Отговори на тема  [ 16189 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 166, 167, 168, 169, 170, 171, 172 ... 1080  Следваща
Новини от страната 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Новини от страната
Е то Белене има с АЕЦ не повече общо от вятърните мелници, че и по-малко
(последните произвеждат *някакви* тоци).

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Пон Мар 04, 2013 8:57 pm
Профил WWW
Аватар

Ооо... аз съм далеч от мисълта да агитирам някого. България не е място нито за слънчеви нито за вятърни. Ама не знам как да правя антиагитация...

Много пъти съм го казвал и сигурно се повтарям - в UK цената на която се изкупува е тази и на която ти го продават - за малките. Електромера се "върти" в двете посоки и квото произведеш просто си го приспадаш от сметката. Бенефитите са съвсем различни и те някак си имат сметка да ги слагат. Преполагам че на големите им го купуват по истински пазарни цени - това не съм го проучвал още как е. Факт е обаче, че там нямат много вятърни, въпреки че вятъра им е повече от нашия. За слънце не говоря - там когато слънцето се покаже изцяло, всички спират работа, събличат се по къс ръкав и излизат навънка - без значение кога се случва.

Ама някак си оставам с впечатлението, че дори и тук на някой хора това не им е ясно. За по-широкия кръг хора тия 2 гигавата звучат все едно има едно Белене и като му цъкнеш ключа и то почва да прави 2 гигавата. Другия проблем е че колкото и солари и мелници да има, те трябва да могат да се балансират с ВЕЦ. Пък тука пак сложиха каруцата пред магарето - строи се на поразия пък после имало в излишък.

Пон Мар 04, 2013 8:59 pm
Профил ICQ
Аватар

Цецо написа:
Lupus написа:
С други думи казано, работи още един блок от 1000 мегавата, който ту тръгва, ту спира или си мени мощността по случаен закон.

То това хубаво, ама всички тия фотоволтаици, перки, че и даже и ВЕЦ ако се наложи можеш да ги спреш временно или за по-дълго време.

А 2-та гигавата АЕЦ - трябва да работят. Пък тока дето го правят и ти е излишен, верно освен да го даваш на късо и да топлим централно въздуха около Белене... друго какво да го правиш?

След като едни 700мегавата фотоволтаици успяват да задръстят системата с излишък от ел. енергия, какво правим с 2 гигавата атомен ток?

А миньорите? Преквалифицираме ги да копаят уран?

И друго си мисля, че то ние излиза, че имаме една от най-зелените ел.енергии в Европа. И същевременно най-евтината. Същевременно и маса "бизнесмен" печели яко от далаверата. Бахти парадокса...

Нещата са доста по-сложни. "Зелените източници" изискват задължително балансиращи мощности. И те трябва да са толкова "пъргави",колкото ВЕИ. Такива са само газовите централи, каквито ние нямаме. Следващите са ВЕЦ (ПАВЕЦ). Пускаш водата и тока потича по жицата. А не могат да ги спрат не по технически, а по причина на калпав закон. Държавата се е задължила да изкупува безотказно тяхната енергия. Тия номера с процентите са политически еквилибристики. Какво значение има показател "средна температура на болните в болницата"? както имаш 16% от ВЕИ, така в един момент се оказваш с 0% (облаци и безветрие над цялата страна). Истината е, че "перките" са съсредоточени в определени региони, а "слънчевките" - в други. Гръбнака на енергийната ни система е изграждан обаче по друго време и големите електропроводи на 220KV и 440KV не стигат до тях. Това поражда големи загуби при преноса. Истината е, че това е огромна далавера, в която да те пуснат комисионните са многоцифрени.

Пон Мар 04, 2013 11:23 pm
Профил WWW

Cekins написа:
Айде сега и аз да се включа неподготвен. .

ми не ти ходи... все пак би трабвало да имаш представа какво значи пикова мощност, как се определя и т.н.

Цитат:
Значи в БГ фотоволтаика работи с 5% инсталирана мощност

работи средно 12 часа в денонощието, колкото е светлата част и през това време средно работи 40-50% от пиковата си можност. Простичко казано 1 ват инсталирана мощност годишно дава поне 2 киловатчаса.
Най-вероятно се бъркаш с кпд-то, но то показва колко би могло да бъде пиковата мощност за единица площ. Всъщност 100% кпд няма как да се постигне, но това е друга тема. И пак не е 5% щото най-кучите марки са поне 8% но както и да е...

Цитат:
Вятъра. Ех тоя прословут силен вятър в БГ .

прословут, не прословут това е положението. Знам че у ваше село няма вятър и те разбирам. Последно като проверявах данните преди година някъде беше общо инсталираните перки бяха 370MW като от тях 340 бяха в нашата област, основно край Каварна. И повечето имаха над 2000 часа работа. Имам предвид 2000 ватчаса на 1 инсталиран ват. Тъй че където си духа си духа, колкото и да не ти се вярва. На практика аз големите паркове не съм ги виждал в покой, а лятото минавам 1-2 седмично край тях и винаги това гледам.

Цитат:
Така че - от инсталирани 2 гигавата ВЕИ - те реално могат да се броят като 300 мегавата. Всичко останало е политика и лапачество.

Тия 2 гигагават не знам откъде дойдоха, не съм проверявал скоро но доколкото следя пуснаха един край Варна, в Бургаско и един се правеше нейде из Сакар. Общо да са станали 600-700 MW перки. Фотоволтаиците за които знам са не повече от 300-400 MW. Откъде ги измислиха останалите? Предполагам броят договорите на хартия колко са... Но на практика тия играчки са скъпи, няма как някой да е инвестирал 5-6 милиарда евро и да не го усетим. Нито по вестниците е писано, нито бат ви Бойко е рязал лентички..Тъй че всеки който твърди подобни небивалици нека бъде така добър да подкрепи с проерени факти. Тва че един журналист написал че спред ДКЕВР по данни на ЕСО една жена на пазара казала...

Пон Мар 04, 2013 11:43 pm
Профил

Lupus написа:
Н както имаш 16% от ВЕИ, така в един момент се оказваш с 0%.

16% е от годишното производство, но на практика за да се получи пиковете са много повече от 16%. В някои "слънчеви" дни може да стигат и 60-70%.
Проблемът не е технически обаче. Мощността не се изменя непредсказуемо, нито Слънцето изгрява и залязва за секунди, нито вятъра... Не това е проблемът.
Просто както тия дни е паднала консумацията до 3600MW, ограничиха износа на Козлодуй уж да имаме евтин ток и ако наистина са преливали ВЕЦ-ве то е трябвало да изключат бая ТЕЦ-ве. Не че без ВЕИ-тата нямаше да се изключват, ама...
Ще трябва да се затвори някой друг ТЕЦ, или да се преосмисли малко картинката, защото на тоя излишък дето имаме и внасяме ток, дадох справката на ЕСО...
Някой трябва да вземе молива и да посмята, щото тая простотия да внасяме, вместо да изнасяме ще ни излезе през носа. То хубаво да поозваме евтин АЕЦ, ама докато го ползваме оскъпяваме ТЕЦ-те, щото престоят им пак ще дойде от нашия джоб. Трябваше и да не спират перките, или да бяха спрели и панелите, щото тока от перки е 140 лв и е доста по-евтин от газ централите, които пък са значително по евтини от панелите. Изобщо все наобратно правим нещата...

Вто Мар 05, 2013 12:25 am
Профил

miro_atc написа:
В същото време ако чукнеш на междусистемния обмен за вчера (последни данни) ще видиш че сме нетни вносители на едни 100-200MW. С протестите искат да вкарат още повече АЕЦ на вътрешния пазар, демек хептен ще изгубим пазари, а ТЕЦ-те напълно трябва да спрат щото няма как да се бият с Козлодуй...
miro_atc написа:
Някой трябва да вземе молива и да посмята, щото тая простотия да внасяме, вместо да изнасяме ще ни излезе през носа. То хубаво да поозваме евтин АЕЦ, ама докато го ползваме оскъпяваме ТЕЦ-те, щото престоят им пак ще дойде от нашия джоб. Трябваше и да не спират перките, или да бяха спрели и панелите, щото тока от перки е 140 лв и е доста по-евтин от газ централите, които пък са значително по евтини от панелите. Изобщо все наобратно правим нещата...

Нещо си се объркал предполагам. На 3.3.2013, за когато говориш, в никой момент БГ не е била нетен вносител. Тези 100-200 MW са износ. А и аз лично не бих се хванал да давам акъл на някой как да си гледа работата, особено без да знам на какви цени и при какви условия става вноса или износа.

Едит: сега видях, че си гледал реалните потоци. Ако погледнеш планираното, за същото време се е предвиждал износ, така че ситуацията е била инцидентна и не трябва да се правят генерализации.

Едит 2: И при реалните потоци е имало непрекъснато износ, даже през деня доста по-голям от планирания.

Вто Мар 05, 2013 10:51 am
Профил
Аватар

за всички които плюеха Бойко и забравиха какво беше преди да дойде... http://komentator.bg/%D0%9E%D1%82%D0%B2 ... %BE-n-3000

Вто Мар 05, 2013 11:52 am
Профил
Аватар

3aek написа:
за всички които плюеха Бойко и забравиха какво беше преди да дойде... http://komentator.bg/%D0%9E%D1%82%D0%B2 ... %BE-n-3000

Искаш да кажеш, че правителството в оставка не изпълнява конституционните си задължения ли? Не се коси, те и преди да подадат оставка си бяха същите л...на.

Вто Мар 05, 2013 12:10 pm
Профил

741 написа:
Едит 2: И при реалните потоци е имало непрекъснато износ, даже през деня доста по-голям от планирания.

мда... объркал съм знака ;-)
Не е умишлено, просто сметнах за 1-2 реда и явно не съм го сметнал като хората, но затова давам линкове, че такива грешки да се хващат ;-)

Вто Мар 05, 2013 2:12 pm
Профил
Аватар

Миро, това за фотоволтаиците съм го проверявал за няколко от по-големите централи в БГ преди 2-3 години. Специално за Зита-Русе имаха инсталирани 100 киловата май-бяха някъде. За една година имаха около 45 мегаватчаса експорт. Сам си сметни дали са 40-50%. Тия 100 киловата могат да работят на толкова само 2 месеца по 3-4 часа на ден. Да не говорим че от ноември до февруари я направи 1 мегават я не. Другия проблем е че работи-неработи си иска едно обслужване. Понеже имаме разни покупки от тях и между другото сме ги питали как са нещата - трагични - лятото едвам си покриват разходите за поливане с вода (естествено като се махне изплащането им). А за вятърните май не се изразих достатъчно ясно - на повечето рейтинга им е при 10 или 12 м/с. Е да де ама то такъв вятър няма. Там по вашия край е 8-9. А мощността е кубична функция на скоростта на вятъра. Така че реално от тия 370МW може да се разчита на около 290 (че и по-малко).
А пиковите мощности са си работа на оператора - фанали са се на хрото - да си го играят. Пределно ми е ясно че може да има момент в който дори да се надмине инсталираната по документи мощност. Но в повечето случаи тия мощности са силно надценени.

Вто Мар 05, 2013 5:41 pm
Профил ICQ

Ех, сега.... има централи и централи. Аз ти казах критерия за добри перки панели - 2 квтч за 1 ват....
Ей ти ги данните, рови...
Зита не са 45, а 145 за миналата години и въпреки това наистина не се класират като добри. Нормално това е един от най-старите паркове у нас. Те и много от днешните не са стока, ама това е друга тема.

Вто Мар 05, 2013 9:24 pm
Профил
Аватар

Цитат:
http://www.dnes.bg/politika/2013/03/06/otstrelvali-slujebnite-premieri-na-plevneliev.181955

Бах ти главнокомандващия дето няма настройка за водене и спечелване на война. Отстрелвали му солджърите ... :o :o :o
Тоя май наистина си мислеше, че само ще играе ролята на президент. Сега се наложи да си влезе в задълженията и се ос...ра. Даже не се сеща, че с думите си признава, че около него няма читави хора.

И що трябваше да набутва данъкоплатците с международни разговори с Кристалинка. Да ми беше звъннал на мен и така на цената на един градски разговор щеше да разбере, че тя няма да кандиса за помияр (премиер де :wink: ). Че нали Бойко Тиквата (поради липсата на добър човешки матриал в Бг) реши да търси българи от чужбинско и я покани за финансов министър, а тя отказа и лансира Хер Флик. Сега ли да се набута в л...та и да си рискува кариерата.

Чет Мар 07, 2013 12:56 pm
Профил
Аватар

Не мисля, че е много умно да се критикува и последната работеща институция в БГ. След него остава анархията, защото в БГ и военни за преврат нямаме :)

Мисълта ми е, че Плевнелиев, не го знам дали е от кръга Капитал или от кръга ТИМ, ама поне е един от малкото хора горе, които са свършили нещо през мизерното си съществувание преди да докопат властта. За разлика от повечето ни политици, които са расли на котилото и са им тъпкали в гърлото с голяма лъжица.

А, че в момента никой не иска да вади горещите картофи е ясно. Лошото е, че вече почнаха да се самопредлагат разни "експерти" дето страх ме хваща от тях. Там предпочитам Плевнелиев да се бави, колкото трябва ама да намери някой дето ще удържи финансово и граждански страната за 2-3 месеца до изборите. А после то е ясно, следващия месия или двойно/тройна коалиция.

А и като забелязвам, че повечето критики към Плевнелиев идват от медиите около свинефермата Пеевски, няма как да не ми е симпатичен.

Чет Мар 07, 2013 1:12 pm
Профил ICQ
Аватар

В случая не критикувам президентската проституция (въпреки, че има защо), а човечето, коета се упражнява в нея. Как работи ще се разбере скоро.

Ситуацията наподобява калпав хардуер, от който всички фърмуеристи са вдигнали ръце, но въпреки това се готвят да участват в предстоящия конкурс за написване на нов фърмуер. Е няма да стане - трябва ревизия и на хардуера. Да, ама те нито могат, нито искат да го направят и са прехвърлили топката на Шефа, който е агроном по професия, но е работил като икономист.

Чет Мар 07, 2013 1:49 pm
Профил
Аватар

Както казваше един мой много умен професор, когато нещо не ми допадаше - ами давай алтернативата и да сравняваме.

Мисълта ми е - ти какви алтернативи виждаш и като президент и като избор за служебен премиер? Аз лично не виждам никакви и съм щастлив, че не съм на мястото на Плевнелиев, защото какъвто и ход на предприеме, ще е зле според мнозинството от хората. Освен това вече му лепнаха етикетите, че е под чехъла на Боко, че е човек на олигарсите и т.н. И всеки му ход ще е атакуван от определени кръгове. А върви доказвай, че нямаш сестра.

Чет Мар 07, 2013 3:14 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 16189 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 166, 167, 168, 169, 170, 171, 172 ... 1080  Следваща