Отговори на тема  [ 424 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 29  Следваща
Лично оръжие - дискусия 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Лично оръжие - дискусия
"отмъстителен" не е точно, по-скоро чака всичко да му се сервира на тепсия...
Обират те веднъж, полицията я няма. Обират те 2,3,4,5,6,7... пъти и нищо. Дори и да снимаш крадеца, пак нищо. Дори да го заловиш на място и да го предадеш, пак нищо. И то в един момент на човек му писва и тогава се стига до стрелба от упор.... което си е 100% умишлено убийство.

Ако полицията и съда работеха, никой нямаше да иска да си цапа ръцете с кръв. Проблемът е, че българинът чака това да се случи на готово. При това няма никаква представата какво значи работеща система.

Съб Дек 15, 2012 4:11 pm
Профил
Аватар

CarBeta написа:
Lupus написа:
Интересно, че никой не направи разликата между правото да притежаваш оръжие и да го носиш. А тя е съществена!!!

Разрешението е за придобиване, съхраняване, носене и употреба на огнестрелно оръжие и боеприпаси Т.е. от гледна точка на документа разлика няма.

...

Грешиш! Прочети:
Раздел III.
Придобиване, съхранение, носене и употреба на огнестрелни оръжия и
боеприпаси за тях

от закона http://www.mvr.bg/NR/rdonlyres/F38A3EDA ... ZOVVPI.pdf и ще разбереш разликите.

Съб Дек 15, 2012 4:36 pm
Профил WWW
Аватар

Не ми давай целия закон. Това съм го чел та ми е втръснало. Кажи направо какво имаш предвид!

Говоирме за разрешително за оръжие. Вариант да имаш разрешение само да го притежаваш е като колекционер, но тогава самото оръжие не трябва да е действащо т.е. трябва да го съсипеш за да не може да стреля. Или говориш за обектово разрешително, дето важи в рамките на банки или други обекти с въоръжена охрана и т.н.?

Съб Дек 15, 2012 5:18 pm
Профил
Аватар

Три различни разрешителни са.

Съб Дек 15, 2012 8:57 pm
Профил WWW

Цецо написа:
Dimitar написа:
Проблема не е в оръжието, а във хората. В Швейцария има оръжие в абсолютно всяка къща - за колко масови разстрела там си чул и дали всичкото това оръжие е някакъв проблем?

Ааааа стоплихте най - накрая. Има хора и "хора". Затова на едни може да се позволява повече свобода, а на други като им я дадеш се самозатриват. .

Хе,хе - свобода и душевен комфорт в Швейцария:
http://www.extremecentrepoint.com/?p=7164
По-скоро е параноична военна доктрина и яка гонка по устав! И още едно доказателство ,че въоръжаването на населението е супер скъпо удоволствие, а ползата е твърде съмнителна. Но ако всички, които искат да си имат пищови в къщи, са готови да минат на "швейцарски режим", съм "ЗА" с двете ръце да им се осигури това "право". :twisted:

Съб Дек 15, 2012 10:44 pm
Профил
Аватар

Ти луд ли си :D За клавиатурните лъвове думите спорт и движение са табу!
Lupus написа:

Нещо не мога да схвана накъде биеш. Наистина има няколко вида разрешителни, но това, за което радетелите за масово въоръжаване говорят е едно. И то е за съхранение, носене и употреба. Преди да издадат тоя докумет ти се дава разрешение за придобиване(важащо 3 месеца), на базата на който в магазина ти продават каквото си си харесал. Т.е. няма вариант за разрешение да си го имаш само у вас и оръжието да е годно и работещо.

Нед Дек 16, 2012 2:01 pm
Профил
Аватар

CarBeta написа:
Ти луд ли си :D За клавиатурните лъвове думите спорт и движение са табу!
Lupus написа:

Нещо не мога да схвана накъде биеш. Наистина има няколко вида разрешителни, но това, за което радетелите за масово въоръжаване говорят е едно. И то е за съхранение, носене и употреба. Преди да издадат тоя докумет ти се дава разрешение за придобиване(важащо 3 месеца), на базата на който в магазина ти продават каквото си си харесал. Т.е. няма вариант за разрешение да си го имаш само у вас и оръжието да е годно и работещо.

На там, че ти се издават три различни разрешителни:
1. За придобиване - по чл.76
2. За съхранение - по чл.79
3. За разрешение за носене и употреба - по чл.81
Не съм съвсем сигурен (не съм юрист), но мисля, че можеш да притежаваш оръжие и да го съхраняваш, но без правото да го носиш и употребяваш. Изчетох пак трите члена и не ми стана категорично ясно така ли е?

Нед Дек 16, 2012 6:42 pm
Профил WWW

Абе не, ако имаш разрешение за придобиване и съхраняване, то е логично да имаш и за носене и употреба, най-вероянто са разделени на 3 защото има частни случаи в които сеналага само съхранение или пък придобиване, не ми с емсили сега какви са, но сигурно има и такива.
А иначе за употребата, що се отнася до случаите на самоотбрана е CarBeta е прав че много често се бърка самоотбраната със саморазправа, но тук трябва да залегне и още нещо много важно, за защита на частната собственост,това значи че без каквито и други условия, ако янкой е влязал в твоя собственост, разбирай кола, двор, къща може да си го отсреляш като куче и никой не може да те пипне. Те това трябва да се добави, и това всъщност прави закона в САЩ либерален. Всъщност конституцията не третира това, тя ти гарантира правото да притежаваш, вчера говорих с хора в САЩ,няма щат в който да могат да ти забранят да притежаваш ако ще обама цвета да си смени два пъти, но съвсем различно е как и къде трябва да го съхраняваш, носиш, употребяваш, това вече е от щат до щат, и точна там е разковничето.

Нед Дек 16, 2012 9:26 pm
Профил

ToHu написа:
за защита на частната собственост,това значи че без каквито и други условия, ако янкой е влязал в твоя собственост, разбирай кола, двор, къща може да си го отсреляш като куче и никой не може да те пипне.

Най-смешното е, че можеш да го убиеш, но нямаш право само да го раниш.
http://en.wikipedia.org/wiki/Katko_v._Briney

Нед Дек 16, 2012 10:57 pm
Профил
Аватар

Lupus написа:
На там, че ти се издават три различни разрешителни:
1. За придобиване - по чл.76
2. За съхранение - по чл.79
3. За разрешение за носене и употреба - по чл.81
Не съм съвсем сигурен (не съм юрист), но мисля, че можеш да притежаваш оръжие и да го съхраняваш, но без правото да го носиш и употребяваш. Изчетох пак трите члена и не ми стана категорично ясно така ли е?

На практика придобиването в повечето случай е един лист А4, който ти трябва само да го купиш от магазин или от където ще го купуваш. След това съхранение носене и употреба са на един образец. Сега ако искаш да ти задраскат носене и употреба сигурно ще го направят, но ще се прекараш, защото нито цената е различна, нито документите дето подаваш... аз не знам такъв случай, но може и да има де...

А това за защита на имот и имущество вече съм съгласен, че трябва сериозна промяна в закона. По принцип конституцията казва, че всичко това е неприкосновено, но наказателния кодекс не прави разлика дали си нападнат у вас или в парка. По-големия абсурд е, че ако стане бой и тръгнеш да надделяваш закона минава на страната на нападателя защото от един момент нататък той изпада в състояние на самоотбрана. А най-голямата простотия е, че ако си влезе у вас и си обикаля спокойно по стаите и си прибира каквото реши, но не те закача а ти му налетиш, според закона ти го нападаш. А в съда минават разни смешни хипотези, че объркал етажа...входа...не разбрал...

Та ако се коригира закона в частта за защита на собственост и имущество и аз мисля, че ще започнат да се замислят сериозно преди/дали да влизат. Вече ще е въпрос на късмет дали ще отнесе телевизор, бухалка или куршум.

Нед Дек 16, 2012 11:22 pm
Профил
Аватар

Мисля, че за нашите условия най-добрия вариант е да имаш правото да притежаваш оръжие, но да нямаш правото да го носиш извън чертите на твоята недвижима собственост. И правото да го употребяваш, ако бъдеш нападнат в нея (ти или близките ти) или тя самата бъде застрашена от грабеж или унищожаване.

Нед Дек 16, 2012 11:35 pm
Профил WWW
Аватар

Ами тоя вариант го няма по нашите ширини, а не е лош иначе. Но това е пак в тая част със защита на собствеността, където е боза страшна и не искат да го променят. А се оправдават депутатите, гледах едно предаване, да нямало злоупотреби. Не знам какви са тия злоупотреби, сигурно да поканиш врага на по бира и да го гръмнеш като мине прага.

Нед Дек 16, 2012 11:44 pm
Профил

Ами ... сега като каза се сетих, как ще го приемат, става много лесно да отстреляш депотат, министър еле министър-председател. А с тия дето бъркат етажите ... новина в жълт труд "Барети на консерви - сгрешили етажа" ... та то си е опасно за тях.
Куца ни много закона в тая част, но едва ли някой скоро ще го промени.

Нед Дек 16, 2012 11:55 pm
Профил
Аватар

Като знам как се коват законите в НС, ако искате да се случи вероятно трябва да лобирате в комисията по енергетика в частта и за алтернативните източници на енергия :)

Пон Дек 17, 2012 12:18 am
Профил ICQ
Аватар

Само дето и да променят закона за правото на човек да си защити дома файдата ще е
нулева ако няма право да притежава оръжие.

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Пон Дек 17, 2012 4:03 am
Профил WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 424 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 29  Следваща