Отговори на тема  [ 424 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 29  Следваща
Лично оръжие - дискусия 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Лично оръжие - дискусия
Не, проблемът е, че трябва да висиш по районни, че някой си полицай може да реши дали да ти
разреши или не и още куп пречки които биха отказали всеки с ума си който не е под непосредствена
заплаха (в който случай като хукне по районните ще е след дъжд качулка).

Да поясня пак за правещите се на неразбрали:

Разрешително се иска от някого за нещо, което по подразбиране е забранено.

Правите ли се само на тъпи?

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Пон Дек 17, 2012 2:16 pm
Профил WWW
Аватар

Тази дискусия все повече затвърждава усещането ми, че хора, прекалено много вживявайки се в работата си с "нежива материя", прекарвайки деня си пред компютрите и занимавайки се със софтуер постепенно се превръщат асоциални същества. Особено ако живеят в по-големи градове и контакта им с околните не е задължителен.
"Лошо Седларов, лошо!" :evil:

Пон Дек 17, 2012 3:01 pm
Профил WWW
Аватар

tgi написа:
Не, проблемът е, че трябва да висиш по районни, че някой си полицай може да реши дали да ти разреши или не и още куп пречки които биха отказали всеки с ума си който не е под непосредствена
заплаха (в който случай като хукне по районните ще е след дъжд качулка).

Това е точно така. Всеки сам преценява има ли нужда от оръжие или не.
tgi написа:
Да поясня пак за правещите се на неразбрали:

Разрешително се иска от някого за нещо, което по подразбиране е забранено.

Правите ли се само на тъпи?

Нещо бъркаш контрол със забрана! По твоята логика и пътуване до щатите е забранено. И автомобилите са забранени щото трябва да се виси в КАТ а бай джигит иска да си кара без номер. И по твоята логика трябва да има по-забранено и най-забранено. Защото на единица оръжие, което притежаваш, имаш право на 50 патрона. Значи за теб оръжието е забранено, до 50 патрона са по-забранени а над 50 патрона са най-забранени.

Пон Дек 17, 2012 3:44 pm
Профил

Абе относно защитата на личната собственост не е баш така, щото САЩ е едно от най малоумнит еобщества по отношение на толерантност, дискриминация и други подобни обаче това не пре

Пон Дек 17, 2012 3:57 pm
Профил

Абе относно защитата на личната собственост не е баш така, щото САЩ е едно от най малоумнит еобщества по отношение на толерантност, дискриминация и други подобни обаче това не пречи да имаш право да застреляш всеки който е влязъл в твоята собственост, там никой не пита дали е влязъл да се разходи, да бере череши или да те убива. И съвсем логично, акочакаш да видиш той дали само ще краде или ще ти тегли и ножа ще е малко късно да се защитаваш. Така че изобщо несъм съгласен с Цецо че това е неприложимо, приложимо е и къде по изкривени и "възвишени" общества от нашето са го приели.
Ама и tgi хич не мога да се съглася, разрешителният режим не е нищо друго освен начин на контрол, естетсвено е да има контрол, какво е било преди 89-та е едно, сега е друго, много по-друго който и каквото да говори. Принципно не е възможно, ама на практика ако много се напъна може и да успея да му изкарам едно разшерително без да го вадя от убежището почвам вече да мисля че това е единствения начин да се убеди че не е забранено притежанието ... ама тогава ще каже че то по тоя начин и едно време са се давали задгранични паспорти ;)
Пак да отбележим, разрешителният режими не е забранителен по ниаккъв начин. Има един куп разрешителни режима, примерно за да обслужваш пожароизвестителни и гасителни инсталации трябва да имаш разрешение, режима е разрешителен. За да обслужваш съдове под налягане също. За да организираш хазартни игри също. За да съхраняваш йонизационни детектори също. За да правиш технически прегледи на коли също. За да проектираш е почти същото, макар да не се нарича дирекнто разрешение а правоспособност, но иначе и детска площадка не може да проектираш .... абе мога да изброя още еидн куп разрешителни режима. Това не е така само тук, на много места е така. Примерно в САЩ също е така за доста неща, там не се нарича разршение, но обикновенно трябва да си изкарал определен курс и изпът, което ми се струва е същото като с разрешителното за оръжие в БГ, да не говорим че понякога има и безумни изисквания като да си член на синдиката ... това същото като изискванеот проектантите да са член на камарата в БГ.

Пон Дек 17, 2012 4:10 pm
Профил

dan написа:
"обществената опасност на кражбата е по-ниска от тази на убийството" (цитат от мой добър приятел - юрист и следовател).
Това е същината на проблема.

Я пак пробвай да обясниш защо това да е проблем?

Аз колкото и да се напъвам не мога да се сетя нито за правна система (от римско време досега), нито за религиозно течение, нито социално, философско, икономическо или някакво друго течение според което кражбата да е по-голямо престъпление от убийството. На много хора им се иска да убиват, не си само ти. Но досега никой не е успял да се обоснове с някакво смислено логическо съждение...

Пон Дек 17, 2012 4:30 pm
Профил
Аватар

dan написа:
От няколко страници не виждам смисъл нито да чета, нито да пиша. Тъпчем на едно място. Никой не се опитва да разбере другия....

dan, прочети си първия пост с който отвори темата. На мен поне не ми звучи като да отваряш дискусия, нищо че си добавил едно "дискусия" в заглавието на темата.
При така раздадени карти, какво очакваш, да блеем насреща ти ли?

Тук не сме Народно събрание за да обсъждаме или приемаме закони. В един такъв форум можем да обсъдим наши лични схващания по въпроса.
Какво толкова чудно има, че има хора на противоположни мнения. Ебати истерията - "защо твърдиш противоположното", "не ме разбираш", "тъп ли си"...?
Хвърчат някакви безумни аргументи, а когато реши човек да ги иронизира дори не се усещат. Трябвало да им влезеш в абстракциите. 8O

Интересно как са решили това в Швейцария. Не е чак такава гонка. Нали нямало наряди, караули. Просто хората се грижат да имат някаква култура при боравене с оръжие. Да използвам сравнението с автомобилите, все едно да сравняваш шофьор който редовно кара колата си и някой съботно-неделен шофьор. Много добро решение. Браво на швейцарците. Пък и в статията пишеше че работодателите се оплаквали, а не хората. Мисля че такива лагер-сборове на много мъже биха им допаднали, вместо да бягат от жените си за риба, на мач или в мазето да претакат зелето. :D

Пон Дек 17, 2012 4:40 pm
Профил
Аватар

ToHu написа:
Абе относно защитата на личната собственост не е баш така, щото САЩ е едно от най малоумнит еобщества по отношение на толерантност, дискриминация и други подобни обаче това не пречи да имаш право да застреляш всеки който е влязъл в твоята собственост, там никой не пита дали е влязъл да се разходи, да бере череши или да те убива.

Tони, ако не докажеш недвусмислено, че е имало непосредствена заплаха за живота ти и/или този на семейството ти, както вече писах отиваш в дрънголника като стой та гледай и даже обезщетения ще плащаш като пич на роднините на застреляния бандюга :) .
Сега покрай тая трагедия се изписаха доста неща тук из медиите и станаха известни (поне на мен, че не ги бях чувал до сега) доста интересни факти. По времето на Рейгън се вдигнала голяма патардия относно правата на лудите и под натиска на разни активисти и организации, защитаващи правата на хората, а и поради високите разходи правителството на Рейгън закрива лудниците и пускат всички луди да си ходят по домовете, като се разчита на това, че винаги ще си вземат лекарствата. И както казва оня малоумен журналист Петко Бучаров - Да, ама не :) . След 80-те рязко скачат случаите на такива масови разстрели (даже не съм сигурен дали въобще успях да прочета за такъв случай преди това). От 63 такива случая след 80-те 48 са извършени от откровено луди - включително и този последния. После почват разни забрани за придобиване на оръжие, за внасяне на оръжие в училища, молове, църкви и т.н. Разправяха ми тук, че преди това е било обичайна гледка учениците в гимназията да ходят с оръжие в училище, защото след училище планували да ходят на лов :) . Последните години в следствие на кризата доста хора остават без работа, съответно и без здравни застраховки. И когато в семейството имаш такъв луд никоя компания няма да ти направи индивидуална застраховка, за да продължиш да осигуряваш на откачалката лекарства и лечение и хората като нямат пари познайте какво става. Така че явно нещата не са толкова прости като да забраним/разрешим оръжията. Въпросния младеж е бил на 20 г. - т.е. било му е забранено легално да притежава пищови, регистриран луд посмъртно не може да получи разрешение за оръжие и да го купи, в училищата също е забранено да се влиза с оръжие - е колко още забрани да наложат и как тия трите му попречиха да убие хладнокръвно 27 човека. Може и да не ви се иска много, но Зейфода ще се окаже доста прав с неговите теории за толерастията :D .

Пон Дек 17, 2012 4:51 pm
Профил

miro_atc написа:
...

Я пак пробвай да обясниш защо това да е проблем?

Аз колкото и да се напъвам не мога да се сетя нито за правна система (от римско време досега), нито за религиозно течение, нито социално, философско, икономическо или някакво друго течение според което кражбата да е по-голямо престъпление от убийството. На много хора им се иска да убиват, не си само ти. Но досега никой не е успял да се обоснове с някакво смислено логическо съждение...

1. Аз не искам да убивам. Имам се за миролюбец (даже минавам за християнин). Гражданските и човешките права обаче трябва да бъдат защитавани, защото ако разчитаме на "лошите" да не ни ги накърняват- работата е отекла.
2. Не защитавам убийството. Но то в случая е следствие на проявена агресия към гореспоменатите неща- имот, живот и достойнство. Убийството не е цел, а вероятен резултат от процеси, започнали от страна на агресора.

Zdrav написа:
... прочети си първия пост с който отвори темата. На мен поне не ми звучи като да отваряш дискусия, нищо че си добавил едно "дискусия" в заглавието на темата.
При така раздадени карти, какво очакваш, да блеем насреща ти ли?

...

Аз не съм отварял тема, просто продължих по-рано започнал спор на друго място. Мисля, че Цецо я е оформил като нова тема. Т.е. първия ми пост е просто изказване на лично мнение.
Очаквам да видя и евентуално разбера чуждите позиции. Така след време, ако се започне по-широк обществен дебат по въпроса или ще бъда по-убеден в своята теза, или ще ревизирам сегашната си теза.

Пон Дек 17, 2012 5:00 pm
Профил
Аватар

надушваш ли димитре? надушваш ли как втората ви поправка си заминава :twisted:
разбира се няма да я отменят, само ще я пратят в музея, както хилядите закони от преди 100 години забраняващи аналния секс, ходенето без шапка, и каквото се сетиш още, които никой не е отменял, но са по-мъртви от камък

Пон Дек 17, 2012 5:01 pm
Профил
Аватар

Zdrav написа:
Интересно как са решили това в Швейцария. Не е чак такава гонка. Нали нямало наряди, караули. Просто хората се грижат да имат някаква култура при боравене с оръжие. Да използвам сравнението с автомобилите, все едно да сравняваш шофьор който редовно кара колата си и някой съботно-неделен шофьор. Много добро решение. Браво на швейцарците. Пък и в статията пишеше че работодателите се оплаквали, а не хората. Мисля че такива лагер-сборове на много мъже биха им допаднали, вместо да бягат от жените си за риба, на мач или в мазето да претакат зелето. :D

Ами аз имам колеги/приятели, швейцарци и съм си говорил с тях по въпроса. Общо взето тези сборове, са си точно, както нашенската казарма като идея, ама малко по-смислено изпълнение. В смисъл, че на първите за 3 месеца им правят наистина сериозна и ударна подготовка. То и като се замислиш, колко му трябва на един редник??? Да се научи да стреля, да научи устава и да разбере йерархията. 3 месеца са повече от достатъчно. Не като при нас да седим и да се чешем 2 години, зяпайки полите на девойките през оградата. Макар, че точно швейцарец мой набор ми обясняваше как се накъркали на тоя сбор и избягали на дискотека и после ги хванали и спали в ареста. Нищо непознато, само дето малко по-експедитивно и организирано се действа :)

При следващите сборове, нещата се охлабват все повече и повече, като след средата си е общо взето - да избягаме от жените, да пийнем и да полафим с приятели. Гръмнат и няколко пъти за кеф, за да не забравят как се стреля, прегледат си чиновете и задълженията в ейрархията и ги пращат обратно при жените им.

Доста смислена система. Но то на тях всичко им е организирано така - смислено. Затова и се радват на душевен комфорт, затова и не изперкват да гърмят по децата си. Но швейцарците са много особенно племе, общо взето са без аналог в съвременния свят и всякакво сравнение на други с тях просто е неуместно.

Последна промяна Цецо на Пон Дек 17, 2012 5:10 pm, променена общо 1 път

Пон Дек 17, 2012 5:07 pm
Профил ICQ
Аватар

Интересно ако втората поправка наистина си замине как точно ще съберат 300-та милиона единици огнестрелно оръжие, дето се намира из населението :D .

Ето това вчера написа един българин полицай във Флорида:
Цитат:
По цял ден се разправям с психично болни, напоследък почти половината ни повиквания са такива - не е само насилие, просто нямат реална оценка на действителността. И е поголовно. Където и да отида, или е bipolar, или е ADHD, или е шизофрения, или комбинация от тях. И никой не си взема хапчетата - дали защото не иска, или защото му е свършила застраховката, или и двете.
Няма пари за лечение, няма пари за институции където да се държат, трудно е да бъдат принудително лекувани. И стават все повече.

Интересно как точно ще го оправят тоя проблем с премахването на втората поправка :) .

Пон Дек 17, 2012 5:10 pm
Профил
Аватар

Ето ви "изравнени" сили...
http://www.segabg.com/article.php?id=629337
http://www.focus-news.net/?id=n1729405
http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=1679067

Пон Дек 17, 2012 5:15 pm
Профил

Какво доказва това? И какво не ти харесва?

Пон Дек 17, 2012 5:29 pm
Профил
Аватар

Dimitar написа:
... и пускат всички луди да си ходят по домовете, като се разчита на това, че винаги ще си вземат лекарствата. ...

Виж само как звучи :D Така извадено от контекста си е... баси хумора :D
Напълно логично обяснение за случващото се американското общество. Дори и виновник има - правителството на Рейгън.
Сори Димитър нищо лично... :D :D :D

Цецо написа:

След една такава тема не ви ли се прииска да спретнем една форумна среща да се напием и да погърмим :D

CarBeta написа:

no win...
И двамата са отишли там дето оръжия вече не им трябват.

Пон Дек 17, 2012 5:29 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 424 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 29  Следваща