Отговори на тема  [ 48 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
CNC машинка за платки 
Автор Съобщение
Ранг: Популярен

Мнение 
Nico, ще споредлиш ли малко повече? аз знам един начин за изчистване на луфтовете при винт - 2 гайки с пружина или гума между тях. за този начин ли говориш и ти?

аз си мисля да ползвам части от стари принтери. друг е въпроса дали ще са достатъчно корави :?

Пон Ное 14, 2005 9:17 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Хмм, какво според вас е практическото приложение на такава машина, защото аз на работа имам такава, но да съм направил една-две платки ( и то много прости) с едри елементи по тях. Просто невиждам как ще стане някоя по-сложна с доста смд-та.

Вто Ное 15, 2005 11:56 am
Профил
Ранг: Ориентиран

Мнение :)
Shemata raboti az sum napravil 3 za X,Y,Z i prez PLT se upravlqva suskcam

Прикачени файлове:
stepper.gif
stepper.gif [ 16.3 KiB | Прегледано 5415 пъти ]
Сря Ное 16, 2005 12:33 pm
Профил ICQ

Мнение 
teglicho, ще дадеш ли още обяснения :) снимкица имаш ли на твоята машинка? какви части ползва - нови или от някоя друга машинка? Прави ли хубави платки? и аз съм се спрял на KCam :)

Сря Ное 16, 2005 9:16 pm
Профил

Мнение :(
Така и не остана време да я довърша остана малко от механиката. Обещали са ми стар корпус от българкса машина и просто си чакам :oops: но съм насъбрал доста материали.
Ето един интересен саит
http://www.imafania.boom.ru

Чет Ное 17, 2005 12:54 am
Профил ICQ

Мнение 
:?

Чет Ное 17, 2005 8:29 pm
Профил

Мнение 
айде да поразвием тази тема. Dimiter, нали разбираш от такива мшинки. Кажи си смението. :)

Пет Ное 25, 2005 11:10 am
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Казах ти, че за механика избягвам да давам съвети и мнения. Но ако те интерисува нещо конкретно за схемотехниката, софтуера и алгоритмите за управление на такава машинка - ще се радвам да помогна с каквото мога 8) . По принцип - неразбирам още (може и да си написал някъде, но несъм го прочел) точно какво ще правиш с тая машинка и какво рабираш под "фрезоване на платки" - защото аз разбирам - изрязване на платката по контурите и.

Пет Ное 25, 2005 11:25 am
Профил

Мнение 
ми аз разбирам това и махане на медта от ненужните места :D така че да се оформят пистите

Пет Ное 25, 2005 11:27 am
Профил

Мнение 
пък за механиката ми е ясно защо не искаш да говорим... :?

Пет Ное 25, 2005 1:17 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Dimitar интересува ме това което казваш, че можеш да помогнеш: алгоритмите за управление и софтуер. В смисъл обработката на една програма за CNC. Как се обработва тази информация за да се подаде като стъпки към съответните стъпкови двигатели или позиция ако са постояннотокови. Гледал съм едно време плотерите, имаха си вътре записан интерпретатор на езика на HP, който вършеше тозно това.
Имам един познат с малка фреза, която си има линийки по 2-те оси ми идва на ум дали не може да се пусне управление от PC.

Пет Ное 25, 2005 1:26 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Значи имаме:
1-во: Файл с чертежа
2-ро: G процесор
3-то: CNC софтуер
Нещата стават в следния ред: G процесора прави от файла с чертежа програмата за конкретния CNC софтуер, който вече по тая програма управлява сервата (двигателите) на машината.

Пет Ное 25, 2005 3:09 pm
Профил
Ранг: Минаващ

Мнение 
Със съчмено винтови двоики не те съветвам да го правиш, освен ако се чудиш кво да си правиш парите.
Ремъци и ремъчни колела можеш да намериш в Улмер близо до захарна фабрика в София, ул Адам мискевич 4а тел. 02/ 270561 ; 270277. Стъпкови двигатели в Тинел - аз поне на по евтини и сносни не съм попадал, ако някой знае да каже. Имаи в предвид че ако искаш да изсмучеш всичко от един стъпков двигател управление с 5-6 транзистора и една ТТЛка няма да стане. Що се отнася до софта, въобще не ти трябва да си тровиш живота с G кодове. Има доста програми които правят интерполацията директно от дори графичен фаил. Но ако все пак си фен на G-to драпни си turbocnc - управлява до 6 стъпкови двигигатели по LPTто.
Ако си сметнеш правилно ремъците, предавките и двигателите, точноста ще бъде презадоволителна за твоето приложение.
Ако мога с нещо да съм ти полезен свиркай.

П.П. Ако си решил да правиш нещо друго освен фреза за платки, обади се.

Пет Ное 25, 2005 4:03 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Значи става дума за CNC софтуера(не знам дали се изразявам правилно). Например чертежа се прави в съответната CAD система, към нея има постпроцесор - CAM частта, той генерира файла за управление на съответна машина. Този постпроцесор има възможност да генерира различни формати, като принципно покрива почти всички машини. Та това което ме интересува, има ли софт, който от този файл да генерира позициите стъпка по стъпка на инструмента. Защото ако го има това, тези позиции могат да се изпратят към двигателите и да се отработват(става дума за тази полуавтоматична фрезичка). Извинявай, че така подробно описвам това което ме интересува, ама човек като не знае нещо го "обрисува" с много думи.

Пет Ное 25, 2005 4:12 pm
Профил

Мнение 
Чертаеш CAD,конвертираш CAM ,зареждаш готовия фаил в TURBOCNC и дълбаеш,режеш или квото там ти е кеф. Ако решиш можеш да си поиграеш и с G то. Вземи си я свали и прочети документацията, няма нищо сложно.

Пет Ное 25, 2005 4:38 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 48 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща