|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Съб Окт 03, 2026 11:34 am
Комплиментарен повторител предизвиква смущения
| Автор |
Съобщение |
|
tgi
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
 Re: Комплиментарен повторител предизвиква смущения
А бе какво го пращате нататък в погрешната посока в която е тръгнал.
Имаше предложение ако ще е с повторители да вземе биполярни - да, това е правилният вариант за повторители (но не е работа и това де).
Ако ще са MOSFTE-ове трябва да са не повторители а да е инвертор (и това не е работа).
Всичко това е пълна безсмислица защото драйвери за гейтове има колкото щеш. MC33151, ADP3629 (и *не* от евтините майкрочипски като TC4426, те не отговарят на спецификацията си).
А затварянето за да ошашавява процесора значи най-вероятно, че е лошо опроводен самият процесор. Прекалено голям пулъп към reset, IRQ и т.н. също могат да са причина.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Чет Фев 14, 2013 1:01 pm |
|
 |
|
sparkybg
Регистриран на: Вто Авг 23, 2005 12:02 pm Мнения: 3070 Местоположение: София
|
То аз направо за такова го взех. Повторител по напрежение с MOSFET-и е лемава работа, еле пък точно с тия. Ако повторител - биполярни. С mosfet-и - инвертор само - сорсовете към захранване, а дрейновете - един към друг с резистори. Това и имах в предвид в горните си мнения. Просто не ми беше дошло на ум че някой ще прави повторител с MOSFET-и. ...но и аз мисля че готов MOSFET драйвър е по-доброто решение. И по-малко сложното, често и по-евтиното, а освен друго могат да се ползват за по 2 транзистора на куп, сами се грижат за мъртвото време и т.н. И според мен проблема на тоя процесор е другаде. dsPIC30-ка съм я бутал на милимунди от мощни транзистори, бутал съм кабелите и колекторен мотор точно до нея, и така и не я накарах да се рестартира, ни с външен кварц, ни с вътрешен осцилатор. Reset-а и е с 4.7 килоома към захранване. Съвсем стандартно изпълнение.
|
| Чет Фев 14, 2013 2:24 pm |
|
 |
|
tgi
|
Аз неотдавна имах неочаквано преживяване с reset-а на голям процесор на добре опроводена платка та човек никога не знае  . На отдавна работеща версия една платка взе да се рисетва веднъж на няколко часа. Лесно видях източника защото го правеше само като пусна високото докрай (5 киловолта, тоци колкото изтичат в единия гигаом за обратна връзка). Оказа се, че са почнали прекалено качествени да стават бобините за високо, а и тая май имаше една-две навивки повече първична - и 100-ината волта пик нагоре при затваряне на ключа успяваше през капацитета (10-20мм на платката, нищожен е по въздуха) да вкара каквото вкарва в reset жицата (няколко мм, 3 кила към 3.3 волта). Намалих 3-те кила на 1 и миряса.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Чет Фев 14, 2013 2:59 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
Мда. Като има киловолти наблизо, и мерките трябва да са други, ако не може да се сложи процесора достатъчно далече. Впрочем, бобини за високо от къде взимаш? Точно толкова ми трябва - около 5 киловолта. "Запалките" на част от заваръчните машини са така. Или ползват бобина като от TXO на телевизор, или взимат високо напрежение от първичната на инвертора и после го умножават. Не е важно да е регулируемо, понеже има разрядник и напрежението се определя от него. Решението с бобината по ми харесва просто. Крайния резултат е тоя: http://www.youtube.com/watch?v=4ndQqKig0Es
|
| Чет Фев 14, 2013 4:08 pm |
|
 |
|
tgi
|
О не, тия ги правя аз и са скъпи. На едно RM8 са и могат да карат на 5 киловолта непрекъснато с години, че и тихи трябва да са киловолтите и т.н., а бе друга държава е  .
|
| Чет Фев 14, 2013 4:39 pm |
|
 |
|
Wise
Регистриран на: Нед Дек 19, 2004 6:26 pm Мнения: 1628 Местоположение: Сливен
|
Подозирам, че за 6N136 иде реч, а не 137!
|
| Чет Фев 14, 2013 7:07 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Бе не е задължително да е баш така. В моя случай превключвах едни 50 ампера и като има рингинг нещата стават доста сгомнясани и без значение как си опроводил платката шумотевиците са навсякъде. Още първия пулс ресетваше процесора - 5-я волта му ходеха чак до 1 волт  . Оправих рингинга и всичко заспа и не можеш видя нищо на скопа като се закачиш.
|
| Чет Фев 14, 2013 7:41 pm |
|
 |
|
stoyanoff
|
Варианта с разделено съпротивление не работи. Сложих 10 и 20 ома(общо 30), но нямаше ефект. Ще опитам с драйвер. Препоръчайте ми някакъв драйвер(единичен, не двоен) с изходен ток 2-3-4А. Да мога да сложа гейтов резистор 5 ома примерно. Благодаря!
_________________www.elkran.com
|
| Пет Фев 15, 2013 1:29 pm |
|
 |
|
tgi
|
Ползвай половината на някой от двата дето вече ти препоръчах (инвертиращи са). Можеш да оставиш неизползваната половина несвързана или да вържеш входа и към маса, изхода във всеки случай остави несвързан.
|
| Пет Фев 15, 2013 2:23 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9136 Местоположение: Разград
|
Аве микрочипските не са чак толкова "черен дявол" - девет амперовия си драйви IGBT без никви грижи. Особено като се вземе предвид че такова игбт, за да му ползваш що годе прилично възможностите не трябва да се уливаш с честотата. Проблема им е че трудно понасят екстремни условия - уж са до 18 волта ама на толкова изгарят.
Не знам в БГ дали ще можеш да намериш някакъв друг толкова мощен освен TCxxxx от Кометя...
|
| Пет Фев 15, 2013 2:45 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
Не работи, щото е за инвертор, а не повторител.  Размени местата на MOSFET-ите за да стане инвертор, и тогава ще работи.
|
| Пет Фев 15, 2013 2:52 pm |
|
 |
|
tgi
|
Cekins, тия майкрочипските дето ги цитирах от опит знам, че не работят свястно. На малки гейтове - под 1n - са прилични, една идея по-бавни но 100-ина nS докарват. И като вързах един IRF540 сума време загубих докато схвана защо отиде в микросекундите фронтът на гейта - откачах му дрейна та да няма какво да се връща и т.н. (сорсът е на маса), над 1 ли, над 2-3 ли микросекунди си стоеше. А ако му погледнеш datasheet-а има една крива за време/капацитет, тя съвсем други ги разправя. Изглежда някой се е престарал и е сложил защита по ток на изхода и тя сговнява всичко. Глупост и половина, драйверите за MOSFET-ове се правят без защита, малко пушеци при късо никому не са навредили  .
|
| Пет Фев 15, 2013 4:44 pm |
|
 |
|
stoyanoff
|
Под "не работи" имах в предвид, че отново имам звънене. Иначе без 150те волта на IGBT е пушка.
_________________www.elkran.com
|
| Пет Фев 15, 2013 5:28 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9136 Местоположение: Разград
|
Ама кажи за кое TC става дума. Напълно съм съгласен с теб че не са кой знае какво като драйвери ама поне с лесно доставими. Сега не ми се занимава, имам на масата постановка с IRG4PH50UD + TC4422A и другата седмица ще направя малко тестове да видя колко се разминава от даташита. Всъщност не съм ги засичал, защото в моя случай за момента въобще не е от някакво значение - в случая трябва просто да работи нещото.
edit : stoyanoff - ти така и не каза какъв ти е товара...
|
| Пет Фев 15, 2013 5:34 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
Увеличи съпротивлението до максималната вършеща работа стойност. Ако пак има звънене - предполагаемо ще трябват снубери. От друга страна, с увеличението на съпротивлението се случва звъненето също да се увеличи, или да се измени. Общо взето си е играчка. ПП: Отделно, пак натъртвам, ако ползваш това IGBT от схемата дето си постнал, то категорично не може да работи на 40Khz. Чети даташита - в него си пише черно на бяло че е за ниски честоти.
|
| Пет Фев 15, 2013 5:39 pm |
|
|