| Автор |
Съобщение |
|
dan
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3714 Местоположение: Високо в планината
|
 Altium - проблем при очертаване на писти и полигони
Трябва ми файл с очертания на пистите, площадките на елементите и на полигоните (за специализирана обработка после). Изпълнявам написаното тук: http://altiumdesignerblog.blogspot.com/ ... t-dxf.htmlПроблемите са два: -не се очертават падовете на елементите, а само тези, които съм добавил за закрепване -не се очертават полигоните Някой да е срещал с този проблем?
_________________ Хайде де!
|
| Сря Ное 28, 2012 5:45 pm |
|
 |
|
sparkybg
Регистриран на: Вто Авг 23, 2005 12:02 pm Мнения: 3070 Местоположение: София
|
 Re: Altium - проблем при очертаване на писти и полигони
Искаш да си качиш платката в SolidWorks или нещо подобно, или??? Ако е само с цел 3d моделиране, с малко играчка се постига това: 
|
| Сря Дек 05, 2012 4:02 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
това е с много играчка  поздравления! липсва ти само калая по спойките
|
| Сря Дек 05, 2012 4:40 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
Забележи калая на RS-G, RG-G, RVCC1 i RVCC9.  Принципно може да се направи и с калай. Даже в алтиума ще излиза с калай. Това е от моделите на елементите. За другото - играчка е, но не чак непосилна. Altium-а има експорт в STEP. Само че не експортва пистите и дупките на VIА, а само на PAD-овете. Другото се прави с експорт към битмап на различните слеве, и после ги лепваш като тапет върху платката и задаваш грапавината. За да експортне всички дупки, се експортва в другия възможен формат, и после се заменя само платката. Това на картинката се прави за около половин час, ако вече си го правил. И почти не зависи от сложността на платката. Аз лично го правих за гъдел, понеже на сайта на Altium имаше нещо подобно и ми беше любопитно дали ще успея.
|
| Сря Дек 05, 2012 5:43 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
Някой помни ли как се мирорваше елемент при едитване на схема в алтиум? 2 месеца не съм го пипвал и ей-на, ръждясах.  ПП: Видях. Тъпия алтиум си скрил много сполучливо половината опции като дабъл кликнеш върху компонента, щото работя с увеличение на екрана на 125%.
|
| Сря Дек 05, 2012 6:49 pm |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3714 Местоположение: Високо в планината
|
Исках да дам една проста експериментална платка да ми я направят на едно малко лазерче при нас. Обаче нещо не се оправят много лесно колегите с директно изплютия от алтиума dwg и dxf. Варианта да им дам платката като картинка също не им харесва много, но не съм задълбавал в проблема защо.
|
| Сря Дек 05, 2012 11:20 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Бе що ги учите платкаджиите така. Давайте им гербер/екселон да не забравят стандартите, останалия контрол на нещата не трябва да е при тях така или иначе.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Чет Дек 06, 2012 1:26 am |
|
 |
|
sparkybg
|
Те тия не са платкаджии явно.
|
| Чет Дек 06, 2012 1:56 am |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
Ех, защо ли това не решаваше всички проблеми... Не беше много отдавна когато един юнак в платкарницата беше минал през герберските файлове и беше прекроил всички падове като форма, а някои и по размер... 
|
| Чет Дек 06, 2012 3:53 am |
|
 |
|
bobyper
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Вто Яну 31, 2006 11:11 pm Мнения: 295 Местоположение: София
|
Затова напоследък на платкаджиите им давам само pdf за страните и drll. Там трудно се пипа и преправя.
|
| Чет Дек 06, 2012 10:14 am |
|
 |
|
sparkybg
|
А забелязал ли си на какво прилича PDF-а като го увеличиш?  Поне Алтиумския.
|
| Чет Дек 06, 2012 10:47 am |
|
 |
|
dan
|
Лазерчето е за гравиране и си е вътрешно-фирмено. Идеята ми беше да се спести време за прототипните платки. В случая ставаше въпрос за филтър, при който разположението на елементите и дължините на пистите са важни.
|
| Чет Дек 06, 2012 11:58 am |
|
 |
|
sparkybg
|
Понеже, правейки тая картинка горе, опитвах да експортвам какво ли не и го обработвах пак с какво ли не, не стигнах до читаво решение, с което да мога да експортна векторен формат на пистите, който директно или с обработка да заредя в SolidWоrks, и да излиза както трябва. Имам чувството че нарочно го правят.
Проблема с гравирането е че трябва да отнема, а стандартните файлове за платки са предвидени за рисуване на писти, а не отнемане. Все пак мисля че е въпрос на софтуер, но единствения начин да прочетеш нещо читаво от Алтиум-а е Gerber, или поне аз стигнах до тоя извод.
Не знам какъв софтуер ползват платкарниците, дето правят прототипи на фрезичка, но определено четат Gerber и го ползват точно за отнемане. Поразрови се и разпитай, ако имаш кой/къде. Със сигурност начин има.
|
| Чет Дек 06, 2012 12:11 pm |
|
 |
|
bobyper
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Вто Яну 31, 2006 11:11 pm Мнения: 295 Местоположение: София
|
Аз работя с OrCAD Layout От него се експортва в GerbTool - тук се оправя ако има нещо за оправяне, примерно мултиплициране От GerbTool вместо в geber format go експортвам в postscript format (.ps) който с два клика става на pdf Така получения pdf e векторен файл. Но как се правят контури на пистите - незнам (това по темата) 
|
| Чет Дек 06, 2012 1:57 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
Брей, брей! Даже работи.  Благодаря.
|