|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Съб Авг 22, 2026 1:00 am
Зарядно LiIon + buck регулатор в един корпус?
| Автор |
Съобщение |
|
Desert Leo
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5678 Местоположение: София
|
 Re: Зарядно LiIon + buck регулатор в един корпус?
Колко Ah ти е батерията? Ака не е поне няколко, тези 400mA ще я дръпнат бързо до платото и тогава ще трябва да сваляш с импулсното от 3,7...3,8V на 3,3V, което при такъв ток не ти дава кой знае каква ефективност повече.
|
| Сря Дек 05, 2012 9:04 pm |
|
 |
|
ji4ka
|
За важните клиенти трябва да се предвижда запас! И не само от елементи ,но и от готови платки/устройства.
|
| Сря Дек 05, 2012 10:50 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Ако имам въпроси на тема мениджмънт и маркетинг, първо до теб ще се допитам.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Сря Дек 05, 2012 11:59 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Добре де, това така, ама сериозно ли очакваш чип като това дето търсиш да го има от повече от един източник? Все пак не търсиш 741 усилвател или 7474 тригер.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Чет Дек 06, 2012 1:21 am |
|
 |
|
Цецо
|
Е какъв е проблема? 90% от чиповете които влагам могат да се купят от повече от един доставчик (производител не коментирам). Това ми е основно правило като чертая схемата. Въпроса е, че такова животно дето търся, го имат само Linear и Maxim, а те мразят да се появяват в каталозите. Не е проблема в производителя, а че нямам лесен и бърз достъп до чипа ако ми се наложи. Кое му е странното? В край на краищата бизнес модела си е мой, аз си му ям лайната, аз ще си ги бъркам.
Здраве да е, не ми е проблем, ще го спретна с два чипа, така ще мога да помисля и върху линейно захранване както препоръчва leo. Да беше нещо без което не мога, ще го купя и от Марс ако трябва. Ама тук просто се чудех не мога ли да спестя малко платка. Не може, здраве да е.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Чет Дек 06, 2012 12:38 pm |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
 |  |  |  | Цецо написа: Е какъв е проблема? 90% от чиповете които влагам могат да се купят от повече от един доставчик (производител не коментирам). Това ми е основно правило като чертая схемата. Въпроса е, че такова животно дето търся, го имат само Linear и Maxim, а те мразят да се появяват в каталозите. Не е проблема в производителя, а че нямам лесен и бърз достъп до чипа ако ми се наложи. Кое му е странното? В край на краищата бизнес модела си е мой, аз си му ям лайната, аз ще си ги бъркам.
Здраве да е, не ми е проблем, ще го спретна с два чипа, така ще мога да помисля и върху линейно захранване както препоръчва leo. Да беше нещо без което не мога, ще го купя и от Марс ако трябва. Ама тук просто се чудех не мога ли да спестя малко платка. Не може, здраве да е. |  |  |  |  |
Цецо, от чисто любопитство да те питам, кои са тия чипове на зарядни и бък регулатори, дето да ги има от много производители?
_________________ 'просто' е технически синоним на 'красиво'
|
| Чет Дек 06, 2012 2:02 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Явно говоря/пиша неясно. Къде съм написал че има такива чипове от много производители? Точно там е проблема, че ги има само от Linear и Maxim. Които не са проблем като производител, а като доставка. Затова засега се отказвам от тях, защото не ми угодно това. Затова и пуснах темата - да не би да пропускам нещо, защото ми се стори странно само тези две фирми да ги правят, при положение, че всяка втора портативна играчка е базирана на нещо такова. По принцип ако ги имаше на TI, Analog или Microchip, щеше да ги има във Farnell, Digikey или Mouser и всичко щеше да е ОК. Аз пак ще ги купя от където е най-евтино, ама ако ми потрябват 1-2 бройки спешно, мога да си ги доставя за дни. Това ми е важното.
|
| Чет Дек 06, 2012 2:05 pm |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3715 Местоположение: Високо в планината
|
Интересно ми е, пробва ли да се свържеш с тях и да си купиш някаква прилична бройка (не знам за какви количества говориш).
_________________ Хайде де!
|
| Чет Дек 06, 2012 2:11 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Е с Максим доставките са често проблематични, било е да не могат да ми продадат и да ми пращат безплатни мостри да ме спасяват.
За линеар не знам, малко съм ги ползвал. Но като съм ги влагал не е имало проблем.
То аз обикновено имам все по-така щракалки та не разчитам на готови решения дето не мога да им контролирам всичко та минавам с три чипа за две напрежения + ключовете. Зареждачки като правя пък цъкам ключа от MCU-то и т.н.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Чет Дек 06, 2012 3:09 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Ох бе хора, нямам проблем да поръчам от Linear. Можеш да купиш всякаква бройка директно от сайта им. Само Микрочип има подобна услуга май. Неприятното е че е свързано с митници, банкови преводи и транспорт. Т.е. прекрасно е, ама ако живееш в САЩ. И като ми потрябват 20 чипа ми излизат златни заради транспорт, превод и митница. И ги имам след седмици. Колегата sss56 също внася от там, ама трябва да се събере поръчка и т.н.
Докато като го има във фарнел или дигикей - поръчвам го днес, утре (или до няколко дни) го поя на платката, пробвам го, виждам че не става и му тегля майната. А като реша да правя количество си търся дистрибутор.
Апропо, Linear вече не пращат семпъли за БГ. Поне на мен ми биха дузпата. Така, за прототипстване съвсем се сговнясва положението. Ако ги имаше във Фарнел, направо щях да си поръчам китчето с залепен чип, да го натоваря с мойте условия и да си го видя на скопа как се държи. Ама не, решили са, че дистрибутори не им трябват. То са си прави де, кво ги болят мойте 5-20-100 чипа?
|
| Чет Дек 06, 2012 3:10 pm |
|
 |
|
Ицо
Регистриран на: Пет Дек 16, 2005 3:50 pm Мнения: 1260 Местоположение: София
|
Разгледа ли какво предлагат Intersil по твоя въпрос? Преди време ползвах техни чипове за зареждане, забелязах че имат доста богат избор в областта. И цените им бяха конкурентни. Последно като поръчвах от дигикей, си минахме през митницата. Да не би нещо да се е променило в последните месеци, а аз да не съм разбрал? Иначе относно политиката да се игнорират малките клиенти - има доста примери на фирми, които са се самозатрили по този начин. Има и обратния пример от Майкрочип, но кой знае защо, никой не си взема поука.
|
| Чет Дек 06, 2012 3:45 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Не, ама за digikey мога да ползвам посредници, понеже има регулярно пратки и те да се оправят с митницата (срещу съответната надценка де.) Иначе щом е извън ЕС, митницата няма отърване. Лешоядите са на поста си. Те Linear не игнорират малките клиенти. Напротив, от сайта можеш да си поръчаш всичко на цена без завишение, само кредитна карта ти трябва и поръчва 1 или 1000 колкото ти трябва. Политиката им по отношение на клиента е толкова отворена, че повече няма накъде. Проблема е че те са в другата губерния. А платката ще я правя по бабешкия начин то се е видяло 
|
| Чет Дек 06, 2012 3:52 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
не, цецо, НИЕ сме в друга губерния. някаква имагинерна 45 години в страни и 22 години в нереланата област
|
| Чет Дек 06, 2012 7:22 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12826 Местоположение: София
|
Като алтернатива за доставка - преди доста време съм купувал от Алтроникс микросистеми ( http://altronicsmicrosystems.com/firm.htm ). Доставяха от някакъв каталожен търговец, не помня кой. Не поддържаха складови наличности, но доставяха доста неща на максим, линеар и още куп производители. Нямам представа как седят нещата към днешна дата. Отдавна не съм купувал от тях...
|
| Чет Дек 06, 2012 10:43 pm |
|
 |
|
ji4ka
|
Микрочип също пращат някъде от жълтурия, но пратките им влизат в ЕС през Дъблин, там им се слага английското ДДС и си идва до клиента в България като вътрешна пратка със Спиди. Така ,че и директните продажби не са проста работа, личи си кой мисли и кой не толкова.
Само да допълня ,че вече няма смисъл от поръка от МикрочипДирект, защото Комет доставят от там без надценка за седмица. Но нямат форма ,а по мейла трябва да се запитват.
Последна промяна ji4ka на Пет Дек 07, 2012 1:59 am, променена общо 1 път
|
| Чет Дек 06, 2012 11:34 pm |
|
|