|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 7:41 pm
| Автор |
Съобщение |
|
ДедоБоре
Ранг: Форумен бог
|
 ходих до милано
миналата седмица. с кола. ~1600км не бях минавал почти 9 месеца, та ще споделя някои, може би отегчителни, мисли. най-лошия участък от пътя беше софия-драгоман. и е единствения, за който трябва да имаш винетка. в хърватска вече няма коловози по магистралата. за 9 месеца са постролили на 90% липсващите 35км магистрала до границата със сърбия. бодат мантинели и полагат последни асфалти. яко работят хората. движението е в едното платно и не може да се изпреварва. на 5м има светлоотразителни знаци. толкова са много, че чак дразнят нощно време. и всички са на чугунени стойки. що чугун е отишъл, не ми се мисли... в словния също има един участък от 25км стар път. магистралата я строят някъде наблизо, виждат се камиони и много работници. но няма кал. нагласих си ограничителя на 90км/ч и газ до ламарината. през целия участък не отпуснах. и никой не ме изпревари. странно, нали? и в словения и в хърватска опесъчаваха при +2С. не "окаменяваха" обаче! за италия няма какво да говорим. само ще спомена, че магистралата венеция-милано е 11евро, 270км. може да се държи скорост 160км/ч, но движението е адски натоварено и трябва да се внимава непрекъснато. не знам по какъв критерии да я сравня с бъдещите 25лв за 250км софия-бургас. все едно да сравняваш хрътки с картофи. обаче най ме озадачи на връщане словенския митничар. седи си в кабинката и нещо пише. спираме, той отваря прозорчето: "от къде?" "от милано" "за къде?" "прибираме се в българия" "приятен път!". докато водим диалога, хвърлям поглед с какво се занимава. представете си - човека решаваше интеграли. пред него учебник - мярнах матрици, диференциални уравнения. задочник - видима възраст 35г. ще рече, че в словения, да си инженер е по-добре от колкото да си митничар!
|
| Сря Ное 30, 2005 4:47 pm |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Дедо Боре спомена: "ще рече, че в Словения, да си инженер е по-добре от колкото да си митничар!"
Това и за сън дори е нереално! може би щото аз изхождам отнаблюдения само по Българско. Дай Боже всекиму такива митничари! 
|
| Сря Ное 30, 2005 4:51 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Дедо Боре, ами обяснението (до колкото въпрос въобще има) е просто. В БГ живеят българи, а в Словакия - словаци.
Управниците ни били криви. Не те просто са българи.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Сря Ное 30, 2005 4:53 pm |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Цецо, това вече започва да ми мяза на национален нихилизъм. Не че няма основание за подобни констатации, но ти си много краен! Не е чак толкова е*ан народът ни! Има и много свестни българи.
|
| Сря Ное 30, 2005 4:58 pm |
|
 |
|
Bezmozachen
Ранг: Популярен
Регистриран на: Сря Апр 27, 2005 2:47 pm Мнения: 349 Местоположение: Varna
|
|
| Сря Ное 30, 2005 5:03 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Извода ми е чисто статистически.
10% грешка е в рамките на допустимото.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Сря Ное 30, 2005 5:16 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
...
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
Последна промяна ¶ на Пет Фев 03, 2012 4:54 am, променена общо 1 път
|
| Сря Ное 30, 2005 5:36 pm |
|
 |
|
t_i_t_o
Ранг: Почетен член
|
..."Всеки народ си заслужава Управниците"...
|
| Сря Ное 30, 2005 5:37 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
не, че имам нещо против сегашния премиер, но не намирам за нормално първия запис в трудовата ти книжка да е "министър-председател". или министър, зам.министър и т.н. аз не знам министър (или заместник), който да е имал фирма, да е вадил хляба на 20 души персонал, да е ходил всеки месец да носи ДДС декларация в данъчното и т.н. в нашия занаят няма начин да станеш майстор, без да си чиракувал. а за да станеш баш-майстор (не пишман-майстор), трябва много упорита работа и дълбоко разбиране на занаята. няма начин да направиш 10-слойна платка на 1GHz, ако не си правил двуслойна на 1MHz да си управник е също занаят. той също трябва да се учи, да се чиракува. само че резултатите са не само финансови и оказват влияние на значително повече хора.
|
| Сря Ное 30, 2005 6:05 pm |
|
 |
|
zaphod
|
не знам дали това ще ви успокои, обаче в повечето държави по света е по-зле отколкото тука. за не тъне човек в постоянна депресия, просто не трябва да си мери пишката със слона и това е.
не знам от къде тръгна тоя проблем, обаче ако се намери кой е сложил началото, трябва да се разстреля. сигурно е от оня слух че българите сме били втори по интелигентност след евреите...
|
| Сря Ное 30, 2005 9:42 pm |
|
 |
|
vlado
Регистриран на: Чет Ное 10, 2005 9:26 pm Мнения: 393 Местоположение: Buffalo, NY, USA
|
Не искам да съм национален нихилист, ама изобщо не мисля, че е официално да сме втори. Нали съм гледал по-голяма световна извадка (университет с 30,000 студента в USA) - и не беше като да са чували хората, че българите сме толкова умни като нация. Но даже и да сме умни, трябва и да сме работливи - иначе умът се затрива в мързел.
|
| Сря Ное 30, 2005 11:19 pm |
|
 |
|
vlado
Регистриран на: Чет Ное 10, 2005 9:26 pm Мнения: 393 Местоположение: Buffalo, NY, USA
|
@дедо Боре: Като си карал с 90 и никой не те е изпреварил, колко беше ограничението? Аз бих предположил, че е 90 (евентуално 80 да е било - хайде малко допуск да дадем). Ама колкото пише, с толкова ще трябва да караш. А на мен в Пловдив лятото ми свиреха яко и постоянно ми присвяткаха като карах с 60 км/ч на 50 км/ч ограничение в града. Бързали... Чудех се за къде бързат - борсата ли ще затвори или просто закъсняваха за работа  .
Въпрос на култура.
|
| Сря Ное 30, 2005 11:22 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
ами 90 е ограничението. и не се натъкваш на някоя лада, дето не може да вдигне повече от 60 или товарна шкода от средата на века, дето ако караш след нея 3 минути и ще трябва да се къпеш после. ако някой още не разбира за какво говоря да отиде до перник и да се върне за един час.  може и да не спазва ограниченията на скоростта.
ще допълня само, че бялата лента в дясно беше с физическа дебелина. квадрати, примерно 10х10см с разстояние между тях 3см. не съм ги мерил, де  ефекта е, че като настъпиш лентата с гумата и се чува доста силно бръмчене. и това им е стария път, който е строен незнайно кога.
не съм национален нихилист. просто контстатирам факти. тия страни бяха във вийна. трепаха се и се биха помжду си, после нато изсипа цялата си мощ върху сърбия. до зайчар имаше един мост от магистралата, разрушен от крилата ракета. сега не можеш да познаеш участъка, толкова добре е възстановено всичко. но дори и непосредствено след сраженията, хърватската магистрала изглеждаше по-добре от нашите. отстрани по паркинзите имаше табелни "не минавай! мини!" ние, слава богу, нямахме война. но резулата не е определено в наша полза. някъде да знаете в българия да има и 10м шумозащитна стена? е, на ония хора стената беше надупчена от стрелба.
определено обаче се нервя, когато министъра на европейската интеграция излезе по телевизията и почва да ме убеждава, че "така било в европа" и навсякъде имало винетки, та ние за какво се дърпаме толкова. айде, да е министъра на спорта - той човека даже виф не беше завършил. ама министъра на европейските въпроси да не знае как е в европа? или е крещяща некомпетентност, или е нагла лъжа.
и понеже стана въпрос да се сравняваме с другите държави - някой може ли да назове поне една държава, в която да има ДДС сметка и данъчни и "не-данъчни" фактури? и да се носят всеки месец на крака ДДС декларации?
тука сме повечето инженери (настоящи и бъдещи), конструктори. хора, който са призвани да правят подредени неща. да виждат детайлите, да ги осмислят... и някой ден даже да почнат да ги измислят.
|
| Чет Дек 01, 2005 12:03 am |
|
 |
|
zaphod
|
който го може го може. като бях студент, познавах един който доста добре играе шах. играеха веднъж с един приятел и разбира се приятеля ми беше тотално ограбен от към фигури и притиснат до стената. в изблик на отчаяние изтърси "в тая ситуация вече и господ не може да се оправи", на което другия отговори "ами добре, айде да си сменим местата, да видим дали не може". смениха си местата, и мисля че се сещате какъв беше резултата. е, защо да се тръшкаме че някой бил по-добър от нас? има само една причина - ако вътре в себе си човек вярва че е по-добър, но живота показва друго. забравете за "ние сме най-умните" и всички проблвми отпадат.
|
| Чет Дек 01, 2005 9:30 am |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
Цецо, не го разбирай като заяждане. Просто искам да те коригирам, защото смятам, че Дедо има предвид Словения, което е доста по-различно от Словакия във всяко отношение.
През 1999г. бях в Словения за 2 седмици (служебна командировка). Имах възможността да пътувам, разговарям с хората и работя с тях. Ето някои факти и наблюдения от това време, а изводите си направете сами:
До Първата световна война Словения е част от Австро-унгарската империя и е била владение на архиепископа на Залцбург. Турците само минават през територията на път за Виена, но след разгрома бързо се изнасят. След разпадането на Австро-унгария за кратко Словения е независима и от 1926г. е в Юго-федерацията.
В началото на 90-те става независима след кратка и елегантна революция с около 40 жертви. Словенската териториална отбрана с лекото си въоръжение застава срещу танковете и артилерията на Юго армията. Безнадеждно, на пръв поглед за словенците противопоставяне! Обаче, те обявяват (и после изпълняват това обещание), че всеки офицер, сержант или войник от Юго армията, който я напусне и се присъедини към словенските части, ще получи словенско гражданство. Юго армията е обезкарвена и става небоеспособна. Словенците и осигуряват коридори за безпрепятствено изтегляне и поставят краен срок, след който ще започнат мащабни бойни действия (междувременно са се въоръжили с противотанкови средства). Юго армията напуска страната като бито куче - с подвита опашка.
Държавата е малка по площ и население и не притежава особени природни ресурси, затова набляга на туризма. Има известни зимни курорти, но и излаз на Адриатическо море.
Има АЕЦ в близост до Австрийската граница (и австрийците негодуват срещу него), но някой да е чул за неговото затваряне?
Поземлената реформа е направена много бързо. В резултат на това, няма необработена земя. Видях трактор оставен през зимата на полето (под навес). Там му било мястото, защо да го прибират ...
Там, между другото видях лозе на баир. Другаде лозе нямаше - по равното сеят жито. Лозята (и дори всяка лоза) се водят на отчет за контрол на сорта и качеството на виното. Виното (бяло, вносни сортове) правят от грозде и изнасят. Пият умерено.
Сигурно заради малката територия пътищата не се широки (изключвам магистралата), но дупки няма. Задължително е шофирането на фарове през деня. На потенциално опасните места, знака "Стоп" е с вградено осветление и фотоелемент и започва да мига при осветяване от фаровете. На участък от пътя в ремонт задължително се поставят автоматични светофари от двете страни, а не регулировчици.
Забранен е вноса на автомобили над 7 г.
Полиция, в това число пътна почти не се вижда или поне не се набива на очи присъствието им. Обаче, ми разказаха случай (звучи като анекдот), че шеф на пътна полиция он един град е бил глобен в друг. Не посмял да се предсави за да няма и по-тежки последствия за него - не за пътния полицай. Не знам псувня на словенски. Просто не чух.
Средна заплата около 2000 DM.
Словенците са ни близки по душевност. Дори езика им е по-близък до българския, отколкото сръбския, например. Твърдят, че разбират над 70% от българската реч, горе-долу същото е и при нас по отношение на словенския. Колегата ми - Пернишки зет, почти нямаше проблеми с езика.
Трудно ще видиш по улиците дори на столицата масово хора облечени като манекени. Нормална гледка е скромно облечено девойче (а не манекенка) да се качва на чисто ново Мерцедесче А класа.
Няма много лъскави сгради, но няма и порутени такива или с олюшени фасади - старо, но поддържано.
Заплатите на държавните служители се превеждат по банков път и те ползват кредитни карти (не дебитни!!!) с възможност за теглене до 3 заплати на "червено" (това овърдрафт ли се казваше?). ДДС се връща на граничните пунктове при представяне на касова бележка и закупената стока и не е 20%, а по-малко.
Свободно (безвизово) влизат в съседните страни - Италия, Австрия, Унгария и Хърватска, дори само срещу лична карта. Просто ходят да пазаруват през уикенда, защото твърдят, че в Австрия и Италия цените на някои стоки са по-ниски.
Чисто е. Поне на порядък по-чисто от България. Редът и чистотата в столовата и тоалетните на военно поделение в малък град и на нивото на реномиран наш хотел.
Словения е може би единствената страна, в която за "компютър" използват своя дума - "рачуналник" (рачун=сметка, смятам).
Преди да посетя Словения имах една несбъдната мечта - нещата в България да се подредят и да стане нормална държава. За съжаление видях мечтата си сбъдната, но на друго място.
Не мога да забравя много неща, дори белите лебеди, плуващи свободно и необезпокоявани във водите на р. Драва.
Изводите и най-вече паралела си направете сами, дори част от информацията да е преувеличена. и не забравяйте, че говоря за 1999 г. ...
Ако модераторите решат, че съм се разпростял много или това е офтопик - да трият. Нама да се сърдя.
|
| Чет Дек 01, 2005 11:25 am |
|
|