Отговори на тема  [ 24 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Заливане на термосензори 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Заливане на термосензори
Трябваха ми термосензори за измерване на около 80 градуса температура. Това е максималната температура, до която се допуска да загреят лагерите на един 160 kW вентилатор. Измервателния блок е на около 50 метра от вентилатора. Мислех с готови термопреобразуватели и по токов кръг да пращам данните, но се оказа скъпичко решение. Трансмитер по токов кръг за по-малко от 60 лв не намерих, корпусът е C1 от каталога на MicroSyst, за 30-тина лева, като добавим платина или термодвойка излиза повече от 100 лефа на точка, а само на вентилатора се контролират 4 лагера.
Вместо това, сложих LM335Z в корпуса C1, размотах 50 метра телефонни кабели, пуснах си токов генератор 0.5mA и без калибровка получих 1 градус точност. Обаче, виждал съм, че сензорите ги заливат с някаква смола, след като ги напъхат в тръбичката на корпуса. Някой може ли да ми каже с какво да залея сензорите, така че да се получи добър термичен контакт с корпуса, както и да издържа заливката до 100 градуса ?

Пон Ное 28, 2005 2:33 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Върви в ANG в Пловдив - там използват една двукомпонентна маса за заливане на трансформаторите. Има много добри характеристики за целта - добра топлопловодимост и влагозащита.

Пон Ное 28, 2005 4:53 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Да де, за същата смес става дума, обаче Ангелов няма да ми обърне внимание за 4 сензора да ми залее. Иначе сместа се продава по магазините, лично съм купувал преди 5-6г. 30 кила разфасовка, обаче онзи магазин вече го няма, а не си спомням каква беше тая смес. Ако бях заливал с нея, щях да си спомня, но не би, други хора свършиха тая работа. Сега издирвам тия специалисти дето заливаха :D
Ако не ги намеря, ще импровизирам с разните му там смоли и лепила от магазините за строителни материали. В крайна сметка 2-3 градуса не ме бъркат, просто искам сензора да не се мандахерца в корпуса.

Пон Ное 28, 2005 5:08 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
В института за полимери и смоли в софия преди съм купвал половин килограм такова чудо. Някаква двукомпонентна каша беше.
А ако е нещо съвсем ситно може да се направи импровизирана заливка с сода обикновенна. Запълваш с нея и отгоре заливаш с секундно лепило, става бетон,за топлопроведимост е що годе добре.

Пон Ное 28, 2005 6:00 pm
Профил
Ранг: Новодошъл
Аватар

Мнение 
Най-добрата смола която съм ползвал е UHU PLUS 300 . Издържа спокойно 200 градуса и лепи за всичко включително за алумин и PVC.Продават я в някои книжарници . Надявам се да съм бил полезен.

Пон Ное 28, 2005 7:26 pm
Профил
Аватар

Мнение 
В тоя ред на мисли, аз също имам проблем с заливане.

Имам едно феритно трафче - 8мм пръстен, с по 20 тина намотки от двете страни. Та това нещо мисля да го лепя направо върху платката, обаче за да не се разхождат намотките си мисля дали не мога да му капна отгоре някаква такава смола. Трябва да е добър излолатор, достатъчно течна за да го облее и достатъчно нетечна за да не се разпилее насам натам. Иска ми се да се получи нещо като чиповете в електронните игри и часовниците, една черна капка. И да е черно та да не се види какво точно има вътре.

Пон Ное 28, 2005 7:28 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
pirev написа:
Да де, за същата смес става дума, обаче Ангелов няма да ми обърне внимание за 4 сензора да ми залее.
............

По-рано продаваше и на килограм, купувал съм. От него ще вземеш и пропорцията за смесване. Време за втвърдяване - около 4ч (зависи от температурата). Сместа има и друго добро свойство - остава леко еластична и добре поглъща вибрациите.

Цецо написа:
В тоя ред на мисли, аз също имам проблем с заливане.

Имам едно феритно трафче - 8мм пръстен, с по 20 тина намотки от двете страни. Та това нещо мисля да го лепя направо върху платката, обаче за да не се разхождат намотките си мисля дали не мога да му капна отгоре някаква такава смола. Трябва да е добър излолатор, достатъчно течна за да го облее и достатъчно нетечна за да не се разпилее насам натам. Иска ми се да се получи нещо като чиповете в електронните игри и часовниците, една черна капка. И да е черно та да не се види какво точно има вътре.

За тази цел най-доброто решение е HotGlue - заливай смело с пистолетчето и не се бой.

Пон Ное 28, 2005 7:37 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Бе не става с HotGlue-то - не залепва добре към текстолита на платката, отлепя се, като го напънеш. Освен това не е достатъчно течно и не се разлива добре навсякъде. А като почнеш да мачкаш с пръста отгоре и става мазало. Оня чипове по часовниците, смолата им е някаква много твърда и няма махане. Такова ми трябва.

Пон Ное 28, 2005 7:45 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Цитат:
И да е черно та да не се види какво точно има вътре.

Ако държиш да не се знае какво има отдолу, HotGlue-то не ти върши работа, много лесно се отсранява цялостно.

Пон Ное 28, 2005 7:48 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
HCL написа:
Цитат:
И да е черно та да не се види какво точно има вътре.

Ако държиш да не се знае какво има отдолу, HotGlue-то не ти върши работа, много лесно се отсранява цялостно.

Ако държиш по принцип да не се знае какво има на платката, поставяш я в калъп и я заливаш със смес от епоксидна смола и фин кварцов пясък. След 24 часа имаш здраво блокче, което се разбива с флекс. :D

Пон Ное 28, 2005 7:55 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Не се доверявайте на случайни материали при заливането. В строителството е едно, а в електрониката - друго. Ползвайте проверени материали.
Заливал съм с епоксидна смола - резултатът беше здраво блокче, но неработещо.
Ползвах руски двукомпонентен херметик, който предизвикваше корозия.
Затова най-напред лак за фиксиране на елементите и изолация, а едва след това друга заливка.
Добър пълнител за епоксидната смола е цимента - получава се тъмно сив цвят.

Вто Ное 29, 2005 9:45 am
Профил
Аватар

Мнение 
Трябва да се знае, дали смолата при втвърдяване не си променя обема. Някога един приятел ме посъветва, да заливам с една смола, дето се продаваше по бензиностанцийте на Шел и нямах никакви проблеми. Помна само, че беше двукомпонентна (две спринцовки дето се движат едновременно) и беше на Bison.

Вто Ное 29, 2005 12:31 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Да, това е много важно. "Класическата" епоксидна смола (ако може да бъде наречена така), която използвах се свиваше след втвърдяване и то разликата беше видима и без измерване. Дали количеството на втвърдителя оказва влияние не знам.

Вто Ное 29, 2005 4:42 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Абе аз досега го правя в епоксидна смола . Става добре, ама много пипкаво. А като трябва да направиш 20 трафчета, бе едно лепкане пада с епоксидана смола, мани,мани. Не че ми пука че ще се вижда какво има вътре, ама ми се ще да е нещо лесно и здраво. Все тая смола на едновремешните китайски часовници ми е в главата. Защото явно е нещо течно, бързовтвардяващо се, предвид правилния вид на капката. Така ми се ще да е - лепя трафчето на платката и да му капна нещо отгоре, дето да го консервира и фиксира здраво за текстолита.

Вто Ное 29, 2005 10:15 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Със смоли съм работил много . Внасяли сме полиестерни от Хеокс ( най-различни ) , епоксидни от Циба и т.н. Преди години правехме сателитни антени ( до 3 м ) . Полиестерната има коефицент на свиване ( посоката не се дефинира ) до 30 %. Епоксидната - под 10 % .Тези цифри обаче зависят от обема на смолата . Все пак това е форум за електроника а не за композитни материали и смоли . Според мен ако става дума за евтин вариант за заливане - това е българската епоксидна смола АП2 ( разредена е със стирол )

Вто Ное 29, 2005 11:45 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 24 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща