|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Съб Авг 22, 2026 12:59 am
Програмируем генератор на биполярен ток.
| Автор |
Съобщение |
|
Цецо
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
 Програмируем генератор на биполярен ток.
Нещо такова ми се върти в главата, ама все някакви сложни схеми. Пропускам ли нещо елементарно? Говорим за малки токове, ама въпроса е по-скоро принципен - как да се генерира константен ток, който може да се задава като стойност, ама и като поляритет?
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Вто Мар 12, 2013 2:39 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
 Re: Програмируем генератор на биполярен ток.
Е ако и поляритета искаш да променяш трябва да се поозориш малко. А ако тоците трябва да са до 20-ина mA, лентата до към десетки kHz може и да знам за какво (мед) приложение става дума, обади ми се ако е така защото знам от кого може да идва и не е да няма риск да останеш с непотърсено готово нещо.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Вто Мар 12, 2013 3:27 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Не не е за електростимулация. Токовете ще са под 1mA  Но е нещо подобно.... Аз имам идея как да стане в моя частен случай, ама се замислих, как аджеба се прави програмируем генератор на променлив ток. В моя случай, задачата позволява, поляритета да се превключва на дискретни стъпки, демек в даден момент мога просто да обърна поляритета на електродите с ключове. Но ако човек иска да го направи баш универсално, в смисъл от една черна кутия да излиза тока и да може да се задава плавно да кажем от -10мА от +10мА ... как ли аджеба най-лесно може да стане? Просто си чеша мозъка, разбираш ме.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Вто Мар 12, 2013 4:04 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
Ако са малки токовете и е ниско напрежението с микроконтролер и http://www.nxp.com/documents/data_sheet ... CT4052.pdf няма ли да стане? Edit: Сега разбрах, какво точно искаш да направиш. Замислям се за стерео потенциометър, свързан на кръст към полюсите и товара вкючен между средните точки.
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Вто Мар 12, 2013 4:07 pm |
|
 |
|
tgi
|
Ами зависи от това върху какъв товар ги искаш, т.е. какъв размах върху него ще се наложи. Колкото по-малък размах толкова по-лесно, оная стандартната схема с операционен усилвател и 4-те съпротивления за биполярен генератор на ток по принцип си работи, трябва ти само достатъчен резерв откъм захранващо напрежение.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Вто Мар 12, 2013 4:20 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Коя схема имаш предвид?
|
| Вто Мар 12, 2013 4:57 pm |
|
 |
|
tgi
|
Ми ей тук изскочи гуглячейки за "opamp current source": http://www.google.com/imgres?imgurl=htt ... A&dur=8280Баси километричния URL, да я сложа тука ако спре да работи:
|
| Вто Мар 12, 2013 5:32 pm |
|
 |
|
Цецо
|
мда. Ще трябва да поекспериментирам малко. С RR усилвател би трябвало да се разгърне доста добре. Другото важно уточнение е, че ще трябва да се регулира и честота на пулсации. Ако взема да и ръгна един P канален мосфет над товара, не би трябвало да е проблем (отдолу не мога, че ми трябва да е заземен). Интересно е и колко бързо ще може да сработи... ще се побъзикам.
А може и да щракам Vref, даже май е по - добрия вариант, така на прима виста погледнато.
|
| Вто Мар 12, 2013 5:57 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
и аз не съм се замислял - няма ли DAC-ове с биполярен токов изход 
|
| Вто Мар 12, 2013 5:59 pm |
|
 |
|
tgi
|
Цецо, не можеш да ръгаш MOSFET, нали е биполярен изходът. Идеята е да въртиш Vref, и то е биполярно.
Ей сега е моментът да си сложиш LTspice и да видиш с какви стойности къде ще ти ограничава, баш за такива работи е истински удобен (като калкулатор ако ще правиш много сметки).
Дедо, DACO-ове с биполярен токов изход е пълно но имат много много малък "output voltage compliance", демек изхода трябва да е 0 волта, на - входа на усилвател за да работи.
|
| Вто Мар 12, 2013 6:02 pm |
|
 |
|
tgi
|
Цецо, аз забравих напълно и за т.нар. OTA - CA3080, CA3082.
Те са с токов изход - ако не ги знаеш какво представляват прочети ги, не са 1:1 това, което търсиш навярно но докато ги четеш може да понатрупаш доста полезно инфо.
|
| Вто Мар 12, 2013 6:13 pm |
|
 |
|
nik
|
че не стават ли почти всички схеми с операционен преобразувател напрежение-ток, щом захранването е двуполярно и регулирането ще е само трябва и управляващото напрежение да е двуполярно срещал съм горната схема както и друга сходна с горната само дето токовия резистор е към маса
|
| Вто Мар 12, 2013 7:16 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Уф да бе, това става тегаво, вярно, че трябва биполярен дак за управляващо...  Айде мосфета ще го сменя с аналогов ключ, щракането ще се докара. Ама биполярен ДАК. Или трябва да слагам някакъв шифтер на 0та... Ще си въртя поляритета на електродите и това е. Няма да се вкарвам в излишни усложнения.
|
| Вто Мар 12, 2013 7:25 pm |
|
 |
|
tgi
|
Е нали имаш двуполярно захранване така или иначе, ползвай двоен усилвател и с единия направи изхода на DAC-а биполярен. И си направи услугата да ме послушаш за LTspice, няколко часа заделени за да почнеш да го ползваш са нищо в сравнение с възвръщаемостта на време. Благодарностите за настоятелността ми в тая посока ще ги приема впоследствие  .
|
| Вто Мар 12, 2013 8:02 pm |
|
 |
|
emilvtc
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3179 Местоположение: Пловдив
|
+1 Няма поставено изискване товара да е заземен, така че само с операционен усилвател и един резистор сме готови. С втори усилвател правим "левел шифтер" на изхода на ДАК-а, така че при 1/2 от обхвата на ДАК-а на изхода да имаме 0V.
|
| Вто Мар 12, 2013 9:56 pm |
|
|