|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 8:00 am
Универсална станция за запояване.
| Автор |
Съобщение |
|
sparkybg
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Авг 23, 2005 12:02 pm Мнения: 3070 Местоположение: София
|
 Re: Универсална станция за запояване.
Видях личното съобщение, ама за съжаление готов продукт към момента не мога да предложа. А и да предложа, той трудно ще е на цена под около 200лв. Единственото, дето липсва на моя проект е кутията. Аз имах готови 2бр станции, които изтърбуших и сложих моя хардуер. Хавата с кутията е сложна. Или трябва да се стъкми нещо ламаринено и да се даде във фирма да се направи (което не е велик проблем принципно), или да се купи нещо готово, но тогава тия платки може и да не паснат и да трябва да се преработват. Хубава алуминиева кутия, от Farnell да речем, струва доста и ще оскъпи нещата още повече. Няма как да стигнем цените на китайците.
|
| Нед Мар 24, 2013 1:43 pm |
|
 |
|
dtmf
Ранг: Ориентиран
|
В кутия от китайска станция няма ли да се събере? Тук вкарах универсалната станция от опасни прототипи, но платката я проектирах да е с размерите на дисплея. http://www.youtube.com/watch?v=YW4JSTdZy3I
|
| Нед Мар 24, 2013 3:45 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
Може да се побере, а може и да не се побере. Ама за да предложа на някой готово изделие или трябва да я има в магазина на прилична цена, или някой да може да я произведе на прилична цена. Платките са правени точно за да се поберат в кутиите на китайските ми станции, почти 1/1 (предния панел). Поръчах си да ми резнат нов заден панел от неръждавейка. Кутия може да се проектира лесно. И ще взема някой ден да седна да я направя. Просто в момента имам много друга работа и времето е кът.
|
| Нед Мар 24, 2013 3:59 pm |
|
 |
|
ivanko_100
Ранг: Минаващ
|
Sparkybg, Вашият вариант за цената ме устройва, аз трансформатор и кутия ще си намеря, дизайна за мен не е проблем. Мисля да използвам като за начало една Solomon-ска писалка 24V. 48W, така че да настрите режима на работа с тази дръжка към платката. И DTMF има право относно кутиите, но все е по-добре от един съвсем незнаен Китайчук. Искам да инвестирам в нещо родно и в нещо, в което е вложена мисъл! Може да се чуем по телефона ако е удобно и да се разберем. Поздрави на Всички фенове!
|
| Нед Мар 24, 2013 5:51 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
Ми платки мога да поръчам, части също (някои части ги имам и налични). Само ми дай точния модел на Solomon-а, да видя дали е с термо двойка или с нещо друго. ПП: Solomon-ите са с термодвойки. Значи няма проблем да я подкара. Някои HAKKO_та са с PTC(терморезистор), та затова питах.
|
| Нед Мар 24, 2013 6:09 pm |
|
 |
|
milenjs
Регистриран на: Сря Мар 08, 2006 2:12 pm Мнения: 2017 Местоположение: Котел
|
Имай в предвид че Solomon има в разновидности с J и с K термодвойка, не знам дали си го предвидил в софта.
|
| Пон Мар 25, 2013 12:17 am |
|
 |
|
sparkybg
|
K e 41 µV/°C J e 55 µV/°C Абсолютно никакъв проблем. Обхвата на тримера за регулиране на усилването е няколко пъти по-голям от това, а K термодвойка е горе-долу в средата му след калибриране. Съвсем уверено мога да твърдя че станцията може да работи с всички масови термодвойки. (примерно между 20 и 80uV на градус), a въпрос на 1-2 резистора е да работи с абсолютно всякакви, но това ще да са разни екзотики предимно, дето никой няма да сложи в евтин поялник.
|
| Пон Мар 25, 2013 12:29 am |
|
 |
|
milenjs
Регистриран на: Сря Мар 08, 2006 2:12 pm Мнения: 2017 Местоположение: Котел
|
Не съм си имал вземане-даване с термодвойки но оня ден като ги загледах покрай тези станции ми се стори че характеристиката им не е линейна. Предполагам има няколко варианта за справяне с проблема - специализирана ИС, преобразуване с помоща на таблица. До колкото разбирам ти предполагаш че характеристиката им е линейна. Не е ли голяма грешката в показваните градуси (не че има значение, просто ми е интересно) ?
|
| Пон Мар 25, 2013 10:10 am |
|
 |
|
sparkybg
|
Достатъчно е линейна в прозореца, който ни интересува:  Дори най-марковите поялници имат в ръководството си нещо от порядъка +/-10 градуса като точност. Нелинейността в диапазона 200-500 градуса е доста по-малка от това. Понеже се калибрира при 182 - 184 градуса (поне аз калибрирам там, ползвайки 63/37 припой, дето се топи на точно 183 градуса), грешката в диапазона 200-400 е още по-малка.
|
| Пон Мар 25, 2013 11:58 am |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Ако искаш точно - полином от 10-ти ред - стойностите ги има по разни стандарти.
|
| Вто Мар 26, 2013 2:52 pm |
|
 |
|
dtmf
|
Някъде у нас продава ли се женска букса да пасва на Hakko FM-2028 ? Днес ми пристигна поялника и не мога да го тествам, а станцията пристига до няколко седмици. Купих подобна 8 пин от тпетров.ком , но е с друг диаметър на разположение на пиновете и не пасва, а за сега не ми се реже кабел.
Станцията на спарки поддържа ли работа на 500 градуса? Днес ми се наложи да разпоявам мощни транзистори (90А/300V) от многослойна платка , и китайското Hakko 907 за 10 лв се справи отлично ( с друга човка). Велера да го напъна толкова засега ми е жал.
|
| Вто Мар 26, 2013 10:43 pm |
|
 |
|
ivanko_100
Ранг: Минаващ
|
Здравейте, на всички които обичат да запояват и на тези които електрониката е хоби или начин за печелене на пари! Днес реших да си реша проблема с поялниците. Моята съпруга ми поръча Hakko FX-951 с 15 вида накрайници Т12 от Aliexpress в едно с резервна дръжка. Поръча ми и една духалка SAIKE 858D в едно с 4 накрайника и като цяло за сега е това. От 10 години и повече работя с ERSA MS 8000, от която съм много доволен, до сега съм ползвал основно 3-4 вида нейни оригинални човки, имам и още няколко такива, които са чисто нови. Новите платки отдавна са доста усъвършенствани и моят инструмент остаря и почти не отговаря на технологиите за ремонт и работа. Към ERSA-та имам и чисто нов резервен нагревател 80W, но всичко отива в историята за мен. Мога да запоявам, но нямам време да се впускам в реализирането на различни проекти, като на Sparkybg например. Сърдечно благодаря на всички, които станаха съпричастни с решаването на моя казус с поялниците и най-вече на колегите DTMF и Sparkybg. Ако имах свободно време, бих заложил на проект, в които има вложен умствен потенциал, на нещо българско, но живеем в динамичен свят! Въпреки че направих моят тежък избор, продължавам да следя темата с най-голям интерес, нека хората тук да споделят своя опит в областта!!! Това е нещо като инверторните електрожени. Пожелавам на всички много късмет и здраве! Като пристигнат нещата, ще споделя впечатления, разочарование или повод за радост. Поздрави! инж. Иванко Иванов
|
| Вто Мар 26, 2013 11:28 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
Аз мога да го накарам да поддържа и 600, само дето човката няма да живее твърде дълго при тия градуси, пък и ТО247 си разпоявам на 400 градуса като пич, та не виждам и особен смисъл. Все пак говорим за 70 вата поялник. Да ползвам дори 450 не ми се е налагало никога. То в момента, в който му падне температурата с примерно 20-ина градуса под зададената, вече е на пълна мощност, така че квото може да прави - прави.
|
| Вто Мар 26, 2013 11:31 pm |
|
 |
|
dtmf
|
Подкарах го с тая PWM схема за по бързо: http://www.sentex.ca/~mec1995/circ/pwm555.gifКондензаторите са сменени с 10 и 20 микрофарада, честота към 6 Hz. При 18 В и 20% запълване вдига към 300 градуса. Изглежда малко по-малко от PES51
|
| Сря Мар 27, 2013 12:15 am |
|
 |
|
sparkybg
|
Споменах ти да си вземеш от другите дръжки, ама не си прочел.  Тая хем е афиф, хем е по-неудобна (по-голяма в диаметър) от другите. ...иначе, ако 5.5 срещу 8мм в диаметър е "малко по-малко", явно имаме различни виждания по въпроса. В което нищо лошо, разбира се.
|
| Сря Мар 27, 2013 12:41 am |
|
|