Отговори на тема  [ 10 мнения ] 
Squib driver .... 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Squib driver ....
Абе тези които са в автомобилния бизнес да сте срещали squib driver който да може да драйва 5А и нагоре? Трябва да паля едни експлозивни болтове и тия чипчета ми се струват доста подходящи, всичко им е вътре, доста по добре от колкот да го правя дискретно. За брой канали не държа, 4 би било идеално но и на 2 та дори и 1 ще съм доволен.

п.с. това са драйвери за детонатора на айрбега за тези които не са запознати, ако имат в предвид нещо друго което може да свърши работа. идеята е че това освен да му пуска ток мери и самия детонатор, само по себе си елементарно, ама ако се прави дискретно отиват елементи, пък аз гоня размер маса и баланс.

Нед Фев 24, 2013 12:20 pm
Профил
Аватар

Мнение Re: Squib driver ....
Търси "Automotive (smart) high/low side driver/switch".
Доста фирми ги правят (ST, Infineon), има единични и двойни (може вече да има и повече ключа в един корпус), може да ги свързваш паралелно за по-големи тоци, имат фаулт изход та може да се хване късо в товара или липсващ такъв, 12/24V...

Преди време си бях харесал едни на Сименс, но не пасваха като цена на проекта ми тогава.

Нед Фев 24, 2013 12:37 pm
Профил

Намерих на texas, infinion, freescale, elmos. С изключение на последните другите дават малък ток. За паралелно свързване не знам дали ще стане, мисля ще им се бърка следенето на товара, требва да погледна. На ST още не съм мярнал, или ако съм видял нещо не съм го запазил, сега ще проверя.
Иначе Hihg/Low автомобилни намерих доста, но те са или High или Low, но детонатора не може да има постоянна връзка нито към + нито към -, така че ми трябва half bridge. Имаше еидн два такива, но ми се струва тези които са дизайнвани за еърбег са по различни от тези правени за фарове и мигачи от към fail safe.

Нед Фев 24, 2013 12:44 pm
Профил
Аватар

Между другото, ако трябва да се следват старите руски оръжейни практики, редно е веригата на детонатора да е закъсена до момента на нужда от сработване. Поне в управляемите ракети с които съм имал работа е така.

За ключовете на Сименс пишеше, че може да се свързват в паралел. Eдно, че силовия ключ вътре е MOSFET (TKR>0 и тоците се балансират) и второ, че фаулт изхода беше отворен колектор или дрейн. Това по памет, не съм сигурен.

Нед Фев 24, 2013 1:11 pm
Профил

Ще погледна, мерси за инфото. Това за закъсяване на веригата не се бях сетил, добра идея, но и там трябва да е fail safe.

Нед Фев 24, 2013 1:33 pm
Профил
Аватар

На пръв поглед, двата решения имат разлика в концепцията. Едното се пали през SPI, а другото е с "има-няма".

Нед Фев 24, 2013 1:54 pm
Профил

Ами как се пали няма значение, нещото сега се прави, длаи ще го командвам по SPI или не няма особенно значение. Освен това гледмам че някои от тези които са SPI се палят и с входове директно. За момента тези на infinion са "най-яки", 3 А, тия на elmos нищо не намирам като параметри. Ако трябва да се прави дискретно ще е малко играчка, иначе има high / low сиде решения които правят и мониторинг.
Иска ми се ако има нещо малко и компактно, освен всичко това ще се врътка с 2000 rpm.

п.с. на сименс не намирам нищо, незнам защо така. renesas мислех че ще имат но уви, само транзистори.

Нед Фев 24, 2013 2:05 pm
Профил
Аватар

В единият случай е команда. В другият, един пик в изхода на контролера, например при ресет, убива цялата техника.

Нед Фев 24, 2013 2:10 pm
Профил

E, няма гаранция за това, в смисъл първо че изхода на конторлера има установени нива, освен това чипа има и вход разрешаващ запалването и отделно при мен така или иначе са два контролера. Така или иначе всичко зависи от това как ще се пали, това е критичното място и от там нататък ще се развие самото управление и как точно ще работят двата контролера заедно.

Нед Фев 24, 2013 2:22 pm
Профил
Аватар

ToHu, щом "нещото" което правиш се върти, не е лошо да спретнеш нещо като "взвеждане" на пиротехниката при превишаване на определени обороти/ускорение и обратното при намаляване на оборотите.

Нед Фев 24, 2013 4:36 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 10 мнения ]