| Автор |
Съобщение |
|
Н'бабане Гт'муан'га
Ранг: Форумен бог
|
 Re: Индикация дали тече ток по проводник ( най евтин вариант
Е, той LED-а няма да свети от тока на детектора. Ама все ще има ток за базата на един транзистор дето да святка LED-a
_________________ 'просто' е технически синоним на 'красиво'
|
| Съб Мар 23, 2013 1:27 am |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Най-сигурно е с токов траф - мери протичащия ток. Индикацията може да е LED. Безконтактните фазомери са на капацитивен принцип и ловят напрежение. Датчикът е транзистор (дарлингтон или полевак) или CMOS-ка, може да се поексперименрира със шунтиращото съпротивление за сигурна индикация.
|
| Съб Мар 23, 2013 10:13 am |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9123 Местоположение: Разград
|
Още в началото беше написано : "без да се прекъсва кабела". Не беше уточнено само дали са кабели или проводници  В смисъл дали фаза и нула вървят в общ кабел или са отделни проводници. Ако са заедно не знам как точно с кламп метър (тип ампер клещи) може да се постигне задоволителен резултат. Бях правил следене на едни нагреватели на една машина - обаче си сложих токови трафчета на изхода на контактора дето включва дадената група. С малко аналоговщина го бях направил направо да свири когато някоя група излезе от нормалното състояние - да дърпа повече или по-малко ток.
|
| Съб Мар 23, 2013 10:58 am |
|
 |
|
TheHungry
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Съб Сеп 03, 2005 11:31 am Мнения: 766 Местоположение: Пловдив
|
Разделени са така че токов траф става, ама трябва да го промуша през проводника пък и не е най евтиното решение ( не става дума за една бройка ) , така че още експериментирам и ще видим най накрая какво ще излезе.
_________________ "I really do like SOLDERING as my programming language." Bob Pease
|
| Съб Мар 23, 2013 4:55 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Що да го мушиш и не е евтино?! На едно маркуче навиваш жица, единият край на жицата прекарваш през маркучето за да отиде при другия, след това увиваш бобинката около проводника и хоп: тороид макар без магнитопровод.
|
| Нед Мар 24, 2013 1:40 am |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9123 Местоположение: Разград
|
Добре - в такъв случай ако проводника позволява, намери си феритни пръчки, навиваш 1-2 навивки от силовия кабел и 50-60 навивки някакъв тънък проводник - предването е достатъчно за да може да се хване разлика от 200-300 вата. Аз това което споменах така го бях направил. Групите бяха от 2 до 7 киловата. Само дето аз ползвах и една група от контактора за идентификация дали е включена групата, щото като изключи терморегулатора, тока става 0 и алармата свирва 
|
| Нед Мар 24, 2013 12:27 pm |
|
 |
|
zaphod
|
разочарован съм, никой не спомена телефонен капсул. за разлика от светодиода, телефонния капсул се чува ясно и на 0.1 волта. това със сигурност ще бачка с 100-200 намотки върху малко феритче, оста се поставя успоредно на кабела. това обаче не е надеждно, ако кабелите са много и близо. ще засече и някой близък кабел. най-надеждно отнемане на сигнала е токовия трансформатор разбира се, само кабела който е в него ще даде сигнал.
|
| Чет Апр 04, 2013 7:31 am |
|
|