Отговори на тема  [ 44 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
IGBT модули или отделни транзистори 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: IGBT модули или отделни транзистори
как бавно бе последното което правих цъка IGBT на 20кхз с 310в захранване за 2 кв двигател, супер стръмни фронтове и толкова високо напрежение и честота че дори с екраниран кабел за мотора смущава по калпави усб-та на 1м а двигатела като го докосвам с нещо метално на тъмно виждам малки искрички без да усещам ток :D та се наложи отделен кабел за маса към двигатела, чак тогава намаляха смущенията

това което имат предимство модулите е че го позлваш готово, щото си е отделна наука, ако искаш да си спестиш някои подробности
иначе много главоболия са... освен изброеното до тук на мен което на мен ми направи впечатление е доста по големия капацитет Е-К спрямо С-Д на мосфетите, като цъкат с много стръмни вронтове тоя капацитет почва да топли, при мен се получи към 10 вата загуби на целия мост само от този капацитет без товар, същото с мосфети си стои студено
може би щото сложих по мощни транзистори, и общо взето това им е греенето, при пълен товар на двигатела почти не топлят, оказаха се много корави, и голямо предимство - много бърз вграден диод, само диод със същите параметри струва колкото целия транзистор :D

Сря Дек 05, 2012 2:07 pm
Профил

nik написа:
...

това кой igbt срещу кой mosfet?

Сря Дек 05, 2012 2:16 pm
Профил

igbt
http://www.fairchildsemi.com/ds/FG/FGH40N60SMDF.pdf
http://www.fairchildsemi.com/ds/HG/HGTP12N60A4D.pdf

за mosfet не съм много сигурен май беше тоя
http://www.datasheetcatalog.org/datashe ... P12N60.pdf

Сря Дек 05, 2012 2:31 pm
Профил
Аватар

310 Волта не са високо напрежение. Дедо пита за серийно свързване, което значи над 1200 волта (щото до толкова има масово единични транзистори). В прототип сме връзвал по 7броя 1200 волтови в серия, смятай за какви напрежения говорим....

Сря Дек 05, 2012 2:50 pm
Профил ICQ

дедото никъде не казва за серийно, пита за модул 6 транзистора а аз това го разбирам за трифазен мост...
а модул трифазен мост с вече навързани 1200 волтови транзистори не може да се очаква повече от това
тези киловолти дето говориш са нещо нестандартно, не знам как стоят нещата там
стандартните модули за които пита дедото за масово използвани в инвертори за трифазни двигатели, мисля омрон бяха с такива модули, други инвертори са с отделни транзистори пък

Сря Дек 05, 2012 2:58 pm
Профил
Аватар

Мда вярно, то на мен все серийни ми се въртят в главата :) Е ако не са серийно свързани нещата са значително по-земни.

Сря Дек 05, 2012 3:26 pm
Профил ICQ
Аватар

да за стандартен 3-фазен бридж иде реч (не знам как му е името). три рамена по два транзистора.
модулите са 2,3, че и повече пъти по-скъпи от съответния брой дискретни транзистори. което очевидно ме навява на мисли за подбор по някакъв критерии. и най-вероятно критерия касае динамични характеристики.

и докато можеш да си позволиш да разпилееш една шепа транзистори из стаята, същото количество модули може да ти ликвидира бюджета.
е, може би модулите са по-безопасни при взрив :-k за околните

Цецо написа:
Мда вярно, то на мен все серийни ми се въртят в главата :) Е ако не са серийно свързани нещата са значително по-земни.

да, земни са. бири, кебапчета, картофки... ще го обсъдим

Сря Дек 05, 2012 3:51 pm
Профил
Аватар

Охлаждане може би?

Едно от "предимствата" на модулите е, че могат да се прикрепват без поене (поне по-мощните). Ама едва ли това е водещето, макар, че в някой индустрии, ако не се ремонтира с отверка и клещи не го признават.

Сря Дек 05, 2012 4:01 pm
Профил ICQ

не съм се интересувал от модули, и не знам какво нормално имат вътре, но ако няма вградени драйвери и други елементи, риска да гръмне е точно същия
иначе най често гърмят 2 броя заедно с драйверите им, при по калпава схема гърмят и съседни
което ме кара да мисля че модула не е за експерименти колко далеч ще хвръкне :D

по горе дето цитирах разни транзистори съм ги купувал по спомени 3 евро парчето от RS което за 50 или 80 А транзистор си е супер, докато го подкарам гърмях евтини мосфети, като заработи всичко сложих мощните и само 1 проблем се появи - трябваше да удебелявам писти на платката щото почнаха да се стапят :D (платката беше стара разработка за по малки двигатели)

Сря Дек 05, 2012 4:06 pm
Профил
Аватар

е, в някой индустии пък има 'smart pricing' - това е политика, при която ти продават резервна част за толкова, за колкото могат да те издоят.
и ако са успели да я направят уникална (примерно стандартен двигател с 5мм по-дълга ос, договорено с производителя на двигатели, или пък болт с глава за 19.5мм ключ) цената скача до небесата. съвсем нормално е да ти продадат някое реле за $100.

Сря Дек 05, 2012 4:38 pm
Профил
Аватар

Ами Дедо и аз в момента съм пред подобна на твойта дилема, ама твърдо съм се спрял на модул. Разгледай какво има във Фарнел - за по 30-35 Е има модули 6 IGBT с обратни диоди (в мост естествено) + трифазен грец + терморезистор. Обаче преди месец видях една табличка в даташита - естесвтено щото първо хвърлих една шепа IR4PH50 (или нещо такова) - та пущината при 30 kHz може да преточи едва 2-3 ампера RMS - прави си сметката. Свалих го на 7kHz и даже спря да грее (при около 2 киловата товар). И на 20 kHz се случва да изгорят - само че аз си играя с 500-600 волта де.

А за управление - зависи какъв е бюджета - има готови модули 15in -> 4x15 out - специално за целта, после оптрон и low side драйвер. Ама цената отлита в небесата - само тая комбинация по цени на дребно ще ти хвърли колкото 3-4 модула...

Сря Дек 05, 2012 7:08 pm
Профил ICQ
Аватар

Добре бе, никой ли не ползва гейт трансформатори? (Освен Цецо навярно, той сякаш няма
много опции... е ако му е прекалено за дълго отпушването и му отиде и тая не го знам
какво прави :D :D :D ).

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Сря Дек 05, 2012 8:13 pm
Профил WWW

tgi написа:
Добре бе, никой ли не ползва гейт трансформатори? (Освен Цецо навярно, той сякаш няма
много опции... е ако му е прекалено за дълго отпушването и му отиде и тая не го знам
какво прави :D :D :D ).

Аз преди време бях започнал една тема, дето приказката се въртеше основно около едни гейтове трансформатори. Трябва да пусна тук още няколко много показателни измервания.
Общо взето, ако човек не трябва да покрива някои идиотски изисквания за безопасност, може да изцеди мнооого добри параметри от един мост и то с немного сложен трансформатор.

Сря Дек 05, 2012 9:10 pm
Профил
Аватар

tgi написа:
Добре бе, никой ли не ползва гейт трансформатори?

Използвам от 2г. само трансформаторни гейт драйвери. Какво по-точно те интересува ? Мощностите са от 1.5 до 3kW, до 5-6 MOSFET-a в паралел. Трансформаторите са на Bourns ( J.W.Miller ).

Използваме 6 MOSFET-a в един корпус ( 3 рамена ), 100V/300А, тегло 0.6кг, входен капацитет 110nF, време за включване 400ns, време за изключване 600ns, сорс-дрейн при 300А е 1.3V . За прототипите ни ги доставиха на около $300 парчето, производител Митсубиши Електрик. Спряхме се на тях защото се използват от Тойота в техните Приус автомобили. Отваряли сме ги, покрити са с прозрачна желирана материя. Има нестандартен конектор за управление с 14 крачета, който така и не го намерихме, затова ги отворихме и махнахме преходната платка и сложихме наша такава. За 3г. да сме опаткали не повече от 2-3 парчета. Същите транзистори се предлагат и от една американска фирма, със същия производствен номер, нямам идея кой от кого е копирал. Клатим ги от 10kHz до към 22kHz.

На IXYS сме използвали техни сдвоени IGBT-a, ама не им помня параметрите.

Чет Дек 06, 2012 6:37 am
Профил WWW

Не видях за какви токове иде реч. До 12А ето мързеливи решения:

http://www.digikey.com/product-search/e ... ords=irams

Чет Дек 06, 2012 10:09 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 44 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща