|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Нед Окт 04, 2026 5:04 am
| Автор |
Съобщение |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30859 Местоположение: София
|
 Re: Новини от страната
Мдааа а вие какво очаквате, или живеете със заблудата че в тая държава има и светни хора .... няма, особенно съдии, ниокй свестен не може да издрапа нагоре защото няма да защитава нечии интереси. А за данъците, кви данъци, дори котките не са на мое име, нищо си нямам, работя за жълти стотинки и толкова се осигурявам, ако някъде ме видите да ям пържола да знаете че някой ми я е купил, аз за пържоли пари няма, та какви данъци да внасям ... айде данъците да излизат от джоба на държавния служител, даже цялата зплата да му вземат пак му е малко, той от рушвети ще си докара повече.
|
| Вто Дек 11, 2012 6:06 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Сря Дек 12, 2012 4:09 pm |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4939 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
|.....Един ден дойде един човек и попита кога ще си платим, за това, че правим безплатни курсове с техните студенти. Поиска ми подкуп и ние се изнесохме......"
Мила родна картинка
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Сря Дек 12, 2012 5:18 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Това дето не се вписва в картинката (милата и родната) е този човек и компанията му 
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Сря Дек 12, 2012 6:02 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Абе .... да ти кажа тая академия бълва драскачи, че и по зле от драскачи, може би на тяхим трябват такива ама на мене не.
|
| Сря Дек 12, 2012 9:52 pm |
|
 |
|
3aek
|
а университетите какво бълват? евала на светлин, за ентусиазма и това което успява да прави
|
| Сря Дек 12, 2012 11:04 pm |
|
 |
|
ToHu
|
И с университетите е същото, разлика няма. п.с. според мен IT бизнеса трябва да си даде сметка че ресурсите не са безгранични, стига сме живяли с митове и легенди. Нима не става ясно че 7 млн държава не може осигури нужният ресурс, опита да се набави изкривява както пазара на труда, така и води до проблеми в много други сфери които са по важни, носят повече пари в бюджета и с анужни за функционирането на икономиката, защото масово кадрите се ориентират към IT сферата, въпреки че много от тях не стават и никога няма да стават за тая работа.
|
| Сря Дек 12, 2012 11:09 pm |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3717 Местоположение: Високо в планината
|
Нещо не те разбирам. Какви сфери визираш? Например аз познавам няколко филолози, които работят като програмисти (кодописачи), но те го работят, защото някой им плаща по-добри пари от това да превеждат от някакъв чужд език или да преподават в училище... Така те са полезни на семействата си, а от там и на обществото.
_________________ Хайде де!
|
| Чет Дек 13, 2012 12:22 am |
|
 |
|
ToHu
|
Ами визирам изкривяването в пазара на труда. Верно е че има голямо търсене на IT специалисти, верно обаче е че има и доста предлагане, само дето тия дето се предлагат не струват нищо. Казвам ти веднага, имам обяви за PHP разработчици, кандидати идват много, но читави няма. Имам и обяви за монтажници и инжинери, кандидати няма много. Това какво ти говори, говори това че дори за по-неквалифицирана работа като монтажник няма достаъчно кандидати, или то може да има, но те са решили да бъдат PHP, C# и какви ли не още разработчици. Да ама тия хора за това не ги бива, нбякой ще ги вземе и ще си губи времето, те ще вземат някакви пари и нищо няма да научат и направят. В еидн момент пак ще са на улицата, вместо това е можело да започнат работа коят би им се отдавала повече. По страшния резултат, младежите масово се ориентират към тази сфера, а за други специалности няма кадри. няма какво да си говорим, PHP драскач не е програмист, 99% от тези хора не могат, и никога няма да могат да напишат работещ алгоритъм, за какво въобще говорим .. каква квалифицирана работа, кое им е квалифкацията .. та аз ако обуча еидн човек да монтира grooved връзки то той ще научи много повече от тях, и наиситна би могъл да се нарече квалифициран. Лично на мен факта че ми идват постоянно CV-та на хора които не стават за нищо е достатъчен, а голямото търсене само допълнително стимулира некачественото предлагане. На тая държава и трябват всякакви кадри, не трябва да се допуска масово насочване в една област, още повече област изискваща специфични качества.
|
| Чет Дек 13, 2012 12:29 am |
|
 |
|
Ицо
Регистриран на: Пет Дек 16, 2005 3:50 pm Мнения: 1260 Местоположение: София
|
Имаше един култов пост на ДедоБоре преди години относно "писачите" и "цъкачите" , ама не мога да го намеря. Точно по темата е.
|
| Чет Дек 13, 2012 10:41 am |
|
 |
|
Цецо
|
Тони ти си прав, ама за себе си. Тия незнам що за драскачи са, ама ако има кой да им снася проекти да драскат и да им плаща по 1500-3000лв. заплата - е нека дращят. Това са пари влезли в държавата които иначе ще бъдат изконсумирани от китайци и индийци.
Освен всичко друго, тия пичове имат доста добре развит бизнес модел, което е нещо уникално за нашите реалности. До колкото ми е известно основния бизнес не е аутсорсинг, а собствени продукти.
И мен ме е яд, като виждам как хора с доста по сериозен потенциал карат на половината на тия пари, ама това е положението... Просто за хардуерни и ембедед разработчици глада е много по-малък. Съвременната техника вече правиш миксера с четириядрен процесор и оставяш драскачите да свършат останалото. Алгоритми му не требват - бутончета, менюта, флаш анимации...
|
| Чет Дек 13, 2012 11:36 am |
|
 |
|
ps66
Регистриран на: Пет Яну 19, 2007 9:16 am Мнения: 1063 Местоположение: путинофили: "иди н***й"
|
за да си програмист - трябва и Ъкъл! не се става само с плямпане по форумите и ползване на някой appnote (т.н. сламка)! от железар - програмист не става (справка трансгалактическия гений) ! (далеч съм от мисъла да защитавам php, java ... но и за там трябва пипе)
|
| Чет Дек 13, 2012 12:32 pm |
|
 |
|
ji4ka
|
http://www.dnes.bg/business/2012/12/04/ ... vat.174577  Red Alert!  И не се парфюмирайте много , че да не привличате внимание. 
|
| Чет Дек 13, 2012 5:14 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Камара от идиоти.
|
| Чет Дек 13, 2012 7:31 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Цецо, абе така е .. но и не съвсем, аз говоря най-вече за изкривяването пазара на труда. Защо мислиш че ако работят в друга област ще получават по малко, а още повече че добавената стойност ще е по-малка? А дали инвестират в собствени продукти не съм съвсем убеден, сигурно имат и собствени, повчето е аутсорсинг. Съвсем наскоро имах честта да съм свидетел как една друга фирма, много сходна на Телерик сътвори нещо което ... дори не бих казал сътвори .. както и да е. Я си представи че от утре се нароят 100 инвеститора решили да отварят болници в България, започнат да плащат по 3000 лв на чистачка и 5000 на санитар, ами че веднага хората ще се пренасочат, и ако е една болница ОК, ама ако отворят 100 болници? Тия хора трябва да дойдат от някъде, от други сектори както и преориентирали се млади, в резултат други сектори ще останат без нужните им кадри, в един момент тия болници може и да си намерят хора, смо дето няма да има кой да ги снабдява с медикаменти, да им поддържа апаратурата, да кара клиентите до там защото всички са станали санитари, чистачи, доктори и т.н. ... това е идеята, всяко прекомерно изкривяване на пазара на труда се отразява върху всички сектори, не само върху един.
|
| Пет Дек 14, 2012 5:44 am |
|
|