| Автор |
Съобщение |
|
MYXATA
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4906 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
 Re: Генератор на случайни числа
Тги, Нищо против нямам никого. Правил едно време по задание генератор на случайни числа точно за криптографски параметри(ключове и други) та знам каква е мъка да се сертифицира такова нещо, две седмици ни беше само теста на готовите поредици данни(на всяка промяна пак две седмици). и една седмица събиране на данните  Доста работих в тази сфера на дейност та реших да дам някой акъл. Явно не трябваше  Не мисля, че на човеко дето почна темата му трябва такова нещо де. То не е ясно за какво ще го ползва та да се хвърля в разни сметки. При първите PGP софтуери за random seed се взимаше паузата между натискане на клавишите по клавиатурата  решения много - жица към АЦП-то също спада към решенията  И те така.
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Пет Фев 22, 2013 6:15 pm |
|
 |
|
relsys
|
Така както го изследвах аз на око, напълно удовлетворява моите нужди. Ако някой иска да го изследва по-подробно - само да каже колко данни иска.... Идеята да постна темата беше, че някой младеж ще реши да си направи генератор, и има да се чуди как. @tgi: Я това: ... го напиши пак човешки 
|
| Пет Фев 22, 2013 6:22 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Баси събирането, ти явно някакви мнооого случайни случайности си гонил  . Така го бях направил и аз преди мммм да не смятам колко години ама отиват към 30 май... Един D-7 кит си бях направил (моя модификация/надграждане на D-5 кита на Моторола) и асемблирайки на ръка бях написал игра на бикове и крави, та тя така си намисляше числото (трябваше да чука човек по клавиатурата докато всяка от 4-те цифри излеза различна от дотукашните). За нея цел беше напълно случайно (то и *е* напълно случайно, въпросът е колко случайни числа в секунда ти трябват, това не е особено ефикасно в тая посока  ).
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Пет Фев 22, 2013 6:39 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
ако опреш до наистина случайни числа, ще разбереш и защо ти трябват и как се мери "случайността" и ентропията. в 99% от случаите не ти трябва.
за модерните "почти истински" генератори осеменяването (random seed му викат наистина) е важно и някой се грижи специално за него. ако са налице и двете условия, генератора се счита за достатъчен за практически цели (да не слуша ЦвЦв примерно), но ако ще се криеш по-сериозно (примерно от момчетата оттатък гьола) ще трябва и по-сериозно решение.
|
| Пет Фев 22, 2013 7:32 pm |
|
 |
|
tgi
|
Бе ясно, но те всичките тия проблеми възникват от необходимостта от много на брой случайни числа върху секунда (навярно ги ползват за да променят ключове в движение достатъчно често и т.н.). Да докараш едно няколкоцифрено случайно число - истински случайно - веднъж на няколко минути не е особен проблем.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Пет Фев 22, 2013 7:37 pm |
|
 |
|
relsys
|
А какво е 'истински' случайно число?
|
| Пет Фев 22, 2013 7:59 pm |
|
 |
|
tgi
|
Оф опитах се да го формулирам и се уплетох. Във всеки случай спектър от бял шум изглежда като хоризонтална линия, като разликите между съседни канали са по-малки от корена на стойността на съответния канал (канал значи x координата, като x са все цели числа). Да го формулирам по-свястно бих могъл ама смисълът ще е нулев защото тук и така всеки би го разбрал  .
|
| Съб Фев 23, 2013 5:53 pm |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Да го кажем така: Ако дори и да имаш произволно дълга история на генератора, не си в състояние да предположиш с някаква вероятност, че едно число е по-вероятно да е следващо от някое друго. Т.е от това, което се е сгенерирало до момента, не можеш да предположиш кое ще е следващото. Лаишки казано ...
|
| Съб Фев 23, 2013 6:08 pm |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
http://physicstime.com/content/%D1%82%D ... 1%81%D0%B0- точка 3: вижте снимката на реликтовото излъчване. То не е разномерно, има изразени по-тъмни и по-светли места. Показва, че на времето Господ не е имал достатъчно добър генератор на Случайно Число. Така че, това е важно ...
|
| Съб Фев 23, 2013 6:16 pm |
|
 |
|
tgi
|
Да допоясня примера си: по X - е случайното цяло число, по Y е броят (т.е. ако генераторът е изкарал 10351 100000 пъти за x=10351 ще имаме y=100000 ). Ако разликата между y(a) и y(b) е повече от sqrt(y(a)) (или нещо от рода), генераторът не е баш случаен.
|
| Съб Фев 23, 2013 8:05 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
tgi грешиш. ако изкара първо 10 000 пъти числото 4, а след това 10 000 пъти числото 5 ..... 10 000 числото 9 и т.н това не е случаен генератор.
"А какво е 'истински' случайно число?" Това е число, което по никакъв начин не може да го отгатнеш. Например ако имаш Seed(getTime()) това не е случайно число, защото можеш да предположиш в какъв интервал е от време е сиднат рандом генератора, и като проиграеш за 1 години всичките възможно резултати от getTime() то тогава можеш да брутфорснеш "случайната" поредица.
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Съб Фев 23, 2013 8:14 pm |
|
 |
|
tgi
|
Оф така погледнато може би си прав - моят пример показва кога не е случаен генераторът, не кога е. Т.е. като знам, че източникът е шум мога да проверя дали е само шум или има и нещо отгоре. А как да вкарам и натрупването във времето в описанието не ми се мисли сега, знам как изглежда растящ спектър ама да тръгна да му мисля как математически се връзва това няма да я бъде, или поне не днес  .
|
| Съб Фев 23, 2013 8:21 pm |
|
 |
|
relsys
|
Е, добре, нямам такива претенции за случайността аз  Да кажем, че съм постигнал "Генератор на различни числа." 
|
| Съб Фев 23, 2013 11:08 pm |
|
 |
|
tgi
|
Всъщност ако жицата лови шум а не разни гадни кратни на АЦП и т.н. неща най-вероятно резултатите ти ще са си баш случайни. Затова и беше предният ми коментар как вместо жица усилвател та само шум да е и т.н., но това е само възможно и може би ненужно подобрение. Ако натрупаш примерно 1 милиард резултата в интервал да кажем от 0 то 8191 без много пот бих могъл да ги превърна в спектър и да постна картинката. Малко забава може би няма да ни навреди  .
|
| Съб Фев 23, 2013 11:48 pm |
|
 |
|
relsys
|
Как ги искаш, разделени със запетайка?
|
| Нед Фев 24, 2013 12:13 am |