|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 8:21 am
Препоръчайте подходящ GSM модул
| Автор |
Съобщение |
|
tgi
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
 Re: Препоръчайте подходящ GSM модул
Добре бе, не дават ли достъп до ppp тия модули?
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Сря Фев 27, 2013 6:14 pm |
|
 |
|
tgi
|
Няма да му ги правя, ще ползвам направените - преди техните и изтествани във времето. За разните малки MCU-та това не е особено практично, по-практично е да закачиш компютър с tcp стек (т.е. wifi модул с такъв) към MCU-то да те обслужи (всъщност MCU-то е малък придатък към това, което прави модулът в случая). Но когато гониш скорости, множество връзки, стабилност и т.н. и машината не е чак толкова малка - в моите анализатори примерно е 400 MHz power - да дадеш на някого си да ти прави връзките и tcp-то си е чиста проба беля без която мога.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Сря Фев 27, 2013 6:20 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
ъъъъ?! все пак, ТСР комуникация има мнооого преди да има GSM с вградени стекове. дори много преди да я има и самата GSM технология. за да вдигнеш PPP връзка ти трябва точно една команда ATD ако приемем че преди това си нагласил APN, юзери, пароли... все неща които се правят един път. като изпълниш АТD модема отговаря 'connected' и ти праща първия PPP фрейм. ако имаш как да реагираш с твой РРР стек - конектваш се по РРР и имаш ТСР без никакви ограничения. не ти трябват нито специални команди за модема, нито стейт машини, нито питони и други змии  ако после вдигнеш и VPN до твоя сървър не ти трябват абсолютно никакви уговорки и с оператора - двупосочна комуникация, при това криптирана. ATD по исторически причини имат всички модеми, така че този метод е универсален и върви с абсолютно всички модеми, били те жични или безжични. е, необходимо е да реализираш РРР при теб, което не е просто, но не е и невъзможно. не казвам, че това е решение за всеки, просто не го забравяйте. ако модема има вътрешен ТСР стек, той поема въпросния фрейм и играе ролята на РРР клиент. погледнато от високо, всеки ТСР стек си има особености - Linux стека е различен от BSD, те пък нямат нищо общо с малки орязани стекове като uIP или lwIP, стека на tgi пък си е сам по себе си уникален. дето се вика - за всеки пътник си има стек. и всеки е удобен за дадена цел и ресурси. каквито и да са вградените стекове в модемите обаче, надали могат да се мерят с пълноразмерен linux стек, така че там си има ограничения поради липсата на ресурси. една от най-ограничаващите липси е начина на комуникация между клиент и стек - става през куца серийна порта с половин вековни недомислици. различните гении са измислили различни начини на заобикяляне на проблема и с това наслагват още едно ниво на мазане. ползването на вътрешен стек решава донякъде проблема на комуникацията между сървъра и РРР/ТСР клиента. но обмена на данните между клиента и контролера си остава с потенциал за изцепки. ако трябва да се направи по-универсално, да работи с повече модели модеми, с различни оператори и дори в различни държави, наистина става сложно. може би не колкото РРР/ТСР, но от този порядък
|
| Сря Фев 27, 2013 6:59 pm |
|
 |
|
tgi
|
Демек като обикновен модем могат и GSM модЮлите? Баси рахата, DPS стекът проходи на времето върху ppp през модем (който по телефона тука тогава вдигаше до 14400 bpS  ). Сега остава да ми кажеш, че ATD и wifi модюлите го могат да почна да скубя коси от радост  .
|
| Сря Фев 27, 2013 7:06 pm |
|
 |
|
syscop
|
тц, мислено е за косата ти:D
_________________ Определянето стойността на дадена величина се нарича ИЗМЕРВАНЕ! Опонентът се оборва с ФАКТИ, а не с ЕПИТЕТИ!
|
| Сря Фев 27, 2013 7:22 pm |
|
 |
|
tgi
|
Бе знаех си аз та затова от близо година вече карам с машинката до кожа, ще се живее с костенурчата глава, кво да се прави  .
|
| Сря Фев 27, 2013 7:33 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
Дедо, вероятно имаш предвид ATD*99..., щото само ATD... е малко по-различно. С две думи: "Може, ама ...". Отделен въпрос е за чий...
|
| Сря Фев 27, 2013 7:34 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Вече няколко пъти го обяснявам, специално за теб още веднъж... Стек е термин, който означава че имаш нива, имаш конфигуриране и т.н. Да направиш стек, не значи да направиш TCP. Последното е само един протокол от евентуален мрежов стек. Поне пет пъти написах, че не виждам смисъл да се пренаписва TCP протокола. Под GPRS стек се разбира софтуера който за клиента има стандартен интерфейс (в моя случай berkely sockets) от другата страна имаш gsm модули.
|
| Сря Фев 27, 2013 9:50 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
|
| Сря Фев 27, 2013 10:03 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Не мислиш ли, че това има идея ако просто правиш модем, който ще го вграждат в някакво друго устрийство и който от гледна точка на това устройство трябва да може да се вижда като някакви стандартни сокети, защото да кажем устройството комуникира през сокети през още една камара различни интерфейси (ethernet, wi-fi и т.н.) и ти дето правиш модема си нямаш идея какво и как ще се праща през него. В тоя случай бих те разбрал и бих се съгласил с теб. Ама ако просто правиш някакво завършено устройство, което ти самия проектираш и много добре знаеш какви модули ще се ползват и какви данни ще се пращат/приемат и, че гсм модула е единствения интерфейс за връзка, тогава каде е идеята да го направиш така? Той верно, че Цецо не е казал какво точно ще прави, ама като го гледам с тия две АА батерии едва ли ще е нещо, дето ще има няколко различни мрежови интерфейса, та да има идея от такива гимнастики. Та така - човек задава прост въпрос и ти го прати да си напише универсална операционна система, защото в далечното бъдеще кой знае какво може да му се наложи да прави  .
|
| Сря Фев 27, 2013 10:16 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
от 2003 насам почти нямам участие в продукт, който да няма gsm. В началото и аз почнах с "проста" версия, но дори не мога да кажа колко точно пъти е пренаписвана. Най-малкото сме сменили 5 производителя на модули (cmcs, telit, teltonika, ublox и quektel). И така докато накрая разбрахме, че има прост, има и правилен начин да се правят нещата. Не твърдя разбира се че имаме най-перфектния стек, но сме хвърлили много време и нерви. При това и ние правим крайни продукти и не сме си поставяли за цел писане на стекове. Сега, че може да се мине с нещо просто - може. Веднъж, дваж е ОК. Аз даже малко повече пъти съм я правил тая грешка 
|
| Сря Фев 27, 2013 11:23 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Това, че ти искаш да направиш нещо универсално, което да можеш да слагаш във всеки твой продукт в никакъв случай не прави твоя подход правилен и подхода на другите грешен. Замислял ли си се над тоя въпрос? Това, че другите не ползват стекове, а стейт машини в никакъв случай не им прави софтуера бъгав и подхода грешен. Особено пък ако няма да сменят модули и ако не се налага софтуера на по-горно ниво да работи с универсални сокети. Както вече казах, до сега съм участвал в 4 проекта с GSM модули и в никой от тях не се е налагало на по-късен етап да сменяме модула и също така не си спомням да сме имали проблеми, а не е като да не са работили в различни страни и като да не са инсталирани хиляди устройства. Особено последния проект мисля, че стигна близо до 60 хиляди устройства инсталирани. Така че ти си говори колкото искаш за стековете ти, ама не се изхвърляй така да ги смяташ за единствено правилния подход, а всички други да са баламурници и лапат мухите  .
|
| Чет Фев 28, 2013 12:12 am |
|
 |
|
miro_atc
|
Вероятно Цецо ще е последният човек от тоя форум, който ще седне да пише какъвто и да е било стек... Аз пък ще съм последният, който да го навива за такива работи. Приказката беше какво да очаква и аз казах моето мнение. Всеки може да си каже неговото, а след време Цецо като си ожъне полето ще си има собствено..
Между другото Димитре, когато искам оценка обикновено питам. Обаче нещо не си спомням да съм те питал такива работи. Не друго, ами отдавна сме си решили проблемите с gsm-те. И то по такъв начин, че да нямаме ядове, независимо какъв продукт или какви нови изсквания възникнат. Демек нито имам, нито очаквам да имам нужда от съветите ти. Очевидно и ти си решил твоите проблеми, демек не виждам с какво можем да сме си полезни... Ако искаш да помагаш, помагай на Цецо.
|
| Чет Фев 28, 2013 2:06 am |
|
 |
|
Dimitar
|
Ти май нещо бъркаш двата щата, дето се вика. Аз не ти правя оценки, нито пък ти давам някакви съвети - това, което аз правя е, че ти казвам да не си мислиш, че твоето решение е единствено вярно и безгрешно (както нееднократно го декларира в тая тема), както съм напълно наясно, че и моето не е такова, щото нали знаеш, че няма универсални неща. От там насетне всеки е дал клетва да се оправя  .
|
| Чет Фев 28, 2013 3:28 am |
|
 |
|
miro_atc
|
Димитре, старая се да използвам думички като "според мен", "моето мнение е.."... Мисля, че е ясно кога изказвам лично мнение и кога цитирам Библията. Не се имам за богоизбран или безгрешен.
До болка ми е известно как се пише RTOS и как се пишат стекове. Ако някой иска да пише, мога да му помогна. Но обикновено първо го предупреждавам какво го чака, тъй че да си направи добре сметките... В случая нямам и ни най-малки опасения, че Цецо ще тръгне в тая посока, затова и не съм тръгнал да го спирам или да го побутвам. Просто казах, че е лесно когато се ползва стек или нещо от сорта на питона. Може и да направиш "някак си" един-два продукта и без стекове. Но предупреждавам, че станат ли много продуктите или изискванията, се стига до безкраен филм или сядаш и пренаписваш нещата. С две думи, ако Цецо няма да прави от тук нататък много други подобни продукти, може и да си свирка. Но той има навика като бръкне в чувал с гайки, все болтове да вади.... Тоя разговор сме го водили и като се чудеше дали да ползва АРМ, дали да ползва Еклипс, дали да ползва GCC, не знам дали още се чуди дали да ползва RTOS. Негова си работа... аз просто споделям, че върви по един път, който ми е познат и знам накъде води.
|
| Чет Фев 28, 2013 12:22 pm |
|
|