Отговори на тема  [ 7 мнения ] 
Протела ме нерви здраво .... 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение Протела ме нерви здраво ....
Пичове, имам една схемичка в която половината чипове VCC им е свързано на +5V на другите на +12V, да кажем VDD е общо. Е чертая ги в протела 99 се, всичко точно, слагама на чиповете с +5V на захранванията им едноо кръгче (май се води лейбъл +5V ) , по същият начин процедирам и с другото напрежение и другите чипове. В резултат на което протела ми е навързал в нетлиста всички чипове на едно - демек води ги VCC. E аз тва го оправих в нетлиста, ама усетих че става и с триене на VCC в библиотеката на елемента . Последните неща са яко аматьорски, ама ко да са прай - направих платката с триста зора :-) Дайте акъл, как трябва да се прави в подобни случай ? Оркада, как се даржи в подобни случай

Поздрави

Пон Ное 28, 2005 11:31 am
Профил
Ранг: Форумен бог

Мнение 
Ами всеки от тия знациси има има Vcc по подразбиране, направи го едното +5 другото +12 а земята гледай да ти е GND. Графичния символ е просто за теб, програмата се води по имената.

Пон Ное 28, 2005 12:39 pm
Профил

Мнение 
Ами Тони , примерно на чипа 7400 на 14 пин му давам "powerplane" - който го кръщавам +5V, а примерно на чипа MC1468 на 8 пин му давам "powerplane" - който го кръщавам +12V. Нали правилно действам ? Въпреки това , протела ги навързва всички заедно, окасява +5V s +12V ?

Пон Ное 28, 2005 3:32 pm
Профил
Аватар

Мнение 
electroboy написа:
Ами Тони , примерно на чипа 7400 на 14 пин му давам "powerplane" - който го кръщавам +5V, а примерно на чипа MC1468 на 8 пин му давам "powerplane" - който го кръщавам +12V. Нали правилно действам ? Въпреки това , протела ги навързва всички заедно, окасява +5V s +12V ?

Ако в графичния оригинал за даден пин Electrical Type e Power, то тогава всички пинове от всички останали елементи със същото име и Power за Eletrical Type ги обединява в една мрежа. Това понякога е удобно, понякога не е. Например в някои графични оригинали + на захранването е дадено като VDD, в други като VCC. Така Protel ще ти направи 2 мрежи за +, едната с име VDD, друга с име VCC, въпреки че ти се иска двете да са обединени в една.
Проблема го решавам, като редактирам графичните оригинали и уеднаквя елементите или пък разреша да се виждат захранващите пинове ( които не знам защо в оригиналите винаги са скрити ), след което на всеки захранващ пин пускам късо Wire и му давам едно и също Net Name.
Друг начин, който използвам е, слагам два броя Power Port, свързвам ги с Wire, и им давам имената VCC & VDD, при което при ERC мърмори че има грешка, но генерира една обща мрежа от VCC & VDD.
Това powerplane откъде го активираш, нещо не се сещам откъде е ? Да не е Power Port ?

Прикачени файлове:
Коментар на файл: В тази схема, няма видимо никакви връзки, но Protel ще генерира мрежите (
GND
U1-12
U1-31
U2-15
)
(
VCC
U1-11
U1-32
U2-16
)

netlist1.jpg
netlist1.jpg [ 90.27 KiB | Прегледано 3596 пъти ]

Пон Ное 28, 2005 4:50 pm
Профил WWW
Ранг: Новодошъл

Мнение 
Отдавна не съм работил с Протела, но съм имал подобни. Решавах ги, като слагах съвсем други имена, например Pesho и Gosho, т.е. в името да не фигурира + или –.

Пон Ное 28, 2005 7:49 pm
Профил

Мнение 
Browse Sch след това Edit на компонента който те интересува. След това слагаш отметка на Hidden Pins и всички скрити инове се появявят. Тогава всеки захранващ пин си го връзваш към която си искаш мрежа.

Пон Ное 28, 2005 8:08 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Васил Сапунджиев написа:
Отдавна не съм работил с Протела, но съм имал подобни. Решавах ги, като слагах съвсем други имена, например Pesho и Gosho, т.е. в името да не фигурира + или –.

Че какво му пречи "+" или "-" в името. Тука става въпрос, че Протел-а прави нетове от имената на пиновете в компонента. Затова е хубаво като се ползват готови библиотеки да се огледат хубаво. Някъде където има несвързани пинове и ги означават с "NC" например - тогава Протел-а ги навързва в един нет - и те си стават свързани. Това е. Просто трябва да се внимава - въобще никакъв проблем не е това.

Пон Ное 28, 2005 11:40 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 7 мнения ]