|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 12:36 am
| Автор |
Съобщение |
|
Цецо
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
 Re: Hardware Reserved Memory
Ами може и да мина, ама трябва да изпрося нов лиценз за бозата. По скъпа ли е 64 битовата?
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пон Дек 03, 2012 8:23 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
има файда за тежки приложения (SW примерно), но и там се забелязва ефекта от няколко хиляди парта/асемблита нагоре. менторските продукти нямат 64 бита, та не мога да преценя. разните му фотохопове също се кефят, стига да имаш повече физическа памет. с драйверите обаче е голямо дърво. например имам проблем с почти всички законни софтуери, дето са с тапи за защита. нищо не бачка, а е елементарно да го подкарат. но ... глобалния капитализъм е в криза, предпочита само да взема кинти, а сигурно и никой вече по "големите" фирми не е останал, дето да може да свърши работата. та се налага да работя с кракнати версии дори на законните ми софтуери. сега може и да се е променила ситуацията, но март-април каквото бучнах за дебъгване през USB-то не тръгна. малко съм учуден, че димитър репортва за CW ColdFire че работел вече. ще пробвам. иначе М$ винаги са обичали изкуствените ограничения. прословутите 640К... с дисковете обаче е най-дългия мач. първо ФАТ-16, дето диска не можеше да е повече от 32МБ, та 40МБ дискове ги деляхме на 2х20. после имаше ограничение в броя на пътечките. помня как 80МБ диск го бях нацепил на малки парченца и пак не можеше целия да се ползва заради пътечките. накрая нещо омазаха и с броя на секторите, имаше проблем ако секторите са точно 64, та всички производители въведоха ремап на логически към физически само заради този бъг. SCSI дискове никога не са ги подкарвали като хората. май не е. но е друга ОС, демек - трябва да си платиш пълната цена. аз минах с някакъв ъпдейт от виста на 7 за $30, но ако ми дойдат от Г Д Б О Б нямам фактура.
|
| Пон Дек 03, 2012 8:28 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Проблем между ос и приложения няма. Или поне аз не съм имал, нито съм чувал. Проблемът е между приложения и библиотеки или плъгини. Общо взето опитите да се смесва код с различна размерност в рамките на един процес и "общо" адресно пространство заавършват като едни подобни опити в Турция  Лошото е, че някои библиотеки/приложения нямат 64-бит версии, други пък се правят на интересни "деинсталирай едната версия преди да инсталираш другата". С две думи лесно се стига до конфликти. Освен приложението да не ползва чужди неща тогава става да е 64бит, ама такива като Еклипс половината им плъгини след това увисват...
|
| Пон Дек 03, 2012 9:10 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Дедо, не работи само CW, дето е за S08, HC08, RS08, ColdFire V1 и Flexis и то само Clasic версията. Версията дето е на база Еклипс, а и Clasic версията на CW за всички други процесори бачкат на 64 бита. Аз нямам тапи за софтуерите, ама каквото друго съм ръгнал всичко бачка без грижи. Аз не че съм ръгал кой знае какви неща, ама досега не съм имал грижи с хардуера. Иначе аз пък карам с кракната версия на въпросния Уиндоус 7 64 бита и то при положение, че съм го купил легално  . Бях го купил като ъпгрейд през на жена ми студентския акаунт, защото имаха намаление и го взех за 30$. После след около 4-5 месеца един приятел ми донесе неговия комп да му правя нещо и вика що не ме ъпгрейднеш и мен на тънката цена и аз го ъпгрейднах, М$ ми взеха кинтите, пратиха ми Уиндоуса и като му го инсталирах и веднага след това блокираха моя, защото не можело да се ползва студентска отстъпка повече от веднъж годишно. Звъннах им, обясних им и те ми предложиха да съм си купил пълна версия за незнам си колко пари, при което им теглих майните и си го кракнах като пич  .
|
| Пон Дек 03, 2012 9:32 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
Не може да "види" 4Г адреса, но може да ползва повече от 4ГБ(3Г, 2Г) памет независимо, какво целия интернет повтаря, като мантра: "32 битова ОС подържа до 4Г физическа памет", "32 битов процес не може да ползва повече от 2Г памет(до 3Г със специални настройки)" и тн.... http://en.wikipedia.org/wiki/Address_Wi ... Extensions
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Пон Дек 03, 2012 10:50 pm |
|
 |
|
woody
Регистриран на: Вто Юли 31, 2007 2:55 pm Мнения: 1792 Местоположение: София
|
А? Мисля че го написах ясно.
EDIT: Ако имаш конкретни въпроси - питай.
|
| Пон Дек 03, 2012 11:02 pm |
|
 |
|
ji4ka
|
И сега какво остава - РамДиск и Суапа в Рама. Все пак М$ бележат напредък. Преди години като си взех комп с 2ГБ Рам и се опитах да му сложа Вин98, ос-а зависна при зареждане. Оказа се ,че Вин98 с повече от 768 МБ не тръгвал и трябвало някакви хватки и тн. Зарязах го и сложих ХП-то ( като втора ОС , 98 още си виси на диска). Затова радвайте се ,че поне тоя Вин тръгва с над 4ГБ.
|
| Пон Дек 03, 2012 11:23 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Жичка, виж какво пише тук по въпроса: http://support.microsoft.com/kb/304943Бе вие с Никола като си купувате компове, що не четете колко памет може да поддържа уиндоус-а ви  ?
|
| Пон Дек 03, 2012 11:29 pm |
|
 |
|
ike
|
Не си го написал ясно. Една 32 битова програма под 32 битов уиндоус, колко мегабайта виртуална памет максимум може да заеме?
|
| Пон Дек 03, 2012 11:33 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
мани го това вики. гледай оригиналанито дума за самата ОС, а за приложенията, които ползват AWE (библиотека). нещо като добрия стар ЕММ което е малко странно, защото библиотеката би трябвало да има достъп до паметта единствено през ОС (и глобалните дескриптори на процесора). т.е. ОС може да я адресира тази памет, но не иска да я ползва за себе си -> ограничение. за самия ОС/32 се говори в линка: страничката е компилирана на 16 октомври 2012, не знам дали са изтървали WIN7/32 или си мислят, че той може да адресира 7ГБ. затова бързат да минат на WIN8, белким той го може осмия гигабайт.
|
| Пон Дек 03, 2012 11:37 pm |
|
 |
|
ike
|
Интересно ми е това, "AWE uses physical nonpaged memory" значи ли, че ако имам 2Г физическа и 4Г суап, AWE приложението ми може да ползва само 2Г, а не 6Г?
|
| Пон Дек 03, 2012 11:44 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
ами цъкни на някой линк за функциите и чети. аз му теглих един диагонал, не съм се задълбочавал как баш правят измамата. уж не пипат размера на страницата. но явно за виртуализация говорят, щото половината флагове са за контролиране на имане/нямане/кеширане на виртуалната памет.
на прозорците съм проз юзер и писане на софт не ме вълнува, ама хич.
|
| Пон Дек 03, 2012 11:51 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Интересното е, че 64-бит не се препоръчва дори и за лайнукс... При това за разлика от бозата е абсолютно фрее, няма нужда от лицензи или пари. Нещо повече почти всички приложения се компилират при/преди инсталация и гцц ги оптимизира за 64-бит, доколкото може да се оптимизира без човешка намеса. Демек почти всички приложения намазват от повечето битове и регистри, независимо колко стари са. При виндовс това просто няма как да се случи... по-скоро ще получиш от умрял писмо, отколкото да кажем Протел99 прекомпилиран за 64-бит режим. Верно, има и приложения които не могат да се прекомпилират... знам че адоби флаша беше голям проблем за 64-битовите линукси, не знам дали и още не е. Но не това е проблемът. Просто няма смисъл от 64-бит, ако ще се търкалят нормални приложения. При виндовс може да има заради паметта, но линукса няма проблем и в 32-бит да си бачка (PAE си се включва автоматично)
|
| Вто Дек 04, 2012 12:35 am |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Намерих интересно използване на допълнителната памет. http://www.jensscheffler.de/using-gavot ... -windows-7Засега сработи добре.
|
| Вто Дек 04, 2012 1:17 am |
|
 |
|
woody
Регистриран на: Вто Юли 31, 2007 2:55 pm Мнения: 1792 Местоположение: София
|
Ще го цитирам пак: (въпреки че беше отговор за tgi) Разучаваш какво е Page Table Entry и ти просветва как с няколкото допълнителни бита на PAE можеш да имаш повече от 4G памет (*). После се сещащ че логическите (виртуални) адреси са 4G, и че съответно процес не може да вижда над 4G наведнъж. Не познавам този ОС, камо ли многото му мутации, но сигурно някъде 1..3, може би 2GB. Това което си постнал преди е някаква вариация на bank switching, която няма общо с темата. (*) Дори паметта над 3GB, според чипсет/дъно, е над физическите 4G адреси, защото една част е за видео памет и I/O. Тоест физически RAM-та не е непрекъсната, а са два региона.
|
| Вто Дек 04, 2012 1:29 am |
|
|