|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 9:52 am
Превключване между няколко Pt100
| Автор |
Съобщение |
|
tgi
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
 Re: Превключване между няколко Pt100
ОК, съгласен съм (е, това R/2 с тия MOS входове ...  ). Действително е лесно когато сигналите са толкова бавни.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Нед Яну 20, 2013 4:01 am |
|
 |
|
emilvtc
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3175 Местоположение: Пловдив
|
При МОС усилвателите това R/2 може да свърши работа не толкова за намаляване на грешката, колкото за защита на входа на усилвателя (да ограничи тока през входните му кламп диоди) ... За целта трябва да се постави резистор и на входа на повторителя ... Ама това е друга тема.
Моя дизайн беше с LM324 усилвател, и тъй като имах мултиплексор си калибрирах офсетите на аналоговата част на схемата на всеки 10 измервания и така въпреки смотаните усилватели се получи добър резултат ...
|
| Нед Яну 20, 2013 4:11 am |
|
 |
|
tgi
|
Да, за защита и на двата входа да се сложи е ОК, то и трябва щом ще хвърчат жици отдалеко. А че R/2 ти е останало като наследство/по навик от времена с по-големи входни токове също е разбираемо, кой не прави такива работи непрекъснато. Споменах го с подсмихване, нищо повече, ясно е откъде иде.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Нед Яну 20, 2013 4:16 am |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
ей затова сте дървени философи, начело с tgi. с тия методи ще превземеш галактиката, ама някой друг път, пич. сума ти приказки и решения което от кое по-засукани за такъв прост проблем. ако с SSR не става, аз бих сложил две-три, там колкото се налага микро реленца и въпросът приключва. ама не, то трябва сложно, нали? пфу, хората се интересуват от свършената работа, а не от изприказваните приказки покрай нея. и важен фактор при формирането на печалбата е изразходваното за труд време. dan, слагай си реленцата и да не ти пука. има време и за по-важни проблеми от тоя. след няколко дни дискусии, току виж те убедили, че не може да стане изобщо 
_________________ 'просто' е технически синоним на 'красиво'
|
| Нед Яну 20, 2013 4:25 am |
|
 |
|
emilvtc
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3175 Местоположение: Пловдив
|
 |  |  |  | Н'бабане Гт'муан'га написа: ей затова сте дървени философи, начело с tgi. с тия методи ще превземеш галактиката, ама някой друг път, пич. сума ти приказки и решения което от кое по-засукани за такъв прост проблем. ако с SSR не става, аз бих сложил две-три, там колкото се налага микро реленца и въпросът приключва. ама не, то трябва сложно, нали? пфу, хората се интересуват от свършената работа, а не от изприказваните приказки покрай нея. и важен фактор при формирането на печалбата е изразходваното за труд време. dan, слагай си реленцата и да не ти пука. има време и за по-важни проблеми от тоя. след няколко дни дискусии, току виж те убедили, че не може да стане изобщо  |  |  |  |  |
Добре де. що се дразниш? Човека в първият си пост го е написал: Та в тази връзка е и схемата която предлагам ... Освен това схемата е доста по-евтина (в пъти) от варианта с релетата, нали?
|
| Нед Яну 20, 2013 4:33 am |
|
 |
|
tgi
|
Емиле, спокойно, тоя ми е от plonk-натите. Още не е загрял (навярно и няма да загрее) каква смехория е предложението му за SSR, мерак му е и той да конструира все.
Релета в случая не е добро решение не само заради цената. Механичните неща имат ограничен ресурс. Твоят вариант - без да съм му се вглеждал истински, всъщност за pt100 знам само, че са термозависими резистори, нищо повече, не съм ползвал - е най-малкото верният път. Сега как баш ще се реализира и опростява е друга работа. Не знам практично ли е да се мери ток през тия резистори а не напрежение, доколко грешката в жиците би позволила това. Ако го позволява би станало и по-просто.
|
| Нед Яну 20, 2013 4:48 am |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
виж сега, колкото и да е на бъзик тва дето го пиша, все пак има известна доза истина. колкото и да знае човек, всичките му знания не струват пукната пара, ако трудът му струва повече от резултата си. оптимизацията на решението е нещо, което човек го учи в практика, няма формули за него. питай ме сега защо мисля така след безброй часове, прекарани в борби с глупости за жълти стотинки  релетата си имат своите (куп) недостатъци, но ако похарчиш еквивалента на $500 труд за да замениш едно реле, дето струва $1, това значи, че трябва да слагаш по $1 отгоре на всяко от първите 500 устройства, които продадеш после, за да си оправдаеш труда. това даже без да броя цената на частите, които ще ползваш за замяната на релето. нито на клиентите ти ще им хареса да плащат за нещо дето от тяхна гледна точка върши същата работа, нито някой ще ти признае гениалното решение. всъщност по-вероятно е даже да се набуташ с него, пък и кой знае какви клопки ще ти заложи после. така че понякога грозното и тъпо решение е за предпочитане в реалния свят. бъзика си е бъзик и идеите са си идеи, ама на dan ако му струва повече от час борба с тоя проблем, значи просто не си струва борбата. ето затова викам че реленцето си е изход  П.С. tgi, дори нямам представа какво значи да съм ти 'plonk'-нат. приемам го като някаква чест обаче, щото аз дори не бих си направил труда да те плонквам, всъщност дори ми е забавно да срещаме мнения 
_________________ 'просто' е технически синоним на 'красиво'
|
| Нед Яну 20, 2013 5:40 am |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
На пръв поглед схемата върши работа, на втори - също. Няколко практически забележки: Задължителни се слагат EMI филтри на входовете. Едно GSM позвъняване, и резултатите отиват на ма***та си. Генераторът на ток може да се спира, когато не се мери ( зелена тИхнология ). Pt100 обикновено се мери с ток около 1 mA, особено когато не е приложен постоянно, така че утечките можем да ги пренебрегнем. На входовете на OA е добре да има поне няколко килоома резистор, също така и на управляващите входове на мултиплексорите. Захранването за мултиплексорите - също. Така при едно евентуални грешно свързване, окъсяване на сензор към ел. инсталация или просто индуциран як пик отнякъде, повредите ще се ограничат до мултиплексорите и ще се възстановят лесно. Ако ще ползваш и инструментален усливател, добре е там за да извади част от полученото напрежение от сензора. Така ще има по-голям обхват за ADC-то. Например няма смисъл да се мери под 60 ома. Всичко под него се приема за дефект по окабеляването. За софтуера предполагам, че си знаеш.
|
| Нед Яну 20, 2013 11:04 am |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Бате, прав си ама... За да не ловиш радио "Хоризонт" трябва да имаш поне 200 Ома голямогабаритни резистори максимално близо до входната точка на дългите жици (и дроселчета ако искаш), включително на масата и на токовия генератор ако е на платката. На входа на мултиплексора слагаш нанофарадови кондове към близката маса. След мултиплексора ще трябват и килоомови резистори към маса и картинката вече не е идеална. Тези мултиплексори са леко "майка плаче...", за справка на тези които не са ги ползвали много: във всички ТВ-та или друга техника които ги имат в аудиото има яко прослушване между каналите, че и безплатен радиоприемник понякога.
|
| Нед Яну 20, 2013 3:13 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Какво разбираш да ловим радио хоризонт? Аз ей така на слуки натиках няколко pt100 в намотките на един генератор - принципно се надявах да няма проблеми - и наистина няма проблеми. Някак си токовия генератор изглежда си се оправя без проблеми. Не ми е идвало на акъла да меря какви напрежения и тоци се мотат там, обаче тия датчици реално погледна са си една намотка. А пък датиците си ми работят идеално.
|
| Нед Яну 20, 2013 5:15 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
В буквалният смисъл - все се намира някой паразитен диод или активен елемент, ако бачкаш със зле монтирани дълги жици и включиш НЧУ или високоомни слушалки след някоя интеграла като нищо ще те информират за нивото на река Дунав в сантиметри  Затова трябва да се блокира проникването на ВЧ далеч преди някой силиций а в случая това е лесно. Ти явно си извадил късмет или просто си екранирал и проектирал добре без да забележиш 
|
| Нед Яну 20, 2013 5:31 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Ами тя самата схема си е проектирана с low pass филтър в усилването. И да влезе някакво ВЧ, ще стигне до филтъра. Към ацп-то си върви достатъчно безшумен сигнал. Ако е за някакво над 12 бита ацп, сигурно ще е грижа, ама до 12 не съм имал проблеми с шумовете. Досега с тия датчици съм имал единствено проблеми с повдигането на масата - но то това са грижи при опроводяването на платките. Вече знам как да го правя и нямам проблеми. А когато го открих това, една дебела жица реши проблема 
|
| Нед Яну 20, 2013 6:09 pm |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3714 Местоположение: Високо в планината
|
след малко ще начертая схемата, за да я коментираме. разгледах в комет какви налични rail-to-rail op amp имат и ми изникна ето това: MCP6024-I/SLНякой ползвал ли го е ? Съмнително добре ми изглежда и то за тези пари ( или аз имам остаряла информация за ОУ).
_________________ Хайде де!
|
| Нед Яну 20, 2013 9:52 pm |
|
 |
|
tgi
|
Не съм го пипвал и не мисля, че бих опитвал дори да му дам шанс.
За общи случаи ползвам LMC6482, работи по спецификации, търпи до 15.5 волта захранване, не е чак най-бавен, а бе в такова приложение трябва да не те изненада. Шумът на всички MOS вход усилватели е повечко и тоя не прави изключение, но няма да го забележиш в случая.
Ако не си особено опитен в тия работи най-добре не вкарвай допълнителни неизвестни със съмнителни усилватели.
|
| Нед Яну 20, 2013 10:15 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Дан, аз ги ползвам точно за това и честно казано нямам сериозни оплаквания. Не съм забелязал някакви много сериозни отклонения от параметрите в даташита (то не е късно все още де  ). Но бих ти препоръчал MCP609 - офсета им е по малък (значително) но пък са и доста по бавни. Консумацията им също е значително по-малка от на 6024. Само дето входа им не по релсите. Специално аз ползвам схемата от AN687 на микрочип - работи прилично добре.
|
| Пон Яну 21, 2013 12:09 pm |
|
|