазват отзвука на бръмчилото обаче и те редуцират сериозно напрежение и мощността като цяло. Само че нашата цел не е само да го направим безшумно, ами и да вземем максимума от тоя генератор. Реално единствения начин се оказа синхронен PFC изправител.

Мисля че спокойно с обикновен траф (ако имаш и трифазен), изправителен мост и най обикновен нагревател, ще можеш да го видиш. Естествено че грец включен в контакта няма как толкова сериозно да осере нещата, щото там реално импеданса клони към 0

Пон Апр 01, 2013 10:55 am
Профил ICQ
Аватар

И аз съм много учуден, че при ниското dv/dt на 50 Hz се стига до тия ефекти, при ключовите
захранвания са отдавна и наблюдавани и всичко, диоди дето им викат "soft recovery" (а не просто
"fast recovery") се появиха през 80-те, може би в края им, те се запушват малко по-така и
пищели по-малко. Не съм правил много сравнения, открай време ползвам MUR110, 140 и т.н.
дето са такива уж. Шотки диоди за над 40 волта до неотдавна хич и нямаше, а колко
софт са откъм запушване не знам - ама не съм видял 1N5819 примерно да безобразничи
повече от разните MUR-ове до него. Но може просто те да си безобразничат без това
да ми е пречело, не съм се вкопавал никога баш в това.
Ама 1N4007 към трансформатор да писнат по високите честоти нещо ми прилича на
шмугващ се в храстите охлюв :D :D (толкова по-голяма и ще ми е изненадата ако
някой вземе, че ми избяга де :D ).

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Пон Апр 01, 2013 11:53 am
Профил WWW

tgi написа:
Ама 1N4007 към трансформатор да писнат по високите честоти нещо ми прилича на шмугващ се в храстите охлюв :D :D (толкова по-голяма и ще ми е изненадата ако някой вземе, че ми избяга де :D ).

Ми и аз така мислех преди доста време, докато веднъж не ремонтирах един адаптер за радио, като му добавих нанофаради паралелно на диодите. Прост адаптер - мрежово трафче, диоди в грец, кондензатор и линеен регулатор. Преди интервенцията това нещо вкарваше брум 100Hz и на укв даже (може да е било през мчу-то, не съм го изследвал), след интервенцията заспа.

А бавните 1N4007 от време оно едва ли има вече. Всичко за 1А и 600V (толкова ли беше?) може да се опакова като 1N4007. Няма да правят няколко различни кристала я.

Edit: "едва ли има вече" е силно казано, ама съм убеден, че някои фирми пробутват бързи.

Пон Апр 01, 2013 12:21 pm
Профил
Аватар

Хмммм. Ако 1N4007 са станали по-бързи да кажем мога да си го представя (пак ми е
трудно да повярвам ама фактите като говорят... :) ). Бая злобно запушващи се трябва да са
де. Бавните едно време бяха много бавни, на 20-ина kHz печаха страхотно,
дет се казва не стигаха до запушване - те едва ли биха били способни на такова нещо.

Ама знам ли, не съм копал натам. Хич и не беше ми хрумвало, че може да има такива събития
на 50 херца (ако и да знам, че то не е до херците). Ама то ако не научавахме по нещо всеки ден
за какво сме въобще :D .

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Пон Апр 01, 2013 12:30 pm
Профил WWW
Аватар

Еми сори, ама съм ги затирил някъде осцилограмите...

Пон Апр 01, 2013 1:14 pm
Профил ICQ
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен

http://www.kn34pc.com/construct/petko_p ... ifier.html - лампов регулируем изправител.

http://www.kn34pc.com/construct/petko_p ... _izpr.html - Регулируем изправител 150÷300V
:)

ПП. Вместо един трансформатор може два да се ползват 220/6 за отопление и от него 6/220 за анодно.

Съб Апр 06, 2013 11:51 am
Профил
Аватар

@ 741 : тези нанофаради са закон от ерата на Д7Ж (или к'вото там беше) ама ако помня защо :oops: Иначе си прав, че премахват брума и то не само на радиото.

@ After_Dark : аз казах "еФтинджос" а не да похабя куп матриал и пак да навивам траф на 50Хц :)

Ще го умувам де, ама в момента имам проблемите на новопристигнал...

@ dan : можеш ли да ме уредиш с качествени изходни трафове (за една и две ламби) на сносна цена? Щото се оказа, че ламби се намират, захранването може да се скалъпи ама тези трафове ме спират да изкарам някой лев.

Чет Апр 11, 2013 10:13 pm
Профил

Аз си поръчах магнитопроводи от Италия :) Ако си уредиш транспорта излизат съвсем прилични като цена.

За изчисляване на траф за лампово стъпало трябват доста подробности- то всъщност това е в същината на проектирането. Тип на лампата,схема на свързване, ток на покой, амплитуда на възбудителното напрежение или желана изходна мощност, допустими THD...

Пет Апр 12, 2013 12:48 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 42 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща