Отговори на тема  [ 83 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща
На дърва в апартамент: алтернатива на парното? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение На дърва в апартамент: алтернатива на парното?
Правя основен ремонт на неголям (75кв.м) апартамент и се чудя за отоплението. За сега дървата нямат алтернатива (имам две села + роднини дървари), виках познат спец по отоплението и той ми каза парно за около 3к левчета.
Да ама апартаментът е под буквата "Г" с коридор отвътре на късата страна, мястото на печката ще е във вътрешния ъгъл на Г-то, май ще е в кухнята може и в коридора, останалите помещения са на метър и нещо разстояние а прозорците доста по-далече.
Колегите в ГР са луднали по отоплението с въздухопроводи. Аз пък искам да ползвам печката на дърва за всичко възможно: топлене, готвене, топла вода и каквото друго се сетя като целта е да изхарча под 3к но не за сметка на уюта.

Акъли?

Пон Фев 11, 2013 5:04 pm
Профил
Аватар

Мнение Re: На дърва в апартамент: алтернатива на парното?
Е къв ти е проблема в крайна сметка?...

Парите или изпълнението.

Щото пълно щастие - няма. Тука дето живея и работя сега има май три фирми дето правят печки. Едните ми казаха да стоя надалече от тях. Другите пък дето стават били минимум хилядарка за свястна печка (говоря за такава с водна риза). Радиаторите в най добрия случай ще са ти по около 300 лв. на стая (20 ребра по 15 лв.) и една лира в банята за 50-100 лв. - е ти още 1000. Бойлер със серпентини - поне 300-400. Останаха ти към 600 за помпи, тръби, фитинги - 3к няма да ти стигнат без да правиш компромиси... Освен това горещо препоръчвам ползване на медни тръби навсякъде и запояване - тия разните нови пластмаси (даже и мултилейър дето са) след 5 години ще викаш "що ги сложих"...

Пон Фев 11, 2013 5:48 pm
Профил ICQ
Аватар

Нали за това искам акъл.
Печката май ще е "Прити" защото чувам добри отзиви и имам връзка с производителя.
Парите: колкото по-малко толкова вповече, не съм богаташ.
Изпълнението моят човек ще го прави (имам му пълно доверие) ама какво да искам да ми изпълни? То ясно, че заради бойлера ще трябва и водна риза, заради готвенето поне фурна, но как е с въздухопроводите в БГ и въобще удачно или изпълнимо ли е?

Пластмасови тръби едва ли ще сложа ама медните не са ли лукс в сравнение с доброто старо джилязо?

Пон Фев 11, 2013 6:00 pm
Профил
Аватар

Хихи, баш от Прити бегай надалече... Ако решиш да идваш насам обади се да се видим (аз всъщност работя в Лясковец на около 1 км. от Прити). Та техните печки са малко измама - единия ми колега даже е работил там - водните им ризи били мноо калпаво направени - раздували се, цепели шевове и подобни неудобства. Вътре нямали грам разпорка да я държат в час - просто два куба един в друг и край. На тия другите ( не им помня името ама мое ме заведат до там - някъде в Г.Оряховица са обаче) печките били много добре направени обаче и цените ... мам си джейс...

За тръбите с доброто старо джилезо ще имаш голям зор със заварките и гънките - медта се криви и пои с поглед (е почти :) ). Медните тръби ако сега ти се струват лукс, след 5 години ще съжаляваш, че не си ги сложил.

Пон Фев 11, 2013 6:25 pm
Профил ICQ
Аватар

Хъм, за тръбите май ме убеди защото и в ГР от десетилетия ползват такива за всичко.
За Прити-то обаче се двоумя - не съм чувал за по-добра марка в ценовия диапазон. Пък и печката се сменя за разлика от основна инсталация.
Иначе връзката ми е напр. братчеда на шефа да ми я докара до вратата.

Дайте акъл и за другото, де!

Пон Фев 11, 2013 6:41 pm
Профил
Аватар

Бонго, цяла Америка се топли на въздуховоди и според мен няма по-добро нещо от това, но ако къщата/апартамента не са специално проектирани за такова отопление преправянето става грозна картинка, така че не знам. Отделно ако не изолираш добре апартамента и да сложиш хубава дограма без значение какво слагаш като отопление са само пари хвърлени на вятъра. Мен лично ме съмнява за 3к да направиш нещо смислено за целия апартамент. Отделно в 21-и век да се топлиш и най-вече да готвиш на дърва ми се струва баси и майтапа, ама дето се вика - ти си знаеш с какво се захващаш :) .

Пон Фев 11, 2013 7:10 pm
Профил
Аватар

Димитре прав си - да не кажеш че само те ям :) Ама от хамериката не можеш с много да ми помогнеш.
Апартаментът не е пригоден, сега ще го оправям и предпочитах да е "на тухла". Обаче въздухопроводите ще са от един до 2-3 метра и затова се чудя. Освен това се е пръкнала някаква по-нова технология (май) защото имам други познати със въздухопроводи от десетилетия и въобще не са доволни.
Изолация така или иначе ще правя и не толкова заради студа а заради топлото през лятото - голяма южна стена.

Колкото до дървата: мии аз тука заплата над 500 левчета едва ли ще намеря а токът със сигурност ще е 300 на месец, другото е дърва за около 300 за цялата зима.

P.S.:а вие там камини нямате ли? Защото аз като кажа "печка" нямам в предвид онези чугуни отпреди 50г. (не че бяха лоши, де).

Пон Фев 11, 2013 7:36 pm
Профил

Dimitar написа:
Отделно в 21-и век да се топлиш и най-вече да готвиш на дърва ми се струва баси и майтапа

Бе и аз така разсъждавах... ама сега разходите ми са вече 500лв на месец, а имам познати дето на дърва с толкова изкарват сезона. При това една камина с жив огън си е жив огън... верно има гърч, ама си има и кеф.

Пон Фев 11, 2013 7:59 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

Аз съм с въздоховоди в къщата на село. Топля 2 етажа по 87 кв.м всеки. Камината е Прити с чугунени въздуховоди. Дават и мощност 10+8 KW (8 за ризата). Въздуховодите из къщата съм си ги правил сам - както и булото на камината. Сложил съм регулируеми решетки в стаите (пак собствено производство) за да отоплявам която стая си поискам. Имам само нагнетяващи въздуховоди а изместения въздух се връща през коридорите. Ако имаш някакви други въпроси - питай - всичко сам съм си правил освен камерата на Прити и мога да ти дам инфо от първа ръка.

P.S.
http://malmuk.com/product/39-kamini/532 ... vodi-18-kw
Сега видях, че е с изчерпани количества.

Пон Фев 11, 2013 8:00 pm
Профил
Аватар

Уф Zeus, и ти си прав. Обаче ние сме трима луди които ще делят кухня, хол, спалня/детска и баня. Смятам вътрешната дограма поне към хола, детската и банята да е качествена с цел шумоизолаия и съответно въздух оттам няма да мине.

Пон Фев 11, 2013 8:17 pm
Профил
Аватар

Трябва да ги има и двата вида въздуховоди, защото иначе работата не става както трябва, т.е. и нагнетяващите и връщащите въздуховоди трябва да са сметнати много добре, за да няма големи разлики в налягането в тях. Отделно като се прави такав система трябва да се предвидят и овлажнители на въздуха, защото иначе зимата като падне влагата под 30% и нещата стават доста неприятни. Също така, когато се ползват въздуховоди трябва да се поставят и съответните две ултравиолетови лампи - едната на връщащия въздуховод преди филтъра (а сега се сетих, че филтъра също е една от причините да се ползват и двата въздуховода), а другата над изпарителя на климатика (ако системата има и климатик де). Така че инсталацията с въздуховоди е хубаво нещо, ама ако се направи както трябва, защото иначе само проблеми ще има после и то основно със здравето на обитаващите къщата :) .

Пон Фев 11, 2013 8:46 pm
Профил
Аватар

miro_atc написа:
Бе и аз така разсъждавах... ама сега разходите ми са вече 500лв на месец, а имам познати дето на дърва с толкова изкарват сезона.

Ами за някои неща нали знаеш, че цената не е толкова важна. Аз примерно предпочитам да не се занимавам въобще с климатизацията на къщата, т.е. нагласям си термостата на определените температури и влажности и забравям. Вместо да си спестя някакви пари и да се занимавам с чистене на печки и пренасяне на дърва и пепел наляво-надясно :) . Поради тая причина нямам и камина в къщата. Не че съм търсил специално къща без камина (защото едно 95% от къщите тук имат камини), ама така се получи а и аз не изгарям от желание да си правя камини :) .

Пон Фев 11, 2013 8:49 pm
Профил
Аватар

То на Димитър му почерня г*за вече :)
Ние или поне аз казахме, че в БГ няма откъде да ги вземеш тези пари.
Иначе: мерси за акъла!

Пон Фев 11, 2013 9:00 pm
Профил
Аватар

Бонго, какви пари не може да вземе човек в БГ бе? Нали се сещаш, че зависи от човека. Някои може и да не могат да вземат 500 лв заплата, ама други си вземат най-спокойно по 5000 без да им мигне окото. Иначе аз не те кандардисвам да правиш каквото и да било - просто ти казвам, ако тръгнеш да го правиш с въздуховоди как е правилно да се направи, за да не правиш половинчати неща и да береш после ядове :) . Пък ти ако искаш и с циганска мечта се топли - аз поне нямам нищо против да го правиш :D .
Иначе на мен най-голямата ми сметка за топло до сега е била 160$ на месец и не виждам защо трябва да се занимавам с дърва, още повече че тук даже е по-скъпо на дърва, та и от финансова гледна точка няма смисъл.

Пон Фев 11, 2013 9:32 pm
Профил
Аватар

У наше село 500 лв се смята за таван освен ако не съм шеф на борда на мутрите - съдба.
А аз в ГР съм плащал само за ток 750 евра за два месеца след което почнах да пия газ и да пикая кръв. В БГ ще ми се наложи и да продам жената.

Но за акъла ти благодарих съвсем насериозно.

Пон Фев 11, 2013 10:38 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 83 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща