Отговори на тема  [ 14 мнения ] 
Мерене на темп. на H-мост с TC1047A 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Мерене на темп. на H-мост с TC1047A
Меря температурата на един радиатор с платчица с TC1047A на нея. Вече няколко ИС изгарят, не е ясно защо.
Радиаторът е замасен.
ИС е захранена през приличен RC-филтър.
- Някой имал ли е проблеми с този чип?
- Предложения за друга ИС аналогов изход smd, изпробвана в практиката?

Пон Дек 17, 2012 3:55 pm
Профил
Аватар

Мнение Re: Мерене на темп. на H-мост с TC1047A
Е ти пък зададе въпрос сега :)

LM335 ама сигурно сам се сещаш за него и сигурно имаш причина да не го ползваш...

Понеже тука във фирмата дето работя се мъчим да правим нещо, та имам натикани pt100 термосъпротивления директно между два неодимови магнита с по 1.8т всеки. Разбирай между намотките на аксиален генератор. Та засега нямам повредени и нямам проблеми с измерването.

Пон Дек 17, 2012 5:53 pm
Профил ICQ

dan написа:
Меря температурата на един радиатор с платчица с TC1047A на нея. Вече няколко ИС изгарят, не е ясно защо.
Радиаторът е замасен.
ИС е захранена през приличен RC-филтър.
- Някой имал ли е проблеми с този чип?
- Предложения за друга ИС аналогов изход smd, изпробвана в практиката?

какъв е тоя мост, какви тоци и напрежения текат
изхода директно ли влиза в процесора или има резистор последователно, ако няма сложи нещо там...
ако е на неподходящо място или ако моста не работи добре може индуктивно или капацитивно да прехвърля и да текат вредни токове около 1047
или пък по масата да се разхождат разни смущения....

Пон Дек 17, 2012 6:02 pm
Профил

Абе тръгнах да кърпя положението с LM335, но предпочитам нещо, дето се лепи на машина (т.е. смд).
Платина100 не е решение тук по други две причини:
(1) с този сензор се управлява само вентилатора и изключване при прегряване и няма нужда от голяма точност,
(2) става дума за няколко хиляди бройки на година( нещото ще се произвежда и дълго време) и всеки спеЦтен долар е от значение.

Чудя се дали да не го направя с LM334, така, че директно да заместя TC1047A, но още не съм решил.

Ник, не само, че не го вкарвам директно в чипа, ами има стабилен филтър преди това + компаратор към схемата.
Според мен са възможни две причини за изгарянето:
- капацитивна връзка между масата на силовата част и тази на управлението (двете са галванично развързани)
- някакви импулсни смущения да проникват да опукват изхода на чипчето.

Пон Дек 17, 2012 11:04 pm
Профил
Аватар

Един глас от мен за LM335. Има го SMD - в SOIC-8.
Работи на по-голям ток - 5 мА макс., по-трудно е да изгори. Ползвах го преди време за същото приложение - измерване температурата на мощен транзистор. Още си работят, досега няма изгорял вече няколко години. Е, не е в хиляди бройки, стотици са.

Пон Дек 17, 2012 11:24 pm
Профил

все пак не каза напрежение и ток на моста
двете маси не бива да се оставят напълно развързани, стават проблеми (при по високо напрежение на моста)
за вредни импулсни токове можеш лесно да провериш - даваш на късо сондата на осцилоскопа, и образуваното ухо от щипката на масата приближаваш към платката и гледаш за високочестотни смущения
ако искаш пробвай с друг чип ама щом няколко поред горят може и други проблеми да създаде
неотдавна съм се борил с такъв проблем ако дадеш повече инфо може и да се сетя нещо

Пон Дек 17, 2012 11:34 pm
Профил

Абе странното е, че радиаторът е замасен. Иначе се комутират 400V ~8A.
И двете маси са с Y-кондензатори към земя, значи не подскачат много една спрямо друга.
А за смущения- има, не е като да няма. Утре ще кажа по-точни данни.

Пон Дек 17, 2012 11:49 pm
Профил

е, с тия 400в трябваше да започнеш.....
двете рамена по едно и също време ли щракат или по различно?
при мен големия проблем беше че трябваше да е по различно време.... смущенията са много пъти по големи
У кондерите понякога се зареждат на доста високо напрежение от смущенията, та чак до пробив
диодите в изхода правят големи смущения, кратки пикове от по 50-100 ампера за по малко от микросекунда
мосфети и ИГБТ имат тенденция да влизат за много кратко време в генераторен режим, капацитета гейт-сорс връща сигнала дефазиран към гейта, генерира към 20мхз за около 1микросекунда
ако управляваш трансформатор трябва слой екран между първична и вторична към земя
от към захранващото 50хз, между У кондерите и греца, трябва да има филтър, не знам как се казва - двете жици в паралел правят 20-тина намотки през ферит
и още неща има но това се сещам сега
иначе замасения радиатор нищо не означава, като го вържеш към маса по която има смущения все едно слагаш антена да излъчваш по надалеч :)

Вто Дек 18, 2012 12:34 am
Профил

Такааа. Както изглежда е от капацитивна връзка между радиатора и сензора. Пробвах с LM335, но при различно натоварване схемата се обърква различно.

Сря Дек 19, 2012 8:28 pm
Профил
Аватар

dan написа:
Такааа. Както изглежда е от капацитивна връзка между радиатора и сензора. Пробвах с LM335, но при различно натоварване схемата се обърква различно.

Пусни му по-голям ток , поне 2-3 мА , съответно и веригите ще са по-нискоомни. Капацитетът между двете платки едва ли е повече от няколко пикофарада. Можеш да си сметнеш приблизително какъв ток протича и дали е достатъчен , за да превиши максимално допустимия .
Сега се замислих, че може да се индуктира напрежение в кабелите.
Едит: Нали не си забравил да сложиш външен резистор на LM335 ? Свързва се като ценеров диод и има динамично изходно съпротивление 1 ом.

Последна промяна Ицо на Сря Дек 19, 2012 9:03 pm, променена общо 2 пъти

Сря Дек 19, 2012 8:47 pm
Профил

всичко което казваш ми е много познато вече.... смущенията са ужасно големи, провери подробно всички неща които съм ти писал по горе
и ако всичко е наред трябва да направиш филтъра на захранването на моста, не знам дали ми разбираш, трудно ми е да го обясня по добре, ако не разбираш нещо ще ти драсна схема, много са гадни тези смущения, за да се избегнат трябва всяка връзка да се направи на точно определено място и всяка жица, ако ще и 5см да е я разглеждай като индуктивност, не като жица
пример - радиатора е замасен/заземен с 5см писта/жица тя има индуктивност, и за кратките пикове все едно си замасил с 1к резистор
за това се слага този филтър на захранването(и на други места) за да прекъснеш веригата от към висока честота, така индуктивността на филтъра се явява най голямо съпротивление във веригата, а жицата с която си замасил - най малкото, тогава имаш наистина замасяване
оф, трудно ми е да го обясня като хората, дано ме разбираш...

Сря Дек 19, 2012 8:58 pm
Профил

Проблемът всъщност беше банален. Не съм сложил блокиращия кондензатор на ИС, с която правя филтър :)

Чет Дек 20, 2012 7:26 pm
Профил
Аватар

dan написа:
Проблемът всъщност беше банален. Не съм сложил блокиращия кондензатор на ИС, с която правя филтър :)

т.е. - изгаряла е заради това, че са прониквали са смущения през захранването?

Чет Дек 20, 2012 10:25 pm
Профил

Абе за изгарянето не намерих някакво обяснение, но след като сложих LM335 започна много да се шашка. И ровичках, ровичках, докато не забелязах липсващия кондензатор. Сложих го и нещата за сега изглеждат добре.

Пет Дек 21, 2012 12:47 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 14 мнения ]