|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 12:42 am
Смартофон - осветлете ме малко
| Автор |
Съобщение |
|
Цецо
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
 Re: Смартофон - осветлете ме малко
Колко средностатистически уиндоус юзери биха могли да напишат скрипт?
Уиндоуса е много по-елементарна система за ползване от Убунтото, не ставайте смешни. Това може би се дължи на факта, че цели поколения израснаха с Уиндоус интерфейса и той така да се каже им е имплантиран подсъзнателно. Но е факт - аз като хвана някакъв нов софтуер под бозата, никога не чета хелпове и мануали, просто почвам да "разцъквам". 90% от хората правят това, чисто интуитивно, знаеш кое, къде трябва да е. В повечето случаи де.
Докато с Убунто (ако приемем, че то е най-юзерфрендли) не е така. Непрекъснато ми се налага да ровя в Гугъл и да питам - как се прави това, как се прави онова. Нещата които успея да направя лесно, са нещата копирани от интерфейса на бозата. Всичко друго ми е като черна дупка.
Това не пречи в бъдеще нещата да се сменят, но за мойто поколение, никога Убунто няма да стане леко за ползване като бозата. Това си е факт.
Пак казвам, не е лош Линукса, просто не е за всеки. Убунто 12 е лошо, но това е тема на друг разговор. Аз лично за себе си знам - Линукса е линукс, когато е в конзола.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Съб Яну 05, 2013 8:25 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
снощи за пробата качих 12.04 LTS. и еклипса и кикада запалиха веднага. е, доста по-тромаво върви от ХР на същото джилезо. с двата екрана има проблем, явно трябва да се ръчка. ма той и боз има проблем с тях на гола инсталация.
обаче... що им трябва да ръчкат по интерфейса. не можах да махна визуалните ефекти, анимацията и пр. простотии. даже не можах да махна фона на десктопа. аз по принцип мразя картинка на десктопа и всички видове декорации. всичко се опитвам да го сетна по възможно най-простия начин, доколкото позволява. даже се чудя на седмицата тези прозрачности кой ги търпи и каква им е ролята/ползата. да виждам нещо, все едно съм без очилата, когато съм с тях, ми се струва адски ... "дизайнерско"
|
| Съб Яну 05, 2013 8:39 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11265 Местоположение: Добрич
|
Аз вече почвам да се обърквам... веднъж ми изкарвате, че уйндоуса е за професионалисти, сега едва ли не че е само за идиоти. Скриптовете са инструмент за автоматизация. Особено полезно е при интигрирането на няколко приложения. Примерно в нашата област като се прави релийз често трябва да се свършат 4-5 неща с различни инструменти, освен самото компилиране. Предполагам "типичния уиндоус програмист" би си направил списък със стъпките, къде какво трябва да цъкне.. Но има и друг вариант - скрипт и после make release в конзолата или просто кликаш върху чукчето в еклипс. От автоматизация често има нужда в много области, не само в програмирането. За съжаление егоистичното и късогледо мислене на уиндос феновете често води до програми дето по никакъв начин не могат да се интегрират с други, дори и със скриптове. щом казваш... Всички които преди това сме свикнали с вин ни е терсене при прехода. Може би година ми трябваше, за да престана да търся хиксчето в горния десен ъгъл. Някои от тия неща няма как да изглеждат по същия начин заради патенти или различни традици. Но в общия случай това са дреболии. На теб проблемите ти са други. Надяваш се, че без четене и чесане по главата ще получиш всичко. Може да стане ама само аако ползваш "средностатистически" неща. Останалото или си има сериозни причини да е така, както е, а не както ти очакваш. Или все още няма читава опън сорс версия. Не може всичко да е опън сорс, но поне се надявам че все повече продукти ще са мултиплатформени и ще намалеят тоя сорт проблеми. Ще поживеем, ще ввидим... както казват братушките. То преди няколко години не ви се чуваше и за ГЦЦ и за еклипс. Едното не работело, другото било тромаво....Но сега една по една алтернативите умират. Вчера гледах реклами на IAR че вече бъндъла им с еклипс се предлага официално. Сега освен IDE-то ако сменят и компилатора може и да им се получи  И с АРМ беше така... а точно преди година като казах, че в най-скоро време ще се напълни с играчки за жълти стотинки пак не ви се вярваше. Било балон бля бля... Е, да ама не ще да се пука тоя балон  Не казвам че М$ ще се затрият. Просто натрупаха много грешки и това ще ги дърпа надолу. Но ако си вземат поука може пак да се изстрелят на върха. Няма да е прецедент. Навремето с apple ][ ябълките бяха номер едно, но после далдисаха яко, а сега са пак отгоре и то много отгоре. С две думи няма такова нещо като too big or too old to fail.
|
| Нед Яну 06, 2013 1:48 am |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Това трябва да беше дето ме отказа, пълна боза беше. Сума ти време не можех да стигна до шел прозорец отникъде - добре, че на дедото се беше обадил на приказки през скайп та ме упъти да натисна F7 ли беше, какво ли. Предното - 10.нещо май беше - си беше използваемо, малко по-кьопаво от windows-а ама достатъчно очевидно ако не се опитваш да инсталираш софтуер (веднъж си загубих няколко часа следвайки инструкции оттук и оттам как да обновя еди кви си библиотеки за да тръгне едно realVNC, така и не тръгна... ако аз не мога да го направя за няколко часа значи никой който не е хвърлил години в учене на тая боза не може). И ще става само по-зле, вавилонска кула е. Куцо и сакато маже по нея, какво да се получи.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Нед Яну 06, 2013 2:35 am |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
Снощи и аз откарах цяла нощ да си оправям Fedora-та ... махнах Gnome 3 и сложих Xfce - все едно не е същия компютър, верно няма никакви шарении и анимации, ама всичко върви гладко без да се задъхва. До преди 2 години бях ама много върл привърженик на Microsoft, Windows, .NET, C# - но както Миро пише Майкрософт много глупости сътвориха последно време - резултата е, че поне за мен бъдещето е под Линукс, отне ми години за да се конвертна, но не съжалявам, напротив. А това което направих снощи няма как да се направи безпроблемно и гладко под Виндовс - все едно да ревертнеш Win8 до Win 3.1 и всички инсталирани програми да си работят, и само да реша мога да го върна обратно - просто в случая говорим не за преинсталация, а за инсталиране/деинсталиране на пакети - и пакетния мениджър се погрижи да нямам нито един проблем. Никого в нищо не убеждавам, просто споделям личен опит.
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Нед Яну 06, 2013 5:16 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
МИ незнам за вас, ама аз в Микрософт виждам прогрес. 7-цата работи перфектно за мен. За мен едно нещо е лесно използваемо, ако мога да го подкарам без да чета мануали. Точка. С Уиндоуса, 90% от нещата ги правя без четене. Аз съм си мързелив и не обичам да се напъвам излишно, а с Убунтото за 2 дена ми се наложи де изчета сума ти форуми и да се блещя в скриптове и сорсове. Нищо лесно и интуитивно не виждам в това. Свърших си работата, ама загубих сума ти време, което можех да прекарам в пиене на бира и ядене на кебапчета  А че в бъдеще може да няма Уиндоус - ми може и да няма. Макар, че той Линукса го гласят да убива Уиндоус-а от има-няма 15 години. Ако има реална заплаха за Микрософт, то това е Гугъл. А и знам следното - като правим потребителските приложения, 50% от потребителите искат да ги имат за Уиндоус, доста искат за ИОС и Андорид, ама никой не е поискал за Линукс. Дано и да не иска 
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Нед Яну 06, 2013 7:40 pm |
|
 |
|
Quadro
Ранг: Новодошъл
|
Всяка операционна система може да и за едно и за другото, зависи какво е правено с нея. И Mac OSX може да ръчкаш до дъното, но предполагам е по-трудно. Също като windows - и там много неща може да се правят, просто е по-трудно. Примерно всеки хвали firewall-a на линукса, който е (доста) добър, като не говорим за частта с рутиране.Под windows може да се прави същото, само че преди беше с менюта и е по-бавно от конзолата,но като ефект е също толкова злобен от към защити както и Linux-a. И не говоря за вграденият windows firewall,a настройки на IP протокола както при unix базирани OS. Резултата - според всички сканове аз съм бил рутер....кеф. Скриптове се подкарват под всякаква OS, било то perl,bash,etc.Стига да не те заболи главата като видиш 10к файла на cygwin натъпкани в С-то. Поне преди беше така,сега не знам как е. Някои (като бившият ми шеф) беше безкрайно упорит да кара хората си да пишат скриптове под windows,за да ги "разбира" и той. Докато под unix това ставаше многократно по-лесно. Та като инфо де,не се заяждам, може да се правят много неща с всичко, зависи колко време искаш да потрошиш.
|
| Нед Яну 06, 2013 8:11 pm |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
 |  |  |  | Цецо написа: МИ незнам за вас, ама аз в Микрософт виждам прогрес. 7-цата работи перфектно за мен. За мен едно нещо е лесно използваемо, ако мога да го подкарам без да чета мануали. Точка. С Уиндоуса, 90% от нещата ги правя без четене. Аз съм си мързелив и не обичам да се напъвам излишно, а с Убунтото за 2 дена ми се наложи де изчета сума ти форуми и да се блещя в скриптове и сорсове. Нищо лесно и интуитивно не виждам в това. Свърших си работата, ама загубих сума ти време, което можех да прекарам в пиене на бира и ядене на кебапчета  А че в бъдеще може да няма Уиндоус - ми може и да няма. Макар, че той Линукса го гласят да убива Уиндоус-а от има-няма 15 години. Ако има реална заплаха за Микрософт, то това е Гугъл. А и знам следното - като правим потребителските приложения, 50% от потребителите искат да ги имат за Уиндоус, доста искат за ИОС и Андорид, ама никой не е поискал за Линукс. Дано и да не иска  |  |  |  |  |
Ами лично на мен проблема не ми беше толкова в това дали продуктите на Майкрософт са качествени, а като цяло в бизнес и маркетинг модела с който работят. За няма и 10 години ми омръзна нон стоп да изкарват нови технологии, точно инвестираш ресурси в една, те я обявят за остаряла, неефективна и т.н. и се започват да налагат следващата (Win32->MFC->WinForms->WPF->SilverLight->METRO ... , ODBC->ADO->ADO.NET->LINQ ... ) Всичкото това със идеята нон стоп да се продават нови и нови лицензи на едни и същи крайни клиенти. И аз като теб съм мързелив и искам като инвестирам в една технология с години да ми носи печалба, а те накрая се оляха, и започнаха да ги вадят по няколко наведнъж  Windows корпоративните клиенти само ще държат Microsoft още десетилетия. Последно четох, че са продали за над $600 милиона лицензи на Пентагона. Държавата няма да ги остави да фалират ... така контролират целия свят 
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Нед Яну 06, 2013 8:28 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Разбира се, аз също като правя нещо гледам да е мултиплатформено. Включително и скриптовете дето споменах. Въпросът е, че това е принципна разлика между двете платформи. Типичното уиндовс мисленето е за стендалон приложение. Идеята едно приложение да ползва друго е голямо изключение, докато при лайнукс това е правило. Примерно като потърсиш SVN клиент за бозата най-вероятно ще попаднеш на приложения от сорта на костенурката. Хубави приложения, удобни са да цъкаш с мишка, но ако ти трябва да ги ползваш не с мишка, ами от твое приложение или скрипт - удряш на камък. Докато ако потърсиш клиент за линикс най-вероятно ще попаднеш на конзолно приложение. Демек удобно за скриптосване и не толкова удобно за работа с мишка... Естествено с повечко търсене ще намериш и двата варианта и за двете платформи. Но факта си е факт, при уиндовс се мисли повече за енд лузери и шарения и пари, отколкото за инеграция с други приложения, автоматизация, съвместимост и т.н. Признавам и аз мислех по този начин... но в един момент осъзнаваш че команд промпта и скриптовете не са за да се гърчат задклавиатурните устройства.... А пък убунту е доказателство, че не е задължително едното да е за сметка на другото. В смисъл много от нещата отдолу са "грозни" като лайнукса, а отгоре си имат графична обвивка който иска да си цъка с мишка... Между другото преди години М$ вкараха някакви unix services for windows. Обясняваха че са си преработили кърнелите да са 100% POSIX и че постигат нейтив съвместимост с линукс приложения. Тогава за миг си помислих че им е дошъл акъла....Уви оказа се половинчата работа.
|
| Нед Яну 06, 2013 10:27 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Команд промпта и скриптовете в ерата на графичните и тъч скрийн интерфейси са само за девелоперите, за да си автоматизират различни процеси. На никой краен клиент не му трябват такива неща и това е основната причина линукса да си стои с малък пазарен дял. Друга причина са бизнес потребителите - там също трябва да е лесно и да има кой да псуваш по телефона. Защото това че даваш веднъж на няколко години пари за ОС и офис пакети е нищо в сравнение със заплатите на квалифицирания персонал, който ти трябва, за да се бори с линукс. Та въпросното според теб предимство на скриптовете не важи когато се сравняват ОС-и от потребителска гледна точка, защото както вече казах крайния потребител не ползва такива заклинания  .
|
| Нед Яну 06, 2013 11:14 pm |
|
 |
|
tgi
|
Не знам баш за линукса но за мене поне (ако и да съм странна пАтица, знам  ) скриптовете са важно средство да дам на разни клиенти разни неща. От ден 1 в DPS-а всякакви менюта и т.н. имат и команден ред (всъщност често вървят заедно, дали ще почнеш да пишеш команда и то да се сеща накъде биеш или ще кликаш минава през все същото), всъщност в рамките на скриптовете можеш да правиш много неща (които в юникса не можеш, примерно там мисля, че не можеш име на променлива да направиш от променливи, нито можеш да изрежеш парче от променлива без да скачаш през прекалено много обръчи, за да е практично). Та това може да бъде важно нещо в арсенала на човек, ей го сега някой примерно иска да пуска проби на конвейер и да архивира screenshot-ове с резултати от анализите еди-къде си еди как-си - ми готово, няма и ден работа. И това е в ръцете на клиента - някои се плашат и не помислят да пипат по скритове, други ги сърбят ръцете и т.н. ...  . Юникс скриптовете като традиция са бая по-стари от DPS-чавите та бих се учудил, ако нямат и такова приложение (макар да не съм го виждал баш в работещ вариант ама аз и не съм юникс тиквеник та не съм видял много).
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Нед Яну 06, 2013 11:42 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
tgi, да ти напомням ли, че дискусията тръгна от това, че щяло да има убунто за телефони? Ти писал ли си скриптове в команд промпт на телефон, да видим калко лесно става това  ? Андроида и той е изграден върху линукс, та кое точно ви кара да си мислите, че убунту за телефон ще е много по-различно от андроид и на колко притежатели на телефони им се е наложило някога да пишат скриптове на тях - сигурно на 0.00001%. Е обикновен юзери на линукс, дето пишат скриптове сигурно са 1%, ама пак е нищо. Дори и 10% да са пак е все тая  .
|
| Пон Яну 07, 2013 12:48 am |
|
 |
|
miro_atc
|
Напротив, точно в тая ера са най-нужни. Нямам предвид, че под графика отдолу е скрипт, особено при геймърите... Имам предвид, че днешно време е съвсем нормално един единствен човек да прави платка и да организира производството й. Това са реални примери, даже в случая визирам човек от тоя форум. При това говоря за платки дето търкалят линукс, т.е. стотици компоненти. Като пуска платка си прави ВОМ какво да излезе от склада, какво трябва да се поръчва от доставчици, демек хем е дизайнер, хем склададжия, хем счетоводител и още един куп неща. И повечето му неща са напълно автоматизирани. Със скрипт от PADs се парсват бом-те, вади се от склада, отчита си се, не знам дали и онлайн поръчките не си ги подготвяше така... Да и всичко става с едно натискане на мишката или айде няколко клавиша... и имаш връзка между програми дето никога не са чували една за друга.... Просто днес животът е такъв, все повече неща се правят на компютър, на много и различни приложения. При това и приложенията и изискванията се менят толкова често, че няма време да се поръчват специални софтуери, още по-малко такъв дето ще прави всичко (че и да пере, да готви и простира)... Да, верно не всеки идиот може да драска скриптове... Но като не му стига акъла, ще си ползва компа като индианец пишеща машина, или ще си плати на някой... Въпросът е, че като попадне на боза дето бозаджията е бил още по-голям индианец циркът става пълен. Тък че бозата може да е много лъскава и с тъч скрийн да е брато, ако те накарат като индианец да хамалстваш.... хич не ми я хвали! Както и да е, пак се отнесохме... За моята работа съм си прецинил че лайнукса е по-удачен. Нямам нужда да ви убеждавам в каквото и да е било, големи хора сте.
|
| Пон Яну 07, 2013 1:04 am |
|
 |
|
tgi
|
А бе така е ама накъде да очакваш да ме избие мене  . В смисъл консуматори не го виждам да има и минимален шанс, *кога* ще го докарат да е идиотоустойчио като андроида (който отдолу е пак линукс в крайна сметка, просто е намазан да работи за масовия клиент). Ей го пример отпреди малко с мене - бе видях, че телевизорът можел да работи с някакви DLNA сървъри. Опитах 1-2 варианта на windows (xp) да сложа, само трябваше да чистя после почти като след инфекция. Потърсих в андроичавия пазар dlna server, сложих първия ли, втория ли (един с 3 цветни точки), пуснах го и от телевизора с няколко цъкания вече гледах снимки и видеа правени преди това с грамофона... След това опитах пак на xp-то с други, още едно чистене, накрая сложих един дето не се наложи да чистя след него ама не работи (забива телевизора).... Това с андроида/грамофоните си е следващо ниво на окрупняване и покриване на мазалата отдолу, трудно вече някой ще ги избута, стъпили са здраво. Но е добре, че някой си прави експерименти и с друго, то да имаше power базирани грамофони с документация и аз бих си портнал DPS-а ако и да е неизползваем за обикновения "гражданин"  .
|
| Пон Яну 07, 2013 1:28 am |
|
 |
|
Dimitar
|
Анджак де, ама до сега ти се опитваш да ни обеждаваш, че е по-удачен за всички, докато ние точно казвахме, че е само за такива като теб  .
|
| Пон Яну 07, 2013 1:34 am |
|
|