|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Съб Авг 22, 2026 12:58 am
Читави машинки за централно заключване ..
| Автор |
Съобщение |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30755 Местоположение: София
|
 Читави машинки за централно заключване ..
Търся някои читави машинки, ако някой може да предложи нещо, а и ако го има на лесно ... последно съм купувал преди 15-на години и идея си нямам дори къде може да намеря по читави, иначе конрад са ясни. Едно уточнение, няма да я ползвам за кола, ще заменя един тягов електромагнит и ще сработва сравнително често.
|
| Нед Мар 03, 2013 1:36 pm |
|
 |
|
CarBeta
|
 Re: Читави машинки за централно заключване ..
Взимай конрадските или които са ти изгодни като цена! Преди години се занимавах с автоаларми и съм наслагал на сума ти коли централно заключване с всевъзможни машинки. Не съм имал ядове дори и с най-евтините от илиянци. Масовите бутат 2.5 кг. та виж първо дали ще могат да движат каквото ще движат там. Ако им дадеш малко празен ход от половин сантиметър в аванс, да наберат инерция, може да бутнат и малко повече. Стандартно се управляват с импулс от 0.8sec., и ако им пуснеш по-дълъг има възможност да изгорят. Най-добре е да провериш колко пуска контролера дето е предназначен за съответните машинки. Ако ти генерираш импулса го направи даже и по-къс, 0.5 или колкото му трябва там да си бутне бутането без да се напъва излишно накрая.
|
| Пон Мар 04, 2013 11:45 am |
|
 |
|
xor
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Пет Ное 11, 2005 9:30 am Мнения: 142 Местоположение: София
|
Аз също съм ползвал такива машинки за други цели. На (почти) празен ход цъкаха всеки две сукунди. Резултатът беше прегряване и стопена пластмаса. Импулсът беше скъсен на възможния минимум. Ако честотата на вкл./изкл. е подобна имай едно на ум за прегряването!
|
| Пон Мар 04, 2013 12:23 pm |
|
 |
|
FiTTiLA
Ранг: Професионалист
|
|
| Пон Мар 04, 2013 3:52 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Мда, явно конрад ще е. Абе не цъка чак толкова често, подава газ на една вишка, общо взето цъква когато се активирафункция, 5-6пъти в минута може би. по скоро въпроса е друг ... аз сега се сещам че те дърпат, ама после се връщат ако има външна сила,а там има пружина на дроселовата клапа дето ще иска да го връща ... иначе усилието не е голямо ... почвам да симисля за машинка за радио модел, дали няма да е по добре, тя може да задържа.
|
| Пон Мар 04, 2013 9:18 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9123 Местоположение: Разград
|
Колко е хода и колко бързо тряа се мърда?
Що не пробваш с машинка за фарове на кола - там хода е до 1 см, обаче са доста яки и никва пружина не може я върна. Сега на новите таратайки с ксенони и аутолевел даже се мърдат много бърже. Старите са муднички.
Последна промяна Cekins на Пон Мар 04, 2013 9:35 pm, променена общо 1 път
|
| Пон Мар 04, 2013 9:33 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5678 Местоположение: София
|
Ел. двигател (стъпков) с предавка (червяк)?
|
| Пон Мар 04, 2013 9:34 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Тони, преди време правихме една джаджа дето дава газ на военните хамъри - нещо като круиз контрол (не точно - по-скоро да вдига оборотите на двигателя, когато от алтернатора се иска повече ток в стационарен режим, или пък просто държи 10 мили/час, когато минават през вода или пък други такива упражнения  ). Та там пробвахме с разни такива машинки и глупости и общо взето не беше надеждно. Това, на което се спряхме в крайна сметка е един стъпков двигател, който движи един линеен червяк, който пък дърпа/пуска жилото, дето отваря/затваря дроселовата клапа. Така хем можем да регулираме подаваната газ много точно без разни подскоци, хем като трябва да го спрем на дадено положение просто спираме двигателя и може да си стои така вечно, за разлика от решенията тип соленоид, които трябва да бъдат захранени постоянно за да стоят в едно положение а и не му влияят вибрации и други такива неща. Та не знам точно за каква цел ти трябва (идея си нямам какво е вишка, на която се дава газ  ) ама ако питаш мен ориентирай се към решение като нашето. Ето ти снимка да се ориентираш горе-долу (дано не ме разстрелят заради тая снимка  ). Сменихме тая ръчната газ, дето е отгоре с тоя двигател, дето е отдолу:
|
| Вто Мар 05, 2013 1:50 am |
|
 |
|
Cekins
|
На мене преди 5-6 години ми трябваше подобен механизъм и се бях разровил. Има си готови стъпкови мотори с вградена СВД с по 5-10 см. ход. Ама цена и доставка - хикс. Затова една машинка за фарове, 12 волта и един потенциометър - чиста работа.
|
| Вто Мар 05, 2013 3:16 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Хммм ами вишка .. самоходна платформа, на хамерикански scissor lift е това за което ми трябва. Тъпнята е че задачата сама по себе си е много проста, то това не дърпа директно клапата а е през пружина, та не е никак критично. Проблема с оригиналното е в дизайна, за да не седи на макс ток след като дръпне, зад котвата има еидн контакт, който прави цък като дръпне котвата и спира да шунтира част от намотката. Да ама след толкова години може да се сетите че не е в много добра форма, чистих го ама .. все тая, работи 2 месеца и пак спря. За там да правя стъпкови мотори и разни подобни не си струва много, мислех за бързо решение налично тука, иначе такъв соленоид от US мога да поръчам, ама до де дойде ... ще го мисля. В крайна сметка може да сложа прост ограничител на тока на соленоида като следфя напрежението, той като вдигне обороти алтернатора сигурно вдига и напрежението малко ... а ако не по честота .. се ще е по лесно отколкото да правя конструкции със стъпкови мотори а към края на месеца като отида до US ще поръчам еидн оригинален и така ...
|
| Вто Мар 05, 2013 7:42 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Той алтернатора си има регулатор. Тая джаджа просто държи двигателя в такива обороти според товара на алтернатора, че алтернатора винаги по възможност да е в обхвата на най-добрата си ефективност. Та контролера на тоя мотор трябва да си говори с регулатора на алтернатора по CAN бъс. Сега като каза scissor lift и се сетих какво е това, щото единственото, което вишка ми извиква в съзнанието е вишка за охрана, в която стои някой с калашник  . Тая твоята вишка не е ли с електромотори и да се управлява с един джойстик. Какви са тия дроселови клапи?
|
| Вто Мар 05, 2013 11:23 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12826 Местоположение: София
|
Щом е за временно, следната идея - пневматичен цилиндър с електромагнитен разпределител.
|
| Сря Мар 06, 2013 12:04 am |
|
 |
|
Cekins
|
Анличаните му викат Cherry picker. Ама тука в БГ нямаме много такива акумулаторни. Всъщност такава за пръв път видях в английско... Наште са предимно от КМТ Шипка и са на камионче.
|
| Чет Мар 07, 2013 10:37 am |
|
 |
|
Zeus
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Вто Окт 03, 2006 11:58 am Мнения: 924 Местоположение: Ботевград
|
Машинки от СД-та, флопита, дето придвижват четеца няма ли да ти свършат работа, щом усилието не е голямо?
|
| Чет Мар 07, 2013 1:09 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Е не е голямо ама чак пък машоинка от CD ... Иначе на български се нарича самоходна вишка, има ножични има и съчленени, аз имам и от двете, ама това е на ножичната. Доста се навъдиха но в БГ държат високи цени, послендо ми продаваха една за цената на която аз купих две и им платих контейнера от хамериканция. Друго което е по специфично в европа по някаква причина няма газови, има само електрически и дизелови. Електрическата не е лоша, и таква ползвам, но си иска зареждане. Дизела не става за затворени помещения, освен ако не са газови камери но такива напоследък май не се позлват. Тия дето си ги докарах са газ/бензин, идеални за затворени пространства, а и са с гуми за пресечен терн, което е не малко предимство.
|
| Чет Мар 07, 2013 1:35 pm |
|
|