|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 10:18 am
| Автор |
Съобщение |
|
ДедоБоре
Ранг: Форумен бог
|
 Re: Какви инженерки има ...
много разочароващо... що филмчето е в чинийка само?
|
| Вто Ное 27, 2012 6:49 pm |
|
 |
|
nik
|
щото такива като Private дето си падат много по картинки и клипчета ще оцапат монитора  @тони - моите наблюдения - в селска България нали знаеш, че се плаща данък обществено мниение, забелязал съм това силно стимулира фигурата и външния вид, както на момичета така и на момчета (малко момиче майка му казва изтичай набързо за хляб, аааа как ще изляза така.... първо тича да се преоблече и после пред огледалото.... ), докато в 10 или 15 милионен град, никой не го е грижа за другия, всеки подминава всеки като голям камък освен това в големия град забавленията на малките са силно ограничени, повечето зависят от свободното време и средствата на родителите, няма го тичането по поляните по цял ден както в БГ, вместо това - тъпчене на чипс пред ТВ/фейсбук, което и българчетата родени в чужбина правят, и някои напълно се сливат с околните деца а като казах фейсбук - модерния живот - вече футбол не се рита на поляната на на PSP ....
|
| Вто Ное 27, 2012 8:18 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Абе ... не знам, голямата примерно, миналата година като се върнаха там беше леко пълна, за една година се стопи, в къщи нищо не се е променило, просто в училище имат доста дейности свързани със спорт. Та според мен затлъстяването започва след завършване на училище, и става доста бързо. Иначе за България е ясно как е, мен затова ме гледат като извънземно в магазина сигурно, щото ходя облечен както ми дойде. То аз навсякъде мога да ходя така. Иначе да, примерно в САЩ като ходя по пантофи до магазина на никой не му прави впечетление, хем там магазина е на 2 мили от вкъщи /не ходя пеш де/, а тук на 30 метра ама на ... п.с. то на нас всичко ни е такова, колите, телефоните, дрехите .... най-ме радват тия дето си купуват примерно 5-ци или А6-ци и нагоре и им слагат газови, и после мрънкат че гумите били скъпи, частите били скъпи, много горели 
|
| Вто Ное 27, 2012 8:58 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Където живея сега не съм броил колко парка има в селото, ама са доста, но в предното село знам, че бяха около 40 (селото е с около 60х жители) и всички бяха пълни и хората спортуваха. Всеки парк, дори и най-малкия има поне по един тенис корт, баскетболно и малко бейзболно игрище, а по-големите имат по няколко а и футболно игрище. На работата веднъж седмично се събираме и играем футбул и най-редовно имаме проблем с това да си намерим свободно игрище. В училищата спорта е издигнат до статуса на религия - почти няма дете, която да не минава през 3-4 спорта по време на учебната година и има турнири по абсолютно всеки спорт и лигите включват обикновено около 15-на училища и всяка седмица има състезания. Като ходя на фитнес също е пълно с хора. Сина ми още като беше на 10 г. и въпреки, че под 12 им е забранено да излизат сами от къши се сляеше по цял ден из парковете с другите деца и най-редовно съм ходил да го търся из тях по тъмно. Верно, има и много дебели хора тук и е нормално, защото има колкото искаш евтина и високо калорична храна, но както казах и преди всичко зависи какво е битието на човек. Дебели са обикновено бедните, които не подбират или не могат да подбират какво ядат и не отделят пари и свободно време за спортуване. В магазина органик храните обикновено са с цени поне 3 пъти по-високи от тези, на тези дето не са органик та е разбираемо де. Ако човек се поразходи из по-богатите квартали много трудно, даже почти е невъзможно да види някой с такова наднормено тегло. В същото време вие най-добре знаете как и колко се спортува в БГ.
|
| Вто Ное 27, 2012 10:38 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Оф органик неорганик (не че ми е ясно какви са тия неорганични храни, кремъчно-слюдена салата? Гранитна пържола?  ) за да не дебелее човек трябва да яде по-малко отколкото му се яде което е трудна работа... Отдавна не съм го правил а ми е време да сваля излишните 10-15 килца дето ги влача. Де да видим, оправданието ми е, че ми трябва пълната работоспособност "в момента", е вече имаше моменти дето не ми трябваше тая година ама ги пропуснах... Прасешкка му работа, белким събера сили скоро. Това, че почти не излизам не помага особено и то де.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Сря Ное 28, 2012 3:28 am |
|
 |
|
CarBeta
|
Или да се движи повече отколкото му се налага т.е. да спортува.
|
| Сря Ное 28, 2012 10:50 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Абе не ми казвайте че не зависикакво се яде, зависи и то много. Аз редовно преяждам, обичам да ям и не мога да се ограничавам. Разбира се това когато седна да ям, верно и че гладувам не малко щото не се сещам да ям, но не там е въпроса. Като цяло на ден поглъщам доста повече калории от нужното, но все още съм само 95 кг, верно съм леко пълен, но вниакакъв случай дебел и то по US стандарт. Въпроса е че това с което се тъпча е основно месо, да не кажа само месо и сладко, шоколад и др. подобни. Изпивам и по 2-3 литра кола на ден, естетсвено не диетична. Движението ми хич не е много, ако знаех че ще си намеря мястото свободно бих ходил с колата и до магазина, при все че с колата ще мина поне 500 м а пеша е под 100 м. Иначе че е нужно движение така е, трябва да се спортува, ама .. как и кога не знам. В момента почти всеки ден излизам в 6 и с еприбирам към 7 вечерта, минавам по 300 км, което не е много по САЩ стандарта, ама аз го правя в БГ. Цял ден се занимавам с кретени, ичестно казано като се прибера хич немие до фитнес. Иначе би било възможно. В САЩ е по трудно, там трябва да ставам в 5.30 да будя децата, после да ги карам на училище, да ги вземам, и то половината денможе да се запълни с това. Ако и работиш нещо, не говорим да си на нормална работа, и време не остава, то остава, само да ти се ходи на фитнес. А относно паркове, абе явно си е до града, в наше село в САЩ да ти кажа и еиднне съм видял, някъде по към централните части може да има. При нас има локви и патки, тъй де езерца, пълно е, може да се разхождаш, но за спортуване не съм видял кой знае какво. Виж във вегас ги има доста, има хора но чак да са препълнени не бих казал. А другото за кг и доходите също съм съгласен, нещата са свързани разбира се, не всеки би купувал месо за по 30 $ кг ако може да си купи за тия пари 10 кг полуфабрикати. То не напразно като влезнеш в костко и на всеки ъгъл някой ти пробутва мострички от всякакви такива, и да си призная някои дори са вкусни и си ги хапвам.
|
| Сря Ное 28, 2012 11:30 am |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Ами то точно това е проблема, че евтината, висококалорична и вредна храна е и вкусна, докато органика и полезните храни в повечето случаи въобще не са вкусни та съответно хората налитат на евтинкото и вкусното. tgi, разликата между органик и не органик е огромна - не органика е наблъскан с всевъзможни лайна и е пълно с въглехидрати (захар, царевичен сироп и разни други такива), т.е. има и много калори. Хич не е необичайно дневната ти дажба из веригите за бързо хранене и евтините магазини да стигне около 5-7000 калории. Еми смятай при положение, че на човек му трябват максимум 2000-2500 калории, ако не упражнява някаква супер физическа дейност какъв излишък остава, дето почва да се лепи по теб. В същото време като влезнеш в скъпите магазини за органик храна и виждаш как рибата почва от 20$ за кило, свинското от 10$, телешкото от 30$, ябълките от 6-7$ и т.н. За сведение същите видове храни могат да се купят и за 5$ килото за рибата, 3$ за свинското, 10$ за телешкото и 1$ за ябълките, познай обаче с какво са пълни и как ти се отразява това на здравето и закръгленоста на тялото, защото като 400гр. свинска пържола ти е 2$ и ще изядеш 2, ама като телешкия филе миньон е 30$ за същото тегло ще изядеш само един то 200 грамов  .
|
| Сря Ное 28, 2012 5:40 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
и кво?! до сега мислех, че спектралния анализатор е полезна вещ. явно трябва да се замисля за мас-спектрометър ама май няма портативни, та трябва да влачиш мръвката до лабораторията, да мериш и бегом обратно ... за друга. и дали ще е достатъчен за мерене на холестерола в мръвките или количеството на царевичен сироп в ябълките?
|
| Сря Ное 28, 2012 6:38 pm |
|
 |
|
radolin
|
Това, което аз разбрах, и с което съм съгласен от поста на tgi е, че просто е тъпо името органик. Ами, че те точно въглехидратите са органични вечества, как това да не е органик! За мен това е просто маркетингов трик, като се плесне пред нещо "органик" и да струва два пъти по-скъпо. Примерно "органик" сол, извлечена от вода от мъртво море, много здравословна! Ако приемем, че субстанцията е 100% чиста, то дали е синтезирана в лаборатория или по някакъв начин намерена наготово в природата тя си е една и съща - натриев хлорид. Не споря, че има разлика в продуктите, и че някои от тези рекламирани като органик за по-здравословни. Просто термина е сбъркан. Дори популярните в България етикети като "био" и "еко" ми се виджат доста по-подходящи и точни от "органик".
|
| Сря Ное 28, 2012 6:42 pm |
|
 |
|
Ицо
Регистриран на: Пет Дек 16, 2005 3:50 pm Мнения: 1260 Местоположение: София
|
Аз дори мисля, че гайгеров брояч или някой подобен, но по-чувствителен уред е от първа необходимост- особено за рибата. А той този мас-спектрометър ще трябва да има огромна база данни, щото те изобретателите на отрови не спят, работят здраво - то не са оцветители , консерванти, стабилизатори, подсладители, ГМО, хормони на растежа, безброй пестициди и още знайни и незнайни......холестеролът направо ми изглежда здравословен. Ех, имаше едно време един салам , тогава му казвахме "кучешка радост", сега би бил "Екстра Стара планина".
|
| Сря Ное 28, 2012 6:57 pm |
|
 |
|
tgi
|
Гайгеров брояч за разните жаби няма да ти е от полза, за тестване на храни си ти трябва германиев детектор с оловна защита и спектрометър (от нашите та да получиш максимума от детектора си който не е никак евтин)  . Димитре, майтапя се естествено - знам на какво викат "органични" храни, осраха и тая дума, отдавна вече ("органичен" значи обект на органичната химия, т.е. на съединенията на въглерода с водорода и чат-пат други неща). Инак за калориите на ден съм напълно съгласен, че човек лесно може да прекали. Пържолите и филетата камион  са по-малката беля, наличието на достъпна, вкусна *и агресивно миришеща* висококалорична храна е баш проблемът май, то това казваш и ти де. Аз гледам да си контролирам калориите, все пак ако и да съм въздебел в момента не съм obese, и едно от важните неща ми е от време на време ударно да спестя доста, докато почна да пия и изхвърлям вода през 5 минути  . В такава ситуация метаболизмът става друг, наскоро и четох, че нещо тялото почвало да храни мозъка не с глюкоза а с някакви кетони които си прави от мазнините, е усеща се ефект и ми трябва периодично. Ама за да отслабне човек ще му дойдат бая вповечко кетоните, за съжаление  .
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Сря Ное 28, 2012 7:13 pm |
|
 |
|
Ицо
Регистриран на: Пет Дек 16, 2005 3:50 pm Мнения: 1260 Местоположение: София
|
За мен проблемът е в това, че калориите мога сам да си ги огранича ако имам воля, но за да огранича приема на отрови, трябва да имам информация къде колко се съдържат от тях. Твърдението, че в "органичните " храни няма отрови....някак си не ме устройва. tgi, ще съм ти благодарен, ако споделиш най-обща информация, която имаш по въпроса , включително датчиците , спектрометрите , методите за измерване.
|
| Сря Ное 28, 2012 8:55 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
в холандия хазаина имаше завод за краставици (20 хка оранжерии). викам му в началото: давай по някоя краставица. той: те моите краставици са за продаване, не са за ядене. самия той не яде. сина му на 18 получава рак на белия дроб...
краставиците са чисто хидропонни - в зеолитени блокчета с пръскалки. в 10:00 толкова азотни торове; в 12:00 толкова фосфати и т.н. дори брането става с компютър, вътре се влиза с калцуни и капишон. ако си хремав не трябва да влизаш. сега холандците искат да стандартизират този тип производство като "био", защото продукта никъде по веригата не контактувал с био-замърсители (демек кравешки лайна). и ще го направят. предполагам и органика е нещо таквоз - "чиста органична химия", щом доматите и мръвката нямат вкус.
апропо, вдигнах поне 15 кила по време на престоя ми в ниската земя. избора на продукти за готвене не бих казал, че беше особено голям.
|
| Сря Ное 28, 2012 9:46 pm |
|
 |
|
tgi
|
О специално гама спектрометри за да си контролираш храната сам е ненужна лудост, тая част от замърсяването и е най-малкият и проблем (практически нулев освен в случай на авария като Чернобил за кратко време след аварията). Само детекторът струва от $10k нагоре (според ефективност, разделителна способност и т.н), оловната защита и тя е там някъде, виж спектрометърът от нас е само 2.2k афро (ако и да е най-сложната част...  ). Това, че на две седмици ще му сипваш 30-ина литра течен азот е малък разход сравнен с цената но пък тия неща живеят и се ползват по над 20 години та...  .
Последна промяна tgi на Сря Ное 28, 2012 9:55 pm, променена общо 1 път
|
| Сря Ное 28, 2012 9:46 pm |
|
|