|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Съб Авг 22, 2026 12:59 am
Китайска станция с поялник Weller?
| Автор |
Съобщение |
|
sparkybg
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Авг 23, 2005 12:02 pm Мнения: 3070 Местоположение: София
|
 Re: Китайска станция с поялник Weller?
 |  |  |  | tgi написа: И аз рутинно поя по работеща платка по време на разработка, по-малко в последно време наистина (симулаторите помагат  ) но си е незаменима част от ежедневието ако човек разработва аналоговщини. Както и жертвите, разбира се  . Ако поялникът е виновен за искрите си е за боклука или за преправяне. Моите просто *нямат* нулев проводник (WECP-20), по на 20 години са - и това ли знание се е загубило вече? Мрежовите щепсели са от тия тънките, без трети контакт. То май и не може да купи човек вече такова нещо, без плащане за мигалките трансформатор/терморегулатор не дават вече. Tо и голият поялник го гледам от 150 (марки тогава) е станал на над 200 (110 афро, все в Бюрклин, LR-21). |  |  |  |  |
От 4-5 вида китайски, които съм виждал, на всичките външния корпус е нарочно замасен. На това му викат "ESD Safe". хубавото е че можеш да го откачиш, ако не ти трябва, или например да сложиш 2-10 мегаома ресистор към масата, вместо твърда връзка.
|
| Нед Дек 09, 2012 9:23 pm |
|
 |
|
relsys
|
Ами така си е.... Не забравяй, че по спецификация и запойчикът трябва да е с гривна... 99% от употребата на поялник е в производството, ние сме частен случай.....
|
| Нед Дек 09, 2012 9:31 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
ESD safe електрожен? Аз имах "аналогичен случай" преди години, бе биеха ме тоци между масата на платката и тая на осцилоскопа, искри хвърчаха и т.н. Докато открих, че единият контакт от употребяваните имаше за трета жица вързана *фазата*  . Е заварки нямаше чак де  .
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Нед Дек 09, 2012 9:33 pm |
|
 |
|
tgi
|
Затова именно на Велерите има букса за земята и няма галванична връзка по контакти и подобни, натам е изолирано.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Нед Дек 09, 2012 9:34 pm |
|
 |
|
relsys
|
Quick-a също има... А и в крайна сметка, не е толкова сложно да се сложи един пласт изолибанд на зануляването на щепсела, всички сигурно го правите на осцилоскопите си....
|
| Нед Дек 09, 2012 9:37 pm |
|
 |
|
tgi
|
А бе да, ама не знаеш колко добра им е изолацията вътре. На велерите - нямайки трета жица и имайки тая букса за маса - се вижда, че са го имали предвид. За тия не е ясно, вързали го както се връзва пералня.
Но не съм пипал такъв та говоря само за това, което се вижда отдалеко де.
|
| Нед Дек 09, 2012 9:45 pm |
|
 |
|
relsys
|
Ми да ви кажа, с тоя наскоро беше, без да искам бачках по една платка под напрежение, забравих да я изключа... нищо... но иначе и на мен ми се случвало прди време да пипна нещо и искрата да повреди всичко...
|
| Нед Дек 09, 2012 11:31 pm |
|
 |
|
sparkybg
Регистриран на: Вто Авг 23, 2005 12:02 pm Мнения: 3070 Местоположение: София
|
И там има разни китайски "хитринки".  Пък и не само китайски. Особено на TIG апаратите с високоволтово (5-6kV) палене на дъгата. Като например жица за обратната връзка по ток/напрежение, невинно минаваша покрай трафа за високоволтовото палене, а след това я навили с много навивки около феритен пръстен, та евентуално да угасят това, дето нарочно са индуцирали в нея, и което се решава с крупния разход от 2 допълнителни свински опашки.  Мисълта ми беше че това го рекламират още върху опаковката. А в ръководството с гордост съобщават как съпротивлението между човката на поялника и земя е под 2 ома. Да си изкараш нарочен извод за земя е елементарно, поне на моите. Като изключим корпуса и човката, всичко друго е развързано от земя, всичката електроника вътре включително. ПП: Изолацията - склюдена тръбичка и вътре е нагревателя. В края на човката дупка, набухана с керамична паста, и това набутано вътре. Назад от едно масто нататък - набухано с пластмаса. Вътре в станцията е обикновен траф, с първична и вторична на отделни макари, та и там не виждам от къде може да дойде изненада.
|
| Нед Дек 09, 2012 11:36 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12826 Местоположение: София
|
Това е на старите. Новите по дифолт имат връзка със заземяването. При нужда се прекъсва с едно 3.5 мм. жакче. Предвидена е и опция да е през резистор.
|
| Пон Дек 10, 2012 2:33 am |
|
 |
|
tgi
|
Е пак е нещо щом има начин да го откачи човек, пералня ти го дават ама поправима  . Кой нормален човек иска нулата от контакта (която никога не е особено нулева) да му се разхожда по платките, захранени или не, не ми е ясно. Предполагам някак са ги задължили (нещо от рода на ROHS), ама знам ли. Нали все пак може да се откача...
|
| Пон Дек 10, 2012 2:59 am |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9123 Местоположение: Разград
|
То за тоя поялник (quick203H) едва ли важат общите правила, щoто той даже не е с нагревател - и за това човката му не е медна - самата човка е нагревателя - ползват я като намотка на късо а отвънка има високочестотна бобина - един вид индукционен поялник. И за това велерската човка едва грее. Точно тая гимнастика ме съмнява че прави гадориите.
Иначе китаеца се е постарал доста - явно има някакъв шок сензор в дръжката, защото като мине в айдъл, само да мръднеш леко дръжката и веднага отлепя. Термодатчика е наврян много навътре в човката и като се барат по дебели спойки веднага реагира (а тя и самата човка е доста малка и бързо отдава). Ама пусто зор се намират тия човки. Тия дето ги имат електронинвест са 1.2 мм отвертка, а на мене ми трябва 0.4 конус и 2мм скосена примерно.
|
| Пон Дек 10, 2012 10:17 am |
|
 |
|
relsys
|
Значи казваш, да изкупя човките аз, и без друго тези ползвам най-много.... Добре де, Електронинвест, не искат ли да ти доставят?
|
| Пон Дек 10, 2012 10:54 am |
|
 |
|
Cekins
|
Не съм ги питал. Аз съм от хората дето като видя, че нещо го няма и то от дълго време, направо го отсвирвам като опция. Е сега комет нямат почти никви пик-ове - въобще не си играя да търся имат ли каквото ми трябва ами си го поръчвам да го носят от фарнел. А и ТМЕ вече са си опция. Ще накарам счетоводството да направят акаунт в пейпал и ше си заръчам от ибей. Пък на фактурата майната и - сега за 60-70 лв няма нищио да им стане... Ама тъй като гледам от целия форум само ние двамата сме с такива поялници - за какво да си правят труда да доставят 5-6 човки, като няма на кого да ги продават. едит : его http://www.ebay.com/itm/For-ATTEN-QUICK ... 232036fa94
|
| Пон Дек 10, 2012 11:18 am |
|
 |
|
relsys
|
Абе те нещо Електронинвест май не са го подкарали на добре напоследък... Ама пък да сме само двамата.... имаха доста бройки, а и колегите в Габрово имат 2..... Аз исках и тук за офиса да взема, ама нямат. Обърнали са се на доставчици просто вече. По рано и отложено плащане имаше.... Ми да ме прощават, ама и аз знам как да си поръчам нещо по нета. При това без надценката им  Магазините са за да има в наличност..... Преди имаха едни много готини газови поялници ERSA, имах служебен, сега бих си взел един, ама няма...
|
| Пон Дек 10, 2012 3:25 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Погледни ProsKit-a аз съм много доволен от тях. Ей тоя имам предвид : http://www.proton-bg.com/Article_Detail ... le_ID=7546
|
| Пон Дек 10, 2012 3:35 pm |
|
|