Отговори на тема  [ 7 мнения ] 
Кой боядиса "Правеца" ми зелен..... 
Автор Съобщение
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение Кой боядиса "Правеца" ми зелен.....
След като си направих подобренията свързани със калвиатура, джойстик и SD Флопи (viewtopic.php?f=22&t=11052) нещо все не бях доволен и поглеждайки телевизорa се сетих че всичко хубаво ама без цвят е все едно манджа без сол .
Откакто се помня ( а то е отдавна ) не съм виждал Правец без RGB-платка да предава цветно и съответно винаги съм го приемал за даденост.
Но замисляйки се си казах не може чичко Woz ( да се свети името му )да не е помислил за тази дребна особеност.И така въоръжен със Интернет и време се поразрових и установих че братчето на "Правеца" си има и цвят и всичко . След дъбокомислено чесане по главата си казах че не може като сме го копирали да сме махнали генерирането на цвят в комплексния видео сигнал , и след малко разследване на един от моiте "Правци" се оказа че проблема е много лесно решим.
Трябват ни само няколко компонента от близкия магазин за плодове и зеленчуци и малко способности за работа със поялник.

Прилагам решение за Правец 8M :

1. Купувате от магазина 1 бр. кондензатoр 47pf , 1 бр. променлив кондензатор 9-47 pf , дросел 33 uH и кварцов резонатор 14.31818 Мhz.

2. Гледате приложената картинка и запоявате на празnите места на вашата платка компонентите които сте закупили.

3. Махате стария кварц 14.250 Мhz и на негово място поставя закупения 14.31818 Мhz

4. Свързвате Video in на телевизора със видео изхода на "Правеца"

5. Настройвате системата на NTSC .

6. Пускате компютъра и се наслаждавате на изображението.

П.С0
За всякакви въпроси защо така тук във форума , макар че не е трудно да се досети човек.

П.С1
Авторът не отговаря за щети породени от не-знаене какво правите :), при мен си работи ако при вас не значи нещо не е наред.

Прикачени файлове:
ImagesОк.jpg
ImagesОк.jpg [ 54.61 KiB | Прегледано 4821 пъти ]
QuartzОк.jpg
QuartzОк.jpg [ 317.64 KiB | Прегледано 4821 пъти ]
PartsOK.jpg
PartsOK.jpg [ 362.38 KiB | Прегледано 4821 пъти ]

Чет Фев 14, 2013 9:15 pm
Профил ICQ
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Кой боядиса "Правеца" ми зелен.....
Телевизорът как се справя със сигнала? Защото не е много стандартен, та особено със семплиращите (числовите) ТВ-та има вариации.

На Кривец-8C според схемата няма въобще смесване с цветоносещата, иначе той си караше с 14.318 MHz ... май. Съответно подобна манипулация там ще е малко по-сложна. :)
Което ме кара да мисля че 8M са го откопирали от нещо тайванско, докато за 8C е имало местно творчество.

Но пък на 8C RGB изходът е веднъж път! :rock:

Чет Фев 14, 2013 9:25 pm
Профил
Аватар

>>Телевизорът как се справя със сигнала? Защото не е много стандартен, та особено със семплиращите (числовите) ТВ-та има вариации.

Съдейки по горната снимка добе :)

>>На Кривец-8C според схемата няма въобще смесване с цветоносещата, иначе той си караше с 14.318 MHz ...

Е то за него няма смисъл щото има RGB което ясно е по-добрия вариант.

>>Което ме кара да мисля че 8M са го откопирали от нещо тайванско,

Е аз на 8М го направих ( ще видя как е на 82 ама друг път че не е при мен ) , на 8М са си оставили даже и място за елементите по платката ама оригиналния кварц е 14.250 и не става .Разликата е че това решение е на 50 Hz NTSC-то , за пробата го преработих и на 60 HZ ( както си е по документация от Аpple ][ ) ама не видях разлика и го върнах ( трябваше да се сложи още един инвертор и ставаше грозна кръпка ) .

П.С
Ако е интересно преди малко стравних EPROM на Apple 2 Plus и Правец 8М и интересното е че има само един байт разлика ( изключвам надписа Правец ) , ще погледна на кой адрес се пада да видим в коя процедура е и какво са творили нащте .

Чет Фев 14, 2013 11:52 pm
Профил ICQ
Аватар

Бе на мен да ти призная зелен по- ми харесваше, отколкото шарен. Имаше си ясна идентичност :)

Пет Фев 15, 2013 1:57 am
Профил
Аватар

TheHungry написа:
Съдейки по горната снимка добе :)

Много е дребно в тоя PIP. :) Ама то щом има PIP, сигурно и моделът е достатъчно добър.
Този коментар нямаше нищо общо с твоята добавка - самият видеогенератор на Apple II е крив, за да се мине с малко чаркалък.

Цитат:
>>На Кривец-8C според схемата няма въобще смесване с цветоносещата, иначе той си караше с 14.318 MHz ...

Е то за него няма смисъл щото има RGB което ясно е по-добрия вариант.

Онова си беше чист сарказъм. RGB изходът на 8C е присадено копие на възможно най-евтината приставка - тъп преместващ регистър, и е почти неизползваемо.
Ще се учудиш, ама по-добро от NTSC изхода няма - голяма част от софтуера го използва. Ама това е дълга тема за бира. :)

Цитат:
Е аз на 8М го направих ( ще видя как е на 82 ама друг път че не е при мен ) , на 8М са си оставили даже и място за елементите по платката ама оригиналния кварц е 14.250 и не става .Разликата е че това решение е на 50 Hz NTSC-то , за пробата го преработих и на 60 HZ ( както си е по документация от Аpple ][ ) ама не видях разлика и го върнах ( трябваше да се сложи още един инвертор и ставаше грозна кръпка ) .

По-добре си го направи 60 Hz. Разлика пряка няма, все е NTSC кодиран цвят, но при 50 Hz има доста повече празни редове и се посмачква излишно. И някои софтуери са свикнали да си търсят 60-те херца.
И 82 и 8М са предимно копия едно-към-едно. Аз държа един Правец-8 (подарък от Цецо, за което му благодаря), който всъщност е тайванска платка на 14.250 MHz и има PAL цветен изход, но е бозица спрямо NTSC.

Цитат:
П.С
Ако е интересно преди малко стравних EPROM на Apple 2 Plus и Правец 8М и интересното е че има само един байт разлика ( изключвам надписа Правец ) , ще погледна на кой адрес се пада да видим в коя процедура е и какво са творили нащте .

Виж, за обща култура. :)

Пет Фев 15, 2013 11:07 am
Профил

Ей... ще ме накарате и аз да изтупам от прахта една 82-ка... че и бая наточена... с допълнителен контролер с памет паралелен порт за принтер (и принтера е наличен) 2 флопита и май имаше още нещо... Апропо... TheHungry, мислил ли си ако се появят желаещи да пуснеш тез прекрасни платчици от предната ти тема срещу съответно количество $$$ ?

Пет Фев 15, 2013 1:08 pm
Профил ICQ
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен

Браво TheHungry, добре си се сетил, че чичко ти Woz, няма да остави нещата така. Световно известна истина е че Apple II E, копиран като Правец 82 у нас, е с цветен сигнал кодиран по NTSC.
Макар че съм започнал "кариерата" си с този шедьовър на техниката, не си спомням, точно тази част дали е копирана 1:1.

Нед Фев 17, 2013 6:06 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 7 мнения ]