| Автор |
Съобщение |
|
head_up
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Юни 01, 2008 9:54 pm Мнения: 1503 Местоположение: Пловдив
|
 Проверка на запоен BGA чип(ове)
Имам си няколко платки, за които предполагам, че има нещо не-читаво в запояването на 2 чипа - и двата BGA. Как се проверяват дали са ок спойките? Гледам X-Ray ще е най-добре, обаче къде има специализирана техника за тая работа? Иначе трябва да моля някой да ходим по болниците, а там не е много удобно  Та въпросът е къде могат да ми помогнат, ако не е в болница? Ако е в Пловдив или околията - още по-добре.
|
| Вто Фев 19, 2013 11:11 am |
|
 |
|
t_i_t_o
Ранг: Почетен член
|
 Re: Проверка на запоен BGA чип(ове)
По добре на зъболекарски X-Ray, там детайлите се виждат невероятно добре, в приложената снимка съм снимал 4 БГА чипа наведнъж, но така ще видиш само евентуално късо между топките, което е малко вероятно, студена спойка няма да видиш. Така че според мен просто с духалка ги нагрей до толкова че "плуват", за целта трябва да ги побутнеш части от милиметъра, или от самата струя на въздуха да видиш че се местят.
|
| Вто Фев 19, 2013 11:42 am |
|
 |
|
head_up
|
Това е интересно, не се сетих за зъболекарския рентген. Ще излезе евтино. А при наличието на полигони под чипа - какво да очаквам да видя? Айде, на тези платки, които не са дозапоени няма елементи още от долната страна. Т.е. няма да се видят както при теб под чиповете, но се чудя полигоните дали няма да направят картинката трудно различима.
|
| Вто Фев 19, 2013 11:56 am |
|
 |
|
t_i_t_o
|
Както се вижда на снимката пистите/медта са доста прозрачни, най-непрозрачни са спойките, което е важно за теб, т.е. полигоните не би трябвало да са проблем.
|
| Вто Фев 19, 2013 12:10 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
А виждал ли си разлика между оловни и безоловни топчета (поглъщането на оловото нали би трябвало да е повече)? Само от любопитство питам де. Аз на 1.27 БГА-тата успявам с една стоманена тел 0.4 бъркам между топките и да стигна до пипване на 3-ия, че и 4-тия ред. Е, boundary scan е по-лесният вариант разбира се ама понякога трябват и двете. А веднъж имах и контактуващо топче но пък прекъснала метализация по периферията на платчето на БГА-то  .
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Вто Фев 19, 2013 12:15 pm |
|
 |
|
head_up
|
@t_i_t_o, на какви параметри kV/mA се получава най-читава снимка от твоят опит?
|
| Вто Фев 19, 2013 12:25 pm |
|
 |
|
FiTTiLA
Ранг: Професионалист
|
Чудесна идея, пич! Поздравления! Още един инструмент в чантата на бомбаджията, таман един приятел заболекар си купи на скоро рентген, та ще го тествам  .
|
| Вто Фев 19, 2013 12:54 pm |
|
 |
|
t_i_t_o
|
@tgi - тези са безоловни, струват ми се доста непрозрачни, та едва ли ще има разлика с оловните.
@head_up - опита ми не е голям, лелката ме пита, аз и казах едната снимка като за зъб, другата малко да засили, но напрактика нямаше разлика между двете, така че с дефолт нестройките се получават добри резултати. Иначе с по слаб интензитет, пистите няма да са толкова прозрачни и снимката ще стане по красива, но пък за спойките е все тая.
|
| Вто Фев 19, 2013 1:06 pm |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4906 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
Само да ви подразня - тука имаме 3DXray направо си се прави CTscan, най-вече го ползват за дефектоскопия ама и за всичко става. Трябаше ми как е устроена карантията на една микромашинка та то си го на прави на слайсчета през 5-10 микрона,после някъв софтуер го прави на 3 измерно... абе много яко. иначе това за зъболекаркия рентген си е добра идея 
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Сря Фев 20, 2013 11:38 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
и от мен поздравления! не ми е идвало на акъл фитил, а зъболекаря докато снима платки, ще трябва ли ние да правим зъби? 
|
| Чет Фев 21, 2013 12:24 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Ами то където е зъболекарския, там е и томографа... Не сме решили, не сме я пуснали платката по клинична пътека. Интересно на ЯМР какво ли ще се види? 
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Чет Фев 21, 2013 9:41 am |
|
 |
|
head_up
|
Нищо смислено, но не ме изкушавай Проблемът се реши частично, без да водя платката на зъболекар 
|
| Чет Фев 21, 2013 11:35 am |
|
 |
|
FiTTiLA
Ранг: Професионалист
|
Яка работа, Муха ... яка ... е ние тука още влакове взривяваме със заболекарски рентгени ...
|
| Чет Фев 21, 2013 11:37 am |
|
 |
|
sparkybg
Регистриран на: Вто Авг 23, 2005 12:02 pm Мнения: 3070 Местоположение: София
|
На ЯМР не съм много сигурен че чарковете ще оцелеят.
|
| Чет Фев 21, 2013 11:40 am |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
Никакъв изследователски дух... Важно е какво ще се види, а не дали ще бачка след това. 
|
| Чет Фев 21, 2013 11:51 am |
|
|