|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Съб Авг 22, 2026 12:59 am
Комплиментарен повторител предизвиква смущения
| Автор |
Съобщение |
|
stoyanoff
Ранг: Форумен бог
|
 Re: Комплиментарен повторител предизвиква смущения
Мога да си осигуря осцилоскоп, но ще ми трябва малко време (неделя е все пак). Това, което цеко предлага ще го пробвам! А да питам някои неща по схемата, която е предложил. Предполагам диода е бързодействащ!? И защо няма гейтово съпротивление? Не е ли по-добре, когато там има някой друг ом? А задължително ли е да си правя двуполярно захранване, за да управлявам IGBT?? Няколко човека вече писаха за това. Благодаря!
_________________www.elkran.com
|
| Нед Фев 17, 2013 1:11 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9123 Местоположение: Разград
|
Диода може и да е бърз. От гейтово съпротивление няма нужда. На транзистора Т3 базовото съпротивление се подбира така че тока който да тече през него да е в рамките на възможностите му. Примерно BC807 има бета около 400 и максимален ток около 500ма следователно базов резистор около 1к ще му даде усилване горе-долу на границата на възможностите му (няма да изгори, дори няма и да грее). За Т2 май важи същото правило (той там го играе емитерен повторител между другото). Това цялото фактически ти го играе като базов резистор, тъй като ограничаваш тока до някаква граница. По принцип Т3 може да се смени и с мосфет, ама пак възниква проблем и с неговото управление. Слагал съм малък и мощен мосфет с много малък капацитет там и работи, но е проблем да се намери такъв транзистор. Аз бях го намерил на някаква скрапната платка от нещо компютърно... Беше някакъв 0.5А и с гейт около 50-100 pF.
|
| Нед Фев 17, 2013 1:37 pm |
|
 |
|
stoyanoff
|
Схванах! Имам едни биполярни 2SD882 и 2SB772 ще свършат работа. Между другото като правих симулациите на сегашната ми схема, нямах представа, че трябва да са толкова правилни импулсите. В смисъл изхождайки от факта, че няма перфектни неща на този свят, реших, че е в рамките на нормалното. Нямам много опит с IGBT. Да не кажа, че въобще нямам 
|
| Нед Фев 17, 2013 4:37 pm |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Приятелю, писах ти какво да направиш, за да си помогнеш. Така даваш на час по лъжичка, получаваш на час по лъжичка, няма бързо да се оправи работата.
|
| Нед Фев 17, 2013 4:59 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Бетата на тия е по-малка, затова и ще носят до към 500 ома съпротивление, но стават. А и кой е казал че са прави фронтовете - ако ги разгъна ще видиш че си имат характерното милер плато и т.н. Между другото последната симулация дето пуснах е с някво игбт дето е с около 2n гейт. Тая схема има и един недостатък - ако си забелязал единия период е по-дълъг (значително) от другия - има малко закъснение при отпушването. Затова не е много пригодна за високи честоти. Но то така или иначе ти препоръчвам да слезеш дори и под 10kHz. А ако напрежението ще ти е +/-48 волта, направо слагай мосфети вместо IGBT-та. Аз ги ползвам щото боря напрежения до към 800 волта в момента (очаквам и повече за напред) и дори и разни засукани мосфети не издаянват кой знае колко много. Ако все пак държиш на високата честота - мосфети и истински драйвери - тия дискретните са от немай къде.
Не те зная с какво симулираш. В рапидшаре има TINA 8, добре кракната и без "нежелани гости". От скоро има и v9.3 обаче има и "добавена стойност". Девета версия естествено е доста по-добре от осма, и най-вече поддържа мултиядрени процесори - специално на моя core 2 duo 2.0Ghz симулациите литнаха.
|
| Нед Фев 17, 2013 5:08 pm |
|
 |
|
stoyanoff
|
Аз на оркад пускам симулации. Малко ми е стара версията, но най-лесно се краква. А и съм доста добър като цяло с програмата и като представяне е съм много доволен. Точно TINA не съм използвал, но може да си я дръпна да видя за какво иде реч...
|
| Нед Фев 17, 2013 5:31 pm |
|
 |
|
nik
|
още след 3-тия му пост усетих на къде отива работата, и му казах да се обади за да разясни какво точно е сътворил... щото много намирисва концепцията като цяло.... но явно е нещо много секретно щом на толкова въпроси продължава да крие странно се е вкопчил в тия транзистори... що така съвременните инджинери вярват повече на симулации от колкото на книги и опит...
|
| Нед Фев 17, 2013 7:33 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Симулатора не решава проблеми, ама помага - икономисва време и пари. Концепцията, че намирисва - намирисва. Ама пък вече IGBT-тата са достъпни и за да сме в крак с модата... Стоянов - най-добре кажи какво точно искаш да прваиш - шанса да ти бъде помогнато е малко по-голям - тука ни държиш в някаква загадка. Ник, не ги крие - според мен не знае какво точно да пита.
|
| Пон Фев 18, 2013 9:54 am |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Стоянов, за да няма нужда да кракваш ползвай LTspice, напълно легален и безплатен е.
Симулаторът помага в схемотехниката колкото калкулаторът в математиката горе-долу, та не е излишен ама и сам по себе си не може да свърши работа.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Пон Фев 18, 2013 10:22 am |
|
 |
|
nik
|
това имах в предвид - помага, но не е учебник... може да ти тества част от схемата или цялата, не да я разработи без осцилоскоп през цялото време изхожда от мисълта че работи и проблема не е в работоспособността а в смущенията... за това нито знае какво да пита нито разбира какво му отговаряме... макар че отговорите са малко като гледане на боб... сега пак хвърлих боб и се стих че ако ползва общ траф за всичките напрежения може да прехвърля капацитивно между намотките от горния транзистор... но като не дава пълната схема си остава само гадаене... да не говорим че такива проблеми симулатора няма да ги хване...
|
| Пон Фев 18, 2013 3:38 pm |
|
 |
|
stoyanoff
|
Здравейте, отново! Направих, каквото ми казахте - купих драйвери IR2104. Намалих честотата на входния сигнал. Всичко е ОК! Използвам само половината от драйвера(LO). Схемата е в прикачения файл. Искам да попитам още няколко неща. Направих няколко теста. Поднених IGBT-тата с MOSFETs. Тогава обаче се появи отново това късо, което рестартира контролера. В което няма логика. MOSFET-тите имат по-малко Qg от IGBT и би трябвало да се запушват и отпушват по-бързо. Ако при IGBT няма застъпване, как е възможно с MOSFET да има? Второ, направих и аз няколко симулации като Цеко, но моята програма не дава такива отклонения?! Да не би симулациите на OrCad да не са точни?! При мен при свързване на повторител или инвертор с MOSFET, дава еднакви резултати като публикуваната по-горе схема с биполярни. Изходния сигнал следва доста точно входния... Благодаря!
|
| Съб Фев 23, 2013 12:35 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
какво толкова секретно има в цялата схема? така на парчета даже с фърляне на боб няма да познаем какво си натворил, че да ти даваме акъл. защо слагаш драйвер, ако ползваш само половината (LO)? с какво клатиш горния транзистор? къде са вързани другите крака на чипа? какъв е товара? как са навързани транзисторите? от къде храниш контролера?
почни с тези отговори, иначе никой (или поне аз) няма да ти обърне повече внимание
|
| Съб Фев 23, 2013 12:54 pm |
|
 |
|
stoyanoff
|
Опитвам се да си направя малък инвертор за управление на монофазно двигателче. Схемата е, както съм я дал по-горе. Единствено ги няма захранванията на 15 и 5 волта, но предполагам това не е толкова важно. Използвам само половината от драйвера, защото не можах да си купя драйвери само за по 1 транзистор, а това със зареждането на кондензатора, за да работят и двата транзистора не ми харесва. Пък и така и така си имам 2 захранвания на 15В. Схемите за управление на горния и долния са еднакви, както съм показал в по-горния пост. Както е видно от голямата схема използвам 18F4431, за да генерирам ШИМ. Задал съм лявоподравнени импулси с около 4us dead time. Входните ми импулси не се припокриват(тествал съм с осцилоскоп). В момента схемата работи. Двигателчето върти. Но както казах, когато подменя IGBT с МОСФЕТ прави примерно 2 оборота и се рестартира. А с IGBT си работи постоянно. Това нормално ли е или става дума за някаква грешка в схемата???
|
| Съб Фев 23, 2013 5:28 pm |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Можеш ли да работиш с фотоапарат, или да ти дадем линк с лекцийка по въпроса ?
|
| Съб Фев 23, 2013 5:31 pm |
|
 |
|
Cekins
|
То не е лошо, като имаш все пак достъп до социлоскоп, да сложиш двете сонди на изходите на драйверите и без транзисторите (че и с тях съшо) да видиш дали все пак не ти се застъпват импулсите някъде. Оптроните имат различно време Ton и Toff, драйвера има някакво време за реакция, така че нищо чудно тия 4us да са недостатъчни.
|
| Съб Фев 23, 2013 5:41 pm |
|
|