|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 9:20 pm
| Автор |
Съобщение |
|
Цецо
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
 Re: Raspberry Pi
Заек, егати секретността, що не щеш да го кажеш бе човек? Да не ти е приятел тоя китаец? Майтапя се, сигурно си имаш причина. Ще карам напосоки. tgi - MK802 (първообраза на тия джиджавки, който е при мен) декодира...1080p. Мkv -та вървят, аз поне засега не съм успял да го заталача с нещо, но не съм пробвал 3D на 1080p, че нямам очила. Другия проблем, е че ти трябва голяма флеш карта, а мойта е само 16Мб. Външен ХДД, пък му иде много на консумация през USB-то, трябва преходници някакви да се мислят. А през WIFI-то не можеш да провреш голям поток. Жичен Едернет, това пък конкретно няма. Относно звука, там е малко относително, щото DTS е частен стандарт и трябва да си намериш плеър под Андроид, който да го търкаля. И най вероятно ще го сдъвче до обикновенно стерео, ама то на телевизора друго така или иначе няма смисъл. Иначе декодирането на видео го прави, щото си го има заложено хардуерно в голяма степен. Аз съм му закачил безжична клавиатура и мишка. После това си е Андроид - каквото ти харесва, това му качвай - VNC, HTML, SSH клиент, самба... всичко, дето го имаш за телефона, става и тука, освен ако изрично не е направено да търси тъчскрин. Като цяло точно тая модификация, като стик е малко тъпа. Аз съм си взел едно такова: http://minix.com.hk/product-items/neo-x5/Но пусто нямам време да се заиграя с него.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
Последна промяна Цецо на Пет Яну 04, 2013 4:49 pm, променена общо 1 път
|
| Пет Яну 04, 2013 4:36 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Е ти как ги гледаш филмите с тоя шибан DTS стандарт? Аз сега ги преформатирам през едно ютилити дето намерих, копира видеото и прекодира звука. Време отива колкото за обикновено копиране горе-долу, от диска на мойто радио (лаптопа де) на USB диска който завирам в телевизора (който си му е мъкава компютърната част, ама голяма част от филмите все пак се гледат - ако не опитваш да превключиш за малко на друго освен гледане, след това има да го пренавива филма отначало човек докъдето е бил...  на 32x максимум). А да, ютилитито се казва xmedia recode, GUI като за мене, нали не съм си играл с истинските юитлита дето отделят и съединяват стриймове та не ги знам. [edit] Прекодирането се налага щото телевизорът не ще да свири DTS (81 cm Philips) [/edit]
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Пет Яну 04, 2013 4:47 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Това е известен "феномен".  Не си единствения страдащ. През вградения плеър на телевизора и при мен не става. Като цяло DTS подържат само определени марки телевизори и обикновенно в хайенд моделите. За да ти е гадно, друга причина няма  Аз лично ги гледам точно през Андрод стикчето. Намерил съм си един плеър (MX Player) на който руснаците са му "добавили" DTS кодек. Другия вариант е да ги гледаш през ПЦ. Третия вариант е да ги прекодираш. Четвърти не се сещам.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пет Яну 04, 2013 4:51 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Демек тая андроид клечка успява да го прави? Впечатляващо все пак (макар да не ми се бъзика с флаш карти, външен USB диск ми е на мене вариантът за филми). Мойто радио се справя учудващо добре с аналоговия си (D-15) изход на 1920х1080 пиксела, телевизорът и той - пикселите са почти толкова резки кокото на монитора ми дето работя с него (1280 на 1024, там не личи нищо аналогово макар че е). Ама не ми се разнася, а и тая андроичавата клечка нали има hdmi. Ще се почудя още известно време де, сега съм на друга вълна.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Пет Яну 04, 2013 5:05 pm |
|
 |
|
3aek
|
@tgi не се чуди много че току виж след 3 месеца са станали по $10 с фри шипинг  а дали може - МОЖЕ защото си е кортекс А8 на 1ГХз + мали400 + хардуерен графичен ускорител и какво ли още не в един чип
|
| Пет Яну 04, 2013 8:39 pm |
|
 |
|
Quadro
Ранг: Новодошъл
|
Ако ще идва на такива цени, заедно с доставка, процесор,РАМ и т.н. и като гледам разни 120Mhz Cortex-и за по 10 Евро става едно весело такова на душата... Още когато излезнаха Allwinner-ите преди няколко месеца имаше информация на един сайт кое колко беше. Платката,с процесора,РАМА и всичко си излизаше още тогава около $20на, като само платката не се знаеше колко струва точно, другото горе-долу се знае от китайските доставчици. Така че няма чудно,че цената е толкова, аз се учудих как ги пускаха по $70 в началото, но явно да си първи има значение 
|
| Пет Яну 04, 2013 8:48 pm |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
А на мен ми е много интересно как работи тая система с фри шипинга. Ако аз тръгна да изпращам такова нещо по света, само шипинга ще ми е колкото му е цената на това. Почвам сериозно да подозирам, че китайското правителство налива пари в разни фирмички дето бачкат на сериозна загуба, само с единствената цел за враждебно превземане и пълен контрол на тая ниша от пазара. П.С. ако внезапно спра да пиша, да знаете че съм се оказал прав 
_________________ 'просто' е технически синоним на 'красиво'
|
| Съб Яну 05, 2013 4:24 am |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
Шипинга на флашка(100гр) до Щатите в плик от писмо ти е 2$ http://www.bgpost.bg/?cid=112&packet_ty ... tination=1Предполагам, че ако се скючи договор за 1 000 000 пратки, цената е 1$.
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Съб Яну 05, 2013 6:14 am |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Китайското правителство налива пари не само за превземане на тая ниша, а и на много други ниши  . Макар че за тях е по-важно да се поддържа планирания кешфлоу, дето влиза в страната и също растежа от 10-на процента годишно на икономиката. Правят абсолютно същите неща, които съсипаха Япония, само дето Китай е японския вариант, но на стероиди  . Ама то края му се види вече де - почти не остана 
|
| Съб Яну 05, 2013 7:18 am |
|
 |
|
Quadro
Ранг: Новодошъл
|
Малко offtopic: Dimitar може ли малко разяснения върху по-горе изложеното мнение ? Бях чел,че Китай е Японското развитие,но за 40 години, Корея е Япония,но за 20, "търси се" страна за развитие да направи това "само" за 10. Ако може линк и/или на някои му се занимава да обясни ще се радвам, защо аджеба Япония е съсипана и кога да очакваме това с Китай  А относно доставките : http://en.fishki.net/comment.php?id=127953
|
| Съб Яну 05, 2013 11:57 am |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Ами цялото обяснение и причини за развитието на тъй наречените "азиатски тигри" много накратко се дължи на една особеност на техния (и не само  ) манталитет. Поради историческите ли или пък други особености в тези страни едно от най-важните неща е кой точно познаваш, а не толкова реалните капиталистически свободни пазарни принципи. И това нещо е играло, играе и ще играе доста сериозна роля в начина, по който фирмите там си осигуряват капитали. Т.е. не е толкова важно как работи точно фирматат ти и какви печалби прави, за да си осигуриш кредити от банките, а е важно точно кой познаваш и колко си близък с управляващите. Друга особеност е, че в следствие на експортноориентираните им икономики те се стремят да продават възможно най-евтино, за да могат да останат конкурентни и понеже малката печалба (в моемнта в Китай 2-3% печалба е нещо нормално - в Епъл примерно бачкат на 30-40% печалба) не е достатъчна, за да осигури пари за нови инвестиции те разчитат на големия растеж на икономиките си. 10% растеж годишно е издигнат едва ли не в държавен култ и дори падането му на 7-8% вече се счита за провал, а какво остава пък влизането в рецесия, т.е. отрицателен растеж. Та получава се един омагьосан кръг - за да има пари за инвестиции и кредитиране на фирмите трябва да има експорт, за да расте експорта трябва да са ниски цените и съотсветно печалбите. Ниските пък печалби са рискови за фирмите и съответно за банките, които им раздават кредити още повече не на пазарен принцип, а на шуро-баджанашки. като почнат да се клатят банките и започва да се клати цялата икономика. Друга особеност е, че въпросните азиатски икономики са силно зависими от вноса на суровини. Знаете, че Япония няма почти нищо и всичко внася, в голяма степен това е валидно днес и за Китай. Та какво става - от страни ситуацията изглежда супер. огромни растежи и огромни парични потоци. Обаче в следствие на малката печалба това не е кой знае какво и най-важното - не е сигурно. Малки сътресения в в експорта (примерно САЩ и/или Европа влезнат в рецесия и намалят вноса) или пък в пазара и цените на суровините и фирмите почват да дават фира и съответно да трупат лоши дългове към банките, от там банките закъсват, а от там и икономиката. През 80-те години всички са смятали, че Япония ще задмине САЩ и ще стане най-голямата икономика. В университетите са учили всички мениджъри да се поучават от японския опит и е битувало схващането, че който иска да успее, трябва да учи японски (в последните години говорят същите неща за Китай  ). Идват 90-те години обаче, лошите кредити стават около 20% от японския БВП, много фирми и банките духват супата, правителството се налага да ги спасява с масивни парични инжекции, защото там да се провали твоята фирма/банка/човек и т.н. е голям срам за цялата нация и в никакъв случай не може да се допусне. И вместо да ги оставят да фалират, да отпишат лошите дългове и да почнат на чисто те хвърлят огромни средтсва да ги спасяват и баланса се трупа ли трупа. В следствие на което сега Япония има най-големия дълг в света като процент от БВП - около 230% и вече 20 г. няма никакъв растеж и постоянно се борят с дефлацията, само дето е неуспешно. Отделно има и един друг момент, че винаги ще се намери някой, дето да продава на по-ниска цена от теб (Китай в момента) и нещата стават още по-трудни. Както вече казах нещата в Япония са гръмнали като лошите дългове са стигнали 20% от БВП. В момента по официални данни лопшите кредити в Китай са на стойност около 1 трлн долара (около 20-на % от тяхния БВП), а по неофициални между 25 и 40%. Затова и всички казват, че Китай е Япония от 80-те на стероиди  . Друга важна особеност е, че въпросните страни са се и продължават да се финансират основно от спестяванията на населенията си и то много евтино. Например в Япония е било много популярно хората да си държат парите на депозит в техните пощи, като им са плащани някакви смешни лихви от сорта на 0.5% годишно. Пощите дават парите на правителството, то на банките, а банките на фирмите и всичко това на много ниски лихви - по същото време американските фирми са плащали двуцифрени (20-25%) годишни лихви по кредитите си, докато японските са били под 1/3 от това. И понеже е нямало добре изградени пенсионни системи и фондове какво се получава - правителството хем е пропиляло една камара пари, хем това са били спестяванията на хората. Същото нещо в момента става и в Китай - и двете нации са исторически спестовни нации заради липсата на осигурителни системи и в двете страни хората страдат от това. В същото време в момента и двете нации (особено Япония) са застаряващи и в съсвсем скоро време хората ще трябва да разчитат на собствените си спестявания, защото се пенсионират. За Япония например казват, че до 2-3 години ще се пенсионират толкова много хора, че правителството ще трябва да излезне на международния пазар, за да се финансира. Само че за разлика от под 1% вътрешни лихви на пазара лихвите ще са 3-3.5%. Вземи под внимание, че в момента 40% от данъчните постъпления в Япония отиват само за плащане на лихвите по дълга и сметни сам какво ще стане ако лихвата скочи 3 пъти  . По всички сериозни анализи Япония я пишат вече бегала и същото предстои за Китай в съвсем близко бъдеще - следващите 10-15 години. В момента в който Китай закъса и започват другите му проблеми - вътрешните сблъсаци и размирици между богата периферна (по бреговете) част, която печели от международната търговия и бедните вътрешни слабо развити части, който веднага започват да искат от правителството да таксува богатите и да дава парите на бедните. Китайците нямат обща идеология, която да ги държи сплотени - това винаги е ставало само с пари или насила от силно правителство. Силно правителство обаче е имало само когато са били бедни, защото като почнат да забогатяват перифериите и даже локалните управляващи се цепят от правителството, защото не искат пак да стават бедни и винаги са се присъединявали към някоя западна страна, за да си осигурят продължение на благоденствието. Единствената обединяваща сила сред Китайците е идеята за силен Китай, затова винаги правителствата са обвинявали чужденците за влошеното положение и са изолирали Китай от останалия свят или пък са създавали конфликти със съседните държави оспорвайки бивши китайски територии. Силен Китай обаче никога не е имало, защото първо че те никога не са имали силен флот (това е много скъпо удоволствие и изисква много време, за да се постигне) и защото, въпреки, че Китай е на сушата той е като остров. На север са степите на Русия и Монголия, на запад и югозапад са непроходими планини, на юг са джунглите на Виетнам и остава само изток, където е океана, но Китай пък няма флот. Т.е. те не могат да осъществят придвижване в никоя посока на голяма група хора (армии). После след време се появява някой управник, който обещава пак да ги направи богати (периферията) и е отварял пак Китай към света. Това се е повтаряло вече 3-4 пъти и е толкова тривиално, че повече няма на къде  . Та тая част на света е обречена да бъде фабриката на света и нищо повече, поне не и извън локалното им ниво  .
|
| Съб Яну 05, 2013 5:58 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Като гръмне китайския балон, ще отнесе половината световна икономика в киреча. От тая гледна точка е добре да бият спирачката навреме... има индикации, че това се случва, ама да видим. Проблема е че на икономическите данни излизащи от Китай, човек винаги трябва да гледа със съмнение.
|
| Съб Яну 05, 2013 8:12 pm |
|
 |
|
3aek
|
имайте предвид че сивата икономика в китай е поне още толкова колкото е тази на светло по официалните отчети! от HSBC Hong Kong най-добре знаят колко е износа защото всички сиви плащания минават от там 
|
| Съб Яну 05, 2013 9:22 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Ами то това, че половината икономика е сива е даже още по-лошо, защо и сивото кредитиране е много голям процент  . Едно от нещата, дето сега се сещам, че пропуснах за Япония е точно сивото кредитиране. В един момент ае оказало, че фирмите правят повече пари предоставяйки кредити на други фирми, от колкото да произвеждат. В следствие на което сивото кредитиране просто експлоадирало като размери. Това породило два проблема - правителството вече не можело да контролира парчните потоци и в резултат и икономиката, а заемополучателите като не могат да си връщат кредитите почнали да заминават и фирмите с пари, защото нали не са банки и да раздават кредити легално правителството е нямало как законно да им помогне. В Китай миналата година правителството като се опита да охлади икономиката и сивото кредитиране просто експлоадира до небесата и сега междуфирмената задлъжнялост е огромна.
|
| Нед Яну 06, 2013 12:52 am |
|
 |
|
nik
|
ха сега де... да работиш, т.е. да заработваш реални пари това ако му казваш балон... какво остава с европа или америка, или англия, където само се въртят едни пари... и като не стигат се генерира инфлация или външен дълг за да станат повече... кое е балона  китайиците просперират заради заразния световен мързел, всеки иска да стои на бюро и с вдигане на телефона да изкарва пари, фиктивни сделки и услуги без реално производство, местим парите от левия джоб в десния, а там произвеждат реална стока и изнасят... и внасят пари... а ние седим пърдим правим инфлация и изнасяме пари...  неточността на икономическите данни не е важна, важна е посоката на потока на реалните пари... 
|
| Нед Яну 06, 2013 4:34 pm |
|
|