|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 1:36 am
новини от производителите на МЦУ-та...
| Автор |
Съобщение |
|
palavrov
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
 Re: новини от производителите на МЦУ-та...
http://www.embedded.com/electronics-news/4403312/Silicon-Labs-delivers-32-Bit-ARM-MCUs-with-power-breakthroughs-Silicon Labs delivers 32-Bit ARM MCUs with power breakthroughs ... 175 µA/MHz in active mode and less than 250 nA in sleep mode with the real-time clock (RTC) enabled at 3.6 V ... a sleep-mode UART for low-power device communication ... ... battery’s lifetime to 20 years.
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Чет Дек 13, 2012 5:07 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Ще е странно ако някой изкара нещо различно от АРМ....
Но 175uA е доста добро постижение за M3, другите се движат барем 3 пъти отгоре.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Чет Дек 13, 2012 11:41 am |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11265 Местоположение: Добрич
|
|
| Чет Дек 13, 2012 12:15 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Абе ... 1.5 uA са някак 6 пъти на 200 nA ...иначе аз лично предпочитам железата на силабс, някак си от опита ми по с аблизо до това което пишат от атмел, за майкрочип да не говорим, но пък цената им е по-височка.
|
| Пет Дек 14, 2012 5:35 am |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
Хе, тия армове са като безпишковци дето са тръгнали си мерят пишките Много боза има да изпият дотук: http://www.microchip.com/pagehandler/en-us/technology/xlp/
_________________ 'просто' е технически синоним на 'красиво'
|
| Пет Дек 14, 2012 6:34 am |
|
 |
|
Цецо
|
Не виждам смисъл да мериш пишките на 16 годишен и 32 годишен.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пет Дек 14, 2012 11:23 am |
|
 |
|
ToHu
|
Абе ... отделно пише че започват от тия токове, ама аз аз дори не видях за кой модел се отнасят, прелистих набързо един pdf за 12/16-та серия някакъв, който беше с най-нисък ток в таблицата и нещо не ми се връзва много, може да не схващам, ама от пръв поглед изглежда че тоя ток от 20 nA е само когато всичко ти е изключено, т.е. нямаш и RTC и нищо такова, от какво се будиш не съм гледал, може би от прекъсване ... примерно в тоя сегмент, http://www.silabs.com/Support%20Documen ... 51F99x.pdf те това на силабс мисля има по ниска комсумация, към 300 nA с включен RTC за сметка на около 2 uA на пика с осцилатор на 32 khz ... сега не съм гледал в детайли, може да има нещо което не виждам ама ... Но все пак горе за армове се говореше.
|
| Пет Дек 14, 2012 7:39 pm |
|
 |
|
woody
Регистриран на: Вто Юли 31, 2007 2:55 pm Мнения: 1792 Местоположение: София
|
ARM-ове и свръх-ниска консумация не се връзват много добре в едно изречение. Да не давам безумни сравнения с коли. 
|
| Съб Дек 15, 2012 12:33 am |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11265 Местоположение: Добрич
|
Прегледах ги.... силабса накратко, щото им е пръсната документацията, но при атмел се зачетох с кеф. То си е направо удоволствие да четеш читава документация  Значи силабса и SAM4L са много близки... Атмел малко са ги надцакали в смисъл М4 срещу М3 и други дребни разлики, но като цяло наистина са много близки. Включително и лъжат по един и същ начин, та не знам кой от кого е крал  Значи измамата е, че мерят консумацията на входа, а пък вътре имат импулсни захранвания. Тарикати... Силабса има един чардж пъмп с който може да захранват бакъп домейна и от там са 2-3 пъти по добри в нано/пико пейзажа. Но ядрото не може да бачка на тоя пъмп, тъй че като се събуди нещата загрубяват. Имат 3 LDO- та с които могат да захранват различните консуматори. Отделно има dc/dc ако му сложиш външна индуктивност. Ама гадното е, че ди-сито е вързано между входа и лдо-тата. При атмел има едно ди-си и едно лдо в паралел. Или едното бачка или другото. Може и да се превключват в зависимост от входното, щото при малка разлика линейния е по-ефективен. При голяма е обратно естествено. Та така де.... силабса имат опит в нано амперите и докарват ниска консумация на РТЦ захранено от помпа, но проца е изключен... Атмел пък имат далеч повече опит с арм.-чета и при включено ядро харчат далеч по-малко. А това дето казваш че 1.5uA са много. Да на фона на силабса така изглежда, обаче не забравяй че това е на входа. След това имаш захранване!!! Сигурно има ситуации дето може да вържеш някой пиклю директно към батерия. Обаче ако ти трябва стабилизирано напрежение само стабилизаторът сигурно ще гълта 1 микро и то ако е линеен. В крайна сметка може да се окаже, че с 8-бит излиза по-скъпо, харчи повече и не е ефективно. Иначе пиклювците като периферия и ядро просто няма какво да ги коментираме...
|
| Съб Дек 15, 2012 1:22 am |
|
 |
|
Цецо
|
|
| Пон Яну 07, 2013 7:16 pm |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4906 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
не е зле, ама ако някой ми каже откъде да намеря одобно нещо с и2ц 3.4мбита/с... много ще съм благодарен трябва ми такова нещо на силикон, защото национал инструмнентс имат една джаджа за лабвю дето не е много удобна ...
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Пон Яну 07, 2013 7:54 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ами не знам защо ама лошите ми спомени относно USB и сини екрани и проблеми с драйвери все някак са свързани с FTDI или Atmel ... иначе не е лошо като идея, ако и работи като свят.
|
| Пон Яну 07, 2013 11:10 pm |
|
 |
|
Tisho
Регистриран на: Пон Ное 22, 2004 11:24 pm Мнения: 1923 Местоположение: Габрово
|
И не само твоите спомени са такива. Имаше едни дъна за компютри при които опит за комуникация с този чип през USB довеждаше до ресетване на комп-а. Проблема се решаваше с PCI карта към USB и никакво включване на устройствата към портовете на дъното. FTDI така и не оправиха това тогава(2003-2005г става въпрос).
|
| Сря Яну 09, 2013 10:36 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Имам барем 500 дивайса с тоя чип, разхвърляни по-целия свят, един клиент не се е оплакал от него. Даже скоро реших да оптимизирам, пуснах им USB-то от микроконтролера директно - егати рева настана, искат си FTDI-то  А ако човек иска да прави изолирана връзка по USB, то друго прагматично решение напрактика - нема  Това е чип дето толкова работа ми е свършил, че просто няма накъде.
|
| Чет Яну 10, 2013 1:54 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Решение има, силабс имат аналог който според мен работи по-читаво, никакви пробелми с драйвери. Иначе сини екрании сега виждам с тоя чип, обикновенно като го измъкнеш докато у-вото работи. Това може би в голяма степен зависи и от написването на софтуера, но така или иначе го виждам с продукти които ползват ftdi. п.с. да уточня сини екрани вкл. и на 7-ца ....
|
| Чет Яну 10, 2013 7:12 pm |
|
|