Отговори на тема  [ 36 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3
Търся:Изработка на оптични набори за пренос на аналогови вел 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Търся:Изработка на оптични набори за пренос на аналогови
bateAz написа:
...

То при такова "задание" ще трябва май боб да се фърля, а после и куршум да се лее...

Пет Дек 28, 2012 9:46 am
Профил
Аватар

Добре де, и аз да се включа неподготвен. Наложи ми се да мятам "дреболии" на 200 метра, ама после се оказа че трябва да пуснем и една уеб камера по същото трасе. Та пуснахме си съвсем нормална оптика с две медии на краищата. За някакво съществено забвавяне по медиите едва ли може да се говори - те напрактика са прозрачни за мрежата. Е защо е целия гърч да се измисля колелото? А с един COM->LAN преходник (както га правих аз) може да се вдигне 1 мегабит(достатъчен за трафик 50кс/с). Няма да има нужда и от скоп на края - данните могат да си влизат директно в РС и то дори да подпомага сънения оператор. Ама докато не се изясни каква точно е целта на занятието - всички само ще си чешем езиците. Ако пък е няква голяма тайна - ми ще трябва питащия да си вземе на работа съответния брой инженери и да им плаща заплати. @НОП - колегите от няколко дена се опитват да те питат заобиколно какво точно искаш да правиш - какво ще мериш, защо и какво ще правиш с изходните данни. Всичко останало си е както казах - чесане на езиците.

Пет Дек 28, 2012 3:56 pm
Профил ICQ
Ранг: Минаващ

Cekins написа:
Добре де, и аз да се включа неподготвен. Наложи ми се да мятам "дреболии" на 200 метра, ама после се оказа че трябва да пуснем и една уеб камера по същото трасе. Та пуснахме си съвсем нормална оптика с две медии на краищата. За някакво съществено забвавяне по медиите едва ли може да се говори - те напрактика са прозрачни за мрежата. Е защо е целия гърч да се измисля колелото? А с един COM->LAN преходник (както га правих аз) може да се вдигне 1 мегабит(достатъчен за трафик 50кс/с). Няма да има нужда и от скоп на края - данните могат да си влизат директно в РС и то дори да подпомага сънения оператор. Ама докато не се изясни каква точно е целта на занятието - всички само ще си чешем езиците. Ако пък е няква голяма тайна - ми ще трябва питащия да си вземе на работа съответния брой инженери и да им плаща заплати. @НОП - колегите от няколко дена се опитват да те питат заобиколно какво точно искаш да правиш - какво ще мериш, защо и какво ще правиш с изходните данни. Всичко останало си е както казах - чесане на езиците.

За много години!
Пределно ми е ясно, че е по-добре данните да влизат в направо в цифров вид в компютъра, но за сега това ще ми отвори много допълнителна работа, която скоро няма да мога да свърша.
„нормална оптика с две медии на краищата“ нищо не ми говори.

Относно забавянето- както пише в заданието- ще се доуточни.
Въпросът е, че трябва да се осцилографират едновременно поне 8 канала, като не трябва да има времево разсъгласуване между тях. Прост пример- ако на един канал се осцилографира токът, а на другия- напрежението и се получи разминаване 1 милисекунда, факторът на мощността ще излезе съвсем различен.
Предполагам, че другата седмица ще успея да отделя време да установя забавянето при наборите, които имаме.

По въпроса за качеството на заданието- обяснението „не е хубаво“, само по себе си никакви сведения не ми носи. Няколко души вече го разбраха, допълвам го с отговори на определени въпроси, качил съм последното разглеждане.

Сря Яну 02, 2013 10:46 am
Профил
Аватар

За много години!

"две медии" : два медия конвертора - устройства които имат вход/изход кабел(мрежов) и вход/изход оптика. Един вид са прозрачни за мрежата и естествено имат някакво забавяне - аз лично не съм запознат колко им е лаг-а. Колеги дето са се занимавали да кажат.

Ама с 8-те канала трябваше да започнеш. А не да казваш да се измери и изпрати и бля, бля. Ей тука ти е грешката в заданието - щото сигурно ще е по лесно да се синхронизират устройствата дето изпращат, отколкото да се мъчиш да нямаш закъснения, съответно и на другия край данните могат да идват "синхронизирини".

За това казах - по добре кажи какво точно искаш да мериш (ама всичко а не просто "някакви напрежения") и какво искаш да правиш с тези данни(с каква цел ше да е това мерене). Тогава поне колегите ще могат да ти кажат как да си коригираш заданието.

Сря Яну 02, 2013 2:56 pm
Профил ICQ

Cekins написа:
За много години!
Ама с 8-те канала трябваше да започнеш. А не да казваш да се измери и изпрати и бля, бля. Ей тука ти е грешката в заданието - щото сигурно ще е по лесно да се синхронизират устройствата дето изпращат, отколкото да се мъчиш да нямаш закъснения, съответно и на другия край данните могат да идват "синхронизирини".

Може и да си прав, дописал съм го в заданието. Не съм сигурен, дали синхронизирането няма да е по-сложната задача, все пак предавателите са си отделни устройства и може да са поразхвърляни тук и там.
Освен това е възможно да търся съвместимост с наличните ми набори.

Сря Яну 02, 2013 3:09 pm
Профил
Аватар

Няма никакъв проблем да се направят с константно времезакъснение. Няма що да му разводняваме темата на човека.

Сря Яну 02, 2013 3:44 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 36 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3