|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 10:18 am
| Автор |
Съобщение |
|
Dimitar
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
 Re: Какви инженерки има ...
Дедо, ами то тея неща си ги пише на етикетите на всички стоки - колко калории съдържа и какъв процент от дневната дажба са, всички съставки и витамини и пак какъв процент от дневната дажба са. И не ти трябва да ходиш със спектрометър, защото лъженето се наказва (видяхме го и в другата тема за цигарите)  .Както също можеш да познаеш дали плодовете/зеленчуците са органик или не по PLU кода им, дето се сканира от касовия апарат - ако почва с 3 и е четири цифрен, значи е генномодифициран и са използвани всякакви бъркочи при отглеждането. Ако почва с 4 значи е само генно модифициран и не са ползвани бъркочи, а ако почва с 9 и е 5 цифрен значи е органик. Не казвам, че всичко е перфектно, но наистина се предоставя достатъчно информация за който се интерисува какво точно яде  .
|
| Сря Ное 28, 2012 9:53 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
туй е при вас. при нас на женския пазар една сиганка реди: бате, убави ябълки бате, пийсе стинки, бате, три кила за лефчи, бате... кви PLU кодове, те тука в метро още не могат да се оправят с кодовете за продажба на кило картофи, моркови и мръвка.
|
| Сря Ное 28, 2012 10:03 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Аз от циганка веднъж купих (преди близо 20 години) ябълки и оттогава ги дискриминирам най-безцеремонно. Питах я може ли да си ги избера - добре, разбира се, може - избрах си а тя ме пита "и ей тая да я сложа?" и ми я показва. Съгласих се, като се прибрах тая нейната беше наполовин изгнила напълно, показвала ми е здравата половина. Циганска му работа, ако не те прекарат смятат, че те са прекарани, не става работа с такива.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Сря Ное 28, 2012 10:13 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Тук на сергия също съм виждал да лъжат - пише на сергията "home grown tomatoes", кога ги обръщам той всеки домат с етикет почващ с 4-ка и пише "made in Mexico". Така че женските пазари на всякъде са еднакви  . В магазина обаче няма лабаво.
|
| Сря Ное 28, 2012 10:16 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Абе вкусно си е то органичното, ама да си е домашно органично, като се сетя едни прасета имахме на заставата, никой не ги хранеше, сами се гледаха, е колко вкусни бяха ..... не щото е нямало какво да ядем де.
|
| Сря Ное 28, 2012 10:22 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Незнам твоето "домашно" какво е било, ама като се сетя баба ми какви неща слагаше на нещата, дето отглеждаше и май не съм съвсем сигурен, че от домашното по-хубаво няма  .
|
| Сря Ное 28, 2012 10:24 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Хммм ние нашите нищо не сме им слагали. Едно време бабата гледаше на село, зеленчуци всякакви, а и пилета, пилетата индустриално, по 10-16 хил. И на пилетата нищо, е има си там разни лекарства дето им се дават до де са малки, но само това, после само фураж. Верно като заредиш 20 остават около 16, ама ... та всичко си беше съвсем натурално. Гроздетосамо със син камък го пръскаше дядото, на дръвчетата нищоосвен вар по стеблото. А тия прасковци на заставата, те живееха свободни, обикаляха и хрупаха, по това време там замърсявания нямаше, тои хора нямаше почти, много вкусни .... чак почват да ми липсват.
|
| Сря Ное 28, 2012 10:44 pm |
|
 |
|
Ицо
Регистриран на: Пет Дек 16, 2005 3:50 pm Мнения: 1260 Местоположение: София
|
Това със съдържанието на калории и витамини са си точно витамини за населението. Аз досега не съм видял някъде да пише какви и колко са остатъците от пестициди. Или от антибиотици. Или остатъчната радиация от облъчването на плодове и зеленчуци. Или поне само да пише , че са облъчени. Затова май ще трябва в раздел "Проекти и споделяне" да отворим тема "Портативен мас-спектрометър" или както там би се казвало подобно устройство.
|
| Чет Ное 29, 2012 9:36 am |
|
 |
|
Dimitar
|
Ицо, всеки сам си избира на какви точно теории да вярва, т.е. за разлика ос свободата на речта за това имаш абсолютна свобода  .
|
| Чет Ное 29, 2012 5:14 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
То темата отдавна не е за инженерката, та да поспамя и аз:
Има ли начин, да провери човек, приблизителното количество нитрати в зеленчука с прости методи?
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Чет Ное 29, 2012 5:44 pm |
|
 |
|
MidNighT_SpiRiT
Ранг: Напреднал
Регистриран на: Нед Сеп 17, 2006 12:00 pm Мнения: 450 Местоположение: Plovdiv
|
По принцип има. Преди имаше едни лентички, на които слагаш малко от сока на зеленчука и показват горе-долу колко нитрати има. Би трябвало и сега да се намира такова нещо.
_________________ for(;;) DoFire();
|
| Чет Ное 29, 2012 5:56 pm |
|
 |
|
velio
|
Всъщност нитратите ли са нещото което е най-опасно в зеленчуците?
|
| Чет Ное 29, 2012 6:17 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
|
| Чет Ное 29, 2012 6:19 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Ицо, остатъчна радиация по облъчените за дезинфекция продукти няма (все едно да очакваш като са били на слънце да флуоресцират после в тъмното  ). Не знам в БГ има ли такива продукти въобще де. В щатите май месото го облъчват с цел да избият бактериите та да трае по-дълго, добра практика срещу която няма какво да има човек (разумно де). Това със спектрометъра поне го направи на "домашен" от "портативен", пак ще е достатъчно далечна мечта. То аз и не знам с какво се детектират разни органични молекули, най-вероятно се прилагат разни техники за разни съединения. Атомният състав на пробата не върши работа в случая, инак веднага бих предложил неутронно активационен анализ  . Малко ще е зор с източника на неутрони и опазването на публиката/съседите ама това са подробности  .
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Чет Ное 29, 2012 6:42 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
Димитре, у нашенско амазон е толкова далече, колкото и wallmart. само като си помишлиш кошмара "митница на едно гише" и забравяш одмах. за нашенски цели има тука и цената е същата. ПС: щеше да е хубаво да има и тест-ленти за инженерки, ама не от ония с едната и двете черти. примерно бяла, бяла, бяла, бяла.
|
| Чет Ное 29, 2012 7:42 pm |
|
|