|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 12:10 pm
| Автор |
Съобщение |
|
Nikola Kirov
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Но пазара за процесорчетата доста им ще се свие. Ами по нищо вече не са конкурентни. Нито са от наи евтините,нито са от наи качествените нито са сред наи бързите нито са удобни за развой.
Гледаме Jtag сложили неисе,е казва си човек тръгнали на добре явно, пък кво излезе пак недомислица.
|
| Сря Ное 23, 2005 10:12 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Мен най-много ме дразни в тия пикльовци съвместяването на чукорнайсе функции на един пин - и ако ми трябват 2 от тях - как да стане работата. Днес за пореден път се убеждавам - правя една платка с dsPIC (уж неща, ма какво да ги правя тия клиенти като кандисват на х3  ) и се получава баси и абсурда - да правя софтуерен I2C, щото краката на хардуерния ми трябват за една от другите им 4 функции. Направо - върха са, няма такава друга фирма.
|
| Сря Ное 23, 2005 10:55 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Да бе нема. Аз досега не съм намерил чип дето да са ми стигнали перифериите. Ей го на харесах си на Analog ARM-а , готино бързо ADC (12), DAC, абе изпипали го аналогово. И му турнали моля ти се 2xI2C и само един UART. Е да го еба закакво са ми размножили шината дето поддържа разклонения, а тая дето не подържа ми турнали една, колкото да не е без хич. Пиша им аз на ония - мислят ли да пускат нещо по прилично на периферия - оня ми отговаря - че за какво са ми два UART-а? Нали имам 2xI2C. Направо ме уби.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Чет Ное 24, 2005 12:27 am |
|
 |
|
the_real_maniac
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Пет Авг 19, 2005 11:38 am Мнения: 978 Местоположение: Europe -> BG
|
малко оффтопик:
Цецо - почти ясно ми е ,че щом си си преценил 2-а , 2-а РС232, но примерно в такава ситуация лично аз бих предпочел силната Analog(DC) част пред 2хHW USART и 'по-слаба' Analog(DC). И примерно някакъв workaround е , вместо рс232, да ползваш RS423/485.
Или ако не ми се е разбрала простичката идея да си адресираш до кое от двете у-ва да си пращаш , пък точно кой сериен протокол ще си избереш си е твоя работа
Та ... , тъй като мисля да правя нещо сериозно или по-точно да е КАМЪК стабилно, а ПИК-а от първите опити определено не ме радва хич  (в домашни условия супер, на "полето" забива след Х , където Х е много малко време).
Реших да мина на нещо по-серизно двоумя се м/у ARM, MSP430, Motorola HC68 , в този ред.
моторлата ме карата, ама аз се дърпам , защото има само таймер , изходи/входове и 1xUART,SPI на бегъл поглед.
MSP-то заради малкото MISP, тъй като ми се иска да се занимавам предимно с 1 тип/вид МЦУ-та и да си правя с тях 99% от нещата.
ARM-то най (май  ) ми пасва на мойте критерии и вижданя , та от такава гледната като видях твоя пост и си викам , че толкова ли е страшно  В най-лошият случей , ако държиш да имаш РС232 2-ри , софтуерно симулиране , нали , та ... ми е важно да разбера , нали си предпочел все пак АРМ-то , а не друг МЦУ за дадената задача ?
и се извинявам за отклонението (нарочно пиша тук , а не на ПМ, защото мисля , че като цяло в момента това е актуална тема , хора с PIC, AVR не зависимо от колко време се занимават гледат все повече към ARM и по-големите и сериозни MCU-та ).
|
| Чет Ное 24, 2005 1:49 am |
|
 |
|
HCL
|
А на AVR-а какво му е несериозното. Защото аз съм се ориентирал с него да почвам..... като поостане време 
|
| Чет Ное 24, 2005 2:10 am |
|
 |
|
the_real_maniac
Регистриран на: Пет Авг 19, 2005 11:38 am Мнения: 978 Местоположение: Europe -> BG
|
-- е явно причиних вече изместването на темата, но ще гледам по същество и кратко да пиша, така:
до преди 2 месеца не бях се занимавал с микроконторлери , ами само със С програмиране и по-точно малко системно програмиране за х86(PC-та). Почнах с PIC и вече като си направих различни тестчета и опити , се хванах да направя нещо, ама като го гледам как забива от машина, която е на (кординати: ) 10 метра дължина и 2-3 метра височина от него хич не ме радва.*
Иначе това ,че ARM-то казвaм , че е по-сериозно ,не означава, че е AVR-то е несериозно
Доколкото съм си направил извод от форума и най-вече от главните действащи лица / "преподаватели" , нещата стоят така:
... -> PIC , AVR, ARM , MSP / HC -> ....
8051 не мога да преценя дали трябва да е при ARM или MSP
---
* - захранването идваше от акумулатор 12в през 7805 със филтриращите кондензатори и прочие.
кварца си е супер , корпуса му е заземен , ама и без / със , се тая.
|
| Чет Ное 24, 2005 2:30 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Аааа манияк, тук не мога да се съгася с теб, ако пика забива тоя арм според мен няма да тръгва, там проблема опира до други неща, аз нямам пик който забива, случвало се е и винаги проблема е бил винаги в софтуера, или недогледан бъг в ератата. Някога като бях зелен, имах и доста проблеми със смущения, но един контолер за заваръчен автомат ми навакса липсващите познания, контролера работи на не повече от 30 см от дъгата, и то на СО2, трафа е на около 1 м, това генерира смъщения всякакви в доста широк диапазон, контролера от както е сложен, и пуснат, с преработките етсествено не е мръднал.
В отношение на стабилност PIC е доста над AVR а и над повечето ARM май, тъй като чета, виж тексаските ..... и в този ред на мисли по добре се ориентирай към някой тексаски проццесор, щом PIC е моел да върши работа и TI ще може, стабилен.
По другия въпрос, Cygnal, както и преди писах мнго ме кефи че имат матрица която конфигурира пиновете, не е съвсем да си 100% гъвкав но с PIC не може да се сравнява, и производителността също.
|
| Чет Ное 24, 2005 3:00 am |
|
 |
|
Цецо
|
Ами манияк, първо за UART-a. Абе братче как се прави UART на 115200 софтуерно при положение, че проца е зает с една камара процеси, като приемане и цифрова обработка на сигнали, графичен дисплей, мемори карта и пр. UART не ми трябва за връзка с PC. Връзвам се към други модули на същото устройство. Т.е 485 и т.н. не става, трябва ми 5 волта UART. И то няколко.
Проблема е, че фирма която е водеща в аналоговата схемотехника, се опитва да направи контролер. Получило се е нещо не много добро - доста орязано откъм памет, и глупаво подбрана периферия.
Това го казвам само за да покажа, че не само Микрочип имат издънка.
Друг пример - запалих се по тексаските ARM-ове. Всичко добре, на пръв поглед перфектни - но се оказва че:
- харчат доста повече от LPC то например, като пройзводителността на ядрото се оказва по ниска от филипсовата.
- нямат вграден боотлоадер.
- документацията е отвратителна. Писана е с краката си, пълна е с бели петна, а много от нещата нарочно са спестени, като например програмирането на вътрешния флеш.
- ератата им е огромна. Бъговете са от класата на Микрочип. Единия е че всъщност защитата срещу четене, всъщност не съществува. Т.е. могат да бъдат прочетени, така както са си защитени. Остава ми да се надявам, че бъговете ще си останат тези описани в ератата, а не по Микрочипски тертип на 6 месеца да имаме още няколко нови.
Срещу това те ти дават контролер изработен от утвърдена в автоелектрониката фирма. ТИ са може би най големия пройзводител на ARM контролери. А са де - хем сърби - хем боли. Няма идеални. При тая конкуренция на пазара всеки бърза да изкарва контролер след контролер - резултата го виждаме. Древните 6800 и 8051 - бяха като непробиваеми крепости по отношение на бъговете. Днес се приема за нормално да работиш с контролер които има 2 страници бъгове, ситен текст.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Чет Ное 24, 2005 3:15 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Цецо къде го чете това за защитата?
|
| Чет Ное 24, 2005 4:54 pm |
|
 |
|
Цецо
|
В ератата.
|
| Чет Ное 24, 2005 5:01 pm |
|
 |
|
the_real_maniac
|
Цецо - хем не ти харесваш , хем търсиш някои , който има повече свободно време от тебе да направи развойна платка  Т.е явно ще ги ползваш въпреки всичко - не мога да те разбера.
Излиза , че за един момент ти ползваш за всеки твой проект различен микроконтролер , което не е кой знае какъв проблем (въпреки че се чудя как не се шашваш и как успяваш да си еднакво производителен със всичките), но не мога да те разбера: хем не ти харесват (а и щом имат бъгове алаМайкрочип ужас) , хем ще ги ползваш.
---
относно другото: до един софтуерен USART не мисля , че е проблем наистина , но виж повече от 1 вече наистиа става един сериозен проблем.
---
относно моя проблем със забиванео - оказа се проблема в акумулатора, остана ми само проблем със смущения на входовете на пика, но това е цяла друга тема.
----
относно алтернативите на PIC за преминаване към по-сериозни и 'големи' MCU-та вече тотално се обърках.
Един от вас - с опит и реална практика с дадения MCU казва едно , другия по половината точки точно обратното.
До преди месец четох тук колко са нестабилни пиковете от към смущения , сега точно обратното, до преди месец четох как MSP е най-добро за промишлени контролери и въобще сериозни и отговорни неща, сега ми го сравниха с AVR ? направо се обърках тотално, само едно съм решил , че ще е ARM, а не ~8051 или друго.
|
| Чет Ное 24, 2005 9:59 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Ами нема се плашиш, все повече ще се объркваш. Гледай сега:
1. PIC е много стабилен на смущения. Е освен ако не си му оставил входовете висящи и го храниш директно от бобината на колата. Аз лично разреждам кондензатори няколко киловолта, галванично свързани с него. Бичи та се къса+
2. PIC дето да има по малко от 4 страници ерата, переодично обновявана, няма -
3. PIC-а е евтин, достъпен, развоя е без пари. +
Ами два + и един -. Значи не е толкоз зле.
А когато поразровиш повечко различни платформи, установяваш, че просто няма контролер който да е само с +. Е тука сигурно лудите почитатели на моторола като батето ще ме оплюят, ама моторолата харчи като волга.
Всичко е въпрос на компромиси.
А аз по принцип не скачам много по платформите. За сега се ограничавам с PIC-ове, за по-яки сметки колегите маат с моторола. Но и аз се оглеждам за по мощна платформа и ARM ми допада. Реших да почна с TI, но останах неприятно изненадан от множеството бъгове. А че документацията на каубоите е една от най-калпавите на света (като изключим жълтурковците) е известен факт.
|
| Чет Ное 24, 2005 10:33 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
|
Маниак научи се да работиш на C,усвои всички основни платформи и си избираш процесор в съответсвие с задачата коята имаш. Ама за това трябва да си наистина маниак 
|
| Чет Ное 24, 2005 10:38 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Манияк, никъде никой мисля не е писал че PIC са нестабилни, напротив, аз колкото теми си спомням навссякъде се пише че са стабилни на смущения, друг е върпоса за ератите, там се иска четене.
За софтуерния порт си много в грешка, изобщо не е толкова проста задачата колкото ти се струва при условие че трябва да го вместиш м-у други задачи, аз да ти кажа доста зор видях и то не на 115 ами на 9600 и какви ли врътки не правих, хем да не ми пречи на бързите процеси, хем те да не му пречат. Софтуерниат урат ако можеш да го избягваш по добре го прави, аз предпочитам да позлвам друго хардеуерно което е налице, или да сложа външен контролер отколкото да пиша софтуерен, зависи от приложението разбира се.
И накрая, както и сам казваш нямаш много опит в писането особенно за контролери, не знам в електрониката колко опит имаш, но ще се научиш че с времето че идеални неща няма, със всяко неща се прави кмпромис в едно или друго отношение, т.е. ти компромис не правиш, а избираш елементна база която да ти дава това което е необходимо, връзването с една архитектура, или производител ми се струва погрешно.
|
| Чет Ное 24, 2005 11:27 pm |
|
 |
|
the_real_maniac
|
@Цецо:
1.Хмм
PIC16F628 -> Елементарна схема с 5 по 5 входа и изхода (с външни "страшни" изтеглящи резистори) + RB1:2 за USART + RB0 единствено свободен , но той е висящ ИЗХОД.
На вход Х , който и да е като почне да се препържва постоянно контакта->реле (и почне да се чува реалното припържване/аз го наричам съскането :- )) за минимум 2-3 сек) пика почва да включва и/или изключва даден/и изходи.
Иначе ако просто вкл. и изкл. контакта - независимо колко бързо и независимо към кой вход е вързан; проблеми няма.
Но има ли едно такова състояние , в което е награницата към превключването и се задържи така за 2-3 сек. (като вече се повтарям ) става страшно весело.
2. еми така е , поне от тези който аз съм ползвал
3. Спрямо кое ? ARM ? където с един JTAG за 20$ , ако те мързи да си го направиш и записваш всичко живо и го дебъгваш real-time, а PIC-а ICD2 = 160$ ? Olimex ICD2Clone= 90$ и за новите PIC24, dsPIC33 има някакви условности дали ще може да ги записва и дебъгва. тук не съм съглаен с теб.
достъпен !?.- значи мисля си , че си запознат повече с живота в БГ (все пак съм само на 18г) , но в БГ е като никъде другаде. ПИК са наложенни , защото другите ако някои реши да ги внася му "режат главата" на митницата най-вероятно* (по поръчка "му я режат" естествено) и тогава се губи смисъла да се опиташ да станеш дистрибутор на дадената стока / в случея ни MCU.
*не го казвам в прав текст, нищо че "кучетата лаят, а кервана си върви".
Но повярвай ми и няма да сгрешиш - не се внасят, не защото има страшно по-малко хора спрямо занимаващите се с PIC, ами защото ... (горе пише)
--
за останалото - доколкто разбрах АРМ ли е ядрото независимо от производителя нещата са страшно близки, което ти позволява още една свобода/ още един + да го кажем.
@Nikola: хехехе , че тоя прякор да не мислиш , че го нося само за украса  , нищо че аз си го сложих  Да ти кажа сериозно и това е вариант, но трябва да имаш свободно и СПОКОЙНО време , за да ги изучиш , направиш тестове и т.н  А за да ти е хем свободно и хем спокойно за толкова много учене трябва преди това добре да си си подсигурил финансовата част. Но тук вече почваме да се отнасяме.
Нещата стават леко в движение и няма как иначе. Поне в началото.
@Тони:
е да знам , че няма идеални неща , идеалните неща са срещата само в някои формули (и са условни  ).
Но все пак има някои неща ,които са неприемливи.
Продаваме ти _SOMETHING_ , който може изумяващите _FUNC1_ ... _FUNCN_, но ти не му ползвай _FUNCX_
Звучи страшно както и да го гледаш , но тук идва въпроса за компромиса , с който също съм наясно.
Едно от нещата, които съм разбрал , че без да правиш компромиси не става, обаче го има и следващият момент , че и отсрещната страна трявба да прави компромиси , за да върви работата.
И (примерче) При положение , че Х не е това Х, което трябва да бъде бъди лоаялен и ПРИМЕРНО смъкни цените или вложи пари да се разпространява инф. хората да знаят, а не ... Помисли си колко щеше да ти се дигне майкрочип с едно такова нещо при тяхните изпълнения - аз като прочетох хората с какво са се сблъсквали с PIC направо се чудех "какво правя" - дето се вика това до мене как работи , на чудо  така де
Вече по-конкретно и сериозно (за PIC-а и смущенията).
Спомням си , че Николай беше говорил , че си е направил "тестерче" за стабилност  или казано друго яде у-ред "голямо страшно смущение"  И беше споделил опитите , които беше правил с различни MCU-та и това тестерче.
Та там си спомням беше казал , че ПИК-а се е предтавил най-зле, след това AVR-то и след това MSP ли беше, нещо от по-голям клас , но кое беше не помня , а нещо не мога да намеря темата.
реших да се ровя още 20мин и успях
http://www.mcu-bg.com/mcu_site/viewtopi ... r&start=15
Просто се опитвам да намеря моя път във всички тези разнебитени пътче(Ч)ки PIC,AVR, MSP , etc ...
Толкова изписах , че не усетих как мина времето
edit:
А също така относно новите PIC24 , забравих да Ви кажа, всеки път си викам да ви кажа и изключвам.
PIC24 = dsPIC33 без DSP функциите ,като ако не се лъжа беше така:
PIC24H = dsPIC33 (5V technology)
PIC24 = dsPIC33F (3V technology)
Последна промяна the_real_maniac на Пет Ное 25, 2005 1:44 am, променена общо 1 път
|
| Пет Ное 25, 2005 1:31 am |
|
|