Отговори на тема  [ 74 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Проблеми със запояването на LQFP 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Проблеми със запояването на LQFP
Помолих модератора ни да отцепи темата щото вече има развръзка по моя случай и щото явно няма връзка нито с темата в която бях писал, още по-малко пък с йонното замърсяване. :)
Най-големия майтап беше че след като наситих още една платка се оказа, че и тя се държи по същия начин. Огледах внимателно софтуера особено частта с инициализацията на хардуера. Покрай такива дебъгвания често откривам и по някой и друг пропуск от развоя :) така че и за софтуера имаше продуктивен ефект. Огледах внимателно опроводяването на платката - не ми хареса една маса около кварца. Но пак без промяна в поведението на устройството след като го патчнах.
Две неща обаче оказаха решаваща роля. Първо намерих критерий по който да разбера дали бъга е все още там часове преди да се прояви. Второ намерих из чекмеджатата една стара лупа с която се вижда много добре около крачетата на чипа.
Та проблема се оказа от непочистен флюс между крачетата на LQFP чипа. По-точно това не е флюс ами някаква хуйня която е смес между флюс и спирта с който чистя платката. Отдолу между крачетата и чипа, пространството беше натъпкано с тази каша. Спирт разтворен във флюс, вместо обратното. Дори може и да е имало цели джобове пълни със спирт, който не може да се изпари заобграден от тая каша.
След като почистих внимателно и усърдно всичко под крачетата на чипа, проблемите изчезнаха. Но падна усърдно чистене. Накисвам с кереселин. Търкам усърдно с ето този инструмент:
Изображение
После като изсъхне, на места човъркам с една изпилена топлийка. И пак кореселин, търкане с четката и така 3-4 пъти. Постоянно контрол с лупата какво се получава, докато всичко светна. Много упорито се оказа но пък тривиално :)

Нед Фев 03, 2013 11:32 pm
Профил
Аватар

Чистенето с коресилин и правилният инструмент са "instrumental" за тая работа, така е :D .

Моята четка е пък такава за рисуване, ама с твърд косъм та добре чисти и тя.

Малко съм изненадан, че електролит е бил проблемът. Да не би флюсът или пастата
или нещо там да е било от тия дето ставали да се мият с вода? Само от тях бих
могъл да си представя такова нещо като ефект върху процесор.

Задържаната течност след миенето със спирт навярно е била вода, спиртът е
прекалено летлив за да остане. Но пък е много хигроскопичен и дори да е бил 95%
се е нагълтал с влага от въздуха преди да се изпари, после водата е останала.
Но големият виновник е това дето си го мил, флюс или каквото е било, на твое
място бих го изхвърлил от употреба. "Нормалните" флюсове дето съм ползвал
не са успявали да ми объркат процесор (а съм минал през немалко мазала
посред битките дето съм водил през вековете :D ). Беля по аналогови места
са ми правили, но цифровите вериги са прекалено нискоомни за тая работа.
Освен ако не са ти обърквали баш осцилатора, там има и не толкова нискоомни
точки - а той ако поспре или зацъка на безумни честоти и готово...

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Пон Фев 04, 2013 3:02 am
Профил WWW
Аватар

Флюсът не ми е правил проблеми досега. От тези дето се мият с алкохол е. Но при мен не се разходват количества, щото не съм производствена единица и една кутийка я ползвам вече години. Да си призная има и тук-таме боклучета из пастата, въпреки че що годе спазвам някаква чистота при работа. Та си мислех че останал флюс под крачетата е идеалната среда за залепване на някоя люспица припой или друга проводима частица. Но поведението беше точно като утечки през електролит. Наблюдавайки консумацията се вижда как утечката бавно расте.
Възможно е да е било и вода. Спирта е купен от аптеката и съм попадал и на пълни ментета - направо си миришеха на джибри. Та едва ли може да се вярва на тия 95%. След като разбрах че имат редовна клиентела, която го консумира с подходящия "разредител", разбрах каква е работата :D
Принципа на разтворителите нали е че подобни се разтварят от подобни. Щом тоя флюс се мие т.е. разтваря с алкохол, значи и той може да разтваря в себе си алкохол. Такава ми е лаишката логика :) Като казваш може би издърпва и вода от въздуха докато седи и докато аз чакам да се появи проблема.

На тоя процесор пина за ресет-а е точно до пиновете за осцилатора. Там са му събрани и аналоговите захранвания и маси. Единия ефект, който се наблюдаваше беше че измервах нестабилно ниво на напрежението върху ресет пина. От там и хард-ресета не беше толкова хард. Там имам RC група 4K7 + 100NF и бутонче. И понякога ресета я сработи я не. Казвам "един от ефектите", защото предполагам, че неизчистения флюс е правил проблем не само на едно място.
Едно от много неща дето бях пробвал бе да разпоя кондензатора от въпросната RC група и да сменя 4K7 с 1K за pullup. Проблема се позамазва, но остава.
То това ми беше страха да не се позамаже само.
И друг път съм се борил с миенето на флюс задържан под крачетата на LQFP, но без да ми е правил чак такива проблеми. Просто исках да го разкарам от там. Търках със четка за зъби, а нейния косъм е по рядък и по дебел. Наквасвах обилно с кореселин и продухвах със сгъстен въздух и пак под лупа се виждаха тук таме остатъци. Това беше преди време.
Сега вече имам подходящия инструмент и добра лупа. :)
Та съвет към всички - мийте усърдно за да няма проблеми. :)

Пон Фев 04, 2013 9:12 am
Профил
Аватар

А преди търкането с четката, правил ли си почистване на платката в ултразвукова ваничка?

Пон Фев 04, 2013 10:00 am
Профил
Аватар

Не, не съм. От преди повече от 10 години, когато работех по корабите, имам много добри впечатления от една ултразвукова вана, която я ползвахме за дюзи, филтри,... Аз я ползвах за клапаните на въздушните компресори, които бяха в моя ресор. Резултата беше поразителен. Нагар, който съм опитвал да чистя със сода, химикали, механично търкане с часове... в ултразвуковата вана падаше само за 1-2 часа киснене. След това само ги измивам на чешмата и светват. :)
Но за чистене на платки не съм ползвал никога. Можеш ли да споделиш модел ваничка, препарати, детергенти и прочие, които се ползват.

Пон Фев 04, 2013 10:15 am
Профил

Когато правя прототипи -запояване без допълнителен флюс,само този от припоя- чистене в следния ред:
- накисване за няколко минути в ацетон
- търкане с четката
- измиване с топла вода
- издухване с компресор
Много от надписите изчезват, ама това е за прототипи.

Пон Фев 04, 2013 11:22 am
Профил
Аватар

Никога не ползвам спирт за чистене на платки. Колкото пъти съм ползвал, все проблеми съм имал...

Най-добре за мен става с тулол... ама понеже терористоопасен и трудно се набавя, пък и е бая токсичен, затова с кореселин. Допотопно, ама ефективно.

Ултразвукова вана имам, ама ме е страх да я ползвам. Някой някъде написа, че се скапвали вътрешните бондажи и от тогава все ме е страх да я ползвам.

Но никога не съм имал проблеми с флюса и тая тема ме вкара в ебати гадните размисли. Факт е, че и Zdrav си го е ползвал тоя флюс без проблеми досега и един ден просто е хванал дървото....

Пон Фев 04, 2013 11:49 am
Профил ICQ
Аватар

stefan63 написа:
- накисване за няколко минути в ацетон

Ацетона ме е страх да го ползвам така. Веднъж на едни индукторчета SDxx от Комет им се отлепиха феритчетата. Бяха капнати с някакво измислено лепило.
Иначе досега издухването със сгъстен въздух беше за мен на върха в класацията по успешни методи за почистване. Сега вече на върха е четка с къс косъм, добра лупа и търпение.

Тая кутийка флюс ще я оставя само за улуци. Днес като излизам ще си взема друг. Възможно е този да е и стар или замърсен допълнително. Ще си взема и спирт и коресилин от един магазин за лабораторни инструменти и консумативи. Спирта го ползвам защото не мирише така както коресилина и мога да го ползвам в същото помещение къде работя. Но съм имал и други ядове със спирт - образуват се някакви соли или не знам какво след като изсъхне по платката оставя бели следи.
Това с ултразвуковите ванички и вътрешните бондажи е притеснително. Но пък ако се скапват от това, по-добре производителя на чипове да се сменя. Не знам какви ускорения се получават в тези ванички, но за да се скапват бондажите самото бондиране вероятно е проблема.

Пон Фев 04, 2013 12:21 pm
Профил
Аватар

С кореселин и в ултразвукова вана 50W не съм имал проблеми досега. А само така си чистя платките.

Пон Фев 04, 2013 12:25 pm
Профил
Аватар

Ицо написа:
А преди търкането с четката, правил ли си почистване на платката в ултразвукова ваничка?

Преди време чистих една техника, нямаща нищо общо с електрониката.
Откакто видях какво прави ултразвуковата вана върху тънко алуминиево фолио, не съм сигурен, че искам да я използвам за почистване на електронни джаджи...

Пон Фев 04, 2013 12:41 pm
Профил
Аватар

Ами това с скапването на бондирането го каза Заека преди време ако не се лъжа. А той е с опит и затова имам едно на ум. И затова кисна вътре по-малко отговорни неща.

Никола, а кореселина направо във ваната ли го сипваш? Защото аз практикувам така - мия ги с кореселин и четка на мивката и после ги плакна в ултразвука с вода и сапун (не точно, ама нещо пянообразуващо е в шишето, дойде с ваната). Мойта също е 50W, взех я преди години от някакъв GSM сервиз.

Пон Фев 04, 2013 1:05 pm
Профил ICQ
Аватар

Изобщо не се занимвам с глупости. Направо кореселина в ваната и пускам платката. Доста време работя така и не съм имал проблем. Може би при по мощно вани и да има проблеми с бондирането. Сигурно има и криви компоненти които не понасят кореселина но аз лично не съм попадал на такива.

Пон Фев 04, 2013 1:11 pm
Профил
Аватар

Добре де, а после не го ли измиваш тоя кореселин? Не е ли проблем, ако си седи по платката во-веки?

Последна промяна Цецо на Пон Фев 04, 2013 1:15 pm, променена общо 1 път

Пон Фев 04, 2013 1:15 pm
Профил ICQ
Аватар

За това ли говориш Цецо?

http://eea.government.bg/bg/output/daily/pollutants/t.html

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A2%D0%BE%D0%BB%D1%83%D0%B5%D0%BD

Аз използвам само толуол вече няколко години (5-6). Нямам проблеми със здравето (имам антидот от домашна сливовица, който сам си правя :D ).

ДАНС, ГДБОП и другите наши служби не ме закачатл То и няма как - техните батковци от MI-6 и FBI ме познават добре и знаят, че аз не признавам нищо по-слабо от октоген и калибър под 72мм.

Толуолът купуваме от филма "Валерус" (чист за анализ) в бутилки по 1л. Цената за бутилка едно време беше към 5 и нещо лева, но сега може и да е повече.

От бутилката отливам в шишенце за лабораторни химикали (с притрита тапа). Не се усеща да се изпарява (не мирише и видимо не намалява), а и шишинцето лесно се отваря и затваря. Чистя с медицински памук - малко топча се хваща с пинцети, топва се в толуола, изцежда се колкото да не капе и се търка по платката, като се пазят пластмасовите компоненти - съединители и др. Като се зацапа с флюс, памучето се сменя с ново и така докато изчезнат всички петна от флюс по платката. За разлика от четката, памука почиства по-добре, защото задържа повече флюс и не е необходимо да се почиства, а просто се изхвърля. Едно две памучета и наколко капки толуол са достатъчни за платка 50х50мм яко оклепана с колофон. Литър толуол ми стига за година някъде при почти ежедневна употреба.

Флюс, който не може да бъде измит с толуол изхвърлям.

Спирт и особено коресилин не ползвам. И Господ не знае какво има в коресилина, особено ако е купен от кварталния магазин. Имах случай с току-що купен коресилин да се държи с прясна алкидна боя по четката като вода.

Пон Фев 04, 2013 1:15 pm
Профил
Ранг: Ориентиран
Ранг: Ориентиран
Аватар

Твърдо против спирта, все пак малко или много си има в него вода. Това с мехурчетата от флюс или нещо подобно, пълни с вода и на мен ми се е случвало при употреба на спирт. Най добрия и достъпен метод и за мен е кореселина и във ултразвука. До сега елемент не ми се е скапвал .Остава само проблема с качеството на кореселина, наистина има доста ментета някой от някой остава мазно по платките след като изсъхне. Предполагам ако се купува от реномиран производител и не се гледа най-евтиното...

Пон Фев 04, 2013 1:39 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 74 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща