|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Съб Окт 03, 2026 12:41 pm
Проблеми със запояването на LQFP
| Автор |
Съобщение |
|
Nikola Kirov
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
 Re: Проблеми със запояването на LQFP
Не ползвам какъв да е кореселин. Има един "eco-thinn 767" на Body има го по разни магазини за автомобилни бои.
|
| Пон Фев 04, 2013 1:41 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
аз също мия с толуол от валерус. ако някой компонент се скапва от разтворител, значи и без друго си е скапан като компонент. ваната ако влияе на бондирането... язък за бондирането  по-скоро е възможно влияние на кварцове. в индустриални условия са едни тунелни машини с пръскалки под високо налягане. за вани май не съм чувал. но си пазят състава на химията като тайната на кока-кола. въпроса е с какво да се измие разтворителя (кореселин, тулуол и др. лайна). дейонизирана вода - ясно. обаче трябва и някакво ПАВ, ама надали "ехо-балсам" от метро е точното решение. ако се ползва само паста е по-лесно, но ако по платката е играл и поялник с тинол... имах един проект навремето, който от едната страна бяха SMD с паста, а от другата странна - вълна. плюс поялник. няколко хиляди платки навъртяха вече 7 години, явно сме уцелили миенето, но въобще не съм удовлетворен. пък и всичко беше оловно тогава. също така е интересно след измиването с какво да се "пасивира" платката, спрей, покритие, йони?
|
| Пон Фев 04, 2013 1:56 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5681 Местоположение: София
|
Е Дедо, на толуола какво ще му миеш? Той се изпарява. А на етикета пише, че съдържанието на основно вещество е 99,8%. Ще ги преживее някак платката тези 0,2% примеси, които от наколко капки толуол са си нищо.
|
| Пон Фев 04, 2013 2:14 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
То хубаво това с тулола, ама ако се ползва метода на Никола, направо да пълни ваната с него, ще стане вече наистина опасна играчка.... А и е скъп за да го ползва така човек.  Иначе Дедо, аз тулола го мия във ваната с някаква субстанция която ми продадоха тия дето ми дадоха ваната. Нещо на немски пише, не го разбирам ( www.aswo.com), ама по мойте критерии мие добре. Иначе си говорих веднъж по темата със един приятел който има линия за SMD и той каза за "сапуна" да търся една леля, ама и забравих името. Тя била факира на "верото" за индустриални приложения, имала много опит по въпроса. Мога да го питам за координати.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пон Фев 04, 2013 5:37 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
За протипи какво ти пука за 8 лева на литър? Не разбрах какво му е опасното на метода? Използват го в почти всички сервизи за GSM.
|
| Пон Фев 04, 2013 5:53 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Опасно е с тулол, ваната събира къде половин кило, оставено отворено за дълго време, ще трябва противогаз. С кореселин предполагам е ОК 
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пон Фев 04, 2013 6:18 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Е той коресилинът съдържа и толуол де. Но и него не можеш го остави така във ваната, основните му части - ацетон, толуол и т.н. - са силно летливи (и зловонни, аз бих пукнал ако вляза в стая дето има такова незатворено).
И мене ме е страх от ултразвукови вани, дори нямам такава може би затова (не че не би ми влязла в работа за какво ли не друго, че и за това ако я имах де, просто нямам навика да ползвам такава).
Моето миене с коресилин е по следния начин: имам една вана в която мога да залея платката изцяло. Правя го с коресилин от шише (най-често го държа в бирена бутилка от литър от тия пластмасовите, не ги разтваря). Ръчкам с четката минута-две по междукрачия и т.н. места, почуквам платката отстрани бая (няма как да бъркам под BGA-тата), след което вадя платката от коресилина. Изтръсквам я много яко, докато спре да пръска (въртя я по радиус колкото дължината на ръката ми позволява). След това над ваната я изплаквам с коресилин и я изтръсквам пак. Накрая я духам със сешоара няколко минути, до пълно изсъхване.
Досега така не съм имал проблеми, дори по вериги дето има 5 киловолта/1 гигаом и подобни.
А върху 4.7 кила да се видят плавания от тоци през мокър флюс е пълна лудост, тоя флюс не трябва да припарва на по-малко от 2 метра от платка.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Пон Фев 04, 2013 9:07 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
|
Аз не го оставям в ваната. Имам един буркан в който го наливам като не я ползвам.
|
| Пон Фев 04, 2013 11:42 pm |
|
 |
|
Ицо
Регистриран на: Пет Дек 16, 2005 3:50 pm Мнения: 1260 Местоположение: София
|
Ултразвуковите вани не са чак толкова страшни, поне по моя опит. Особено китайските. Качествени ултразвукови вани прави една фирма от Габрово. За миене във вана използват обикновено някакви смеси от различни видове течен сапун (веро за миене на съдове) или изопропилов спирт. Аз нямам голям опит с ултразвукова вана, но доколкото знам, голяма част от работата на GSM -сервизите е точно това - "къпане" на платката , за да решат проблеми, подобни на описаните от Zdrav.
|
| Вто Фев 05, 2013 8:46 am |
|
 |
|
Zdrav
Регистриран на: Сря Яну 26, 2005 2:01 pm Мнения: 1952 Местоположение: Варна
|
Те проблемите на Zdrav са по-скоро от писюрщина и немарливост. Термина "мокър флюс" ми хареса. Явно е трябвало да обърна повече внимание на миенето на готовите платки. Днес отскочих до един склад тук във Варна: http://maps.google.com/maps?q=%D0%92%D0 ... garia&z=18фирма "Марвин", продават техническа химия и лабораторна стъклария. Там си харесах 96% технически етилов спирт. На първа проба ми харесва как мие и времето за което се изпарява. Мириса му е поносим напомня ароматизатора на течност за чистачки. Леко оцветен е, но е далеч от лилавия цвят на други спиртове за горене. В студено време след измиване на платката явно трябва да се помага за изпаряването със сушене. Повече от 15 минути след измиването под крачетата на LQFP все още има "мокър флюс" или "мокър разтворител". Все пак тук във Варна и въздуха е по-влажен. Аз съм на някакви си 100-200 метра от морския бряг. Ултразвука би трябвало да действа кавитационно по повърхността. Не би трябвало да се предават ускорения и на чиповете по платката. Но засега не виждам в работилницата ми място за ултразвукова ваничка. Виж за четка от 1.50 място се намира.  В Гугъл излизат две фирми за ултразвукови вани в Габрово: http://dimoff-ultrasonic.com/?page_id=2http://www.siel.hit.bg/sait.htmlЗа миене след миенето засега не мисля. Преди време правехме едни усилватели на заряд и миенето с коресилин от бояджийския магазин и продухване със сгъстен въздух беше напълно достатъчно за да постигнем съответната чистота по повърхността на платката. Е чувствителната част беше въздушен монтаж, но първите прототипи бяха на платка от някакъв тефлонов мисля материал и там коресилина нямаше нужда от миене. С коресилин почиствах и остатъците от флюса на припоя по кабелите към входа на усилвателя. Разбира се споделям бегъл практически опит. Без да съм навлизал в кой знае какви детайли. Ползвахме и пасивиращо-запечатващо покритие, което за проба шефа беше взел от една фирма тук във Варна, която прави хибридни ИС. Не знам нищо за тая смес имах една спринцовка само и я ползвах за нулевата серия. Но беше прозрачна и на външен вид след изсъхване оставаше като солдер маска. Толкова засега. А едната проблемна платка заради която тръгна темата, днес я пратих при клиента. 
_________________ Най-опасният враг на истината и свободата е мнозинството.
|
| Вто Фев 05, 2013 3:50 pm |
|
 |
|
sparkybg
Регистриран на: Вто Авг 23, 2005 12:02 pm Мнения: 3070 Местоположение: София
|
1. Взимаш си "no clean" флюс. IF8003 от Комет поне на мен ми харесва. 2. Взимаш си от фирма за химикали изопропилов алкохол. В него влага няма. Няма и оцветяване и никакви добавки. На всичкото отгоре е и значително по-евтин от етиловия, а не е токсичен като метиловия. 3. Като си запоиш нещата, измиваш обилно с въпросния изопропилов спирт.
Тия трите неща горе ти гарантират че проблеми с флюса и измиването му няма да имаш. И да остане флюс под някой чип, той не е водоразтворим и все едно го няма. Затова е и "no clean" - можеш и въобще да не го чистиш, но в тоя случай неприятното е че лепне.
Аз коресилин за платки не ползвам. Едно че отмива надписите на някои елементи (електролитни кондензатори например), и второ че е излишно миризлива и вредна история. Ацетона е почти същото. Ползвайки дори "леко оцветен" спирт за каквото и да е, освен за горене, не ти гарантира по никакъв начин с какво са го оцветявали, колко е проводимо, остава ли върху платката и колко влага поема в последствие. Ползвай само чисти химикали.
Аз лично от ултразвук не съм изпитал нужда до сега, поне що се касае до миенето на платките.
За ускорено съхнене можеш да го духаш с духалката за горещ въздух, ако имаш такава. Но дори и да остане no clean флюс под чиповете, с това проблем няма да имаш - всичко би трябвало да работи.
|
| Вто Фев 05, 2013 6:31 pm |
|
 |
|
RM
Ранг: Почетен член
|
Бих пуснал крачетата на поредица от вход(без пулъп), изход... и ще чакам да видя какво ще се случи с входовете когато клатя изходите, след това обратно ... 
_________________ Вниманиене съмвишист....ИЙ.
|
| Вто Фев 05, 2013 8:46 pm |
|
 |
|
tgi
|
Изопропанолът е наистина "най-чистата работа" ама не е особено добър разтворител. Коресилинът е мърлява работа сравнено с него ако ще се гонят фемтоампери и надолу и ако не се изчисти (изтръска + издуха), че и тогава би могло да стане беля, но спестява огромна част от мъката по измиването. Случвало ми е е да мъча с такова и то не разтваря много неща по-добре от вода (т.е. изобщо не ги разтваря), а трябва. Баш за флюсовете не помня колко ги разтваряше де, едва ли по-добре от етилов алкохол т.е. с мъка.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Сря Фев 06, 2013 12:18 am |
|
 |
|
Zdrav
Регистриран на: Сря Яну 26, 2005 2:01 pm Мнения: 1952 Местоположение: Варна
|
Е ти искаш да се върна една крачка назад... Никакъв флюс няма да оставям под пиновете. Неизмития флюс пречи и за инспекцията. Сега като вдигна платката срещу светлината и виждам съвсем ясно задната част на всеки пад. Всяка микроскопична капчица припой извън пада също се вижда добре. Вярно платката е двуслойна и нямам ground plane и това е възможно. tgi, мисля че добро издухване със сгъстен въздух на разтворителя с наситения в него флюс е много ефикасен способ за миене. Трябва да си пазиш раменете на тези години 
_________________ Най-опасният враг на истината и свободата е мнозинството.
|
| Сря Фев 06, 2013 12:35 am |
|
 |
|
tgi
|
Бе нищо ми няма на раменете ама един компресор може би трябва да купя, не съм се сещал за това му приложение  .
|
| Сря Фев 06, 2013 1:36 am |
|
|