Отговори на тема  [ 539 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 36  Следваща
Универсална станция за запояване. 
Автор Съобщение
Ранг: Ориентиран

Мнение Re: Универсална станция за запояване.
Тази е от ибей понеже в алиекспрес е сложно със плащане от пейпал, пък и повече ме интересува как работят човките .

Говоря за цялостно усещане, иначе се вижда че отпред хакото е по тънък.

Като пристигне станцията повече впечатления, за сега изглежда добре.

Сря Мар 27, 2013 12:54 am
Профил
Ранг: Форумен бог

dtmf написа:
Тази е от ибей понеже в алиекспрес е сложно със плащане от пейпал, пък и повече ме интересува как работят човките .

Говоря за цялостно усещане, иначе се вижда че отпред хакото е по тънък.

Като пристигне станцията повече впечатления, за сега изглежда добре.

То и в ибей имаше и от другите дръжки. Аз имах от преди това. Покрай последните човки си поръчах и една такава дръжка и хич не ми хареса. Сега си седи в чекмеджето а си ползвам старите. На порядък са ми по-удобни.

За буксата - никакъв шанс да намериш такава. Аз ги резнах и си сложих 5 пинови китайски. 2 пина за нагревателя, 2 за термодвойка на другия ми поялник, и един за маса (корпус на самата човка). И мъжко и бенски 5 пинови има почти във всеки магазин, и са най-евтините от номенклатурата (примерно 2-3 пъти по-евтини от 8 пинова от същия вид).

Сега се сетих - от Елимекс ги купувах. Хем имаха бройки, хем бяха прилични като цена.

Сря Мар 27, 2013 1:05 am
Профил ICQ

От другите дръжки няма в ебей, аз търсих и като не намерих си поръчах от алиекспрес. Когато пристигне ще споделя впечатления.
dtmf, защо не направи поне схемата с аналогово регулиране на температурата която съм пуснал по-горе?

Сря Мар 27, 2013 10:31 am
Профил

milenjs написа:
От другите дръжки няма в ебей, аз търсих и като не намерих си поръчах от алиекспрес. Когато пристигне ще споделя впечатления.
dtmf, защо не направи поне схемата с аналогово регулиране на температурата която съм пуснал по-горе?

Щото си е поръчал контролер от eBay и го чака да дойде.

Сря Мар 27, 2013 1:59 pm
Профил ICQ

milenjs написа:

Щото нямам много свободно време , и зор. ) Ако тръгна да правя миниатюрна платка , или на експериментална, ще отделя поне ден. По евтино ми излиза да си поръчам готовия контролер, включвам му едно зарядно от лаптоп и готово.

Сря Мар 27, 2013 10:04 pm
Профил

Имай в предвид че лаптопските захранвания са около 19 волта масово, тоест, вместо на 70 вата ще работиш на около 43-45 вата.

Чет Мар 28, 2013 12:09 am
Профил ICQ

Това е най малкия проблем. Може да се коригира от резисторите на TL431 и да се докара 24 , в случай че нямах няколко универсални. Отпада нуждата от тежък траф и правенето на кутия, тъй като станцията става с размерите на половин кутия цигари и се събира във всяка пластмасова кутия. ( за пример станцията вградена в поставката на поялника)

Чет Мар 28, 2013 11:34 pm
Профил

Е то е ясно че става. Платките на моята са толкова - цигарена кутия. Голямото е трафа. Ама 70W траф не е кой-знае колко по-голям от лаптопско захранване, а и струва по-малко от него. Кутия се прави, - чертаеш и дават да ти я направят със все дупките. Стига желание да има. И не вярвам да струва много повече от 20-ина лева, дори да е от неръждавейка или прахово боядисана.

Някой ден като имам време ще добавя и кутия към проекта, че да е пълен. И шарен преден панел, за който е мераклия.

Чет Мар 28, 2013 11:45 pm
Профил ICQ
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

И аз подкрепям мнението на Sparkybg, още повече че може да се организира серийно производство ако се намери пазар на изделието.
Но подобен ентусиазъм е почти обречен, тъй като жълтата раса отдавна е превзела света и трудно може някой да я изпревари в производството, другия вариант е dtmf да им поръча 100000 бройки със съответното качество, да инвестира и до края на живота си всеки ден ще запоява с нов поялник, вместо да си щади WELLER-а.
Поздрави!

Съб Мар 30, 2013 4:01 pm
Профил

ivanko_100 написа:
другия вариант е dtmf да им поръча 100000 бройки със съответното качество, да инвестира и до края на живота си всеки ден ще запоява с нов поялник, вместо да си щади WELLER-а.
Поздрави!

Приятно правене на кутиите, на мен станцията ми е в поставката на поялника, и остават пари за нов поялник всеки ден )
http://www.youtube.com/watch?v=ahCQZDvCN3g

Съб Мар 30, 2013 5:38 pm
Профил

dtmf написа:
Приятно правене на кутиите, на мен станцията ми е в поставката на поялника.

То в такава поставка ще побера и мойта със все трансформатора. :) А и реално станцията ти не е в поставката ако захранването и е навън.

...пък и... тук дупчица, там болтче, екрана отзад, пък поялника отпред... На мен такива неща ми вадят очите, и рано или късно бих направил кутия.

...ама това си е за мен. Щом ти си доволен, значи всичко е наред. :)

Съб Мар 30, 2013 9:03 pm
Профил ICQ

ivanko_100 написа:
И аз подкрепям мнението на Sparkybg, още повече че може да се организира серийно производство ако се намери пазар на изделието.
Но подобен ентусиазъм е почти обречен, тъй като жълтата раса отдавна е превзела света и трудно може някой да я изпревари в производството, другия вариант е dtmf да им поръча 100000 бройки със съответното качество, да инвестира и до края на живота си всеки ден ще запоява с нов поялник, вместо да си щади WELLER-а.
Поздрави!

Жълтата страна може да се изпревари с функционалност, качество, и софтуер. Много ясно че ако хипотетично реша да я произвеждам, няма да мога да продавам моята станция за 50 долара, но пък някои хора не търсят това. Аз почти нямам китайско творение, включващо микроконтролер с прилежащия му софтуер, дето да не ме дразни с нещо, дори нещото да е дребно. Ето в това можем да ги бием. Да ги гоним в цените няма смисъл никакъв - едно че още предварително се знае че няма да ги бием, и второ някак не съм навит за да съм им конкуренция, да работя тук на китайска заплата, пък и не знам някой друг да е навит на същото.

Точно така на шега си изплатих струга и фрезата, дето купих преди години. Карам джипка, направих си по-здрави носачи, после случайно се сдушихме с едни франсета по форумите и им показах какво съм си направил и... до сега съм им продал 24 комплекта, + още 5-6 в Италия и Испания. Това без да си давам зор, нито да се рекламирам, нито да продавам през e-bay или нещо подобно. Работа в уикендите, дето ми действа разтоварващо, след като цяла седмица съм пред компютъра.

Съб Мар 30, 2013 9:12 pm
Профил ICQ

Със поялника се работи, не е за изложба. Толкова за кутията.

Направих първата схема с LM358 от Milenjs за тест . Браво на китаеца: толкова просто и работи.) Може да се събере в размери на кибритена кутия и да се закачи на самия кабел на поялника , и да се захрани с леко импулсно зарядно, вместо голям тежък траф.

В началото работи на 100% докато загрее , после светодиода само мига (поддържа темп.).
При 20 волта захранване до 300 С стигна за около 25 сек., за сравнение 50 ватовия велер ПЕС51 стига за около 40 сек. Имам предвид реална температура, а не това което вижда станцията , понеже при поялници Hakko станцията вижда едно, а на човката е друго.

При 24 волта повече от 2.5 А консумация не видях, следователно = 60 вата вместо 70.
Доста удобен за запояване , за сега само добри впечатления, но да се каже на светлинни години от другите е пресилено.

Истинския тест се вижда при разпояване на големи площадки в многослойна платка, примерно като във Y Board на плазма телевизор , но това за сега не съм пробвал с този поялник.

Пон Апр 01, 2013 12:58 am
Профил

dtmf написа:
При 24 волта повече от 2.5 А консумация не видях, следователно = 60 вата вместо 70.

Пусни го чисто студен директно към 24-те волта и тогава мери консумация. При станция с постоянен ток се губи време докато чете температурата - нали е последователна термодвойка и тока трябва да се изключи, докато прочете квото трябва.

За 25-те секунди при 20 волта - пусни го на 24 и ще се смалят още. Ако на 24 волта е 60 вата, то на 20волта е около 40 вата. Тоест, тия 25 секунди ще станат около 16.

Относно кутията - че не е за изложба е ясно. Ама защо дисплея е отзад? :)

...ти да не вземеш да се вържеш сега. Ти започна да ми хвалиш как можело всякак. :) Поялника естествено може да си седи и в насипен вид, ако някой го кефи това, или не му се губят 2 часа да стъкми кутия на solidworks. Ама предимството на такова решение е само и единствено в цената.

Пон Апр 01, 2013 4:28 am
Профил ICQ

Работи и на 12 волта в автомобил.
Вкарали са контролера в дръжката .
Чуден поялник като за без пари.
http://www.tudou.com/programs/view/NxQw_X0iEmY/

Прикачени файлове:
123.jpg
123.jpg [ 307.96 KiB | Прегледано 7494 пъти ]
Вто Апр 02, 2013 5:49 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 539 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 36  Следваща