Отговори на тема  [ 40 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3
Прост изкуствен товар. 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Прост изкуствен товар.
Аз не бих разчитал обратната връзка на регулирането да е само през контролера. Бих сложил операционен усилвател за генератора на ток, а микроконтролера само да определя заданието. Така дори и контролера да забие - няма опасност тока да надвиши максималния за схемата (може да се определи с делител след ПВМ-а)

Като споменахте разреждане на батерии - как може да се направи схемата (силовата част), за да може да се разреждат батерии до 0.8V при ток 100А примерно? Идеи?

Съб Яну 05, 2013 3:34 pm
Профил
Аватар

Срещу забиването има кучета. Трябва човек да си подреди нещата така, че reset-ът
да изключва ключа и толкова.

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Съб Яну 05, 2013 8:46 pm
Профил WWW
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл

Ако на някой му върши работа, ето още една схема на прост товар: A simple, flexible adjustable dummy load.

Пон Яну 07, 2013 10:44 pm
Профил

tgi написа:
Срещу забиването има кучета. Трябва човек да си подреди нещата така, че reset-ът
да изключва ключа и толкова.

По принцип е така, но не винаги върши работа. За да е надеждна защитата периода на WDT трябва да е възможно по-малък, но при схема без индуктивности в токовата верига (които да дадaт някакво закъснение на нарастването на тока за период съобразен с периода на WDT) само с WDT май няма да стане. Т.е. в най-лошия вариант транзистора ще е отпушен за периода на WDT и тока ще е максимален и единствено ограничен от нискоомния резистор, но това няма да е достатъчно ... Резистора трябва да е нискоомен, за да няма голям пад, който да възпрепятства отпушването на транзистора ...

Малкия период на WDT (да речем около и под 1 мили секунда) ще изисква честото му опресняване - т.е. цялата пара - в свирката ... А-бе не ме кефи това решение ...
Отделно развоя на програмата и дебъгването ще са много усложнени (представете си спиране на брейк поинт в момент при отпушен транзистор) ... Отделно да речем не забиване на процесора, а бъг в програмата (няма програми без бъгове. Просто бъговете още не са им открити) ... Кво правим? WDT очевидно няма да помогне ...

Поради всичките тези причини (сигурно мога да измисля и още) подобно решение не ме кефи.

Добре проектираните аналогови схеми НЕ трябва да са много (в идеалния случай въобще) чувствителни към фабричните параметри на компонентите в рамките на фабричните им толеранси, нали?
По подобна логика - схемата трябва така да е измислена, че каквото и да стане през време на експлоатация или развой - в следствие на функционалността устройството да не се "самоизвади от строя".

Вто Яну 08, 2013 11:38 am
Профил
Аватар

e, има и PWM контролери с хардуерен стоп-пин, та да не се чака кучето да се разлае.
но по принцип не ми харесват и двете неща (PWM + софтуерна защита по ток), та не коментирам

Вто Яну 08, 2013 12:02 pm
Профил

ДедоБоре написа:
e, има и PWM контролери с хардуерен стоп-пин, та да не се чака кучето да се разлае.
но по принцип не ми харесват и двете неща (PWM + софтуерна защита по ток), та не коментирам

Със сигнала за ток може да се направи current mode controll, а иначе задължително трябва да се изключват транзисторите асинхронно при гоуем ток.

Щото дори и да има разни индуктивности, които да ограничават скоростта на нарастване на тока, те се насищат. Това налага и вентилационните отвори по кутията да бъдат достатъчно малки, за да няма убити от хвърчащи транзистори :)

Вто Яну 08, 2013 12:12 pm
Профил

Fault входа на PWM канала би свършил работа, но той обикновено е цифров вход. Т.е. ще трябва аналогов компаратор преди него и т.н. Та дето ще е компаратор - май по-добре да си е усилвател като генератор на ток ...
Е, има и контролери (някои PIC-ове), на които изхода на вътрешните аналогови компаратори да се свърже към PWM Fault входа, но ...
В този си вариант задължително трябва да има индуктивност в токовата верига, която за определено време (разбира се преди да се насити) да ограничи тока ... Та ако периода на WDT се съобрази с индуктивността - няма проблем схемата да се реализира и в кутия с "големи" вентилационни отвори без опасност за потребителя :-)

Вто Яну 08, 2013 12:37 pm
Профил
Аватар

За едно разреждане на батерии (което навярно е приложението му) 1 милисекунда е нищо.

Кой ще е тоя контролер дето венъж на милисекунда ако трябва да обслужи кучето ще
се задъха не ми е ясно, 1 MHz 6800 не би му обърнал внимание (от 70-те, първият моторолски
процесор, за незнаещите).

Емиле, не разбрах как серийното съпротивление трябвало да е малко та да се отпушел
транзисторът. Каква е тая магия? :D :D :D (аз по-рано предложих ограничаване по ток
до максималния необходим при 100% запълване, което значи да смятаме ключа за 0 ома
в тоя контекст най-спокойно).

За по-големи приложения естествено, че се слагат и сензори на ток и компаратори и
какво ли не (е, на мене не ми се е налагало да мисля за амбразури и брони като на Дан).
Но за разреждачка на батерии файдата от всичко това е нулева, освен ако батериите
не са от акумулатор за камион нагоре.

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Вто Яну 08, 2013 9:11 pm
Профил WWW

tgi написа:
Емиле, не разбрах как серийното съпротивление трябвало да е малко та да се отпушел
транзисторът. Каква е тая магия? :D :D :D (аз по-рано предложих ограничаване по ток до максималния необходим при 100% запълване, което значи да смятаме ключа за 0 ома в тоя контекст най-спокойно).

Коментарите ми бяха по схемите от предишната страница.
Съпротивлението е в сорса на транзистора и дори без усилвател в гейта му - транзистора и съпротивлението работят като елементарен генератор на ток. Та за да се отпуши "напълно" транзистора, "повдигането" на потенциала в сорса му трябва да е минимално, тъй като гейта му се захранва от пин на контролера (3.3V примерно при 100% на ПВМ-а), а праговото напрежение е обикновено няколко волта ... от тук идва и изискването за нискоомното съпротивление в сорса ... (освен ако не искаме да разреждаме батерията с много малък ток)

Та при тази схема ключа няма как да е 0 ома, тъй като транзистора не работи в ключов режим а в активен като генератор на ток. Може би идеята ти е сорса на ключа да е към земя, а ограничителното съпротивление да е в дрейна му. Тогава имаш право.

Относно WDT - струва ми се добра идеята таймера да се опреснява само на едно место в програмата (не че не ми се е налагало да го опреснявам на повече места де). Та при въшкавите процесори при които не се използва ОС това става някъде в главния цикъл на програмата. Това означава, че периода на главния цикъл трябва гарантирано да е по-малък от този на WDT, а това по някога си е проблем при изискването за често опресняване на WDT.

И все пак използването на PWM Fault входа е по-чистото решение за защита в сравнение с WDT.

От къде тръгнахме, та къде стигнахме :-)

А някой има ли идея как трябва да изглежда изходната силова част на схемата, ако трябва да разреждаме акумулатор до 0.8V при ток 100А примерно?

Сря Яну 09, 2013 1:04 am
Профил

Ето още един прост товар. Източник: http://hackaday.com/2013/02/06/reload-a ... ummy-load/
http://www.arachnidlabs.com/blog/2013/0 ... g-re-load/
Изображение
Изображение

Пет Фев 08, 2013 5:50 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 40 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3