|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Съб Авг 22, 2026 1:53 am
|
Страница 1 от 1
|
[ 15 мнения ] |
|
необходим хардуер за дистанционно измерване на температура
| Автор |
Съобщение |
|
ivan.ivanov
Ранг: Минаващ
|
 необходим хардуер за дистанционно измерване на температура
Здравейте, Имам нужда от съвет относно дистанционно (gprs) отчитане стойности на температура и впоследствие показания от други аналогови датчици. Показанията ще бъдат наблюдавани на компютър.
Интересувам се какъв вид устройства ще ми трябват при датчика и при компютъра (сървъра). Евентуално препоръка за конкретен модел/производител или откъде да закупя устройствата ще ми бъде много полезна.
|
| Нед Яну 06, 2013 9:27 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5678 Местоположение: София
|
 Re: необходим хардуер за дистанционно измерване на температу
При датчика на температура ти трябва GSM-модул, а на компютъра - сървърна програма.
Това е краткия отговор. За по-подробен трябва още информация - резолюция и точност на измерването, през колко време се мери и изпраща, какво захранване има при датчика, колко бройки са необходими и на каква цена. Желателно е да се уточнят вида и броя на аналоговите датчици,за да се предвидят в хардуера. Задачата не е сложна.
|
| Пон Яну 07, 2013 8:13 am |
|
 |
|
ivan.ivanov
|
Благодаря за интереса. Да, всъщност пропуснах може би една много важна особеност  - би било супер ако GSM-модула не се нуждае от ел. мрежа (примерно 1 год на батерии), тъй като изискване за достъп до електричество ще ми създаде допълнителни трудности. Доколкото разбирам трябва да се започне от избора на сензорите. Системата трябва да наблюдава 2-4 метеорологични параметъра в 10 до 15 различни точки. Ще бъдат 2 или 4 сензора на работна точка - сензор за температура, влажност, още един температурен сензор и евентуално още един които не е решено за какво да бъде. Данни ми трябват на интервал 15 - 30 мин. като предпочитам сървъра да 'прочита' данните вместо модулите да ги изпращат към сървъра. Разбира се ако този вариант не се отрази драматично на цената на хардуера  GSM-Модул ми се струва малко общо. Става въпрос за нещо от рода на RTU или DTU, така ли? Например: http://www.alibaba.com/product-gs/70700 ... U.html?s=pДоколкото разбрах не ми трябва допълнителен хардуер на сървъра ? Това ми е най-неясната част - как компютъра ще комуникира с GSM модула без допълнителен хардуер?
|
| Пон Яну 07, 2013 10:52 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30755 Местоположение: София
|
Абе ако искаш да караш по 1 година или ще трябва да осигуриш някакво допълнително захранване, слънчево-вятърно и голям акумолатор, или ще трябва да се вкл./изкл. GSM-а, от там не всички модули биха ти свършили работа. Гледам сега в Комет на разумна цена има готови устройства с модули на Сименс. Варианта сървърът да иска данни не е добър, това значи че GSM трябва да е включен когато сървъра пита, а това ти яде ток. Дори да синхронизираш часовниците времето за регистрация в мрежата е непредсказуемо, както и след това времето за осъществяване на връзката, така може да се случи някой от модулите да бъде пропуснат. По добре е модула сам да си прави връзката към сървъра със съответната арбитрация м-у модулите. .. аз предполагам че ще са повече от едно у-во де .. ако е само едно е по-лесно, но не съществено та да промени цената,лично според мен. Как компютъра ще комуникира, ами през интернет, на тоя GSM му слагаш една дата карта, твоя сървър си има някакво IP, комуникатора си прави връзка през GPRS / 3G каквото е налично към 172.34.56.12 примерно на порт 19080 и си праща каквото има да праща. На сървъра му трябва само интернет. Е освен ако не държиш да е point to point, тогава на сървъра ще му трябва модем или друг GSM и там вече V.32 или пък каквото друго се поддържа... ама е не леко, ами много безсмислено.
|
| Пон Яну 07, 2013 11:04 pm |
|
 |
|
dtmf
Ранг: Ориентиран
|
А с СМС не може ли ? Примерно голям пакет СМС-и за сим картата , а останалото на принципа на дистанционно командване на уреди с GSM. Изпращаш СМС със искане, а другия отговаря със СМС със измерени данни.
|
| Вто Яну 08, 2013 1:59 am |
|
 |
|
ToHu
|
Абе може, ама токова датчици да им пращаш насъбраната информация с SMS ... много смс ще е скъпо и после каква е идеята. Отделно, ако чака за SMS пак хаби ток, идеята е да се включи когато му скимне да предава, да си се регистрира, направи конекция, изплюе каквото има и си се спре. Аз бих го направил така, ако е много бърза работа ще взема ендо от тия кометски модулчета, ще му туря едно процесорче и това е, ако ще е по серийно бих му сложил GSM модул, дори всичко може да влезе в модула, има такива които имат процесор достъпен за протребителя който да се оправи с всичко това.
|
| Вто Яну 08, 2013 2:26 am |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4588 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
 |  |  |  | ToHu написа: Абе може, ама токова датчици да им пращаш насъбраната информация с SMS ... много смс ще е скъпо и после каква е идеята. Отделно, ако чака за SMS пак хаби ток, идеята е да се включи когато му скимне да предава, да си се регистрира, направи конекция, изплюе каквото има и си се спре. Аз бих го направил така, ако е много бърза работа ще взема ендо от тия кометски модулчета, ще му туря едно процесорче и това е, ако ще е по серийно бих му сложил GSM модул, дори всичко може да влезе в модула, има такива които имат процесор достъпен за протребителя който да се оправи с всичко това. |  |  |  |  |
Ако ще работи на батерии не е добра идея всичко да е в ГСМ модула - по добре е примерно един PIC с XLP да събира данните в някой флаш, и един път дневно да пуска ГСМ модула да ги изпрати до сървъра. Telit имат вграден TCP/IP стек, FTP, email със разни допълнителни AT команди, така че не се иска кой знае какво от PIC-а за комуникацията. Друго важно нещо е какви батерии ще се изберат - т.е. каква им е химията - при някои ако има нон стоп закачен слаб товар батерията умира много бързо нищо, че е с голям капацитет - други пък нямат тоя проблем ама не могат да дадат голяма моментна мощност за да захранят GSM модула - най-добре става с отделни батерии за PIC-а и за GSM модула, е захранването става малко по сложно ама си струва усилията.
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Вто Яну 08, 2013 2:40 am |
|
 |
|
ToHu
|
Според мен ако ще трябва да държи 1 година най-добре да сложи достатъчно големи оловни акумолатори, те хем могат да устискат без проблем пиковите токове на GSM-а, хем са евтини и хем могат да се дозареждат от някое слънчево панелче или перка. Важно е и каква ще е работната температура, не трябва да се забравя че като цяло батериите не им понасят много ниски температури. Ако ще се сложи на полето трябва да с епомисли и за подходящ корпус който може да гарантир добра топлоизолация през зимата така че нещото да се топли без проблем от собствената си консумация и едновременно с това лятоска да не завира .. това са малко разнопосочни задачи но има решение, мощността ще е минимална.
|
| Вто Яну 08, 2013 2:59 am |
|
 |
|
Desert Leo
|
10 до 15 различни точки означава ли съответния брой устройства или данните се събират от едно устройство?
Захранването може да е от литий-йонна или полимерна батерия със зареждане от слънчев панел. При подходящ избор на капацитета на батерията и размера на панела, времетраенето на автономната работа на устройството се ограничава само от живота на батерията или повреда на панела. Нашите пилешки GSM/GPS тракери работят така.
Под "GSM-модул" разбирам ембедед такъв. Аз използвам Телит GL865-DUAL или QUAD. Комуникацията се осъществява от питонската програма в модула. Това намалява изискванията към външния процесор, който играе ролята на таймер и АЦП. Когато му дойде времето, микроконтролера измерва каквото трябва, включва GSM модула и му прехвърля данните по UART-a. От своя строна GSM-модула се свързва със сървъра (по TCP или UDP) и предава данните.
Както писа ToHu, GSM-модула е активната страна. Обратното е просто невъзможно - сървъра няма как да знае IP-адреса, който ще получи GSM-модула, когато направи GPRS. IP-адреса, който получава GSM-модула от мрежата е вътрешен и не служи за нищо. Едва след като GSM-модула изпрати пакет към сървъра, сървъра вижда неговия IP-адрес и порт, чрез които може да му отговори. При всяко следващо свързване и адреса и номера на порта се променят.
За сървъра ти трябва компютър с Интернет връзка, който има реален и статичен IP-адрес или, ако е зад рутер - рутера трябва да е настроен да рутира пакетите предназначени за порта на който слухти сървъра към неговия вътрешен IP-адрес. Ако се касае за до 15-ина устройства предаващи през 10-ина минути, кое да е PC ще ти свърши работа. Самият сървър е програма, която слухти на съответното IP и порт и при поява на данни в буфера на сокета ги обработва, записва и каквото там искаш още.
Това е общо взето идеологията, трябва просто да се изчистят детайлите.
|
| Вто Яну 08, 2013 9:07 am |
|
 |
|
ivan.ivanov
|
Благодаря на всички за помощта. Изясних си нещата. Остава да експериментирам 
|
| Сря Яну 09, 2013 11:45 am |
|
 |
|
Wise
Регистриран на: Нед Дек 19, 2004 6:26 pm Мнения: 1628 Местоположение: Сливен
|
|
| Сря Яну 09, 2013 6:58 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11278 Местоположение: Добрич
|
малко късно виждам темата, ама все пак....
Значи като хардуер много фирми предлагат gsm/gps модули за коли. Марковите имат много прилична консумация и с един малък акумулатор могат да издържат доста време, макар че цяла година едва ли... Все пак зависи колко често ще предава. За съжаление софтуерът на тия модули обикновено куца. По принцип имат конфигурации какво да предава, колко често и т.н., но няма гаранция дали ще пасне на конкретния проект. Просто има много какво да се желае от софтуера, поне на тия дето съм ползвал... Като стана дума за софтуер, най-добрият вариант е стандартен хостинг. Това да си оставаш компютъра е несериозно, да не говорим че компютъра гори повече ток отколкото струва един хостинг. Единственият проблем е ако се ползва готов модул и той има някакъв шибан протокол и няма как да се прекара през HTTP.
|
| Нед Яну 13, 2013 3:13 pm |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4588 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
В момента правя фирмуера точно на такъв gsm/gps тракер - преди да му пооптимизирам малко idle консумацията го рекламираха за 7 години автономна работа. Сега трябва да е доста по добре  ... вкарах му нов алгоритъм за акселерометъра - събуждам го веднъж в секунда за 3-4 мс, а преди работеше веднъж в минута за 3 секунди. Т.е. щом няма движение, няма за какво да се събужда ГПС-а. Ако всичко се направи като хората автономния режим ще зависи най вече от живота на батерията - консумацията има как със подходящ софтуер/хардуер да се минимизира.
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Пон Яну 14, 2013 2:47 am |
|
 |
|
Ицо
Регистриран на: Пет Дек 16, 2005 3:50 pm Мнения: 1260 Местоположение: София
|
На какво разстояние трябва да се предават данните?
|
| Пон Яну 14, 2013 9:43 am |
|
 |
|
Desert Leo
|
Човека каза, че си е изяснил нещата и е готов за експериментиране. Аз не съм сигурен в това, но той си знае...
|
| Сря Яну 16, 2013 7:26 pm |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 15 мнения ] |
|